Wpisy otagowane „Gordon Ramsay”

  • środa, 18 maja 2016
    • Creme brulee z rabarbarem wg Gordona Ramsaya

      Creme brulee jest jednym z tradycyjnych deserów lubianych na całym świecie.  Ponieważ mamy sezon na rabarbar to połączyłam dwie przyjemności w jednym przepisie.  Trafiłam na przepis Gordona Ramsay’a (Ramsay's best menus) i muszę przyznać, że to był dobry wybór. Lekko kwaśnawy rabarbar świetnie komponuje się ze słodyczą creme brulee. Oczywiście deser możecie zjeść gdy tylko osiągnie temperaturę pokojową, jednak z czasem zyskuje na smaku i warto go potrzymać kilka godzin w lodówce. Tradycyjnie smaku i kunsztu deseru dopełnia skorupka z opalonego cukru. Żeby zrobić taką idealną (nie to co u mnie) trzeba trochę wiedzy i doświadczenia i dobrego palnika. Skorupka idealna powinna być chrupiąca, niezbyt blada, ani nie spalona. Osiągniemy to odpowiednio manipulując palnikiem. Ja mam taki najtańszy palnik, całkiem nieprofesjonalny, więc szału nim nie zdziałałam… jak widać mój wierzch jest tragiczny, ale mam nadzieję się poprawić przy kolejnej okazji. Skorupkę można uzyskać także w piekarniku. Tak naprawdę to jeśli nie macie palnika, ani nie macie ochoty ryzykować spalenia wierzchu w piekarniku, to możecie pominąć ten etap i cieszyć się smacznym deserem. Nie dajcie sobie odebrać przyjemności jedzenia, tylko dlatego, że nie macie odpowiedniego sprzętu! Nie będzie to już ten tradycyjny deser, ale smak i tak będzie zadowalający :)

      Creme brulee z rabarbarem z przepisu Gordona Ramsaya
      /4 porcje, kokilki o średnicy 9cm/

      • 15 g masła
      • 150 g rabarbaru, pokrojonego na małe kawałki
      • 3 łyżki miodu
      • pól laski wanilii lub 1 opakowanie cukru waniliowego (8g)
      • 250 ml tłustej śmietanki (u mnie 30%)
      • 100 ml mleka pełnotłustego
      • 4 żółtka
      • 50 g cukru
      • cukier do posypania wierzchu (ok. ¾-1 łyżeczki na 1 kokilkę)
      • kilka kropli ekstraktu waniliowego


      Piekarnik rozgrzać do 140°C.

      Na patelni rozpuścić masło, następnie dodać miód, pokrojony na kawałki rabarbar i nasiona z połowy laski wanilii (można pominąć, jeśli nie mamy laski wanilii). Smażyć prze około 5-7 minut, aż rabarbar zmięknie i całość lekko zgęstnieje. Przełożyć gorący rabarbar do kokilek. 

      Śmietanę i mleko doprowadzić prawie do wrzenia. Żółtka, cukier i ekstrakt waniliowy zmiksować, aż cukier będzie rozpuszczony, a masa puszysta. Gdy mleko będzie gorące małym strumieniem zaczynamy je wlewać do masy jajecznej, ciągle miksując. Masę przelać przez sito pozbywając się piany. Masę bez piany wlewamy do kokilek.

      Kokilki z masą ustawiamy w blaszce o wysokich brzegach. Do blachy wlewamy wodę, tak by sięgała do połowy wysokości kokilek. Pieczemy 45 minut (masa na końcu będzie konsystencji galaretki). Wykładamy z piekarnika oraz z formy, studzimy do temperatury pokojowej. Najlepiej włożyć po przestudzeniu na kilka godzin do lodówki, jednak deser nadaje się już na tym etapie do jedzenia. Przed podaniem posypujemy wierzch cukrem, tak by utworzyła się równomierna cienka warstwa. Następnie karmelizujemy palnikiem.

      creme brulee

      Deser z rabarbarem został przygotowany w ramach wspólnego wypiekania z Gin, Mirabelką, Zuzią i Anią.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Creme brulee z rabarbarem wg Gordona Ramsaya”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      środa, 18 maja 2016 07:06

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne