Wpisy otagowane „brownie”

  • wtorek, 07 lutego 2017
    • Zdrowe słodycze - brownie trufle

      Macie ochotę na zdrowy deser? Potrzebujecie alternatywy dla batonów? Te trufle to idealne i pyszne rozwiązanie. Bez pieczenia, bez dodatku cukrów i słodzików, bez tłuszczu, ulepszaczy. Idealne. Naturalne. I pyszne. Łatwo je zrobić, jednak jeśli nie chcecie używać cięższego sprzętu (maszynka do mielenia), to namoczcie dobrze daktyle.

      Trufle brownie

      /około 21 sztuk; inspiracja/

      trufle daktylowe brownie

      • 300 g suszonych daktyli bez pestek
      • wrząca woda (w ilości pozwalającej na przykrycie daktyli)
      • 80 g zmielonych orzechów laskowych + około 20 g do obtoczenia (można zastępować innymi mielonymi orzechami)
      • 30 g niesłodzonego kakao

      Daktyle zalać wrzącą wodą i pozostawić na 15 minut. Odcedzić daktyle na sitku i zmielić blenderem na gładką masę. Dodać kakao i orzechy, wymieszać.

      Zwilżonymi w wodzie dłońmi zrobić z masy kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtoczyć w orzechach.

      Kulki przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku.

      trufle daktylowe brownie

      Uwaga! Jeśli macie słaby blender polecam wysłużyć czas moczenia daktyli lub wszystkie składniki zmielić razem w maszynce do mielenia mięsa na gładką masę. Ważne jest to, by daktyle zmielić blenderem przed dodaniem pozostałych składników, gdyż większość blenderów będzie mieć problem ze zmieleniem całej masy. 

      trufle daktylowe brownie

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Zdrowe słodycze - brownie trufle”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      wtorek, 07 lutego 2017 06:40
  • niedziela, 17 kwietnia 2016
  • sobota, 18 stycznia 2014
    • Brownies z krówkami

      Brownies to najbardziej czekoladowe ciasto jakie można stworzyć. Idealne, gdy będzie lekko niedopieczone, zakalcowate. Takie ma właśnie być. Tym razem wersja z krówkami.

      Brownie z krówkami

      SKŁADNIKI:

      • 2 tabliczki gorzkiej czekolady (200 g)
      • 1 masło (200 g)
      • 6 jaj
      • 280 g cukru
      • 100 g mąki
      • 100 g krówek
      • 3 łyżki śmietany kremówki

      WYKONANIE:

      Masło i pokruszoną czekoladę rozpuścić w misce umieszczonej na garnku z gotującą się wodą. Dobrze wymieszać i ostudzić do temperatury pokojowej.

      Krówki wrzucamy do garnka, wlewamy śmietankę i rozpuszczamy krówki na małym ogniu, tak by powstała jednolita masa. Zostawiamy do przestygnięcia.

      Jaja ubić. Dodawać po trochu cukru. Ubić do białości masy, tak by była puszysta. Następnie dodać mąkę. Wymieszać, dodać przestudzoną czekoladę z masłem. Wszystko połączyć.

      Wylać do blachy (ok. 20x30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć masę krówkową (masa jest gęsta, ale da się ją punktowo rozłożyć po całej blaszce).

      Piec ok. 20 minut (w 180-200˚C) lub do momentu rozpoczęcia odchodzenia ciasta od boków blachy (środek powinien zostać miękki, niedopieczony). Gdy włożymy patyczek w środek ciasta powinno być prawie czyste. Wyjąć z pieca, zostawić do całkowitego ostygnięcia.

      brownie z krówkami

      Przepis zrobiony w ramach wspólnego pieczenia z: Kasia, Aleksandra, Mirabelka, Siaśka. Zobaczcie także u Nich przepisy na równe wersje brownie.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Brownies z krówkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      sobota, 18 stycznia 2014 10:33
  • wtorek, 10 maja 2011
    • Fondant al cioccolato

      Dziś czekoladowo :) Lubicie brownies? ja tak, dlatego przygotowałam coś bardzo podobnego, -  te same składniki, inne proporcje. Smaczne, mocno czekoladowe, rozpływające się w ustach. Idealne do lodów waniliowych. Przepis Butterfly. Jeśli interesuje Was przepis na klasyczne brownies, przepis tutaj KLIK, zapraszam też na czekoladowo-miętowe brownies KliK

      Fondant al cioccolato

      • 200 g gorzkiej czekolady
      • 200 g masła (lub margaryna)
      • 200 g cukru
      • 1 łyżka mąki czubata
      • 1 łyżeczka ekstraktu lub olejku waniliowego
      • 1 opakowanie cukru waniliowego
      • 4 jajka
      • szczypta soli
      • kakao lub cukier puder do posypania

      Czekoladę z masłem roztopić w kąpieli wodnej (czekoladę i masło wkładamy do miski i wstawiamy na garnek z gotującą się wodą, co jakiś czas mieszamy). Następnie ostudzić. Do garnka wbijamy całe jajka, dodajemy cukier, sól, wanilię, mąkę, cukier waniliowy. Wszystko miksujemy z rozpuszczoną czekoladą i masłem. Wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C. Pieczemy 25 minut*. Nie dopiekamy do końca. Zostawić do ostygnięcia w formie, następnie przełożyć na talerz i przechowywać w lodówce przez min. 2 godziny (ale nie na noc). Wyjąć z lodówki na godzinę przed podaniem. Posypać kakao lub cukrem pudrem.

      * Ciasto nie będzie rosło, więc jeśli chcemy wyższe, to powinniśmy piec w tortownicy ok. 20 cm. Ja chciałam żeby ciasto było niskie, więc piekłam w prostokątnej blaszce -ok.33x20cm. Blachę wykładamy papierem i smarujemy masłem. Ciasta nie dopiekamy, wtedy smakuje najlepiej. Dlatego skróciłam czas pieczenia do 20 minut.

      Smacznego!


      Przy okazji przypominam o konkursie Tchibo oraz o akcji "warzywa w słodyczach". Z sezonowych warzyw możecie użyć rabarbaru :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Fondant al cioccolato”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      wtorek, 10 maja 2011 07:53
  • niedziela, 09 maja 2010
    • Czekoladowo miętowe brownies

      Większość z Was zapewne kojarzy czekoladki After eight. Są pyszne. Osobiście uwielbiam połączenie mięty z czekoladą. Dlatego gdy zobaczyłam przepis na czekoladowo miętowe brownies na joy of baking to wiedziałam że to ciasto idealne dla mnie. Zabrałam się za tłumaczenie przepisu, nieco go zmodyfikowałam. Zrobiłam z  dwa razy większej porcji i zmniejszyłam ilość cukru, bo nie wyobrażam sobie jak można dodać 0,5 kg cukru do brownies (?!). Dałam 340g i myślę, że spokojnie można zmniejszyć ilość do 300g. Lukier miętowy, jak to lukier, jest bardzo słodki, trzeba więc zniwelować czymś tę słodycz. Niech nikomu więc nie przyjdzie do głowy dodawanie słodkiej czekolady, tylko dlatego że nie lubi deserowej. Zapewniam, że nie ma takiej potrzeby :)

      Co do samego smaku, to wielbiciele połączenia mięty z czekoladą będą bardzo zadowoleni. Mocno czekoladowe z nutą mięty, pycha! Nie miałam ekstraktu miętowego, dlatego wykorzystałam zwykłe krople miętowe kupione w aptece i dodałam ich nieco więcej niż w przepisie, bo wolę bardziej miętowy smak :) . Z pewnością jeszcze powrócę do tego przepisu, zmniejszając może jedynie ilość lukru, lub ilość samego cukru na rzecz jogurtu, wtedy będzie można zjeść go nieco więcej i się nie zasłodzić ;-) Polecam gorąco!

      (wiadomość dla tych którzy będą robić pierwszy raz brownie - tak- ma wyglądać jak zakalec, o to właśnie chodzi ;-) ). Opis jest bardzo długi, ale samo ciacho proste w przygotowaniu.

      BROWNIES CZEKOLADOWO MIĘTOWE

      brownies miętowe

      Składniki (na blachę o wymiarach ok. 34,5x24,5 cm) - przepis po moich modyfikacjach

      Ciasto

      • 226 g niesolonego masła pociętego na kawałki lub margaryny
      • 230 g gorzkiej czekolady grubo posiekanej
      • 340 g cukru kryształu (może być 300 g)
      • 1,5 łyżeczki czystego waniliowego ekstraktu / aromatu
      • 4 jajka
      • 140 g mąki pszennej
      • 1/4 łyżeczki soli

      Lukier miętowy

      • 4 łyżki (56 g) niesolonego masła o temperaturze pokojowej
      • 2-3 łyżki gęstej śmietany
      • 230 g cukru puder
      • 1 łyżeczka czystego ekstraktu miętowego lub kropli miętowych (z apteki)
      • opcjonalnie – zielony barwnik spożywczy

      Polewa czekoladowa:

      • 170 g gorzkiej czekolady pokruszonej na kawałki
      • 2 łyżki (28 g) masła niesolonego

      Wykonanie

      Piec nagrzać na 160÷170̊C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia (powinien na tyle wystawać, żeby było nam wygodnie wyjąć później ciasto z blachy) i posmarować masłem.

      Ciasto – Miskę ze stali nierdzewnej umieścić na garnku z gotującą się wodą, rozpuścić w niej masło i czekoladę. Zdjąć z ognia i wymieszać z cukrem, olejkiem waniliowym. Dodawać po jednym jajku, części przesianej mąki i wymieszać dobrze trzepaczką lub drewnianą łyżką. Dodać sól. Ciasto ubijamy do momentu aż będzie gładkie, błyszczące i będzie odchodzić od miski (ok. 1 minuty, ciasto nie jest bardzo gęste). Przelać do blachy, piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut lub do momentu rozpoczęcia odchodzenia ciasta od boków blachy. Gdy włożymy patyczek w środek ciasta powinno być prawie czyste. Wyjąć z pieca, zostawić do całkowitego ostygnięcia.

       

      Miętowy lukier – Masło i cukier włożyć do miski, miksować mikserem do dobrego połączenia. Masa powinna być gładka. Dodajemy do niej ekstrakt z mięty / krople miętowe, mieszamy. Najlepiej spróbować, czy moc miętowego smaku jest dla nas odpowiednia i dodać tyle kropli, by nam smakowało. Opcjonalnie można dodać zielony barwnik spożywczy, jeśli chcemy by miał miętowy kolor. Jeśli lukier jest zbyt gęsty to dodajemy śmietanę / jogurt, tak by masa była w sam raz do rozsmarowania. Lukier rozprowadzić na ostudzonym cieście i włożyć do lodówki na ok. 10 minut. (Lukru można zrobić z 3/4 porcji lub zniwelować trochę słodki smak dając mniej cukru, a więcej jogurtu lub masła)

      Czekoladowa polewa – Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, tak jak na ciasto. Rozłożyć na ostudzonej miętowej masie i włożyć do lodówki na 30 minut lub do czasu stwardnienia czekolady.

      brownies after eight

      Podawanie – Schłodzone ciasto wyciągnąć z blachy podnosząc za końcówki papieru do pieczenia. Kroić na kawałki ostrym nożem. Żeby ułatwić krojenie i zmniejszyć podatność czekolady na pękanie  można spłukiwać nóż ciepłą wodą po ukrojeniu każdego kawałka. Ciasto można przechowywać w lodówce kilka dni lub zamrażać.

      Przepis dodaję do akcji "Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk"

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Czekoladowo miętowe brownies”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      niedziela, 09 maja 2010 11:33

Kalendarz

Grudzień 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne