Wpisy otagowane „pomidor”

  • niedziela, 11 maja 2014
    • Domowy hamburger i najlepsze bułki do hamburgerów i hot-dogów

      Czasem każdy z nas ma ochotę na fast fooda. Zjeść coś na szybko, niezbyt zdrowego, czy też odchudzonego. Dzisiaj polecam Wam pyszne pszenne bułki do hamburgerów, czy też hot dogów a do tego super mięsko do hamburgera. Całość stanowi pyszne zestawienie. Czasem warto zrobić coś od a do z, bo jak się patrzy na skład bułek do hamburgerów dostępnych w sklepach, to człowiek może się nieźle przerazić. Ten zestaw mogę polecić z czystym sercem.

      Wypiek bułek w ramach akcji "wypiekanie na śniadanie". Przepis Polki z moimi zmianami.

      hamburger domowy

      Bułki do hamburgerów lub hot-dogów

      / 12 sztuk/

      Zaczyn

      • 340 g mąki pszennej (u mnie typ 450, może być wyższy)
      • 15 g drożdży świeżych
      • 340 g ciepłego mleka (gdy włożymy palec powinniśmy czuć ciepło, ale nie powinno nas parzyć)
      • 1 łyżka cukru

      Drożdże rozrabiamy z mlekiem, cukrem i 3 łyżkami mąki. Zostawiamy na 5-10 minut, by podrosły. Następnie mieszamy z resztą mąki mieszamy. Zakrywamy miskę folią i zostawiamy  w temperaturze pokojowej, aż zaczyn potroi swoją objętość (ja owinęłam dodatkowo kocem i zaczyn podrósł w ciągu godziny. Jeśli mamy zimniej to może rosnąć nawet 2 godziny).

      Ciasto właściwe

      • 215 g pszennej mąki (typ jak wyżej)
      • 1 łyżeczka soli
      • 3 łyżki cukru (można zastąpić miodem lub syropem z agawy)
      • 2 żółtka
      • 5 łyżek rozpuszczonego masła lub oleju roślinnego
      • 1 jajko do posmarowania bułek, rozmieszane
      • sezam do posypania bułek

      bułka pszenna hamburger

      Do zaczynu dodajemy pozostałe składniki i mieszamy.
      Wyrabiamy miękkie, elastyczne i gładkie ciasto - mikserem przez 15 minut, ręcznie przez 30 minut. Ten etap jest bardzo ważny, ponieważ bułki muszą być mocno 'dotlenione'. (przyznam, ze ja wyrabiałam ok. 15 minut ręcznie, na blacie i bułeczki świetnie wyrosły).
      Z ciasta formujemy kulę, wkładamy ją do naoliwionej misy, zakrywamy folią i zostawiamy w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość (ok. 1-1,5 godziny).
      Wyjmujemy ciasto na blat, dłońmi rozciągamy je na prostokąt o grubości około 1.5 cm i kroimy na 12 mniejszych prostokątów.
      Formujemy dobrze naciągnięte bułki (tutaj można zobaczyć jak prawidłowo formować bułki) i układamy je w odległości około 5 cm na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
      Przykrywamy ściereczką bawełnianą i zostawiamy na 0,5- 1 godziny, aż bułki podwoją swoją objętość.
      Piekarnik rozgrzewamy do 190°C.
      Każdą bułkę smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnem sezamowym.
      Pieczemy przez 15-17 min, aż bułki będą rumiane.
      Wyjmujemy z piekarnika i studzimy na blasze.

      *jeśli chcemy zrobić bułki do hot-dogów, to postępujemy dokładnie tak samo, tylko, że formujemy podłużne, a nie okrągłe bułki.

       bułki do hamburgera

      Domowy hamburger

      /na podstawie przepisu Pascala, z moimi zmianami/

      • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
      • 8 ogórków korniszonów
      • 1 biała cebula (mała)
      • sól, pieprz
      • 2 łyżki ketchupu
      • 2 łyżki musztardy
      • 2 łyżki sosu sojowego
      • 2 żółtka (jeśli mięso się rozpada na patelni podczas smażenia, to należy dodać więcej jaj, np. pozostałe białko)
      • olej do smażenia

      Ogórki i cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Wymieszać wszystkie składniki. Z mięsa lepić kulki, spłaszczyć je (kotlet powinien być wielkości bułki do hamburgera). Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony (na niezbyt dużym ogniu, tak by w środku kotlety były dosmażone). Wykładać na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu.

      dodatki:

      • pomidory
      • sałata
      • cebula (można pominąć)
      • korniszony
      • 2 -3 plastry żółtego sera
      • ketchup, majonez lub musztarda

      Bułki rozkrawamy na pół. Posypujemy startym na tarce serem i wkładamy na chwilę do piekarnika, aż ser się rozpuści (można również włożyć do mikrofalówki lub zarumienić suche bułki na patelni i dopiero później posypać serem). Na bułkę układamy kotleta, sałatę, plastry pomidora, korniszony (jeśli lubimy to także cebulę). Smarujemy ketchupem lub majonezem/musztardą. Zjadamy ze smakiem.

      domowy hamburger najlepszy

      Bułki wypieczone w ramach "wypiekania na śniadanie" zobaczcie również u: Dobrawy, Wiosenki, Małych Kulinariów, Łucji, Agaty, Magdy, Izy, Bernadetty, Gosi, Marzeny.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (15) Pokaż komentarze do wpisu „Domowy hamburger i najlepsze bułki do hamburgerów i hot-dogów”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      niedziela, 11 maja 2014 08:55
  • piątek, 06 września 2013
    • Bakłażany zapiekane z fetą wg Ewy Wachowicz

      Bakłażan to takie warzywo, które mnie intryguje, ale nie w każdej odsłonie je lubię. Ta wersja bardzo mi przypasowała, jedyne o co trzeba zadbać, to ostrość potrawy. Chili musi być czuć, bo to ono nadaje charakteru potrawie. Przepis Ewy Wachowicz.

      Bakłażany zapiekane z fetą

      • 2 bakłażany
      • 1 opakowanie sera feta
      • sól
      • olej

      sos:

      • 3 cebule
      • 6 ząbków czosnku
      • kawałek papryczki chili lub chili w proszku
      • 2 pomidory
      • 1 puszka pomidorów bez skórki, pokrojone na kawałki
      • sól, pieprz
      • olej
      • bazylia, najlepiej świeża

      bakłażan z fetą

      Bakłażany umyć, pokroić w plastry o grubości 2 cm. Ułożyć na talerzu i posypać solą. Zostawić na jakiś czas, a gdy pojawią się na nim kropelki wody, zetrzeć ręcznikiem kuchennym lub chusteczką.

      Przygotować sos: cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, następnie dodać pokrojony na kawałki czosnek. Chwilę podsmażyć. Dodać pomidory bez skórki, pokrojone na kawałki, pomidory z puszki i smażyć aż się nieco rozpadną, a sok odparuje. Pod koniec dodajemy liście posiekane bazylii.  Doprawiamy solą, pieprzem, chili, tak by było wyczuwalnie ostre. 

      Bakłażany układamy na blaszce wysmarowanej olejem i zapiekamy przez 10 minut w 180ºC. Następnie wyjmujemy z piekarnika. Na blaszkę (lub naczynie do zapiekania) wylewamy 1/3 sosu pomidorowego, układamy na nim bakłażany, polewamy je resztą sosu i układamy na tym fetę pokrojoną na plastry. Zapiekamy w 180ºC przez 15 minut. Podajemy ciepłe jako samodzielna przekąska lub dodatek do mięs.

      bakłażan z serem feta

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Bakłażany zapiekane z fetą wg Ewy Wachowicz”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      piątek, 06 września 2013 12:46
  • poniedziałek, 15 kwietnia 2013
    • Sałatka z zupek chińskich

      To już druga sałatka z zupek chińskich na blogu (pierwsza tutaj). Nadal nie jestem fanką ani tego rodzaju sałatek, a samych zupek chińskich po prostu nie jem. No ale czasem ktoś mnie pyta o przepis, więc wedle życzeń ;) Sałatka jest smaczna i chociaż trochę zdrowsza od samych zupek, bo przynajmniej przy okazji zjecie trochę warzyw ;) Smak będzie zależał od smaku zupki, jaki użyjecie. Dobrze jest połączyć coś ostrzejszego (lub o wyraźnym smaku) z łagodnym.

      Sałatka z zupek chińskich II

      • 2 zupki chińskie, najlepiej łagodna+pikantna (u mnie serowa i rosół)
      • 2 pomidory
      • 1 ogórek
      • 1 puszka kukurydzy
      • ok. 2 czubate łyżeczki majonezu
      • ok. 2 czubate łyżeczki jogurtu naturalnego
      • pieprz

      Makaron kruszymy, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, obranego i pokrojonego w kostkę ogórka oraz kukurydzę. W miseczce mieszamy jogurt z majonezem i przyprawami z zupek oraz szczyptą pieprzu. Mieszamy z pozostałymi składnikami i odstawiamy przykryte do lodówki aż zmięknie (ok. 2 godzin).

      sałatka z zupek chińskich

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Sałatka z zupek chińskich”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 15 kwietnia 2013 08:23

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne