Wpisy otagowane „burak”

  • czwartek, 20 grudnia 2018
    • Krem z buraków z musem z ziemniaków nie tylko na święta

      Krem z buraków z musem z ziemniaków o zupa dobra nie tylko na święta, choć i tu się świetnie sprawdzi. Świetna, aromatyczna kompozycja, która nie nudzi się po 2 łyżkach. Przepis Jakuba Kuronia.

      Krem z buraków z musem z ziemniaków 

      /6 porcji zupy/

      ZUPA

      • 0,5 kg buraków
      • 1 cebula, pokrojona w piórka
      • 1,5 łodygi selera naciowego, pokrojony w plastry
      • 0,5 litra wywaru warzywnego
      • 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego
      • 1 ząbek czosnku, posiekany
      • kawałek imbiru wielkości połowy korka do wina, starty na tarce lub drobno posiekany
      • 0,5 łyżki octu winnego, najlepiej czerwonego
      • sól, pieprz
      • olej do smażenia

      Buraki umyć, przekroić na pół, posypać solą i pieprzem. Zawinąć każdą połówkę w folię aluminiową i piec w 200°C do miękkości (całe buraki pieką się ok 90 minut, więc przekrojone i niezbyt duże buraki będą gotowe w 45-60 minut, trzeba po 40 minutach sprawdzić widelcem poziom miękkości). Po upieczeniu przestudzić, obrać ze skóry, pokroić w kostkę.

      W garnku rozgrzać trochę oleju. Podsmażyć cebulę, seler naciowy. Dodać kmin, sól, czosnek, imbir. Smażyć na małym ogniu przez 5 minut. Po tym czasie dodać wywar warzywny i buraki. Trzymać całość przez 30 minut na małym ogniu, bardzo lekko gotując. Zupę doprawić octem, solą, pieprzem. Zmiksować blenderem.

      MUS

      • 200 g ziemniaków
      • 25 ml wywaru warzywnego
      • 25 ml śmietanki 30%
      • 0,5 łyżki masła
      • sól, szczypta gałki muszkatołowej

      Ziemniaki ugotować, odcedzić, zmiksować blenderem z resztą składników do uzyskania gładkiej masy.

      Zupę podawać z kleksem musu ziemniaczanego.

      zupa krem święta buraczkowa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Krem z buraków z musem z ziemniaków nie tylko na święta”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      czwartek, 20 grudnia 2018 09:53
  • czwartek, 15 września 2016
    • W jedym kolorze- racuchy buraczkowe. Patelnia WOLL.

      Postawiłam przed sobą zadanie polegające na stworzeniu potrawy w którym składniki będą w jednym kolorze. Z reguły nie komponuje się dań stawiając tylko na jeden kolor, gdyż wygląda to mało atrakcyjnie. W końcu "jemy" także oczami. Pierwotny instynkt każe nam spojrzeć na danie i wstępnie je ocenić. Wygląd może pobudzić nasz apetyt lub odebrać nam chęci do jedzenia.  Na dodatek wybór koloru czerwonego (w daniach wytrawnych) jest raczej mało apetyczny. A jednak postanowiłam przebić przez te wszystkie przeciwności i stworzyłam racuchy drożdżowe buraczane z pastą fasolowo- buraczaną. Proste i zaskakująco smaczne. Całość przyrządziłam na patelni marki WOLL z serii Dimond lite z powłoką tytanowo- diamentową.

      diamond lite woll patelnia

      Patelnia jest ciężka, ma odpinaną rączkę, co ułatwia jej przechowywanie, i dobrze się na niej smaży. Muszę przyznać, że to najporządniejsza patelnia jaką miałam, więc chętnie będą ją testować dalej. Poniżej zobaczycie jej najważniejsze cechy. A tymczasem przejdźmy do potrawy, którą przygotowałam. Mam nadzieję, że kolor Was nie zniechęci, gdyż buraczki są zdrowe i warto je umieszczać w swojej diecie. Pastę możecie też przygotować bez racuchów i podawać z pieczywem, czy np. krakersami.

      Racuchy drożdżowe z buraczkami i pastą fasolowo - buraczkową

      /przepis własny; ok 11 sztuk racuchów/

      racuchy drożdżowe buraczkowe

      racuchy

      • 130 g mąki pszennej
      • 100 ml soku z buraków
      • 6 g drożdży świeżych
      • 1 jajko
      • szczypta soli
      • olej do smażenia

      Sok z buraków podgrzewamy, tak by był lekko ciepły. Rozrabiamy w nim drożdże. Dodajemy płyn do mąki, dodajemy jajko, szczyptę soli i całość wyrabiamy łyżką przez kilka minut, aż powstanie jednolita masa. Miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość (ok 30-40 minut). Rozgrzewamy na patelni olej i łyżką (a najlepiej dwoma, gdyż ciasto będzie gęste) nakładamy małe porcje. Smażymy z obu stron na średnim ogniu. Po usmażeniu odkładamy na papierowy ręcznik kuchenny by odsączyć ewentualny nadmiar tłuszczu.

      racuchy drożdżowe buraczkowe

      pasta

      • 125 g czerwonej fasoli z puszki (masa netto po odsączeniu z zalewy)
      • 1 mały burak czerwony
      • 1 mały ząbek czosnku
      • sól, pieprz

      Buraczka myjemy, obieramy ze skóry, kroimy na małe kawałki. Dodajemy odsączoną z zalewy i przepłukaną wodą fasolę oraz obrany ząbek czosnku. Całość miksujemy blenderem na jednolitą masę. Doprawiamy solą i pieprzem.

      racuchy drożdżowe buraczkowe

      Racuchy podajemy z pastą fasolowo - buraczkową.

      diamond lite woll patelnia

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „W jedym kolorze- racuchy buraczkowe. Patelnia WOLL.”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      czwartek, 15 września 2016 11:27
  • niedziela, 22 września 2013
  • sobota, 21 września 2013
    • Chałwa z buraczków (Beetroot halva)

      Brzmi dziwnie, wiem. Ale jest to świetny sposób na zaskakującą i bardzo smaczną słodką przekąskę z warzywami. Buraczki są wyczuwalne w smaku, więc jeśli ktoś ich totalnie nie lubi, to raczej nie jest to przepis dla niego. Danie ma piękny kolor. Można je spożywać zarówno na ciepło, jak i w temperaturze pokojowej. Wiem, że u nas w Polsce jesteśmy przyzwyczajeni do chałwy z sezamu, ale można ten deser robić np. z marchewki. Nie bójcie się spróbować, warto :) Przepis dodaję do akcji Warzywa w słodyczach 2013. Źródło.

      Chałwa buraczkowa

      • 3 małe lub 1 duży czerwony burak
      • 0,5 litra mleka
      • 1,5 łyżki cukru pudru + dodatkowo do regulacji słodkości wg własnych upodobań (ja dodałam 2 łyżki)
      • 3 łyżki masła
      • pół garści rodzynek (ok.1,5 łyżki, ale nie trzymam się ściśle ilości)
      • pół garści orzechów (w oryginale orzechy nerkowca u mnie orzechy włoskie)
      • szczypta kardamonu (jeśli nie lubisz, to pomiń)

      Buraczki umyć i obrać ze skórki. Zetrzeć na tarce (ja połowę starłam na tarce o grubych oczkach, połowę na małych oczkach, ale śmiało można wszystko na grubych). Mleko i buraczki gotować w garnku o grubym dnie, aż mleko się wygotuje i zostaną same mokre buraczki. Należy mieszać, żeby się nie przypaliło.

      Gdy mleko się wygotuje dodajemy 1,5 łyżki cukru pudru i 2 łyżki masła. Gotujemy, aż wszystko się skarmelizuje (ok. 10 minut). Często mieszamy.

      W tym samym czasie rozgrzewamy na patelni 1 łyżkę masła i dodajemy rodzynki i posiekane na drobno orzechy, sypiemy szczyptą kardamonu i chwilę podsmażamy.

      Sprawdzamy czy buraczki są dla nas wystarczająco słodkie. Jeśli nie, to dodajemy cukier, mieszamy. Na koniec łączymy masę z orzechami i rodzynkami (możemy zostawić troszkę do posypania wierzchu).

      Podajemy na ciepło lub w temperaturze pokojowej. Smacznego :)

      chałwa z buraczków

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Chałwa z buraczków (Beetroot halva)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      sobota, 21 września 2013 09:27

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne