Wpisy otagowane „sok”

  • sobota, 02 maja 2015
    • Przegląd kwietniowych nowości spożywczych - część 1

      Wiosną na rynku pojawia się wiele nowych produktów spożywczych, a także kilka nowych smaków już znanych produktów, odświeżane są szaty graficzne opakowań. Kilka z tych nowości chciałabym Wam przedstawić i wyrazić swoją opinię. Mam nadzieję, że i Wy powiecie co o nich sądzicie, czy Wam smakują, czy są warte swojej ceny i co jeszcze ciekawego spotkaliście na półkach w sklepie. Dzisiaj część pierwsza przeglądu nowości na rynku spożywczym. Zapraszam do dzielenia się opiniami.

      Na początek produkt, który był wprowadzany na rynek z blogerami kulinarnymi, więc być może na którymś blogu spotkaliście już lody Carte d'or chocolate brownie. Zacznijmy od tego, że same słowa "czekolada", "brownie" wzbudzają we mnie pozytywne odczucia :) W połączeniu z lodami to musi być pyszne. Lody czekoladowe są moim ulubionym smakiem, więc i tu towarzyszył mi dreszczyk emocji przy otwieraniu pudełka. Po otwarciu widzimy 6 przyjemnych dla oka czekoladowych górek posypanych ciastem brownie. Lody są bardzo smaczne, a kawałki brownie świetnie współgrają z konsystencją lodów. To lody dla czekoladohlików, gdyż są mocno czekoladowe w smaku i właśnie im polecam spróbowanie tych lodów.

      carte dor chocolate brownie

      carte dor chocolate brownie

      Minusy: cena.

      • Cena: 14,99zł/900ml
      • Info z opakowania: Lody czekoladowe (w tym 5% mlecznej czekolady) z sosem czekoladowym (w tym 2% czekolady) (15%) i kawałkami ciastek brownie (3%). Skład: odtworzone odtłuszczone mleko, cukier, woda, syrop glukozowo-fruktozowy, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu, oleje roślinne (kokosowy, słonecznikowy), preparat serwatkowy (mleko), syrop glukozowy, miazga kakaowa, mleko pełne w proszku, mąka pszenna, masło kakaowe, tłuszcz mleczny, jaja, kakao w proszku, emulgatory (mono-i diglicerydy kwasów tłuszczowych, fosfatydy amonu), stabilizatory (mączka chleba świętojańskiego, guma guar), cukier trzcinowy, cukier inwertowany, mąka kukurydziana, sól, substancja spulchniająca (węglany sodu). Może zawierać orzechy.
      • wartość odżywcza

       carte dor chocolate brownie

       

      Kolejną nowością jest nowy smak mentosów: Mentos Choco - cukierki karmelowe z czekoladowym nadzieniem. Cukierki są nieco większe od standardowego mentosa, gdyż musi się w nim zmieścić czekoladowe nadzienie. Całkiem inne od pozostałych smaków mentosów. Jeśli ktoś lubi cukierki typu milka toffee, cadbury eclairs, to i tego mentosa polubi. Nieco klejące się do zębów, z czekoladowym nadzieniem, w sam raz do torebki na wypadek nagłej potrzeby zjedzenia czegoś słodkiego.

      mentos choco

      • Cena:2,48zł/opakowanie 38g
      • Skład: cukier, syrop glukozowy, czekolada 27% (cukier, miazga kakaowa, tłuszcz mleczny, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu, emulgator (lecytyny (z soi)), aromat), mleko słodzone zagęszczone, dekstroza, odtłuszczone mleko w proszku, sól, substancja zagęszczająca (guma arabska), aromat, olej roślinny (kokosowy), dekstryna, substancja glazurująca (wosk carnauba).


      Po tych wszystkich słodyczach pora na coś zdrowego - dwa nowe produkty firmy Marwit - Zupa krem z brokułów z serem pleśniowym oraz Świeży sok z winogron i jabłek (seria limitowana).

      Zupę odnajdziemy w lodówkach. Skład jest bardzo dobry, opakowanie duże (500ml), sam smak zupy też fajny (taka standardowa zupka, jaką każdy z nas może w domu zrobić - brokuły, ziemniaki, woda, ser, sól). Według mnie to świetny produkt do kupienia, gdy wypadnie nam sytuacja, że musimy kupić gotowca lub po prostu nie mamy zdolności/ochoty/czasu do robienia zup. Nie porównuję tego produktu z "zupkami chińskimi" bo to nie ta liga. Zupa nie posiada substancji konserwujących, zagęszczających, wzmacniających smak, barwników.

      zupa marwit brokułowa

      • Składniki: brokuły 40%, woda 34%, ziemniaki 24%, ser pleśniowy 1,6% (mleko pełne pasteryzowane, sól, stabilizator: chlorek wapnia, czyste kultury mleczarskie, podpuszczka mikrobiotyczna, szlachetna pleśń Penicillum roqueforti), sól.
      • wartość odżywcza w 100ml: wartość enetgtyczna 182kJ/43kcal, tłuszcz 0,6g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,3g, węglowodany 6,8g, w tym cukry 5,5g, białko 1,8h, sól 0,6g
      • Cena: 5,99zł/ opakowanie 500ml


      Drugą nowością firmy Marwit jest sok z winogron i jabłek. Nie jest on produkowany z koncentratu, nie jest pasteryzowany. Sok jest smaczny. Balans między słodyczą i kwaskowatością jest świetny. Sok na pewno stanowi świetną alternatywę dla słodzonych napojów, choć cena jest dość duża, a i musimy uważać, by przechowywać go w lodówce.

      • Cena:3,99zł/ butelka 250ml
      • składniki: sok z czerwonych winogron 60%, sok z jabłek 40%.

       marwit winogrono jabłko

       Próbowaliście już opisanych produktów? Jaka jest Wasza opinia?

      Zapraszam wkrótce na cześć drugą testu.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Przegląd kwietniowych nowości spożywczych - część 1 ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      sobota, 02 maja 2015 14:21
  • wtorek, 06 marca 2012
    • Krajanka cytrynowo-migdałowa

      Przyznam szerze, że fanką cytrynowych ciast nie jestem. Do tej krajanki zachęciło mnie wiele pozytywnych opinii i nie żałuję. Migdały i cytryna to świetne połączenie. Przepis od trzkasienka, przywieziony z Włoch. Polecam!

      Krajanka cytrynowo- migdałowa

      ciasto:

      • 250 g mąki
      • 60 g cukru 
      • 125 g margaryny
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 1 paczka cukru waniliowego
      • 1 jajko

       masa:

      • 125 g mielonych migdałów
      • 120 g cukru 
      • skórka z 1 cytryny
      • sok z pół cytryny

      lukier:

      • 50 g cukru pudru
      • sok z 1 cytryny (dałam z pół cytryny +woda)

      Wykonanie:

       Ciasto: wszystkie składniki wyrobić ze sobą do połączenia. 

      Masa: Mieszamy składniki do połączenia (w razie czego można dodać odrobinę wody lub soku z cytryny).

      Połowę ciasta wykładamy na blachę (optymalnie 25x30 cm, ja upiekłam na blaszce 23x23 cm). Na ciasto władamy masę, a na nią drugą połowę ciasta. Pieczemy w 175°C 25 minut. Wyciągamy z pieca, jeszcze ciepłe smarujemy lukrem.

      Ciasto po wyjęciu z piekarnika nie nadaje się do krojenia - stwardnieje nieco gdy ostygnie. Nie wyrasta zbyt duże. Kroimy po wystygnięciu na kawałki.



      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (16) Pokaż komentarze do wpisu „Krajanka cytrynowo-migdałowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      wtorek, 06 marca 2012 10:55
  • wtorek, 17 stycznia 2012
  • wtorek, 10 stycznia 2012
  • niedziela, 15 maja 2011
    • Sernik czekoladowo-pomarańczowy (marmurkowy) pieczony metodą gazetową

      Najbardziej lubię serniki z twarogu, ale dla tego sernika zrobiłam wyjątek i skorzystałam z sera z wiaderka. Wyjątek zrobiłam dla smaku - mocno czekoladowy i pomarańczowy (najlepszy, jak to serniki, kilka dni po upieczeniu) oraz z ciekawości dla tej metody pieczenia. Metoda gazetowa* jest bardziej pracochłonna niż zwykłe włożenie blachy do piekarnika, ale jest z tym dużo śmiechu i radości ;)

      Metoda gazetowa pieczenia sernika jest alternatywą dla pieczenia w kąpieli wodnej. Dzięki niej sernik nie opada, nie rumieni się nadmiernie i nie pęka.

      Przepis stąd przetłumaczony przez Joannę, z kilkoma moimi zmianami - na spód dałam herbatniki+pierniczki, co dało niesamowitego aromatu, a część gorzkiej czekolady zastąpiłam mleczną i wg mnie jest to bardzo dobra zmiana :) Będę bronić serników z twarogu, ale mimo to polecam również do spróbowania tego sernika - zwłaszacza jeśli lubicie ser, czekoladę i pomarańczę :)


      Sernik czekoladowo-pomarańczowy pieczony metodą gazetową

      Przepis na tortownicę o średnicy 23 cm, ja piekłam na nieco większej, przez co sernik był niższy.

      Składniki:
      Spód:

      • 1 opakowanie ciastek Digestive ( 144 g) - u mnie herbatniki + 3 pierniki
      • około 50 – 60 g masła

      Masa serowa:

      • 750 g sera śmietankowego ( kremowego), zawierającego powyżej 20% tłuszczu, (np. naturalny Delfiko, śmietankowy MilkLand czy Zielona Łąka z Biedronki)
      • 1 szklanka cukru
      • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
      • 5 dużych jajek
      • 2÷ 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
      • 1/2 łyżki otartej na drobnej tarce skórki pomarańczowej
      • 75 g gorzkiej czekolady stopionej w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce - u mnie pół na pół z mleczną

       Wykonanie:
      Przełożyć ciastka do woreczka z grubej folii, rozkruszyć wałkiem na proszek.
      Roztopić masło w rondelku lub w mikrofalówce, połączyć z pokruszonymi ciastkami, wymieszać. Powstałą masę ugnieść na dnie tortownicy tworząc spód ciasta. Zapiekać go w temperaturze 180 - 190 stopni przez 10 minut. Schłodzić.

      Przygotować masę serową:
      W misce wymieszać ser z cukrem, mąką, skórką i sokiem z pomarańczy. Dodawać po jednym jajku, mieszając tylko do połączenia składników. Nie miksować! Odlać 2 szklanki masy do drugiej miski i wymieszać ją ze stopioną i lekko przestudzoną czekoladą. Pozostałą masę serową wylać na podpieczony spód. Łyżką nałożyć masę czekoladową na masę serową.
      Końcem wąskiego noża wymieszać obie masy, tworząc efekt marmuru.
      Tortownicę z sernikiem umieścić na blasze do pieczenia.

      Piec można w kąpieli wodnej (około 55 – 60 minut w 160°C + około 30 minut po wyłączeniu, przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika). 

      W przypadku wyboru metody gazetowej pieczenia owinąć obręcz tortownicy przygotowanymi wcześniej opaskami z namoczonych gazet*. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni na 10 minut. Potem wyjąć, zmniejszyć temperaturę do 160 stopni, zmienić opaski na nowe (namoczone w wodzie) i piec około 50 minut.

      Po wyjęciu z piekarnika odstawić na metalową podstawkę do wystudzenia. Po 10 minutach objechać nożem brzegi ciasta i zdjąć obręcz tortownicy. Zostawić ciasto do całkowitego wystudzenia, a potem wstawić na noc do lodówki ( najlepiej w zamkniętym pojemniku na tort).
      Następnego dnia można dowolnie udekorować. Kroić ostrym nożem maczanym w gorącej wodzie.


      *metoda gazetowa - Obręcze z gazet wykonujemy składając kilka razy arkusze gazety tak by była wysokości blachy. Najlepiej żeby była to gazeta bez kolorowego druku (papier niebarwiony i niebłyszczący). Kilka takich opasek namaczamy w misce z wodą i "oblepiamy" nimi tortownicę.

      Przepis dołączam do edycji letniej Sernikowo II :)

      Smacznego!

      P.S. Konkurs Tchibo uważam za zamkniety. Teraz muszę podjąć bardzo trudną decyzje kto zdobędzie nagrody.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (19) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik czekoladowo-pomarańczowy (marmurkowy) pieczony metodą gazetową”
      Tagi:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      niedziela, 15 maja 2011 08:59

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne