Wpisy otagowane „środa z ciastkiem”

  • środa, 06 sierpnia 2014
    • Biszkopciki

      Domowe biszkopty są łatwe do zrobienia, bardzo smaczne, a na dodatek nie mają zbędnych składników. Możecie zrobić je podłużne lub okrągłe.

      Biszkopty

      /ok.30 sztuk, źródło/

      • 3 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
      • 80 g cukru pudru
      • 75 g mąki pszennej, przesianej
      • dodatkowo- cukier puder do obsypania

      Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno. Dodać cukier puder (stopniowo, na 2-3 razy, najlepiej przesiewać sitkiem) i ubijać do połączenia. następnie dodać żółtka i ubijać do połączenia.

      Następnie przesiewać do masy stopniowo mąkę, mieszać  delikatnie szpatułką do połączenia.

      Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z nasadką z okrągłą dużą dziurką. Na papierze do pieczenia wyciskamy ok. 8-10cm podłużne ciastka zostawiając między nimi odstępy.

      Oprószyć cukrem pudrem (za pomocą sitka) i pozostawić na 5 minut. Po tym czasie ponownie oprószyć cukrem pudrem.

      Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC na ok. 13-15 minut (do zarumienienia). 

      biszkopciki

      Przypominam o KONKURSIE

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Biszkopciki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      środa, 06 sierpnia 2014 10:13
  • środa, 02 lipca 2014
    • Ciasteczka z kleiku ryżowego

      Ciasteczka kojarzące się z dzieciństwem...mają charakterystyczny ryżowo-maślany smak, są delikatne i trzeba na nie strasznie uważać, bo nim się zorientujemy, to okazuje się, że prawie wszystkie schrupaliśmy. Ciasteczka możemy wypełnić konfiturą, kremem czekoladowym lub pozostawić bez nadzienia...ja takie nawet lubię bardziej.

      Ciasteczka ryżowe

      /przepis własny; 1 szklanka=250 ml/

      • 200 g kleiku ryżowego (1 paczka)
      • 3/4 kostki margaryny (w temperaturze pokojowej) lub masła
      • 3 jajka
      • niepełna szklanka cukru
      • 4 łyżki wiórek kokosowych
      • 1 opakowanie cukru waniliowego
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • opcjonalnie dżem, krem

      Wszystkie składniki wymieszać, aż powstanie jednorodne ciasto.

      Rękoma robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy ciasto, na środku ciastka robimy palcem wgłębienie.

      Układamy ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180ºC aż do zarumienienia (ok. 15-17 minut)

      ciasteczka ryżowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      środa, 02 lipca 2014 11:00
  • środa, 05 marca 2014
    • Kruche ciasteczka imbirowe

      Był czas kiedy nie znosiłam imbiru. Teraz umiem docenić jego smak, gdy się go odpowiednio użyje. Imbir w ciastkach nadaje im leciutkiej pikanterii. Trochę kojarzy się ze świątecznymi wypiekami. Wydaje się, że 60 ciastek to dużo, jednak znikają bardzo szybko. Przepis Josha Eggletona.

      Ciasteczka imbirowe

      /ok.60 sztuk/

      • 350 g mąki pszennej
      • 170 g brązowego cukru
      • 100 g masła lub margaryny, w temp. pokojowej
      • 1 jajko
      • 4 łyżki miodu (w oryginale golden syrup)
      • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
      • 1,5 łyżeczki mielonego imbiru
      • ewentualnie cukier do wypieków do posypania

      W misce wymieszać mąkę z imbirem i sodą.

      W drugiej misce ubić mikserem cukier z jajkiem. Następnie dodać miód i masło i zmiksować do połączenia. Dodać suche składniki i wyrobić do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.

      Posypać blat mąką. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Wykrawać ciasto literatką lub foremkami do ciastek. Kłaść na blaszce wyłożonej papierem. Ciastek dużo nie rosną, więc wystarczy zachować ok. 2cm odstępu między nimi. Jeśli chcemy możemy przyozdobić ciastka cukrem do wypieków, jednak nie jest to konieczne.

      Pieczemy ok. 7 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Jemy ostudzone.

      ciasteczka imbirowe kruche josh eggleton

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Kruche ciasteczka imbirowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      środa, 05 marca 2014 08:25
  • środa, 06 marca 2013
    • Czekoladowe ciastka z orzechami

      Czekolada, to przyjemność, która co jakiś czas trzeba sobie zapewnić. Tym razem proponuję podwójnie czekoladowe ciasteczka z orzechami i migdałami. W sam raz na przegryzkę i do zabrania na wiosenną wycieczkę. Przepis pochodzi z jakiegoś wycinka gazety.

      Czekoladowe ciastka z orzechami

      /szklanka= 250 ml/

      • 2 szklanki mąki
      • 1/3 szklanki niesłodzonego kakao
      • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1/2 łyżeczki soli (dałam morską)
      • 200 g miękkiego masła
      • 1/2 szklanki cukru
      • 1 jajko
      • 1 łyżeczka olejku waniliowego
      • 150 g posiekanej czekolady deserowej
      • 1/2 szklanki posiekanych na kawałki orzechów lub migdałów (u mnie mieszanka orzechów włoskich i migdałów)

      W misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sól.

      W drugiej misce zmiksować masło z cukrem. dodać jajko i miksować do połączenia. Następnie dodać po trochu suchych składników, miksować krótko do połączenia. Dodać posiekaną czekoladę i orzechy. Wymieszać.

      Z ciasta uformować wałki o wysokości około 2 cm. Schować do lodówki na 30 minut, a następnie ostrym nożem pokroić na plasterki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

      Piec przez ok. 8-10 minut w temp. 160°C. Przed zjedzeniem ostudzić.

      ciasteczka czekoladowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Czekoladowe ciastka z orzechami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      środa, 06 marca 2013 08:50
  • środa, 16 stycznia 2013
    • Palmiery z cynamonem

      Dzisiaj środa, więc pora na ciasteczka. Tym razem to palmiery (palmiers), czyli ciastka z ciasta francuskiego o charakterystycznym kształcie. Łatwe w przygotowaniu, aromatyczne i efektowne.

      Palmiery z cynamonem

      • 1 opakowanie ciasta francuskiego (u mnie o masie 275 g)
      • 1/3 szklanki cukru
      • 0,5 łyżeczki cynamonu

      palmiery z cynamonem

      Ciasto francuskie rozwijamy. Mieszamy cukier z cynamonem, odsypujemy ok. 2 łyżek do miseczki i odstawiamy. Pozostały cukier dzielimy na pół i posypujemy równomiernie najpierw jedną stronę ciast. Następnie bierzemy wałek i delikatnie wałkujemy ciasto, by cukier przykleił się do ciasta (to samo można zrobić przyciskając lekko cukier ręką).

      Następnie odwracamy ciasto na drugą stronę. Posypujemy drugą połową cukru i znowu lekko przyciskamy cukier wałkiem.

      składanie palmierów

      Ciasto składamy jak na zdjęciu: dzielimy w myślach ciasto na pół, a następnie każdą połówkę na 4 części. Składamy co środka po jednej warstwie ciasta. Po złożeniu kroimy ciasto na kawałki o szerokości ok. 1 cm. Boki ciasteczka możemy zanurzyć w odsypanym cukrze. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

      pyszne palmiery

      Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200stopni i pieczemy 6-8 minut, aż się zarumienią.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Palmiery z cynamonem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      środa, 16 stycznia 2013 13:10

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne