Wpisy otagowane „pieczarki”

  • piątek, 28 kwietnia 2017
    • Pieczone pierogi z kurczakiem

      Byłam ostatnio w restauracji na pieczonych pierogach. Od razu nabrałam ochoty, by zrobić swoją wersję. Ciasto na te pierogi jest bardzo smaczne, miękkie po upieczeniu. Jeśli chodzi o farsz, to wymyśliłam wersję wytrawną z kurczakiem, jednak możecie wymyślić swoją wersję, nawet na słodko z czekoladą :)

      Pierogi pieczone z kurczakiem

      /inspiracja - ciasto, farsz - przepis własny; około 40 pierogów/

      Ciasto

      • 0,5 kg mąki pszennej
      • 1 jajko do ciasta + 1 jajko do posmarowania ciasta
      • 50 g masła lub margaryny (u mnie po połowie), roztopione, przestudzone do temperatury pokojowej
      • 25 g drożdży świeżych
      • 1 szklanka ciepłego mleka (u mnie pół na pół z wodą)
      • 1 łyżeczka cukru
      • szczypta soli
      • sezam (opcjonalnie)

      Ciepłe mleko wymieszać z drożdżami i cukrem. Pozostawić na kilka minut, aż podrosną.

      Wyrośnięte drożdże wymieszać z mąką, jednym jajkiem, masłem, solą. Wyrobić ciasto, aż będzie elastyczne i jednolite (potrwa to kilka minut; w razie potrzeby podsypać mąką podczas wyrabiania). Zostawić ciasto (w misce wysmarowanej olejem) do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

      Farsz

      • 1 (pojedyncza) pierś z kurczaka
      • sól, pieprz, papryka słodka w proszku, chili w proszku
      • 300 g pieczarek
      • 50 g sera żółtego
      • 1 mała cebula
      • 1 ząbek czosnku
      • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
      • olej do smażenia

      Kurczaka pokroić w drobną kostkę. Doprawić solą, pieprzem, słodką papryką w proszku oraz chili. Na patelnię wlać olej, wrzucić kurczaka, usmażyć. Następnie dorzucić posiekaną na drobno cebulę, czosnek, pokrojone na drobno pieczarki, koncentrat pomidorowy. Całość usmażyć, aż woda odparuje. Doprawić solą, pieprzem. Ostudzić do temperatury pokojowej, a następnie wrzucić żółty ser pokrojony na kawałki.

      Ciasto podzielić na pół, rozwałkować  na posypanej mąką stolnicy. Wykrawać okrągłe kawałki szklanką. Na środek nakładać farsz, zlepiać brzegi, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem smarujemy pierogi rozmąconym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w 180°C przez około 13-15 minut (aż będą złote). Podawać z sałatką lub sosami (np. czosnkowy, ketchup).

      pierogi drożdżowe z kurczakiem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Pieczone pierogi z kurczakiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      piątek, 28 kwietnia 2017 07:45
  • niedziela, 12 lutego 2017
    • Ekspresowy makaron Grzegorza Łapanowskiego

      To przepis na ekspresowy makaron. Cały obiad jesteście w stanie wykonać w czasie przeznaczonym na ugotowanie makaronu. Tak jest idealnie! Smakuje bardzo świeżo. Jest lekko ostry dzięki rukoli i wiosenny dzięki pomidorkom. Proste i smaczne zestawienie. Przepis, z lekkimi zmianami, pochodzi z książki Grzegorza Łapanowskiego "Smakuje".

       Ekspresowy makaron Grzegorza Łapanowskiego

      /dla 3-4 osób/

      • 400 g makaronu - u mnie casarecce, ale świetnie sprawdzi się penne, fusilli
      • 250 g pokrojonych pomidorków, najlepiej koktajlowe
      • 400 g pieczarek pokrojonych w paski
      • 100 g szynki/ boczku - można zrezygnować z dodatku mięsnego; u mnie szynka drobiowa
      • spora garść rukoli
      • 50 g ziaren słonecznika
      • pół natki pietruszki, posiekanej
      • 50 g sera - u mnie tarta mozzarella; może być każdy żółty
      • olej do smażenia
      • sól, pieprz

      Wstawiamy wodę do gotowania makaronu. W czasie potrzebnym na doprowadzenie do wrzenia wody i ugotowanie makaronu przygotowujemy pozostałe składniki.

      Na suchej patelni prażymy słonecznik. Odkładamy go na bok do miseczki.

      Kroimy na kawałki szynkę, podsmażamy na oleju. Myjemy i kroimy pieczarki, dorzucamy do smażącej się szynki.

      W czasie smażenia pieczarek siekamy natkę pietruszki, którą następnie dodajemy do nich. Przyprawiamy pieczarki solą i pieprzem. Kroimy na kawałki pomidorki. Myjemy rukolę, ścieramy na tarce ser.

      Gdy pieczarki będą usmażone dodajemy do nich pomidorki, ser, rukolę, ugotowany makaron. ziarna słonecznika. Wszystkie składniki mieszamy. Gotowe!

      makaron grzegorz łapanowski

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Ekspresowy makaron Grzegorza Łapanowskiego”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      niedziela, 12 lutego 2017 09:58
  • wtorek, 28 lipca 2015
    • Papryka faszerowana soczewicą

      Najpopularniejszym pomysłem na faszerowanie papryki jest nadzianie jej mielonym mięsem. Ja miałam ochotę na wersję bezmięsną. Papryka z soczewicą i jajkiem wyszła bardzo fajnie. Pamiętajmy tylko że nadzienie trzeba dobrze doprawić, w innym przypadku taka ilość soczewicy sprawi, że danie będzie nijakie.

      Papryka faszerowana soczewicą

      /7 porcji; przepis własny/

      • 7 papryk czerwonych
      • 400 g soczewicy, ugotowanej wg przepisu na opakowaniu
      • 100 g liści szpinaku baby
      • 2 ząbki czosnku
      • ok.150-200 g pieczarek
      • 1 łyżeczka słodkiej papryki
      • sól, pieprz
      • szczypta ostrej papryki
      • duża garść posiekanej natki pietruszki
      • 3 łyżeczki ketchupu
      • 125 g sera mozzarella
      • 1 łyżeczka majonezu
      • 7 jajek
      • olej do smażenia

      papryka faszerowana soczewicą

      Czosnek siekamy na kawałki, wrzucamy na rozgrzany olej. Chwilę smażymy, a następnie dorzucamy liście szpinaku. Podsmażamy chwilę, zdejmujemy z ognia. Doprawiamy solą i pieprzem.

      Pieczarki kroimy w dużą kostkę, podsmażamy na oleju. Odsączamy w razie potrzeby z soku, który puściły. Przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy ketchup i mieszamy.

      Do przestudzonej, ugotowanej soczewicy dodajemy podsmażony szpinak, ostudzone pieczarki, mozzarellę pokrojoną na kawałki, natkę pietruszki, majonez. Mieszamy wszystko i doprawiamy do smaku przyprawami: słodką i ostrą papryką, solą i pieprzem, tak by nie było mdłe.

      Paprykę myjemy, odkrawamy ok. 1,5-2 cm od góry. Wydrążamy środek pozbywając się pestek. Paprykę wkładamy do naczynia żaroodpornego.  Na dno wlewamy na wysokość ok. 1,5cm wody. Wkładamy paprykę do nagrzanego do 180°C piekarnika na ok. 20 minut. Wyciągamy papryki z piekarnika i do każdej nakładamy soczewicę z dodatkami, tak by zostawić na wysokość ok. 1cm miejsca w środku. Do każdej papryki wbijamy jajko, które oprószamy solą i pieprzem. Tym razem nie przykrywamy papryk "czapeczkami" (zostawiamy je na talerzyku na czas pieczenia). Resztę papryk z nadzieniem wkładamy z powrotem do piekarnika i zapiekamy aż jajko będzie ścięte (ok. 20-25 minut). Po wyjęciu z piekarnika nakładamy na wierzch "czapeczki" z papryki i podajemy.

      papryka faszerowana soczewicą

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      wtorek, 28 lipca 2015 07:58
  • wtorek, 02 lipca 2013
    • Ciasteczka pieczarki

      Główną zaletą tych ciastek to ich wygląd. Ciasteczka w kształcie pieczarek są po prostu urocze :) Niestety w sądząc po oryginalnym przepisie smakowały po prostu niczym (albo sodą). Duża ilość mąki ziemniaczanej jest potrzebna do zachowania jasnego koloru ciastek, ale jednocześnie nadaje dość ziemistego smaku i dużej sypkości. Ciastka już nie są kruche, one są sypkie, tak że nadają się do jedzenia, gdy mamy do popicia mleko lub kakao...O dziwo nigdy nie popijam ciastek mlekiem, ale tutaj to się na prawdę sprawdza. Przepis podaję z moimi zmianami, przez co wg mnie zyskały na smaku. Źródło.

      Ciastka pieczarki

      /ok. 40 ciastek; 1 szklanka=250 ml/

      ciastka pieczarki

      • 1 jajko
      • 2 szklanki mąki ziemniaczanej (lub skrobi kukurydzianej)
      • 2 czubate łyżki mąki pszennej
      • 150 g masła, w temp. pokojowej
      • 1/4 łyżeczki sody
      • 6 czubatych łyżek cukru pudru
      • 2 torebki cukru waniliowego (ok. 16 g)
      • 4 łyżeczki aromatu pomarańczowego

      dekoracja

      • butelka plastykowa
      • ok. 1-2 łyżeczki gorzkiego kakao

      Masło z cukrem pudrem krótko zmiksować do połączenia, dodać jajko, zmiksować. Następnie dodajemy resztę składników. Miksujemy do połączenia. Z ciasta robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie końcówkę (pustej i suchej) butelki zanurzamy w kakao i odciskamy na środku każdej kulki (kładziemy końcówkę butelki na kulce z ciasta i przyciskamy, nie do końca, aż ciastko się lekko odciśnie i pozostanie ślad kakao). Powtarzamy z każdą kulką.

      Wkładać do nagrzanego piekarnika do 180ºC i piec ok 10-15 minut.

      ciastka w kształcie pieczarek

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasteczka pieczarki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      wtorek, 02 lipca 2013 08:48
  • piątek, 08 lutego 2013
    • Muffiny z suszonymi pomidorami i pieczarkami

      Dzisiaj wpis zawierający lokowanie produktu, a to wszystko za sprawą konkursu u Majanki  "Kujawski ze smakiem", pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze smakiem.

      Przyznam, że najbardziej lubię muffiny na słodko.Robiłam jednak risotto i w głowie urodził się pomysł na muffiny z wykorzystaniem podobnych składników. Wrzuciłam więc pieczarki, ser, suszone i pomidory i wszystko to idealnie się ze sobą komponowało. Do tego olej z pomidorem, bazylią i czosnkiem nadał ciekawego aromatu i posmaku. Naturalnie zamiennie można użyć innego oleju i dodać zioła.

      Muffiny z grzybami i suszonymi pomidorami

      /12 sztuk; przepis własny/

      składniki suche

      • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
      • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
      • szczypta soli i pieprzu

      składniki mokre

      • 3/4 szklanki jogurtu
      • 1/2  szklanki mleka
      • 1 jajko
      • 1/3 szklanki oleju Kujawskiego z bazylią, czosnkiem i pomidorami

      dodatki

      • 5 suszonych pomidorów
      • 4 łyżki żółtego sera
      • ok. 100 g pieczarek (ok. 6 sztuk)

      W misce mieszamy suche składniki. W drugiej mieszamy mokre składniki.

      Przygotowujemy dodatki:

      - jeśli używamy pomidorów, które nie były w zalewie, to zalewamy pomidory wrzącą wodą i zostawiamy na kilka minut aż zmiękną, następnie odsączamy na sicie i kroimy na kawałki;

      - pieczarki myjemy, kroimy na kawałki. Możemy zostawić 6 plasterków, żeby były do przyozdobienia wierzchu. Smażymy pieczarki na patelni na rozgrzanym maśle. Zostawiamy do ostygnięcia.

      - ser ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach.

      Mieszamy suche składniki z mokrymi. Oddajemy 2 łyżki żółtego sera, pieczarki i pomidory. Mieszamy, nakładamy do wysmarowanych olejem foremek. Na wierzch kładziemy po plasterku pieczarki i posypujemy pozostałym serem.

      Piec w 180°C przez 20-25 minut.

      muffiny z grzybami i suszonymi pomidorami

      Ja muffiny podałam jako dodatek do risotto. Z powodu podobnych składników risotto i muffiny świetnie się razem komponowały.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Muffiny z suszonymi pomidorami i pieczarkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      piątek, 08 lutego 2013 19:03

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne