Wpisy otagowane „żółty ser”

  • niedziela, 23 kwietnia 2017
  • poniedziałek, 13 czerwca 2016
    • Pyszne szparagi zapiekane szynce

      Szparagi zapiekane w szynce to danie bardzo proste, ma minimum składników, jego zrobienie jest łatwe i nie jest czasochłonne. Idealnie nadaje się jako przystawka lub dodatek do dania głównego. Świetnie sprawdza się, gdy goście stoją już w drzwiach, a my chcemy podać coś na ciepło. Nie musimy posiadać nawet talentu kulinarnego. W sumie na same plusy. Wypróbujcie koniecznie.

      Szparagi zapiekane w szynce

      • zielone szparagi 
      • tyle plastrów szynki ile szparagów - najlepiej sprawdza się szynka parmeńska, szynka surowa dojrzewająca, karczek dojrzewający wędzony itp. 
      • pieprz
      • oliwa lub olej

      zielone szparagi w szynce pyszne

      Szparagi myjemy, obcinamy twarde końcówki. Jeśli szparagi mają twarde części, to się ich pozbywamy. W innym przypadku nie ma potrzeby obierania szparagów. Owijamy szynką każdego szparaga. Układamy na papierze do pieczenia. Oprószamy pieprzem, skrapiamy delikatnie oliwą/ olejem. Wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika. Pieczemy 15 minut. Podajemy na ciepło.

      Jeśli okaże się, że mamy za mało szynki, to pozostałe szparagi i tak możemy włożyć do piekarnia oprószone pieprzem i skropione oliwą. Same w sobie też są pyszne. Danie można urozmaicić posypując szparagi żółtym serem. 

      zielone szparagi w szynce pyszne

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Pyszne szparagi zapiekane szynce”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 13 czerwca 2016 05:53
  • wtorek, 14 maja 2013
    • Rogale czosnkowe

      Pieczywo czosnkowe, coś niesamowitego i niezwykle aromatycznego. Lubię ten zapach czosnku na rękach pozostający po jego krojeniu, aromat pieczonego ciasta drożdżowego unoszący się w powietrzu...mmm. Te rogale zabrałam na śniadanie do Sąsiadek, które organizują śniadania i warsztaty w Poznaniu. Bardzo dobrze się bawiłam, więc Wam polecam. Inspiracja tu.

      Rogaliki czosnkowe

      /ok.24 szt małych rogali/

      pieczywo czosnkowe

      • 1/4 szklanki mąki
      • 1/3 szklanki wody, lekko ciepłej
      • 2 łyżeczki suchych drożdży

      Składniki mieszamy ze sobą, zostawiamy w ciepłym miejscu na kilka minut aż drożdże podrosną.

      • 1 łyżeczka soli
      • 2 łyżeczki roztopionego, ostudzonego masła
      • 1/4 szklanki wody w temp. pokojowej
      • 1 szklanka maślanki, w temp. pokojowej
      • 4 szklanki mąki pszennej + ok 1/4 szklanki mąki do posypania stolnicy

      Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Dodajemy podrośnięte drożdże. Wszystko mieszamy, a gdy składniki się połączą przenosimy na posypaną mąką stolnicę i wyrabiamy kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i nie będzie kleić nam się do rąk (w razie potrzeby używamy więcej mąki). Wkładamy do posypanej mąką miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość.

      • 110 g masła, w temp. pokojowej
      • 3-4 ząbki czosnku, drobno posiekane
      • garść natki pietruszki, posiekana

      Masło łączymy z resztą składników.

      Po wyrośnięciu ciasta dzielimy je na pół i każdą część rozwałkowujemy cienko (grubość ok. 2-3 mm, aczkolwiek nikomu nie polecam mierzenia linijką ;) na blacie posypanym mąką. Smarujemy ciasto równomiernie masłem czosnkowym, a następnie wykrawamy trójkąty i zwijamy rogaliki. Wielkość zależy od upodobań. Ja robiłam małe rogaliki i wyszło mi ok. 26 sztuk. Możemy robić duże, wtedy pieczemy też nieco dłużej.

      Rogale układamy na papierze do pieczenia. Zostawiamy na jakieś 15-30 minut, żeby jeszcze troszkę podrosły. 

      • białko jajka lub śmietanka
      • ser żółty

      Przed włożeniem do piekarnika rogale smarujemy jajkiem lub śmietanką i posypujemy startym na najmniejszych oczkach tarki serem żółtym. Pieczemy w 190ºC przez ok. 15 minut, aż rogale będą rumiane. Jeśli robimy duże rogale, wydłużamy czas pieczenia.

      rogale czosnkowe

      Wpis bierze udział w akcji Usagi - czas na piknik!

      a także śniadaniowe wypieki  oraz zielnik kuchenny 2013

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Rogale czosnkowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      wtorek, 14 maja 2013 08:12
  • piątek, 08 lutego 2013
    • Muffiny z suszonymi pomidorami i pieczarkami

      Dzisiaj wpis zawierający lokowanie produktu, a to wszystko za sprawą konkursu u Majanki  "Kujawski ze smakiem", pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze smakiem.

      Przyznam, że najbardziej lubię muffiny na słodko.Robiłam jednak risotto i w głowie urodził się pomysł na muffiny z wykorzystaniem podobnych składników. Wrzuciłam więc pieczarki, ser, suszone i pomidory i wszystko to idealnie się ze sobą komponowało. Do tego olej z pomidorem, bazylią i czosnkiem nadał ciekawego aromatu i posmaku. Naturalnie zamiennie można użyć innego oleju i dodać zioła.

      Muffiny z grzybami i suszonymi pomidorami

      /12 sztuk; przepis własny/

      składniki suche

      • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
      • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
      • szczypta soli i pieprzu

      składniki mokre

      • 3/4 szklanki jogurtu
      • 1/2  szklanki mleka
      • 1 jajko
      • 1/3 szklanki oleju Kujawskiego z bazylią, czosnkiem i pomidorami

      dodatki

      • 5 suszonych pomidorów
      • 4 łyżki żółtego sera
      • ok. 100 g pieczarek (ok. 6 sztuk)

      W misce mieszamy suche składniki. W drugiej mieszamy mokre składniki.

      Przygotowujemy dodatki:

      - jeśli używamy pomidorów, które nie były w zalewie, to zalewamy pomidory wrzącą wodą i zostawiamy na kilka minut aż zmiękną, następnie odsączamy na sicie i kroimy na kawałki;

      - pieczarki myjemy, kroimy na kawałki. Możemy zostawić 6 plasterków, żeby były do przyozdobienia wierzchu. Smażymy pieczarki na patelni na rozgrzanym maśle. Zostawiamy do ostygnięcia.

      - ser ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach.

      Mieszamy suche składniki z mokrymi. Oddajemy 2 łyżki żółtego sera, pieczarki i pomidory. Mieszamy, nakładamy do wysmarowanych olejem foremek. Na wierzch kładziemy po plasterku pieczarki i posypujemy pozostałym serem.

      Piec w 180°C przez 20-25 minut.

      muffiny z grzybami i suszonymi pomidorami

      Ja muffiny podałam jako dodatek do risotto. Z powodu podobnych składników risotto i muffiny świetnie się razem komponowały.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Muffiny z suszonymi pomidorami i pieczarkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      piątek, 08 lutego 2013 19:03
  • czwartek, 23 sierpnia 2012
    • Test makaronów Międzybrodzkich. Poduszeczki z makaronem. Zupa z kurkami.

      Tym razem testuję makarony Międzybrodzkie typu ryż oraz krajanka. Przyznam, że w życiu miałam różne fazy - ryżową, makaronową, ziemniaczaną itd., gdzie do znudzenia (chociaż nie mojego) jadałam głównie dany wyrób w przeróżnych odsłonach. Teraz to się jakoś wyrównało, ale makarony nadal uwielbiam i mogę je jeść nawet bez dodatków. Nie przeczę, że najwspanialszy makaron to ten domowy, ale niestety życie jest takie, że nie znajdzie się na wszystko czasu.

      Makarony Międzybrodzkie wykonane są z pszenicy durum, jaj i wody. Plusem jest to, że nie używa się suszu, tylko świeże jaja. Po ugotowaniu makarony są sprężyste, nie kleją się, nie rozlatują. Dobrze smakują. Według producenta makarony zwiększają swoją objętość ponad dwukrotnie...widocznie jest to wielka zaleta, dla mnie jakoś bez znaczenia, ale faktycznie makarony rosną podczas gotowania.

      Po zjedzeniu makaronu w kształcie ryżu i krajanki stwierdziłam, że są całkiem ok, a że makaron najlepiej sprawdza się w różnych daniach, to też powstały dwa przepisy.

      Zupa z kurek z fasolką szparagową

      Zupę gotowaliśmy na Spotkaniu blogerów, stąd przepis jest ogólny, ale za to powiem, że wspólnymi siłami ugotowaliśmy całkiem smaczną zupę.

      • Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.Fasolkę przyciąć na końcu, pokroić. Marchewkę, pietruszkę, selera obrać, pokroić. Pora posiekać na kawałki.
      • W dużym, szerokim garnku roztopić masło, wrzucić kurki, gotować jakieś 5-10 minut. Dorzucić warzywa, dolać oliwy, doprawić solą i młotkowanym pieprzem. Gotować przez 5 minut, na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, aż składniki lekko się obsmażą.
      • Wlać wodę, dodać posiekane liście selera, pietruszki i marchewki. Zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć garnek i gotować 10-15 minut, aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodać koperek i grubo posiekaną bazylię.
      • Dolać śmietanę kremówkę. Na talerzu dodać kozi ser. Można dołożyć makaron (u mnie krajanka)

      Poduszeczki i sałatka z makaronu ryżowego /przepis własny/

      tzw. 2 w 1 :) Makaron ryż świetnie się sprawdza jako zamiennik ryżu we wszelkich daniach. Poduszeczki są pyszne na ciepło i na zimno. Mogą służyć jako przystawka. Sałatka nie powala urodą, ale za to jest smaczna.

      z Podanych proporcji 1/3 została zużyta na poduszeczki, reszta została jako sałatka.

      • 250 g makaronu w kształcie ryżu
      • 8 pieczarek
      • 1 papryka
      • 70 g szynki (najlepiej o wyraźnym smaku)
      • 100 g sera żółtego
      • 1,5 łyżeczki ziół prowansalskich
      • 1 łyżeczka tymianku
      • 1 średni pomidor
      • 2 ogórki kiszone
      • 1 kopiasta łyżka majonezu
      • 1 łyżka ketchupy
      • sól, pieprz
      • 1 opakowanie ciasta francuskiego
      • 1 jajko

      Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, wystudzić.

      Pieczarki pokroić, usmażyć na łyżce masła, pod koniec dodać pokrojoną szynkę. Ostudzić.

      Paprykę, pomidora, ogórki pokroić w kostkę, dodać do makaronu wraz z pieczarkami i szynką. Dodać zioła, sól i pieprz do smaku. Ser zetrzeć na tarce lub pokroić w drobną kostkę. Dodać do makaronu. Wszystko wymieszać. Dodać majonez i ketchup. W razie potrzeby dodać soli i pieprzu.

      Jeśli przygotowujemy poduszeczki należy rozwinąć ciasto francuskie, rozkroić na kwadraty (ja podzieliłam na 15 kawałków). Jajko rozbijamy, mieszamy widelcem i smarujemy ciasto wzdłuż rozcięć (tak by posmarować wszystkie boki każdego z powstałych kwadratów). Na środek każdego kwadratu wkładamy farsz (trochę mniej jak łyżka), składamy rogi do środka i smarujemy wierzch jajkiem. Zapiekamy przez ok 15-20 minut w 190°C aż ciasto się zarumieni.

      Przepis z makaronem ryżem dodaję do akcji Makaroniarnia 2012

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Test makaronów Międzybrodzkich. Poduszeczki z makaronem. Zupa z kurkami.”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      czwartek, 23 sierpnia 2012 08:34

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne