Wpisy otagowane „kasza manna”

  • piątek, 22 listopada 2013
    • Szarlotka sypana bez jaj

      Szarlotka sypana pochodzi z przepisu koleżanki. Zmieniłam jedynie kaszę manną na kaszkę kukurydzianą, ale szarlotka z każdą kaszką smakuje dobrze. Przepis dobry zwłaszcza dla osób, które nie lubią wyrabiać ciasta, nie mają miksera lub nie lubią czekać aż ciasto wyrośnie. Niezwykle łatwe w przygotowaniu. Latem można podać na ciepło z lodami.

      Szarlotka sypana

      /blaszka 24x24 cm/

      ciasto:

      • 1 szklanka kaszki kukurydzianej lub kaszy manny
      • 1 szklanka mąki pszennej
      • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
      • ok. 3/4 szklanki cukru (jeśli jabłka są bardzo kwaśne, to dodajmy więcej)

      Wymieszać wszystkie składniki.

      nadzienie:

      • 1,25 kg jabłek
      • 1 łyżeczka cynamonu
      • 3 łyżki cukru
      • 90 g masła lub margaryny (najlepiej schłodzona, łatwiej będzie ją pociąć na plasterki)

      Jabłka umyć, obrać ze skóry, zetrzeć na tarce (ja większość starłam na małych oczkach, część na dużych). Dodać cukier, cynamon, wymieszać.

      Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.Wsypujemy na dno 1/3 suchych składników. Wykładamy na nie połowę jabłek, zasypujemy 1/3 suchych składników, wykładamy resztę jabłek, zasypujemy resztą suchych składników. Wyrównujemy, a na wierzch kładziemy pokrojoną w plasterki margarynę lub masło.

      Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy ok. 50-60 minut.

      szarlotka sypana

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Szarlotka sypana bez jaj”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      piątek, 22 listopada 2013 10:17
  • poniedziałek, 11 kwietnia 2011
    • Marcepany z ziemniaków

      Dziś kolejny przepis w którym sprawdzę przydatność warzyw do słodkich potraw. Odkąd zobaczyłam wpis Kuchareczki58 o marcepanach z ziemniaków, to wiedziałam że muszę je wypróbować. Marcepan bardzo lubię, dlatego być może zbyt wiele oczekiwałam po tym przepisie. Z ziemniaków wiele da się wyczarować. Marcepanki wyszły smaczne, jednak do prawdziwego marcepanu (smakowo) im daleko. Dzisiaj przepis oryginalny na marcepanki, a już wkrótce wpis o tym co jeszcze można z nich ciekawego i smacznego zrobić :)

      P.S. Jeśli ktoś chce wyczarować domową masę marcepanową to polecam ten przepis.

      Przepis przygotowany w ramach akcji "warzywa w słodyczach" oraz "projekt tylna ścianka"(dobry pomysł na zagospodarowanie ziemniaków pozostałych z obiadu)

      Marcepanowe ziemniaczki

      • 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
      • 0,5 szklanki cukru
      • 75 g masła
      • 2÷3 opakowania aromatu migdałowego
      • 250 g kaszki manny błyskawicznej (dałam więcej)

      Dodatkowo (opcjonalnie):

      • czekolada do polania
      • migdały lub wiórki kokosowe do przybrania
      • alkohol (np. likier amaretto, u mnie 3 łyżki wódki)
      • 90 g masy marcepanowej

      Ziemniaki zmielić.

      Do rozpuszczonego masła dodać cukier, mieszając doprowadzić do jednolitej masy. Mocno podgrzać, ale nie gotować. Dodać ziemniaki, wlać olejki, wymieszać. Jeśli chcemy dodajemy też startą na tarce masę marcepanową i alkohol. Dodać kaszę w takiej ilości by masa nadawała się do formowania z niej kulek. Zostawić do ostygnięcia i zgęstnienia. Z zimnej masy formować kulki, polać czekoladą, przybrać wiórkami lub migdalami. Przechowywać w lodówce.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (17) Pokaż komentarze do wpisu „Marcepany z ziemniaków”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 11 kwietnia 2011 18:41
  • sobota, 13 listopada 2010
    • Chocoloco (może być wege :)

      Chocoloco to ciasto bez pieczenia wykonane z kaszy manny. Szybkie i łatwe do zrobienia , a co najważniejsze smaczne :) Istnieje duża dowolność w tworzeniu nowych wersji ciasta. Różne rodzaje można poznać na forum wegedzieciak

      Chocoloco

      Składniki:

        • 4 szklanki płynu (u mnie mleko krowie, może być roślinne lub woda)
        • 0,5÷3/4 szklanki kaszy manny
        • kakao niesłodzone wg uznania (u mnie 4÷5 łyżek)
        • 0,5 szklanki wiórków kokosowych
        • garść rodzynek
        • cukier (wg uznania, u mnie 0,5 szklanki, można wcale nie dodawać jeśli nie lubimy słodkich ciast)
        • ciastka (najlepiej herbatniki, u mnie z powodu braku herbatników wafle)
        • ew. orzechy, migdały pokrojone w kawałki
        • szczypta soli
        • opcjonalnie: 1 lub 2 łyżeczki rumu (u mnie kieliszek malibu) lub kilka kropel aromatu do ciast
        • ew. banany pokrojone w plasterki

      Chocoloco

      Wykonanie

      Mleko, sól, rodzynki, kakao, cukier łączymy w garnku. Mielimy w młynku wiórki kokosowe i dodajemy do mleka. Podgrzewamy i sprawdzamy czy odpowiada nam ilość kakao i cukru. Dodajemy alkohol.

      Na małym gazie (żeby nie wykipiało) gotujemy mleko. W tym czasie wykładamy okrągłą formę ciastkami ( u mnie dodatkowo forma wyłożona papierem do pieczenia). Część ciastek kruszymy, tak by wypełniły przestrzenie między ciastkami ułożonymi na dnie formy.

      Na patelni rumienimy płatki migdałowe i orzechy uważając żeby się nie przypaliły.

      Gdy mleko zacznie się gotować wsypujemy kaszę, mieszając trzepaczką, tak by nie powstały grudki. Obserwujemy konsystencję. Jeśli jest zbyt luźna można dosypać kaszy. Dodajemy orzechy, migdały i mieszamy. Próbujemy masę. Dopasowujemy do upodobań -dosładzamy, dolewamy alkoholu itp. Jeśli jest dobra, to wylewamy na ciastka. Można zrobić więcej warstw z ciastek. U mnie wafel na dnie, na środku i na wierzchu. Na środkowy wafel wylałam jeszcze trochę masy, a następnie dodałam pokrojonego w plastry banana. Wierzch ciasta można polać polewą czekoladową i posypać orzechami lub wiórkami.

      Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce. Gdy przestygnie można włożyć do lodówki na min. 2 godziny (najlepiej jak ciastka trochę zmiękną, u mnie nie było tego problemu bo dałam wafle).

      Można też wykonać wersję bez kakao

      Chocoloco

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Chocoloco (może być wege :)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      sobota, 13 listopada 2010 12:38
  • poniedziałek, 30 sierpnia 2010
    • Domowe cukierki

      Pogoda coraz bardziej jesienna i dobijająca, aż ma się ochotę na osłodzenie sobie życia. Bardzo słodkim i smacznym sposobem są domowe cukierki, które w smaku przypominają krówki. Oryginał tu.

      Domowe cukierki

      • 1 szklanka cukru
      • 1 szklanka śmietany kremówki (u mnie ok. 200 ml)
      • 1-1,5 szklanki kaszy manny
      • ew. kakao

      Cukier wsypujemy do garnka. Dodajemy odrobinę wody (ok. 2 łyżek) dookoła cukru. Podgrzewamy aż zacznie się topić. Gdy cały stopnieje i zbrązowieje, mieszamy i dodajemy powoli śmietanę. Gdy wytworzą się nam grudki to podgrzewamy i mieszamy aż się rozpuszczą. Możemy dodać kakao. Dodajemy kaszę mannę. Kaszy powinno być tyle, żeby masa była dość gęsta. Gotujemy jeszcze kilka minut, ciągle mieszając, tak by masa zgęstniała. Całość wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem, studzimy, wstawiamy chłodne do lodówki i czekamy aż zgęstnieje. (u mnie masa nie doczekała tego etapu, została zjedzona przed osiągnięciem właściwiej konsystencji, ale najlepiej by było zostawić masę w chłodzie na kilka godzin).

      cukierki krówki

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Domowe cukierki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 30 sierpnia 2010 14:31
  • wtorek, 27 lipca 2010
    • Bhuni hui czini ka halawa (kuchnia indyjska)

      Bhuni hui czini ka halawa to pudding z kaszy manny z karmelem. Nie ma nic wspólnego ze znaną nam chałwą. Halawę przygotowuje się jako deser. Nie przepadam za zwykłą kaszą manną na mleku. Tutaj dodatek karmelu i pomarańczy całkiem zmienia jej smak, na plus. Bardzo łatwe w przygotowaniu.

      Przygotowałam z połowy podanych proporcji i myślę, że będzie akurat dla ok. 4 osób na spróbowanie. Przepis pochodzi z książki "Kuchnia kryszny. Indyjskie potrawy wegetariańskie" Adiraja dasa.

      Bhuni hui czini ka halawa

      Składniki

      • 650 ml mleka
      • 300 g cukru
      • 200 g masła
      • 225 g kaszy manny
      • 35 g rodzynek
      • 2 łyżki startej skórki pomarańczowej
      • sok z jednej pomarańczy (ok. 80 ml)

      Wykonanie

      Na średnim ogniu zagotować mleko. W drugim garnku stopić cukier (na niezbyt małym ogniu), bezustannie mieszając drewnianą łyżką, aby się nie przypalił. Kiedy cukier z lekka się zabrązowi, zmniejszyć ogień i powoli dodawać gorące mleko. Cukier się skrystalizuje, należy rozbić niektóre z kryształków i gotować na małym ogniu do rozpuszczenia karmelu.

      W osobnym garnku stopić masło na małym ogniu. Dodać do niego kaszę mannę i smażyć ją na średnim ogniu, mieszając, przez 10-15 minut. Kiedy będzie miała kolor jasnobrązowy, ogień zmniejszyć do minimum.

      Do mleka z karmelem dodać rodzynki, sok i skórkę pomarańczową. Zamieszać. Następnie powoli wlać tę mieszankę do kaszy manny. Zamieszać. Przykryć i gotować na małym ogniu do momentu, gdy kasza wchłonie całkowicie płyn mieszając co jakiś czas. Na koniec spulchnić halawę łyżką.

      Deser podaje się na gorąco.

      Bhuni hui czini ka halawa

      Przepis dodaję do akcji "nie marnuj żywności", ponieważ jest dobrym (i smacznym) sposobem na pozbycie się skórki pomarańczowej, która zawsze zostaje w pudełku po pieczeniu makowców i serników.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (15) Pokaż komentarze do wpisu „Bhuni hui czini ka halawa (kuchnia indyjska)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      wtorek, 27 lipca 2010 13:28

Kalendarz

Grudzień 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne