Wpisy otagowane „pomarańcza”

  • poniedziałek, 29 maja 2017
    • Rabarbar na maśle z miodowym labneh i mleczną kruszonką

      Dzisiejszy deser pochodzi z książki "Warzywo. 100 sposobów na jarzynę" Dominiki Wójciak. Właściwie najważniejszy jest rabarbar smażony na maśle, co daje świetny efekt smakowy. Sam serek możecie zastąpić gęstym jogurtem naturalnym, a z kruszonki zrezygnować lub zmienić na na przykład na pokruszone herbatniki. Serek możecie jeść z chlebem lub przygotować z płatkami i miodem.Kruszonkę możecie wykorzystywać do jogurtu, serka, owoców, lodów.

      Rabarbar na maśle z miodowym labneh

      /4 porcje/

      LABNEH - kremowy serek jogurtowy - 4 porcje (ok.800 g)

      • 800 ml jogurtu greckiego
      • szczypta soli

      Jogurt wymieszaj z solą i przełóż na sitko wyłożone gazą. Wstaw do lodówki na 6 godzin. Serek przechowywać szczelnie zamknięty w lodówce.

      MLECZNA KRUSZONKA

      • 60 g płatków migdałów
      • 60 g mleka w proszku
      • 20 g mąki pszennej
      • 20 g jasnego cukru trzcinowego
      • 50 g roztopionego masła
      • szczypta soli

      Płatki migdałów podprażyć na suchej patelni, aż się zarumienią. Wystudź i zmiel lub zmiksuj blenderem.

      Do migdałów dodaj mleko w proszku, mąkę, cukier, sól, wymieszaj. Dodaj roztopione masło i ugnieć w dłoniach do połączenia składników. Wstaw do zamrażalnika na 15 minut, a następnie rozsyp na foremce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 150°C przez około 15-20 minut, aż się lekko zarumieni.

      Rabarbar na maśle z miodowym labneh z mleczną kruszonką

      • 4 czubate łyżki labneh
      • 1 łyżka płynnego miodu
      • 1 łyżka soku pomarańczowego
      • 4 łodygi rabarbaru
      • 2 łyżki masła
      • 2 łyżki jasnego cukru trzcinowego (można zastąpić białym)
      • 4 łyżki mlecznej kruszonki

      Labneh utrzyj z miodem i sokiem z pomarańczy. Przełóż do naczynia w którym będziesz podawać deser.

      Rabarbar umyj, obierz, pokrój na około 2-3 cm kawałki. Na patelni na wolnym ogniu rozpuść masło z cukrem. Kiedy mało zacznie brązowieć, a cukier się skarmelizuje wrzuć rabarbar i smaż przez około 5 minut, tak by rabarbar zmiękł, ale kawałki jeszcze się nie rozpadły. Ciepły rabarbar włóż na serek i posyp mleczną kruszonką.

      rabarbar z labneh

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Rabarbar na maśle z miodowym labneh i mleczną kruszonką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 29 maja 2017 09:00
  • poniedziałek, 04 lipca 2016
    • Toskański pudding

      Ostatnio lubię robić desery. Takie małe piękności sprawiają mi radość samym robieniem i swoim wyglądem, a jeśli jeszcze dobrze smakują, to już pełnia szczęścia.  Przepis na ten toskański pudding pochodzi z książki "Kuchnia włoska" z serii "Z kuchennej półeczki". Jest to pyszny, aromatyczny deser serowy. Cynamon i pomarańcze przywodzą na myśl zimniejsze dni, ale i latem przecież takie mamy :) Smacznego!

      Toskański pudding

      /5-6 porcji; użyłam kokilek o średnicy 9 cm/

      • 75 g mieszanki suszonych owoców (u mnie rodzynki, morele i daktyle)
      • 250 g sera ricotta
      • 3 żółtka
      • 50 g cukru
      • 3/4 łyżeczki cynamonu
      • skórka otarta z 1 pomarańczy + skórka otarta z pomarańczy dekoracji
      • masło do smarowania foremek

      Suszone owoce zalać ciepłą wodą i moczyć przez 10 minut, po czym odsączyć na sitku. Większe owoce pokroić na kawałki.

      Foremki natłuścić lekko masłem.

      W misce połączyć żółtka z cukrem. Ubić aż lekko zbieleją. Następnie dodać ser, cynamon oraz skórkę pomarańczową. Połączyć składniki. Dodać osuszone owoce i wymieszać.

      Masę nakładać do foremek. Foremki umieścić w piekarniku nagrzanym do 180°C i piec przez 15 minut. Pudding powinien stwardnieć, jednak nie powinien zbrązowieć na wierzchu. Pudding można podawać ciepły lub schłodzony ozdobiony skórką pomarańczową. Ja pudding schłodziłam do temperatury pokojowej przed podaniem. Pudding można również przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce. 

      pudding toskański

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Toskański pudding”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 04 lipca 2016 07:36
  • niedziela, 13 grudnia 2015
    • Ciasto czekoladowo-pomarańczowe

      Dzisiaj w ramach Wspólnego Wypiekania publikujemy z dziewczynami ciasto lub deser z cytrusami. Ja wybrałam ciasto czekoladowo-pomarańczowe. Ciasto przypomina murzynka, ale idealnie sowim aromatem pasuje do świątecznego nastroju. Na dodatek ciasto jest super łatwe w przygotowaniu - wystarczy wszystko zmiksować i upiec.

      Ciasto czekoladowo -pomarańczowe

      /inspiracja: Złota księga czekolady; blacha 22x22cm/

      • 300 g mąki pszennej
      • 250 g cukru
      • 75 g kakao, niesłodzonego
      • 125 g miękkiego masła lub margaryny
      • 2 łyżki startej skórki z pomarańczy (będziemy potrzebować do tego 1,5-2 pomarańcze)
      • 125 ml soku pomarańczowego
      • 3 jajka
      • 60 ml wody
      • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
      • 1/4 łyżeczki soli
      • ewentualnie: polewa czekoladowa na wierzch

      Piekarnik rozgrzać do 180°C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. 

      Suche składniki wymieszać (mąka, cukier, kakao, proszek do pieczenia, soda, sól). Dodać pozostałe składniki (masło, skórka pomarańczowa, jajka, woda, sok) i zmiksować wszystko na jednolitą masę. Wyłożyć na blaszkę. Piec ok. 35-45 minut aż do "suchego patyczka" Po ostudzeniu możemy przyozdobić polewą czekoladową.

       ciasto czekoladowo-pomarańczowe

      Pozostałe pomysły na deser lub ciasto z cytrusami znajdziecie u: Gin, Panny Malwinny, Emilii, Ani.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto czekoladowo-pomarańczowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      niedziela, 13 grudnia 2015 19:05
  • sobota, 04 stycznia 2014
    • Zdrowe praliny

      Nowy rok...na początku wielu z nas ma postanowienie zadbania o zdrowie oraz odchudzenia naszych brzuszków. Ale z cukrem, zwyczajem podjadania i chwycenia "czegoś do kawki" trudno zerwać. Proponuję więc zrobić zdrowszą wersję pralin, dzięki czemu wyrzuty sumienia się zmniejszą. Inspiracja.

      Zdrowe praliny

      /ok.30 sztuk; 1 szklanka=250 ml/

      • 100 g wiórek kokosowych (najlepiej drobnych) +kilka dodatkowych łyżek wiórek (do obtoczenia)
      • 3/4 szklanki zmielonych migdałów lub orzechów laskowych
      • 1/2 szklanki suszonych moreli
      • szczypta kardamonu
      • 1 łyżka otartej skórki pomarańczowej (może być kandyzowana)
      • ok. 3-5 łyżek wody (ilość dostosowujemy, by powstała kleista masa)
      • ok. 1,5 łyżki miodu (można zrezygnować, jeśli dla kogoś praliny będą wystarczająco słodkie)

      Morele kroimy na kawałki. Wiórki, mąkę z migdałów (orzechów), kardamon, morele, skórkę pomarańczową i 2 łyżki wody miksujemy blenderem na jednolitą masę. W razie potrzeby dodajemy nieco więcej wody. Próbujemy i dosładzamy miodem wg upodobań. Z masy lepimy kulki wielkości orzecha laskowego i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Wkładamy pralinki do słoika, zakręcamy i schładzamy przez kilka godzin. Można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

      praliny dietetyczne

      Jeśli macie ochotę na inne dietetyczne trufle, to polecam serowo-ciasteczkowe.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Zdrowe praliny”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      sobota, 04 stycznia 2014 11:49
  • sobota, 02 listopada 2013
    • Naleśniki a la Gundel (Węgry)

      Wolicie naleśniki na słodko czy wytrawnie? Ja wolę w wersji deserowej, dlatego ta propozycja od razu przypadła mi do gustu. Naleśniki nadziane kremem orzechowym z bakaliami i nutką rumu. Do tego czekolada i nic więcej nie potrzeba do szczęścia. Sprawdzą się zarówno jako danie obiadowe, jak i na deser. Źródło.

      Naleśniki Gundel (Gundel palacsinta)

      / proporcje na 6 sztuk naleśników/

      Ciasto na naleśniki

      • 3 jajka
      • szczypta soli
      • 200 g mąki (w oryginale 120 g, ale ciasto było zbyt rzadkie)
      • 300 ml mleka
      • olej do smażenia

      Nadzienie

      • 150 ml rumu (dałam ok. 120 ml i dopełniłam wodą)
      • 100 g rodzynek
      • 40 g kandyzowanych skórek pomarańczowych
      • 120 g zmielonych orzechów włoskich
      • 100 ml śmietanki (u mnie 30%)
      • 60 g cukru
      • szczypta cynamonu
      • polewa czekoladowa lub stopiona czekolada


      1.Rodzynki i skórki pomarańczy na dzień przed przygotowaniem naleśników zalewamy rumem. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej, ale możemy też zostawić zalane bakalie na kilka godzin przed wykonaniem nadzienia.
      2.Robimy ciasto naleśnikowe: miksujemy jajka z solą, następnie mieszamy z mlekiem i mąką. Smażymy na oleju cienkie naleśniki.
      3.Podgrzewamy śmietankę. Do niej dodajemy odsączone z rumu rodzynki i skórki pomarańczy,cukier, zmielone orzechy i cynamon. Wszystko podgrzewamy. Następnie studzimy i do masy dolewamy połowę rumu.
      4.Naleśniki smarujemy nadzieniem i składamy w ćwiartki. Polewamy resztką rumu oraz obficie polewą czekoladową.

      naleśniki gundel

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      sobota, 02 listopada 2013 09:30

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne