Wpisy otagowane „mąka”

  • czwartek, 22 lutego 2018
    • Bułki razowe ze słonecznikiem

      Zapraszam na pyszne bułeczki razowe. Idealne na śniadanie.

      Bułki razowe ze słonecznikiem

      /8-9 sztuk; 1 szklanka = 250ml; inspiracja/

      • 1,5 szklanki mąki pszennej
      • 1,5 szklanki mąki pszennej razowej
      • około 1,5 szklanki letniej wody
      • 15 g świeżych drożdży
      • 3 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
      • 3 łyżki słonecznika + dodatkowych kilka łyżek do posypania
      • 3/4 łyżeczki soli

      Drożdże rozrabiamy w letniej wodzie z dodatkiem 3 łyżek mąki pszennej. Pozostawiamy do podrośnięcia.

      Do miski wsypujemy pozostałą mąkę, sól, olej. Wlewamy podrośnięte drożdże i wyrabiamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy trochę mąki pszennej, ale ciasto powinno zostać lekko lepiące. Dodajemy 3 łyżki słonecznika, wyrabiamy. Zostawiamy wyrobione ciasto w przykrytej ściereczką misce, aż podwoi swoją objętość.

      Po wyrośnięciu ciasto ponownie krótko wyrabiamy i wykładamy na posmarowany olejem blat. Formujemy z ciasta prostokąt i smarujemy wierzch olejem. Posypujemy wierzch nasionami i lekko je wgniatamy dłonią w ciasto. Kroimy ciasto na trójkąty lub prostokąty zwilżonym olejem nożem. Wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszce. Zostawiamy na pół godziny do podrośnięcia.

      Bułki wkładamy do nagrzanego do 200°C piekarnika. Na dnie piekarnika powinna być miseczka z wodą. Pieczemy około 15-20 minut, aż będą rumiane.

      Rada: bułki wychodzą dość blade, więc jeśli wolisz rumiane, posmaruj ich wierzch nie olejem, a rozmąconym jajkiem.

      Bułki możesz także formować tradycyjnie.

      bułki ze słonecznikiem

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Bułki razowe ze słonecznikiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      czwartek, 22 lutego 2018 06:39
  • poniedziałek, 27 listopada 2017
    • Bułki pszenno - żytnie

      Po bułeczkach pszenno - razowych pora na przepis na bułki pszenno - żytnie. To pomysł dla tych którzy wolą nieco cięższe pieczywo. Zapraszam do wypróbowania.

      Bułki pszenno - żytnie

      /modyfikacja przepisu na bułki pszenno-razowe; około 8-10 sztuk/

      • 400 g mąki pszennej
      • 100 g mąki żytniej
      • 1 łyżeczka soli
      • 1 łyżeczka miodu
      • 140 ml wody
      • 140 ml mleka
      • 15 g świeżych drożdży
      • 20 ml oliwy

      Wodę, mleko i miód lekko podgrzewamy. Dodajemy drożdże, mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Mieszamy w misce mąkę pszenną, żytnią, sól. Dolewamy oliwę oraz nieco podrośnięte drożdże. Wszystko wyrabiamy przez kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Odkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia aż ciasto podwoi swoją objętość (około godziny). Ciasto wykładamy na posypany mąką blat, lekko wyrabiamy, formujemy rolkę i następnie dzielimy na części. Każdą z bułeczek ponownie wyrabiamy, formujemy i kładziemy na wyłożonej papierem do pieczenia formie do pieczenia. Nacinamy w dowolny sposób. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. pół godziny. Wkładamy do nagrzanego do 200°C piekarnika i pieczemy 20-25 minut, aż będą rumiane.

      bułki pszenno żytnie

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 27 listopada 2017 09:13
  • poniedziałek, 09 października 2017
    • Pyszne i proste - ciasto zebra

      Jeśli macie ochotę na ciasto, które jest proste w wykonaniu i długo zachowuje świeżość, to ciasto zebra jest świetnym wyborem. Świetnie nadaje się też do spakowania jako przekąska do szkoły, pracy, czy na wycieczkę.

      Ciasto zebra

      /1 szklanka = 250 ml; blaszka - keksówka/

      • 5 jajek
      • 1 i 1/3 szklanki cukru białego
      • 2,5 szklanki mąki pszennej
      • 1 szklanka wody
      • 3/4 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

      dodatkowo:

      • 2 łyżki niesłodzonego kakao
      • 4 łyżki mąki

      Białka ubić z cukrem, następnie dodać żółtka, krótko ubić do połączenia. Następnie dodajemy na zmianę mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej i wodę, ubijamy na wolnych obrotach do połączenia. Ciasto dzielimy na połowę. Do jednej połowy dodajemy kakao, do drugiej 4 łyżki mąki.

      Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wlewamy naprzemiennie białe i czekoladowe ciasto. Wkładamy do zimnego piekarnika i włączamy piekarnik na grzanie do 180°C. Pieczemy około 50-60 minut, aż do suchego patyczka. Po ostudzeniu ciasta, można je polać polewą czekoladową.

      ciasto zebra

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Pyszne i proste - ciasto zebra”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 09 października 2017 06:34
  • czwartek, 24 sierpnia 2017
    • Zakręcone drożdżówki z serem i borówkami

      Jeśli macie ochotę na domowe drożdżówki, to jest to fajny przepis na puszyste smakołyki. Oczywiście możecie zmienić owoce na inne, np. dodać jagody, maliny, truskawki...Jeśli nie macie ochoty na ser, to możecie użyć marmolady jako nadzienia.

      Zakręcone drożdżówki z serem i borówkami

      /15 sztuk; blaszka 30x25 lub większa/

      ciasto

      • 500 g mąki pszennej
      • 20 g świeżych drożdży
      • 250 ml (1 szklanka) mleka
      • 5 łyżek cukru
      • 2 jajka
      • 50 g rozpuszczonego masła
      • szczypta soli

      Mleko podgrzewamy, aż będzie ciepłe (po włożeniu palca da się odczuć ciepło, ale nie parzy). Do mleka dodajemy łyżkę cukru i drożdże. Mieszamy do połączenia składników i odstawiamy na około 10 minut, aż drożdże zaczną rosnąć.

      Roztapiamy w garnku masło i odstawiamy do ostygnięcia do temperatury pokojowej.

      Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, cukier, jajka, rozpuszczone masło i podrośnięte drożdże z mlekiem. Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne (w razie potrzeby podsypujemy mąką, jednak nie należy jej dodawać zbyt dużo na początku wyrabiania, pamiętając, że ciasto wraz z wyrabianiem zyska na gładkości i elastyczności).

      Z ciasta wyrabiamy kulę, wkładamy je do miski i przykrywamy ciepłą ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około godziny).

      Po tym czasie posypujemy stolnicę mąką, i rozwałkujemy dość cienko ciasto  na prostokąt (jeden bok może mieć około 20 cm, a drugi około 60 cm - nie mierzyłam, ale chodzi o zachowanie mniej więcej proporcji).

      nadzienie

      • 250 g twarogu półtłustego
      • 2 łyżki cukru białego
      • 1 opakowanie cukru waniliowego (8g)
      • 2 łyżki mleka
      • 1 żółtko + 1 białko do posmarowania wierzchu
      • 200 g borówek

      Przygotowujemy nadzienie: ser, cukier biały, waniliowy, żółtka jaj, mleko wyrabiamy łyżką, rozcierając ser, by był w miarę gładki. Masę rozsmarowujemy równomiernie na rozwałkowanym cieście. Posypujemy ciasto równomiernie borówkami.

      Zwijamy ciasto wzdłuż krótszego boku. Kroimy ciasto na około 15 kawałków i układamy je w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Wierzch drożdżówek smarujemy pędzelkiem umoczonym w białku.

      Włączamy piekarnik, by nagrzał się do 180°C (w międzyczasie drożdżówki będą miały jeszcze chwilę, by podrosnąć). Gdy piekarnik osiągnie pożądaną temperaturę władamy do niego drożdżówki i pieczemy około 20 minut, aż wierzch się zarumieni.

      drożdżówki z serem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Zakręcone drożdżówki z serem i borówkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      czwartek, 24 sierpnia 2017 06:03
  • niedziela, 02 lipca 2017
    • Pyszne i puszyste ciasto jogurtowe z owocami

      Dzisiaj mam dla Was pyszne i puszyste ciasto jogurtowe. Jest to ciasto które bardzo łatwo przygotować, a do tego pięknie wyrasta, więc świetnie prezentuje się na stole. Idealne dla gości, na wycieczkę, piknik, do popołudniowej kawki, czy do pracy na pocieszenie z powodu poniedziałku ;) Ja przygotowałam je z truskawkami, jednak możecie wykorzystać inne owoce. Pewnie będzie też smaczne z gęstą marmoladą czy dżemem. Jeśli nie lubicie owoców w cieście, to możecie przygotować wersję bez owoców, ale tak prawdę mówiąc, to one są tą "wisienką na torcie" dla tego ciasta. Smacznego!

      Ciasto jogurtowe z owocami

      /blaszka 20x32;inspiracja/

      • 500 g mąki pszennej
      • 200 ml oleju
      • 1 (niepełna) szklanka cukru
      • 3 jajka
      • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
      • 350 g jogurtu naturalnego
      • sok wyciśnięty z połowy cytryny
      • około 400 g owoców - u mnie truskawki
      • cukier puder do oprószenia

      ciasto jogurtowe z owocami

      Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową.

      Mąkę, proszek do pieczenia i sodę wymieszać w misce.

      W drugiej misce ubić jajka z cukrem na puszystą masę. Dodać olej, jogurt, sok z cytryny. Zmiksować do połączenia składników. Do miski wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą. Krótko zmiksować (miksujemy tylko do czasu, aż wszystkie składniki się połączą). Wlewamy ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia). Na wierzchu układamy owoce (u mnie truskawki przecięte na pół; uwaga - zawsze układamy przeciętą stroną owocu w górę, by nie wyciekał sok na ciasto).

      Wkładamy ciasto do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy około 50 minut (przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone). Gdy ciasto przestygnie posypujemy ciasto cukrem pudrem używając sitka.

      ciasto jogurtowe z owocami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Pyszne i puszyste ciasto jogurtowe z owocami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      niedziela, 02 lipca 2017 13:28

Kalendarz

Styczeń 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne