Wpisy otagowane „sos sojowy”

  • czwartek, 05 maja 2016
    • Marynowany kurczak (kuchnia chińska)

      Dzisiejsze danie pochodzi z książki „Kuchnia chińska” wydawnictwa Astrum. Pierwotnie miały być to marynowane skrzydełka kurczaka, jednak niestety w pobliskim sklepie właśnie czekali na dostawę, a że robiłam się powoli głodna, to kupiłam pierś z kurczaka… i chyba lepiej, bo zawsze wygodniej jeść pierś z kurczaka, niż obgryzać skrzydełka. Myślę, że danie tylko zyskało na tej zamianie. Danie łatwe i szybkie do przygotowania, rozgrzejcie zatem swojego woka*! :)

      *Jeśli nie macie woka, to danie możecie z powodzeniem przygotować na dużej patelni. Przepis na 4 porcje.

      Podaje przybliżone proporcje, choć ja dałam nieco więcej kurczaka i nieco mniej pędów bambusa…po prostu tyle ile akurat miałam.

      Marynowany kurczak

      • 3 łyżki sosu sojowego
      • 3 łyżki wytrawnego sherry (jeśli nie macie możecie zastąpić czerwonym winem)
      • 2 łyżki jasnobrązowego cukru
      • 1 łyżeczka obranego, startego świeżego korzenia imbiru
      • 2 ząbki pokrojonego na drobno czosnku
      • 4-6 zielonych cebulek (dałam 4 cebule dymki pokrojone razem ze szczypiorkiem)
      • 2 łyżki oleju roślinnego
      • ok. 675 g piersi z kurczaka lub skrzydełek
      • 1 puszka/ słoik pędów bambusa (ok.225 g)
      • 4 łyżeczki mąki kukurydzianej
      • 1/3 szklanki wody
      • ryż lub makaron do podania (u mnie makaron soba)

      marynowany kurczak

      W misce wymieszać: sos sojowy, sherry, cukier, imbir i czosnek oraz posiekaną cebulkę ze szczypiorem. Dodać pokrojonego w kostkę kurczaka. Wymieszać i odstawić o lodówki na pół godziny.

      Po tym czasie rozgrzać olej w woku. Osuszone pędy bambusa smażyć , mieszając, przez około 2 minuty, po czym wyjąć z woka.

      Do woka wrzucamy kurczaka (należy odcedzić z ewentualnie pozostałego płynu. Płyn zostawić na później). Smażymy aż będzie gotowy (jeśli przygotowujemy skrzydełka, to obsmażamy je przez 5 minut na średnim ogniu, a następnie zmniejszamy ogień i obsmażamy jeszcze przez ok. 15-20 minut. Jeśli przygotowujemy pierś, to czas smażenia będzie krótszy. Czy kurczak jest usmażony sprawdzamy przepoławiając kawałek).

      Mąkę kukurydzianą mieszamy z wodą oraz pozostałym płynem z marynowania kurczaka. Wlewamy całość do smażącego się kurczaka, dodać pędy bambusa i gotować aż sos zgęstnieje (ja dodałam nieco więcej wody podczas smażenia, by powstało więcej sosu). Podawać z ryżem lub makaronem.

      marynowany kurczak

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Marynowany kurczak (kuchnia chińska)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      czwartek, 05 maja 2016 09:03
  • czwartek, 28 lutego 2013
  • wtorek, 08 maja 2012
    • Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym

      Zmiłowanie do słodyczy widać po moim blogu. Zawsze też lubiłam połączenie słodko-kwaśne w daniach wytrawnych. Dziś zjemy wieprzowinę w sosie słodko kwaśnym. Przepis Kini.

      Wieprzowina w sosie słodko kwaśnym

      • 500-650 g mięsa gulaszowego wieprzowego (może też być pierś z kurczaka, pierś z indyka)
      • 1 duża cebula
      • 1 puszka ananasa
      • pędy bambusa (pominęłam)
      • papryka czerwona
      • papryka żółta
      • 1 marchewka
      • sok z cytryny - 1 łyżka
      • ok. 2 łyżki sosu sojowego
      • 200 g przecieru pomidorowego
      • 1 łyżka miodu
      • 3 łyżki cukru
      • 4 łyżeczki octu winnego
      • 1 łyżka wódki
      • 1 ząbek czosnku
      • sól, pieprz
      • inne przyprawy - ja dałam: curry, mielony imbir, cynamon, gałkę muszkatołową, paprykę słodką, chili w proszku, kardamon. (Autorka proponuje też kumin, kolendrę, goździki, ja jednak te przyprawy pominęłam).
      • olej
      • ugotowany ryż

      - ewentualnie dla zagęszczenia sosu - 1 czubata łyżka skrobi kukurydzianej+1 czubata łyżka mąki pszennej+1/2 szklanki wody

      Mięso pokroić na kawałki. Zrobić marynatę: 1 łyżkę cukru wymieszać z sosem sojowym, miodem, cebulą pokrojoną w kosteczkę, sokiem cytrynowym, wódką, pokrojonym w drobną kosteczkę czosnkiem, octem. Mieszamy z mięsem, przykrywamy, odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.

      Olej i 2 łyżki cukru podgrzać na patelni, aż powstanie karmel. Wrzucić na patelnię mięso i smażyć do miękkości (karmel może stwardnieć, ale w czasie gotowania się rozpuści, więc nie należy się przejmować). W razie konieczności, gdyby smażenie długo trwało, dolewamy do niego wody. 

      Jeśli nie przygotowujemy potrawy w woku, to na tym etapie najlepiej przełożyć wszystko do garnka.

      Gdy mięso będzie miękkie dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa (oraz pędy bambusa, jeśli dodajemy). Dodajemy też zalewę z ananasa - ja dałam ok. pół szklanki. Następnie dodajemy przecier pomidorowy. Marchew ścieramy na grubych oczkach tarki i dodajemy do mięsa. Dodajemy też paprykę pokrojoną w kostkę. Wszystko gotujemy na średnim ogniu ok 10-15 minut. Następnie przyprawiamy potrawę - solą, pieprzem do smaku oraz pozostałymi przyprawami (bezpieczna ilość to szczypta każdej przyprawy, papryki i chili w proszku można dać nieco więcej). Mieszamy i dodajemy ewentualnie więcej przypraw, by smak był wyrazisty i zgodny z naszym gustem.  

      Jeśli sos będzie rzadki należy go zagęścić - do zimnej wody dodajemy mąki i mieszamy by nie było grudek. Do gotującego się sosu dodajemy po trochu przygotowanej zaprawy szybko mieszając, tak by uzyskać pożądaną gęstość, chwilę gotujemy.

      Danie podajemy z ryżem.

      P.S. W tym tygodniu na blogu pojawi się konkurs, który szczególnie zainteresuje mieszkańców Poznania i okolic. Bądźcie czujni! :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      wtorek, 08 maja 2012 08:54
  • poniedziałek, 06 czerwca 2011
  • czwartek, 22 lipca 2010
    • Ryż smażony z mięsem i pieczarkami (kuchnia chińska)

      Na obiad dzisiaj danie z kuchni chińskiej. Robi się szybko (mimo dość długiego opisu), jest łatwe w wykonaniu i co najważniejsze pyszne. Przepis na ryż smażony z mięsem i pieczarkami pochodzi z książki "Kuchnia chińska" Katarzyny Pospieszyńskiej. Polecam!

      Przepis na 4-6 osób. Jedyne zmiany jakie poczyniłam to większa ilość mięsa, jego dłuższe smażenie niż w oryginale, więcej pieczarek i brak szczypiorku (ponieważ nie miałam). Podaję przepis z moimi zmianami.

      Ryż smażony z mięsem i pieczarkami

      Ryż na sypko

      Na początek należy przygotować ryż bez dodatku soli. 2 szklanki ryżu płuczemy kilkakrotnie w wodzie, dokładnie odsączamy i wkładamy do rondla o grubym dnie. Wlewamy wodę, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień i gotujemy pod przykryciem przez 10 minut na najmniejszym ogniu. Następnie wyłączamy gaz i pozostawiamy przykryty ryż na kuchence przez dalsze 10 minut. Powinien być miękki i suchy.

      Ryż smażony z mięsem i pieczarkami

      Składniki

      • 2 jajka
      • 1 cebula
      • 9 łyżek oleju sojowego, ryżowego lub słonecznikowego
      • 30 dag chudej wieprzowiny, wołowiny lub piersi kurczaka (u mnie schab i pierś z kurczaka, ok. 60 dag)
      • 30 dag pieczarek
      • 3 łyżki sosu sojowego (brałam ciemny)
      • pół łyżeczki cukru
      • sól, pieprz do smaku
      • 3 - 4 piórka szczypiorku
      • 2 - 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
      • porcja ugotowanego na sypko ryżu (patrz wyżej)

      Marynata (na 30 dag mięsa)

      • 1 łyżka sosu sojowego
      • 2 roztarte ząbki czosnku
      • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
      • pół łyżeczki cukru
      • 1 łyżka wódki wyborowej

      Ponieważ dałam 2 razy więcej mięsa niż w przepisie, to marynatę również zrobiłam z podwójnej porcji.

      Wykonanie

      Wymieszać w misce składniki marynaty. Mięso pokroić w cienkie paski, wymieszać z marynatą, przykryć i odstawić do lodówki na min. 15 minut. (ja odstawiłam na 2 godziny, dzięki czemu mięso było bardziej aromatyczne)

      Jajka roztrzepać lekko widelcem. Cebulę pokroić w piórka. Pieczarki po wypłukaniu i wysuszeniu, pokroić w plasterki, a szczypior w 3 - 4 cm kawałki.

      Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, wlać roztrzepane jajka i, nie mieszając, usmażyć na średnim ogniu omlet. Dobrze jest poruszać patelnią, żeby nie przywarł do dna. Kiedy już jest usmażony, zsunąć na talerz i pozostawić do przestygnięcia. Później zwinąć w rulon i pokroić jak makaron (na paski).

      Na dużej patelni rozgrzać 4 łyżki oleju, włożyć cebulę, smażyć na dużym ogniu ok. 1 minuty, ciągle mieszając, następnie dodać mięso, znów mieszając smażymy do momentu kiedy będzie miękkie i usmażone. Zawartość patelni wyjmujemy łyżką cedzakową.

      Do patelni wlać 2 łyżki oleju, włożyć pieczarki, usmażyć, stale mieszając, na ostrym ogniu i wybrać łyżką cedzakową, włożyć do mięsa.

      Na tę samą patelnię wlać 2 łyżki oleju, mocno rozgrzać, włożyć przygotowany ryż, mieszając smażyć na dużym ogniu 1 minutę, wlać sos sojowy, posypać cukrem, znów wymieszać, dodać mięso, pieczarki i szczypior, dokładnie wymieszać i smażymy 1 minutę, ciągle mieszając. Wyłączyć ogień i przyprawić do smaku solą i pieprzem.
      Wyłożyć na ogrzany półmisek, przybrać paskami omletu i zieloną pietruszką.

      ryź z mięsem i pieczarkami

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Ryż smażony z mięsem i pieczarkami (kuchnia chińska) ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      czwartek, 22 lipca 2010 18:44

Kalendarz

Styczeń 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne