Wpisy otagowane „lifestyle”

  • sobota, 27 stycznia 2018
    • Kolacja degustacyjna - Hotel Złoty Róg

      W zeszłym tygodniu i innymi gośćmi, w tym grupą blogerów, miałam okazję uczestniczyć w kolacji na której próbowaliśmy dań z autorskiego menu degustacyjnego Piotra Markowskiego. Kolacja odbyła się w restauracji Hotelu Złoty róg w Kostrzynie Wielkopolskim (możecie tu wstąpić odbywając podróż na trasie Poznań - Warszawa). Piotra Markowskiego poznaniacy mogą znać z takich restauracji jak Blow up hall 50/50 oraz, nieistniejącej już, Jadalni.

      Kolacja była świetnym przeżyciem kulinarnym. Widać, że menu jest przemyślane. Pewnym zaskoczeniem było tak szerokie zastosowanie rokitnika. Rokitnika próbowałam do tej pory w formie soku, który zapewne był niesamowicie zdrowy, jednak nie do przejścia w smaku. Teraz rokitnik został odczarowany i okazało się, że świetnie się sprawdza zarówno w formie wytrawnej jak i w deserach.

      Poniżej kilka kadrów z kolacji. Mam nadzieję, że Wam się spodobają :) 

      Przystawka zimna - marynowany łosoś islandzki w cytrusach z chipsem jaglanym, musem z rokitnika i jabłka jonagold

      łosoś islandzki

      Przystawka ciepła - wątróbka z sarny z puree z gruszki konferencji i chrupiącym chlebem orzechowym

      zupa - delikatny krem z topinamburu z prażonymi kasztanami na palonym maśle  - to jest absolutny hit - gdy będzie w menu, to koniecznie spróbujcie :)

      zupa topinambur

      danie główne rybne - pieczona polędwica z dorsza z pistacjami i veloute z zielonej pietruszki i jarmużu

      dorsz w pistacjach

      pre deser - lody jogurtowe z rokitnikiem

      lody jogurtowe sos z rokitnika

      danie główne mięsne - comber jagnięcy z kremową kaszą orkiszową i emulsją z pasternaka

      comber jagnięcy

      deser - mus czekoladowy z szarą bezą i sałatka z mango i chilli

      mus czekoladowy

      Dziękuję za zaproszenie i fantastyczne doznania smakowe :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Kolacja degustacyjna - Hotel Złoty Róg”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      sobota, 27 stycznia 2018 08:40
  • niedziela, 24 stycznia 2016
    • Relacja z wizyty w Forni Rossi

      W zeszłym tygodniu zostałam zaproszona wraz z innymi wielkopolskimi blogerami do pizzerii Forni Rossi.

      forni rossi

      Restauracja znajduje się w Galerii Malta w Poznaniu. Właściciele aspirują do bycia restauracją z dobrym jakościowo jedzeniem, restauracją w którym jedzenie się kocha, a klienta nie traktuje masowo i dba się o zapewnienie mu niezapomnianych wrażeń smakowych. Skąd więc taka lokalizacja? Czy galerie nie kojarzą się nam z masówką? Cóż, głównie chodzi o zapewnienie dużej powierzchni...a zresztą doświadczenie pokazuje, że i cenione restauracje mogą się znajdować w galerii. Całe szczęście restauracja urządzona jest w fajnym klimacie, a z okna mamy piękny widok na jezioro :) Ciekawostką jest to, że Forni Rossi jest jedyną w Polsce certyfikowaną restauracją podającą pizzę neapolitańską.

      forni rossi

      forni rossi

      Przejdźmy do najważniejszego, czyli do jedzenia :) W trakcie degustacji mieliśmy okazję zobaczyć produkty które stosowane są do wyrobu pizzy. Pizzę neapolitańską wykonuje się z lokalnych składników. Trzeba przyznać, że w restauracji stosuje się wysokiej klasy produkty, w większości sprowadzane z Włoch, by zachować smak oryginału.

      forni rossi

      forni rossi

      Ciekawostką są pomidory z których robi się sos. Są to pomidory San Marzano spod samego Wezuwiusza. Pierwszy raz próbowałam pomidorów rosnących na polach wulkanicznych i muszę powiedzieć, że mają swój niepowtarzalny (bardzo dobry) smak.

      W trakcie kolacji próbowałam składników które można zastosować jako dodatki do pizzy lub stosowane są do innych dań: szynkę parmeńską, breasola, łososia marynowanego, boczek pancetta, salame picante, parmezan, pecorino, pravola, fior di latte, mozzarella di Bufala.

      forni rossi

      Po przystawce w formie bruschetty dostaliśmy pizzę margheritę. Podstawa pizzy składa się z ciasta drożdżowego, sosu pomidorowego i sera fior di latte, które jest robione z mleka krów wypasanych na łąkach Kampanii i Lazio. Ciasto wypiekane jest przez 60-90 sekund w piecu rozgrzanym do temperatury powyżej 430°C. 

      forni rossi

      Czym wyróżnia się ta pizzeria? Pizza neapolitańska różni się od pizzy do której jesteśmy przyzwyczajeni. Pizza ma bardzo cieknie ciasto (max 3mm), środek jest cienki i wilgotny, a brzegi puszyste. Pizzę spożywa się też w odmienny sposób. Nie jest krojona na trójkąty, gdyż ciasto jest zbyt cienkie i miękkie, by utrzymało dodatki i formę. Jedzenie rozpoczyna się od środka pizzy, wykrawając odpowiednie kawałki sztućcami, a po skończeniu zjadania środka, je się brzegi maczając je w pozostałym sosie lub oliwie.

      Aaa i jeszcze jedno. Do wyboru mamy 3 pizze: margheritę, marinarę i  bianca, do których wybieramy (najlepiej) 2-3 dodatki. Nie dostaniemy tu zatem rzeźnickiej, farmerskiej, czy hawajskiej...nie liczcie też (na całe szczęście), że dostaniecie jako dodatek sos czosnkowy, czy ketchup. Samo pytanie o nie wywoła zapewne konsternacje i zostaniecie poinformowani, że jako dodatek możecie dostać oliwę, czy ocet balsamiczny. Zapewniam, że przy dobrej pizzy takie dodatki są zbędne. Rozkoszujcie się smakami składników, nie zabijajcie ich :)

      W restauracji możemy zamówić także pastę. Spróbowałam spaghetti bolonese, penne carbonara i pappardelle z sosem grzybowym. Ten ostatni był moim faworytem. Pyszny i aromatyczny. Na deser zjadłam panna cottę z malinami.

      forni rossi

      Musze przyznać, że jeśli chodzi o pizzę neapolitańską, to jestem lekko rozbita. Pizza smakowała mi, uważam, że ma bardzo dobre ciasto. Niemniej nie każdemu będzie odpowiadać forma pizzy, to, że jest cienka i wilgotna. Ja sama wolę pizzę na grubszym spodzie, więc niezupełnie to była moja bajka. Niemniej bardzo odpowiadały mi smak dodatków do pizzy. Świetnie, ze są sprowadzane z Włoch i zachowana jest oryginalność pizzy neapolitańskiej. Moim faworytem ze wszystkich dań jednak pozostaje makaron z sosem grzybowym, super!

      Dziękuję bardzo za zaproszenie. Z przyjemnością słuchało się właścicieli, którzy widać, że kochają jedzenie i mówią o nim z niesamowitą pasją. Dobrze, że zdecydowali się stworzyć takie miejsce i stworzyć coś innego, coś czego nie ma na rynku polskim. Z przyjemnością słuchało się też pizzaiolo - pana Marcina - który przez kilka lat pracował we Włoszech, co pozwala mu przenieść doświadczenia na rynek polski i dać nam nieco Włoch na talerzu. Dziękuję także uśmiechniętym kelnerom, którzy starają się, by to miejsce było dla nas miłe i żeby nic nie brakowało gościom.

      Jeśli byliście już w Forni Rossi, to chętnie poznam Waszą opinię :) Jeśli jesteście fanami pizzy, to warto się wybrać i spróbować :)

      /zdjęcia w większości użyczone przez Forni Rossi i p. Juliusza Podolskiego. Niestety tego dnia miałam do dyspozycji tylko aparat w telefonie komórkowym i moje poczucie estetyki nie pozwala mi na publikację tak fatalnej jakości zdjęć ;)/

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Relacja z wizyty w Forni Rossi”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      niedziela, 24 stycznia 2016 11:41
  • środa, 23 września 2015
    • Targi NATURA FOOD - zaproszenie

      W tym roku po raz kolejnym Przy Kubku Kawy został blogiem partnerskim targów NATURA FOOD. Są to międzynarodowe targi żywności ekologicznej i regionalnej odbywające się w Łodzi. Jeśli interesujecie się zdrową/ekologiczną żywnością lub po prostu jesteście miłośnikami jedzenia i lubicie poznawać nowe produkty i smaki, to warto wybrać się na te targi. Ilość wystawców pozwala na ciekawe spędzenie czasu, skorzystanie z degustacji, pogłębienie wiedzy z zakresu żywienia, poznanie nowych produktów i zrobienie zakupów :) Dodatkowo jednocześnie odbywają się targi beECO, więc możemy zapoznać się z asortymentem z zakresu m.in. ekologicznych środków czystości, naturalnych kosmetyków, czy też rękodzieła. Sympatyczne jest też to, że przed wejściem na targi odbywa się targ ogrodniczy ze sporym wyborem cebulek, krzewów i kwiatów. Przyznam, że tylko to, że przyjeżdżałam na targi pociągiem/autobusem i musiałam nosić swoje pakunki, ograniczało moje zakupy ;) A wieczorem koniecznie udajcie się na zwiedzanie Łodzi!

       natura food targi

      Zapraszam Was do skorzystania z zaproszenia na targi i dzielenia się swoimi spostrzeżeniami :)

      Szczegóły odnośnie targów znajdziecie TUTAJ.

      Ponieważ uważam, że najlepiej działają obrazy, to zapraszam do obejrzenia galerii z poprzednich lat - jak to wyglądało moim okiem - TUTAJ i TUTAJ.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      środa, 23 września 2015 08:11
  • wtorek, 30 września 2014
    • Targi Natura Food w Łodzi. Zaproszenie.

      W tym roku po raz kolejny blog Przy Kubku Kawy został blogiem partnerskim targów Natura Food z czego bardzo się cieszę :)

      targi natura food 2014

      Natura Food to międzynarodowe targi żywności ekologicznej i regionalnej odbywające się w Łodzi (w tym roku w dniach 3-5.10.). Targi skupiają wielu wystawców. Znajdziecie tu wędliny, chleby, produkty regionalne, słodycze, zioła i wiele wiele innych produktów o ciekawym smaku i dobrej jakości, także dla alergików, czy też dietetyczne. Na targach zapoznacie się z nowościami, będziecie mogli uczestniczyć w pokazach kulinarnych (np. prowadzonych przez Grzegorza Łapanowskiego), wykładach, pokazach, spróbować pysznego jedzenia i nawiązać interesujące kontakty.

      Przy okazji targów Natura Food odbywają się także targi be eco, targi ekologicznego stylu życia, gdzie możecie zakupić m.in. ekologiczne kosmetyki. Dostępna będzie również strefa Strefa Miłośników Kawy, gdzie zapewne nie tylko zapach będzie kuszący. To dobra okazja do zapoznana się z nowościami w sprzęcie oraz napicia się na prawdę dobrej kawy.

      Zapraszam Was serdecznie do udziału i być może do zobaczenia :)

      P.S. Zobaczcie fotorelację z targów w zeszłych roku: KLIK.

      Oficjalna strona targów, gdzie możecie zapoznać się z programem wydarzeń oraz aktualnościami: KLIK.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Targi Natura Food w Łodzi. Zaproszenie.”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      wtorek, 30 września 2014 17:48
  • wtorek, 13 listopada 2012
    • Lek na samotność.

      Idą święta. Powoli, powoli...zaraz wyciągniemy ozdoby świąteczne, zaczniemy biegać nerwowo po sklepach i szykować się do świąt. A ilu z Was czuje, że te święta właściwie są puste? Czujecie się czasem samotnie, odepchnięci, niezrozumiani. I co z tego, że otacza Was tylu ludzi, skoro przed nikim nie można się otworzyć "tam na prawdę". Święta tylko pogłębiają te uczucia.

      Są ludzie, którzy tez czują się opuszczeni, a Ty możesz sprawić, że zagości na ich twarzach uśmiech, a sam też poczujesz się lepiej. Mowa o dzieciakach -starszakach z Domu Pomocy Społecznej dla Dzieci w Niegowie. To tutaj mieszkają osoby z upośledzeniem umysłowym, a często też fizycznym.


      Akcja polega na pisaniu kartek z życzeniami i wysłaniu jej do konkretnego mieszkańca domu. Można też wysłać drobne prezenty.

      Mieszka tu Michał, co lubi świnki - możesz mu napisać o trzodzie, Marta, która słabo widzi, więc może z dziećmi zrobisz dla niej kartkę z różnych materiałów, by mogła je dotykać; Magda lubiąca owocowe herbatki, Leszek lubiący kolorowe klocki, Janusz - elegant z muszką, kilka pań lubiących kosmetyki i biżuterię.

      Charakterystyki wszystkich mieszkańców znajdziesz TUTAJ, dzięki czemu łatwiej będzie Ci dopasować treść do odbiorcy. Życzenia pisze się do konkretnych osób, bo to one mają czuć się wyróżnione z tłumu. Możesz narysować serce na kartce i też wywołasz salwę radości. Możesz wybrać jedną osobę, możesz napisać do wszystkich. Kartkę możesz wysłać już dziś, trafi pod choinkę do konkretnej osoby.

      Bądź dobry, ulecz z samotności kilka osób.

       

      Link do wydarzenia na FB: KLIK

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Lek na samotność. ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      wtorek, 13 listopada 2012 08:18

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne