Wpisy otagowane „cytryna”

  • czwartek, 25 maja 2017
    • Muffiny jogurtowe Nigelli Lawson

      Muffiny jogurtowe to świetne rozwiązanie dla tych, którzy lubią wilgotne muffiny, które długo utrzymują świeżość. Ja zrobiłam połowę w wersji z dżemem, połowę z wkrojonym na wierzch bananem. Jeśli macie ochotę możecie wewnątrz umieścić kawałek czekolady lub zostawić muffiny bez dodatków. Pamiętajcie, żeby składniki miały temperaturę pokojową. Muffiny wykonane z przepisu Nigelli Lawson.

      Muffiny jogurtowe Nigelli Lawson

      /12 sztuk/

      • 170 g jogurtu naturalnego
      • 3 jajka
      • 100 g rozpuszczonego masła
      • skórka otarta z cytryny
      • 150 g białego cukru
      • 200 g mąki pszennej
      • 3/4 łyżeczki sody
      • szczypta soli
      • ewentualne dodatki - u mnie pół banana i 6 łyżeczek dżemu truskawkowego

      W jednej misce mieszamy suche składniki: cukier, mąkę, sodę, sól.

      W drugiej misce mieszamy mokre składniki: jogurt, jajka, masło, skórkę otartą z cytryny.

      Mieszamy mokre składniki z suchymi.

      Blaszkę do muffin wykładamy papilotkami. Ciasto nakładamy do 3/4 wysokości foremki.

      Jeśli przygotowujemy wersję z bananem, to wystarczy, ze na wierzch położymy niezbyt grube plastry banana. Jeśli mamy ochotę na wersję z dżemem, to nakładamy łyżkę ciasta do papilotki, następnie łyżeczkę gęstego dżemu, przykrywamy ciastem, by całość sięgała do 3/4 wysokości foremki.

      Muffiny pieczemy w 170°C przez około 25-30 minut (do suchego patyczka). 

      muffiny jogurtowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      czwartek, 25 maja 2017 08:55
  • piątek, 05 sierpnia 2016
    • Granita cytrynowa

      Granita to sycylijski mrożony deser na bazie kawy lub soków owocowych. Wersja cytrynowa jest orzeźwiająca, ale nie kwaśna. Idealne na upalne dni. Przepis pochodzi z książki z serii Z kuchennej półeczki: Kuchnia włoska.

      Granita cytrynowa

      • skórka otarta z 3 cytryn
      • 200 ml soku cytrynowego
      • 100 g cukru białego
      • 500 ml zimnej wody

      Skórkę otartą z cytryny, sok cytrynowy i cukier umieszczamy w garnku. Doprowadzamy do wrzenia. Gotować ok 6-10 minut, aż będzie mieć konsystencje syropu. Pozostawić do wystygnięcia.

      Wystudzoną masę przelać przez sitko, żeby pozbyć się skórki. Wymieszać z zimną wodą. Przelać do naczynia w którym będziemy zamrażać.

      Zamrażać przez około 4-5 godzin. Co około godzinę najlepiej przemieszać granitę łyżką, żeby lody się równomiernie zamroziły. Przed podaniem wykładamy na chwilę z zamrażalnika, a następnie wyskrobujemy łyżką odpowiednią porcję.

      granita cytrynowa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Granita cytrynowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      piątek, 05 sierpnia 2016 10:17
  • poniedziałek, 18 lipca 2016
    • Pyszna tarta z morelami Ani Starmach

      "Tarta, która cudownie pachnie morelami i słońcem". Pyszna, owocowa, cudownie pachnie i cudownie smakuje. Miód świetnie podkreśla słodycz owoców. Jeśli jeszcze chcemy podkręcić smak, to chyba pozostają tylko lody śmietankowe obok, gdyż samo ciasto jest doskonałe samo w sobie. 

      Tarta z morelami

      /źródło; blaszka okrągła o średnicy 26 cm/

      ciasto kruche:

      • 300 g mąki pszennej 
      • 120 g zimnego masła
      • 1 jajko
      • 1 łyżka cukru pudru
      • 1 łyżka soku z cytryny lub zimnej wody

      Mąkę wsyp do miski. Masło wrzuć do mąki i pokrój na drobne kawałki nożem, tak by częściowo połączyło się z mąką. Dodaj pozostałe składniki, połącz je aż powstanie gładkie ciasto. Zrób z ciasta kulkę, włóż je do torebki foliowej i wstaw do lodówki na minimum 30 minut (ciasto można też zrobić dzień wcześniej). Po tym czasie wyłóż ciastem formę do tarty, pozostawiając wyższe brzegi. Nakłuj równomiernie ciasto widelcem. Wstaw do nagrzanego do 175°C piekarnika i piecz 15 minut.

      nadzienie:

      • 800 g moreli
      • 70 g płatków migdałów
      • 2 łyżki jasnego miodu

      Morele przekrój na pół, pozbądź się pestek. Wyłóż morele skórką do dołu na pieczone 15 minut ciasto. Posyp płatkami migdałów. Włóż do piekarnika i piecz przez 30 minut. Po upieczeniu polej miodem. Zanim  pokroicie pozwólcie owocom przestygnąć.

       tarta ania starmach

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Pyszna tarta z morelami Ani Starmach”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 18 lipca 2016 06:51
  • niedziela, 05 czerwca 2016
    • Pyszne ciasto jogurtowe z truskawkami

      Nie jadłam lepszego ciasta jogurtowego jak to. Wilgotne, miękkie, nawet na następny dzień. Owoce oczywiście możecie zmienić na inne, ale w sezonie aż się prosi by dodać truskawki. Pyszne!

      Jogurtowe ciasto z truskawkami

      /blacha 24x28cm; źródło/

      • 1 duże jajko
      • 150 g cukru pudru
      • 140 ml oleju
      • skórka otarta z 1 cytryny
      • sok wyciśnięty z 1 cytryny
      • 400 g jogurtu naturalnego (w temperaturze pokojowej)
      • 450 g mąki pszennej 
      • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
      • 400-500 g truskawek lub innych owoców

      Mąkę, sodę i proszek do pieczenia przesiać do miski, dodać skórkę otartą z 1 cytryny, wymieszać.

      W drugiej misce zmiksować jajko, cukier i olej na jednolitą masę. Dodać sok z cytryny i jogurt, zmiksować. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Zmiksować (masa będzie dość gęsta).

      Przełożyć masę do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch położyć truskawki przecięte na pół (umyte, osuszone, bez szypułek; truskawki układać przeciętą stroną do góry). Piec w 180°C ok. 45-50 minut, do suchego patyczka (u mnie było gotowe po 44 minutach pieczenia). Jeśli dodamy kwaśniejszych owoców, to możemy po wystudzeniu ciasta posypać je cukrem pudrem. 

      pyszne wilgotne ciasto jogutrowe

      Ciasto upiekłyśmy w ramach "wypiekania na śniadanie" wraz z Alą i Joanną.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Pyszne ciasto jogurtowe z truskawkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      niedziela, 05 czerwca 2016 12:54
  • środa, 27 sierpnia 2014
    • Lemoniada ogórkowa na dwa sposoby

      Lemoniada ogórkowa jest nie tylko smaczna, niezwykła w smaku, ale też świetnie gasi pragnienie i schładza w upalne dni. Dzisiaj pokazuję dwa sposoby wykonania lemoniady ogórkowej - z użyciem blendera i bez. Wśród pijących jako lepsza została określona ta bez użycia blendera. Przy robieniu lemoniady należy pamiętać, że przepis mniej więcej określa proporcje, które należy dostosować do własnych upodobań.

      Lemoniada ogórkowa - bez użycia blendera

      / inspiracja - przepis Agnieszki/

      • 0,5 dużego ogórka
      • sok wyciśnięty z 2 cytryn
      • cukier lub miód do smaku, ok. 3-4 łyżki
      • 1 litr schłodzonej wody

      Ogórka kroimy na cienkie plasterki, dodajemy sok z cytryn, miód/cukier i zostawiamy na 10 minut. Po tym czasie zalewamy wodą, mieszamy i odstawiamy do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem możemy dodatkowo dodać do szklanek kostki lodu.

      lemoniada z ogórka

      Lemoniada ogórkowa z użyciem blendera

      • 1 duży ogórek
      • cukier lub miód do smaku - ok. 3 łyżki
      • sok z 0,5 dużej cytryny lub 1 mniejszej cytryny
      • 0,5 litra wody

      Ogórek blendujemy z cukrem/miodem i sokiem z cytryny. Dodajemy wodę, mieszamy. Dosładzamy lub dodajemy soku z cytryny do smaku. Schładzamy w lodówce. Przed podaniem możemy dodatkowo dodać do szklanek kostki lodu.

       lemoniada z ogórka

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Lemoniada ogórkowa na dwa sposoby”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      środa, 27 sierpnia 2014 10:40

Kalendarz

Styczeń 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne