Wpisy otagowane „curry”

  • środa, 24 października 2018
    • Chiński kurczak curry

      Jeśli lubicie aromatyczne potrawy i curry, to zasmakuje Wam ta potrawa. Łatwo się ją robi, jedyna trudność to znalezienie w sklepie groszku cukrowego. Na szczęście co jakiś czas różne sklepy organizują tygodnie azjatyckie i czasem jest dostępny. Ja kupuję w kauflandzie, gdzie od czasu do czasu jest w sprzedaży w dziale z warzywami. Inspiracja pochodzi z książki Kuchnia milenijna. Kuchnia chińska.

      Chiński kurczak curry

      /porcja na 3 osoby lub dwie bardzo głodne/

      • pojedyncza pierś z kurczaka
      • 3/4 łyżki mąki
      • 3/4 łyżki curry w proszku
      • szczypta soli
      • 1/2 łyżeczki mielonej czerwonej papryki słodkiej
      • 1 łyżeczka oleju sezamowego (w oryginale olej arachidowy)
      • olej do smażenia - u mnie rzepakowy
      • pół dużej cebuli lub dwie małe, posiekana na drobno
      • 2 ząbki czosnku, posiekany
      • 1 szklanka bulionu z kurczaka
      • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
      • 250 g świeżego groszku cukrowego
      • 2 łyżki posiekanych orzechów arachidowych
      • ryż do podania - około 200 g

      Kurczaka pokroić w kostkę. Wymieszać z łyżką oleju, mąką, curry, solą, papryką. Odstawić do lodówki na 10 minut.

      Na patelni rozgrzać olej sezamowy wraz z olejem do smażenia. Wrzucić cebulkę i czosnek, chwilę smażyć. Wrzucić kurczaka, smażyć kilka minut, mieszając, aż nie będzie surowy. Dodać bulion, sos sojowy, zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia 10 minut. Dodać groszek i gotować przez klika minut, aż groszek będzie miękki, ale wciąż chrupiący (około 5 minut, zależy od wielkości ognia). Potrawę podajemy z ryżem, posypaną orzeszkami.

      chiński kurczak curry

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Chiński kurczak curry”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      środa, 24 października 2018 10:35
  • sobota, 01 września 2018
    • Pyszna zupa krem z kalafiora

      Zupy nie są daniem które uwielbiam robić i jeść, choć żurek i rosół są wyjątkami, ale tę zupkę mogę polecić. Curry nadaje jej charakteru, więc śmiało róbcie na obiad czy na lunch do pracy. Ja zrobiłam w wersji wegetariańskiej - na bulionie warzywnym, ale różnie dobrze możecie ją zrobić na rosole, bulionie mięsnym.

      Zupa krem z kalafiora

      /źródło/

      • 500 g kalafiora - świeży lub mrożony
      • 3 ziemniaki średniej wielkości
      • 1 pietruszka (korzeń)
      • 0,5 cebuli
      • 1 cm świeżego imbiru, obranego ze skórki
      • 2 ząbki czosnku
      • 3 szklanki bulionu warzywnego
      • 2 łyżki oleju
      • 1 łyżeczka curry
      • 1 pęczek świeżego koperku

      Obierz warzywa ze skórki. Ziemniaki pokrój w cienkie plastry, cebulę w piórka, pietruszkę i imbir zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

      W garnku rozgrzej olej, wrzuć cebulę, pietruszkę i imbir. Po chwili smażenia (i mieszania) dodaj ziemniaki, czosnek. Smaż na mniejszym ogniu przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu. W razie potrzeby dodaj nieco oleju. Po tym czasie posyp warzywa curry i wymieszaj. Następnie do garnka wlej bulion i dodaj umyty, podzielony na różyczki kalafior. Gotuj do miękkości warzyw przez około 10-15 minut. Blenderem zmiksuj zupę na krem. Podawaj z posiekanym koperkiem. Możesz również dodać grzanki.

      zupa kalafiorowa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Pyszna zupa krem z kalafiora”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      sobota, 01 września 2018 13:45
  • piątek, 13 września 2013
    • Sos słodko-kwaśny - zapasy na zimę

      Lato obdarza nas wieloma darami. Aż żal nie wykorzystać owoców i warzyw do zrobienia przetworów. W tym roku, z powodu dużej ilości kupionych pysznych i słodkich pomidorów malinowych, postanowiłam zrobić sos słodko- kwaśny zaprawiony w słoiku. Na zimę będzie w sam raz. Sos wyszedł bardzo smaczny. W sumie w przepisie zastanawia mnie tylko mąka, ponieważ myślę, że czas na ewentualne zagęszczenie sosu będzie zimą, gdy się go podgrzeje. Podaję z moimi zmianami.  Jeśli ktoś ma ochotę można dodać bambusa do sosu. Oczywiście można zrobić sos w mniejszej ilości i podać od razu na obiad. Źródło.

      Sos słodko- kwaśny - zaprawy

      /ja zrobiłam w końcu z ok. 4 kg pomidorów, wyszło mi ok 5-6 litrów/

      • 3 kg pomidorów
      • 1 kg cebuli (dałam nieco mniej, bo miałam bardzo ostrą w smaku)
      • 1 czerwona papryka
      • 1 żółta papryka
      • 1 puszka ananasów pokrojonych na kawałki
      • 1 puszka kukurydzy
      • 6 ząbków czosnku (jeśli są malutkie to więcej)
      • szczypta chili (tutaj działamy ostrożnie i ilość dopasowujemy do naszych preferencji)
      • 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
      • 1 łyżeczka curry (ilość można zwiększyć jeśli lubimy)
      • 1 łyżka pieprzu
      • cukier - ja dałam 1 szklankę, w przepisie jest mowa o 2 szklankach, dosładzamy po trochu i sprawdzamy czy słodkość nam odpowiada
      • 0,5 -3/4 szklanki octu białego 10%
      • 2 łyżki soli (dałam więcej, do smaku)
      • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
      • 3 marchewki pokrojone w słupki
      • ew. pędy bambusa

      Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórek i wyciąć twarde części. Pokroić na kawałki i gotować przez 10 minut. Następnie zmiksować blenderem i przetrzeć przez sitko (żeby pozbyć się pestek).

      Do pomidorów dodać pokrojoną drobno cebulę i czosnek. Posolić. Gotować 30 minut. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, marchew, przyprawy, ananasa i kukurydzę. Gotować 10 minut. Dodać cukier, ocet i gotować kolejne 10 minut. Pod koniec zaprawić mąką. Doprawić przyprawami do smaku. Wkładać do wyparzonych wrzątkiem słoików. Zakręcić i postawić na zakrętce. Zostawić do ostygnięcia. 

      sos słodko kwaśny

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Sos słodko-kwaśny - zapasy na zimę”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      piątek, 13 września 2013 08:03
  • niedziela, 28 kwietnia 2013
    • Tortilla z mango

      Pod pojęciem tortilla kryją się trzy postacie:

      • tortilla hiszpańska, która jest rodzajem omletu z ziemniakami i dodatkami,
      • tortilla meksykańska, czyli cienki placek z mąki pszennej lub kukurydzianej,
      • chipsy tortilla (nachos) - trójkąty przyprawione np. papryką.

      Dzisiaj chciałabym Wam przedstawić tortillę meksykańską, czyli placek z mąki, który będzie podany z nadzieniem. Przyznam, że tym razem kupiłam gotowe tortille, ale 10 maja będziecie mogli znaleźć na blogu przepis na domowe tortille. Nie ma z nimi dużo pracy, a przynajmniej nie będzie Was straszył skład.

      Tortille możemy przygotowywać z różnymi nadzieniami w zależności od upodobań. Jeśli lubicie mango, to polecam Wam dzisiejszą wersję. Przepis własny.

      Tortilla z mango

      • 1 pierś z kurczaka
      • 1 łyżeczka curry
      • 3 łyżki oleju
      • sól, pieprz
      • tortilla (6-8 sztuk)
      • 1 mango
      • sałata
      • ewentualnie majonez lub mango chutney

      tortilla z mango

      Kurczaka kroimy na kawałki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy 3 łyżki oleju, mieszamy, następnie posypujemy curry. Mieszamy, by kurczak był równomiernie pokryty przyprawami. Odkładamy na ok 15-30 minut. Następnie smażymy, aż mięso będzie miękkie. Odkładamy do ostudzenia.

      Mango obieramy ze skórki i kroimy na kawałki.

      Tortillę podgrzewamy przez 10-15 sekund w mikrofali lub na suchej patelni. Następnie kładziemy na placku liść sałaty, trochę mięsa i mango. Zwijamy składając  do środka najpierw boki, a następnie zwijając  od przeciwległej strony (na zdjęciu napakowane jest trochę z przesadą, przez co ciężko się zwija, ale ja lubię z dużą ilością dodatków).

      jak złożyć tortillę

      Przed podaniem możemy jeszcze raz podgrzać 20 sekund w mikrofali, lekko ciepłe lepiej smakuje.

      Tortillę z mango możemy jeść bez dodatków lub np. z majonezem. Ja dostałam do przetestowania  Mango Chutney Patak's, czyli słodko-ostrą konfiturę o bogatym aromacie. Chutney pasuje do mięs, ryżu. Przyznam, że wolę albo słodkie albo ostre dodatki, dlatego połączenie tych dwóch smaków nie jest moim ulubionym, niemniej znam osoby, którym bardzo smakuje. Kwestia gustu. Zapewne jest to niepowtarzalny i bardzo oryginalny smak, warto więc go poznać. Pozostałe produkty z serii Patak's Blue Dragon będziecie mogli poznać w nadchodzącym tygodniu. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Tortilla z mango”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      niedziela, 28 kwietnia 2013 10:17
  • piątek, 15 marca 2013
    • Śledzie z ananasem

      Dzisiaj dość nietypowa, ale ciekawa propozycja. Danie, które pewnie nie każdemu będzie odpowiadać ze względu na słono-słodkie smaki. Na początku, gdy spróbowałam zaraz po zrobieniu bałam się, że danie do niczego się nie nada...sam ocet...na szczęście po nocy w lodówce wszystkie smaki się "przejadły" i zrównoważyły. Koniec końców uważam, że to udane połączenie. Jedynie cebulę przy jedzeniu trochę oddzieliłam. Świetnie nadaje smaku na etapie, gdy danie się przegryza, później jednak było jej nieco za dużo. Przepis pochodzi z książki "101 przepisów na sprawne myślenie, dobrą pamięć i lepszą koncentrację" Jagody Brzozowskiej.

      Śledzie z ananasem i curry

      • 200-300 g solonych filetów ze śledzi
      • 1 puszka ananasa
      • 2 niezbyt duże cebule
      • 6 łyżek majonezu
      • 1-2 łyżki soku z ananasa
      • 2 łyżeczki curry
      • ok. 3/4-1 szklanki octu
      • kilka gałązek natki pietruszki

      Filety namoczyć przez kilka godzin (u mnie moczone całą noc).

      Po wymoczeniu filety pokroić w kostkę.

      Cebulę kroimy w piórka, przełożyć na sitko, włożyć do miseczki i zalać octem. Płynu powinno być tyle, by cebula była zanurzona. Zostawiamy na 10 minut, a następnie odsączamy.

      Ananasa odsączyć, pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wrzucamy do miski. Dodajemy kilka gałązek posiekanej natki pietruszki.

      Przygotowujemy sos: mieszamy majonez, sok z ananasa, curry. Polewamy składniki i mieszamy. Przykrywamy miskę folią spożywczą i zostawiamy na 6-8 godzin, aż smaki się "przegryzą".

      Podawać przyozdobione natką pietruszki, z pieczywem.

      śledź z curry

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Śledzie z ananasem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      piątek, 15 marca 2013 08:09

Kalendarz

Styczeń 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne