Wpisy otagowane „mleko”

  • czwartek, 19 kwietnia 2018
    • Czekoladowe wilgotne muffinki na dwa sposoby

      Dzisiaj mam dla Was przepis na czekoladowe muffinki, który powstał właściwie z niezbyt udanej próby tworzenia trufli (wyszły zdecydowanie zbyt słodkie by można było je jeść)...w sumie nie ma tego złego...gdyż muffinki wyszły wyborne. Muffiny podaję Wam w dwóch wersjach - z jajkiem i bez, i chyba te bez są moimi faworytami :) Cudownie, gdy porażkę można przekuć w sukces.

      Czekoladowe muffinki na dwa sposoby

      /10 sztuk; 1 szklanka = 250ml/

      • 30 g masła
      • 120 g skondensowanego słodzonego mleka
      • 45 g cukru brązowego
      • szczypta soli
      • 50 g białej czekolady
      • 25 g niesłodzonego kakao
      • pół szklanki mleka
      • 100 g mąki pszennej
      • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
      • 2 łyżki oleju rzepakowego
      • 1 jajko lub pół rozgniecionego widelcem dojrzałego banana
      • pół banana pokrojonego na kawałki

      Masa czekoladowa: Mleko skondensowane, cukier i masło podgrzewamy w mikrofalówce przez 2 minuty, co 30 sekund mieszamy masę. Następnie podgrzewamy jeszcze bez przerwy przez 1 minutę, mieszamy i sprawdzamy czy cukier się rozpuścił. Jeśli nie - jeszcze podgrzewamy przez 30 sekund masę i mieszamy, by cukier był niemal całkowicie rozpuszczony.  Do ciepłej masy dodajemy czekoladę połamaną na kawałki, mieszamy aż czekolada się rozpuści. Następnie dodajemy kakao, przesiewając po 10 gram i mieszając do połączenia. Dodajemy szczyptę soli. 

      Do masy czekoladowej dodajemy mleko, jajko (w drugiej wersji zastępujemy jajko połową rozgniecionego banana) i olej, mieszamy do połączenia składników.

      Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną. Mieszamy. Masę wykładamy do foremek sylikonowych lub do wyłożonych papilotkami foremek metalowych, do 3/4 wysokości foremki. Do każdej muffinki wkrawamy po 1-2 cienkie plastry banana i wkładamy do masy (najlepiej pionowo i lekko wciskamy w ciasto, by były prawie przykryte). Wkładamy do nagrzanego do 180° piekarnika. Pieczemy około 20 minut, do suchego patyczka. Jemy po ostudzeniu.

      muffiny czekoladowo bananowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (18) Pokaż komentarze do wpisu „Czekoladowe wilgotne muffinki na dwa sposoby”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      czwartek, 19 kwietnia 2018 06:39
  • poniedziałek, 27 listopada 2017
    • Bułki pszenno - żytnie

      Po bułeczkach pszenno - razowych pora na przepis na bułki pszenno - żytnie. To pomysł dla tych którzy wolą nieco cięższe pieczywo. Zapraszam do wypróbowania.

      Bułki pszenno - żytnie

      /modyfikacja przepisu na bułki pszenno-razowe; około 8-10 sztuk/

      • 400 g mąki pszennej
      • 100 g mąki żytniej
      • 1 łyżeczka soli
      • 1 łyżeczka miodu
      • 140 ml wody
      • 140 ml mleka
      • 15 g świeżych drożdży
      • 20 ml oliwy

      Wodę, mleko i miód lekko podgrzewamy. Dodajemy drożdże, mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Mieszamy w misce mąkę pszenną, żytnią, sól. Dolewamy oliwę oraz nieco podrośnięte drożdże. Wszystko wyrabiamy przez kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Odkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia aż ciasto podwoi swoją objętość (około godziny). Ciasto wykładamy na posypany mąką blat, lekko wyrabiamy, formujemy rolkę i następnie dzielimy na części. Każdą z bułeczek ponownie wyrabiamy, formujemy i kładziemy na wyłożonej papierem do pieczenia formie do pieczenia. Nacinamy w dowolny sposób. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. pół godziny. Wkładamy do nagrzanego do 200°C piekarnika i pieczemy 20-25 minut, aż będą rumiane.

      bułki pszenno żytnie

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 27 listopada 2017 09:13
  • poniedziałek, 20 listopada 2017
    • Bułki pszenno - razowe

      Domowe pieczywo jest najlepsze. Mamy pewność, że nie zawiera zbędnych składników, jest świeże i dodatkowo mamy ogromną satysfakcję ze zrobienia domowych bułeczek.

      Bułki pszenno - razowe

      /inspiracja - onijka ig; ok 9-10 sztuk/

      • 400 g mąki pszennej
      • 100 g mąki pszennej razowej
      • 1 łyżeczka soli
      • 1 łyżeczka miodu
      • 140 ml wody
      • 140 ml mleka
      • 15 g świeżych drożdży
      • 20 g oleju słonecznikowego lub rzepakowego
      • do posmarowania: rozmącone jajko lub mleko lub śmietana
      • opcjonalnie - płatki owsiane lub ziarna słonecznika do posypania

      bułki pszenno razowe

      Mleko i wodę podgrzać (płyn powinien być w takiej temperaturze, żebyśmy po włożeniu palca odczuwali ciepło, ale się nie oparzyli). Do mleka z wodą dodać drożdże i miód, wymieszać, odstawić na 5 minut.

      Mąkę pszenną, pszenną razową, sól wymieszać. Dolać olej i rozmieszane w płynie drożdże. Wszystko wyrabiać przez kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i nie będzie się kleić do ręki (w razie potrzeby dosypujemy nieco mąki). Ciasto odkładamy do wysypanej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż zwiększy dwukrotnie swoją objętość (około 1 godzina). Po tym czasie jeszcze raz krótko wyrabiamy ciasto, dzielimy je na równe części tworząc bułki. Układamy bułki na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Każdą bułkę smarujemy rozmąconym jajkiem / żółtkiem/ mlekiem lub śmietanką. Posypujemy według uznania płatkami owsianymi lub słonecznikiem. Odstawiamy do wyrośnięcia na na pół godzimy. Piec w 200°C aż będą rumiane - około 20-25 minut.

      bułki pszenno razowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 20 listopada 2017 08:27
  • piątek, 28 kwietnia 2017
    • Pieczone pierogi z kurczakiem

      Byłam ostatnio w restauracji na pieczonych pierogach. Od razu nabrałam ochoty, by zrobić swoją wersję. Ciasto na te pierogi jest bardzo smaczne, miękkie po upieczeniu. Jeśli chodzi o farsz, to wymyśliłam wersję wytrawną z kurczakiem, jednak możecie wymyślić swoją wersję, nawet na słodko z czekoladą :)

      Pierogi pieczone z kurczakiem

      /inspiracja - ciasto, farsz - przepis własny; około 40 pierogów/

      Ciasto

      • 0,5 kg mąki pszennej
      • 1 jajko do ciasta + 1 jajko do posmarowania ciasta
      • 50 g masła lub margaryny (u mnie po połowie), roztopione, przestudzone do temperatury pokojowej
      • 25 g drożdży świeżych
      • 1 szklanka ciepłego mleka (u mnie pół na pół z wodą)
      • 1 łyżeczka cukru
      • szczypta soli
      • sezam (opcjonalnie)

      Ciepłe mleko wymieszać z drożdżami i cukrem. Pozostawić na kilka minut, aż podrosną.

      Wyrośnięte drożdże wymieszać z mąką, jednym jajkiem, masłem, solą. Wyrobić ciasto, aż będzie elastyczne i jednolite (potrwa to kilka minut; w razie potrzeby podsypać mąką podczas wyrabiania). Zostawić ciasto (w misce wysmarowanej olejem) do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

      Farsz

      • 1 (pojedyncza) pierś z kurczaka
      • sól, pieprz, papryka słodka w proszku, chili w proszku
      • 300 g pieczarek
      • 50 g sera żółtego
      • 1 mała cebula
      • 1 ząbek czosnku
      • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
      • olej do smażenia

      Kurczaka pokroić w drobną kostkę. Doprawić solą, pieprzem, słodką papryką w proszku oraz chili. Na patelnię wlać olej, wrzucić kurczaka, usmażyć. Następnie dorzucić posiekaną na drobno cebulę, czosnek, pokrojone na drobno pieczarki, koncentrat pomidorowy. Całość usmażyć, aż woda odparuje. Doprawić solą, pieprzem. Ostudzić do temperatury pokojowej, a następnie wrzucić żółty ser pokrojony na kawałki.

      Ciasto podzielić na pół, rozwałkować  na posypanej mąką stolnicy. Wykrawać okrągłe kawałki szklanką. Na środek nakładać farsz, zlepiać brzegi, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem smarujemy pierogi rozmąconym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w 180°C przez około 13-15 minut (aż będą złote). Podawać z sałatką lub sosami (np. czosnkowy, ketchup).

      pierogi drożdżowe z kurczakiem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Pieczone pierogi z kurczakiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      piątek, 28 kwietnia 2017 07:45
  • niedziela, 19 marca 2017
    • Drożdżówki z makiem

      Moimi ulubionymi drożdżówkami są te z serem, budyniem i makiem. A ostatnio ciągle miałam ochotę na drożdżówki z makiem. Niestety te kupne nie spełniły moich oczekiwań, więc postanowiłam upiec swoje. Możecie je zrobić w formie okrągłej drożdżówki z nadzieniem na wierzchu, zrolowanej drożdżówki lub tak jak ja prostym sposobem osiągnąć fajny efekt wizualny. Przy drożdżówkach poszłam na łatwiznę i wykorzystałam gotową masę makową, jednak Wy możecie zrobić ją samodzielnie.

      Drożdżówki z makiem

      /około 10-12 sztuk/

      drożdżówki z makiem

      • 188 ml mleka
      • 19 g świeżych drożdży
      • 375 g mąki pszennej
      • 52 g cukru
      • 56 g masła
      • szczypta soli
      • około 500 g masy makowej gotowej lub samodzielnie wykonanej
      • śmietanka/ mleko/ białko do posmarowania ciasta

      Masło rozpuszczamy i pozostawiamy do ostygnięcia do temperatury pokojowej.

      Drożdże rozrabiamy w ciepłym mleku z 2 łyżeczkami cukru i 3 łyżeczkami mąki. Zostawiamy na 5 minut.

      W misce umieszczamy mąkę, resztę cukru, sól, przestudzone masło i drożdże. Mieszamy do połączenia składników, a następnie wyrabiamy wszystko na oprószonej mąką stolnicy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Zostawimy ciasto w miseczce przykrytej ściereczką na około 1-1,5 godziny aż podwoi swoją objętość.

      drożdżówki z makiem

      Stolnicę posypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na prostokąt o wymiarach około 25x36cm (mniej więcej, nie musicie robić tego z linijką). Rozsmarowujemy masę na całej powierzchni, a następnie zwijamy zaczynając od dłuższej krawędzi. Rolkę kroimy na około 10-12 części o szerokości około 3 cm. Przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia pozostawiając odstępy między drożdżówkami. Następnie tępą stroną noża/ uchwytem łyżki przyciskamy wzdłuż środka drożdżówki, by nadać jej odpowiedni kształt (tak jakbyśmy chcieli przepołowić drożdżówkę).

      jak na filmie:

      Zostawiamy drożdżówki na około 15 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy ciasto śmietanką/ mlekiem lub białkiem. Piec w 180°C przez około 15-20 minut, aż będą rumiane. Gdy przestygną można posmarować lukrem.

      drożdżówki z makiem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Drożdżówki z makiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      niedziela, 19 marca 2017 08:37

Kalendarz

Styczeń 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne