Wpisy otagowane „jogurt”

  • wtorek, 06 listopada 2018
    • Ciasto bez pieczenia Rajska Pianka

      Ciasto pianka kojarzy mi się z wizytami u babci. Smakowało nieco inaczej, i było tylko białe,  ale konsystencja była ta sama. Tutaj wersja pianki która szczególnie spodoba się dzieciom, ale i dorosły ciszy oko. Świetny pomysł dla gości i na przyjęcia dla milusińskich. Słodkie, kolorowe i nie trzeba piec. Samo zrobienie też jest łatwe, wystarczy tylko pilnować konsystencji. Smacznego!

      Ciasto Rajska pianka

      / blaszka ok 25x35 cm, inspiracja/

      Spód i wierzch

      • duża paczka herbatników

      Pianka

      • 1250 ml śmietanki 30% - schłodzona
      • 700 g schłodzonego jogurtu naturalnego
      • 3 łyżki cukru pudru
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
      • 2 zielone galaretki* (u mnie owoce leśne) + 400 ml świeżo ugotowanej wody
      • 2 czerwone galaretki* (u mnie truskawkowa) + 400 ml świeżo ugotowanej wody
      • 2 żółte galaretki* (u mnie cytrynowa) + 400 ml świeżo ugotowanej wody

      *należy kupić galaretki przeznaczone na 500 ml wody

      Każdą galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie (400 ml) i zostawiamy do przestygnięcia. Następnie wkładamy do lodówki i co jakiś czas sprawdzamy, czy zaczyna gęstnieć.

      Blaszkę wykładamy folią spożywczą robiąc dłuższe końcówki u góry blaszki (możemy pominąć ten krok, ale ciasto będzie nam później łatwiej wyciągnąć i kroić. Zamiast folii możemy ewentualnie użyć papieru do pieczenia).

      Na dnie blaszki układamy ciastka, żeby cała powierzchnia była zakryta.

      Gdy galaretka będzie ostudzona i zacznie gęstnieć ubijamy śmietankę. Gdy śmietanka będzie sztywniejsza dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy jogurt, ekstrakt waniliowy i dokładnie wymieszać łyżką.

      Dzielimy masę na 3 równe części. Do każdej dodać tężejącą galaretkę i zmiksować na wolnych obrotach do połączenia. Wkładamy jedną miseczkę z galaretką na około 5 minut do lodówki. Gdy masa zacznie gęstnieć wykładamy masę na ciastka. Następnie blaszkę z masą  oraz drugą miseczkę z galaretką wkładamy do lodówki - również na około 5 minut. Gdy masa z galaretką zacznie gęstnieć wykładamy ją na blaszkę, równomiernie rozprowadzamy i wkładamy wraz z trzecią miseczką z galaretką do lodówki na około 5 minut. Postępujemy taka samo jak z poprzednimi dwoma masami. Gdy wyłożymy na blaszkę ostatnią masę układamy od razu na niej warstwę herbatników, blaszkę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin, aż ciastka zmiękną (najlepsze na drugi dzień).

      pyszne ciasto rajska pianka

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto bez pieczenia Rajska Pianka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      wtorek, 06 listopada 2018 06:13
  • niedziela, 02 lipca 2017
    • Pyszne i puszyste ciasto jogurtowe z owocami

      Dzisiaj mam dla Was pyszne i puszyste ciasto jogurtowe. Jest to ciasto które bardzo łatwo przygotować, a do tego pięknie wyrasta, więc świetnie prezentuje się na stole. Idealne dla gości, na wycieczkę, piknik, do popołudniowej kawki, czy do pracy na pocieszenie z powodu poniedziałku ;) Ja przygotowałam je z truskawkami, jednak możecie wykorzystać inne owoce. Pewnie będzie też smaczne z gęstą marmoladą czy dżemem. Jeśli nie lubicie owoców w cieście, to możecie przygotować wersję bez owoców, ale tak prawdę mówiąc, to one są tą "wisienką na torcie" dla tego ciasta. Smacznego!

      Ciasto jogurtowe z owocami

      /blaszka 20x32;inspiracja/

      • 500 g mąki pszennej
      • 200 ml oleju
      • 1 (niepełna) szklanka cukru
      • 3 jajka
      • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
      • 350 g jogurtu naturalnego
      • sok wyciśnięty z połowy cytryny
      • około 400 g owoców - u mnie truskawki
      • cukier puder do oprószenia

      ciasto jogurtowe z owocami

      Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową.

      Mąkę, proszek do pieczenia i sodę wymieszać w misce.

      W drugiej misce ubić jajka z cukrem na puszystą masę. Dodać olej, jogurt, sok z cytryny. Zmiksować do połączenia składników. Do miski wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą. Krótko zmiksować (miksujemy tylko do czasu, aż wszystkie składniki się połączą). Wlewamy ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia). Na wierzchu układamy owoce (u mnie truskawki przecięte na pół; uwaga - zawsze układamy przeciętą stroną owocu w górę, by nie wyciekał sok na ciasto).

      Wkładamy ciasto do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy około 50 minut (przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone). Gdy ciasto przestygnie posypujemy ciasto cukrem pudrem używając sitka.

      ciasto jogurtowe z owocami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Pyszne i puszyste ciasto jogurtowe z owocami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      niedziela, 02 lipca 2017 13:28
  • poniedziałek, 26 czerwca 2017
    • Najlepsze muffiny czekoladowe z batonami snickers

      To przepis na muffiny czekoladowe do których możecie dodać, jak ja, batony snickers, albo zamienić je na czekoladę, krówki, orzeszki...jak będziecie mieć ochotę :) Muffiny dobre nawet na następny dzień, a jeśli schowacie je na noc do lodówki (przykryte folią, by nie chłonęły zapachów), to pozostaną dłużej świeże.

      Najlepsze muffiny czekoladowe z batonami snickers

      /około 15 sztuk muffin; 1 szklanka=250 ml; inspiracja/

      • 3/4 szklanki brązowego cukru
      • 1/3 szklanki oleju
      • 5 łyżek niesłodzonego kakao
      • 6 łyżek gorącej wody
      • 2 jajka
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
      • 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
      • szczypta soli
      • 3/4 szklanki gęstego jogurtu naturalnego, w temperaturze pokojowej
      • 2 batony snickers (łącznie 100 g)

      Piekarnik nagrzać do 200°C.

      Cukier i olej ubijać przez około 1 minutę.

      Kakao połączyć z gorącą wodą i wymieszać aż powstanie gładka pasta. Dodać do cukru z olejem, zmiksować. Następnie dodać jajka, ekstrakt waniliowy, zmiksować. Dodać jogurt, zmiksować.

      W drugiej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól. Gdy piekarnik będzie nagrzany łączymy suche składniki z mokrymi, szybko mieszamy. Dodajemy pokrojone na kawałki batony, mieszamy. Nakładamy ciasto do wyłożonej papilotkami foremki na muffiny, tak by ciasto sięgało 3/4 wysokości foremki.

      Wkładamy foremki do piekarnika i od razu zmniejszamy temperaturę do 180°C. Pieczemy około 20-25 minut (sprawdzamy przed wyjęciem muffiny patyczkiem, czy nie przylepia się do niego ciasto). Studzimy. Możemy polać po wystygnięciu muffiny polewą.

      muffiny snickers

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Najlepsze muffiny czekoladowe z batonami snickers ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 26 czerwca 2017 06:28
  • poniedziałek, 29 maja 2017
    • Rabarbar na maśle z miodowym labneh i mleczną kruszonką

      Dzisiejszy deser pochodzi z książki "Warzywo. 100 sposobów na jarzynę" Dominiki Wójciak. Właściwie najważniejszy jest rabarbar smażony na maśle, co daje świetny efekt smakowy. Sam serek możecie zastąpić gęstym jogurtem naturalnym, a z kruszonki zrezygnować lub zmienić na na przykład na pokruszone herbatniki. Serek możecie jeść z chlebem lub przygotować z płatkami i miodem.Kruszonkę możecie wykorzystywać do jogurtu, serka, owoców, lodów.

      Rabarbar na maśle z miodowym labneh

      /4 porcje/

      LABNEH - kremowy serek jogurtowy - 4 porcje (ok.800 g)

      • 800 ml jogurtu greckiego
      • szczypta soli

      Jogurt wymieszaj z solą i przełóż na sitko wyłożone gazą. Wstaw do lodówki na 6 godzin. Serek przechowywać szczelnie zamknięty w lodówce.

      MLECZNA KRUSZONKA

      • 60 g płatków migdałów
      • 60 g mleka w proszku
      • 20 g mąki pszennej
      • 20 g jasnego cukru trzcinowego
      • 50 g roztopionego masła
      • szczypta soli

      Płatki migdałów podprażyć na suchej patelni, aż się zarumienią. Wystudź i zmiel lub zmiksuj blenderem.

      Do migdałów dodaj mleko w proszku, mąkę, cukier, sól, wymieszaj. Dodaj roztopione masło i ugnieć w dłoniach do połączenia składników. Wstaw do zamrażalnika na 15 minut, a następnie rozsyp na foremce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 150°C przez około 15-20 minut, aż się lekko zarumieni.

      Rabarbar na maśle z miodowym labneh z mleczną kruszonką

      • 4 czubate łyżki labneh
      • 1 łyżka płynnego miodu
      • 1 łyżka soku pomarańczowego
      • 4 łodygi rabarbaru
      • 2 łyżki masła
      • 2 łyżki jasnego cukru trzcinowego (można zastąpić białym)
      • 4 łyżki mlecznej kruszonki

      Labneh utrzyj z miodem i sokiem z pomarańczy. Przełóż do naczynia w którym będziesz podawać deser.

      Rabarbar umyj, obierz, pokrój na około 2-3 cm kawałki. Na patelni na wolnym ogniu rozpuść masło z cukrem. Kiedy mało zacznie brązowieć, a cukier się skarmelizuje wrzuć rabarbar i smaż przez około 5 minut, tak by rabarbar zmiękł, ale kawałki jeszcze się nie rozpadły. Ciepły rabarbar włóż na serek i posyp mleczną kruszonką.

      rabarbar z labneh

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Rabarbar na maśle z miodowym labneh i mleczną kruszonką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 29 maja 2017 09:00
  • czwartek, 25 maja 2017
    • Muffiny jogurtowe Nigelli Lawson

      Muffiny jogurtowe to świetne rozwiązanie dla tych, którzy lubią wilgotne muffiny, które długo utrzymują świeżość. Ja zrobiłam połowę w wersji z dżemem, połowę z wkrojonym na wierzch bananem. Jeśli macie ochotę możecie wewnątrz umieścić kawałek czekolady lub zostawić muffiny bez dodatków. Pamiętajcie, żeby składniki miały temperaturę pokojową. Muffiny wykonane z przepisu Nigelli Lawson.

      Muffiny jogurtowe Nigelli Lawson

      /12 sztuk/

      • 170 g jogurtu naturalnego
      • 3 jajka
      • 100 g rozpuszczonego masła
      • skórka otarta z cytryny
      • 150 g białego cukru
      • 200 g mąki pszennej
      • 3/4 łyżeczki sody
      • szczypta soli
      • ewentualne dodatki - u mnie pół banana i 6 łyżeczek dżemu truskawkowego

      W jednej misce mieszamy suche składniki: cukier, mąkę, sodę, sól.

      W drugiej misce mieszamy mokre składniki: jogurt, jajka, masło, skórkę otartą z cytryny.

      Mieszamy mokre składniki z suchymi.

      Blaszkę do muffin wykładamy papilotkami. Ciasto nakładamy do 3/4 wysokości foremki.

      Jeśli przygotowujemy wersję z bananem, to wystarczy, ze na wierzch położymy niezbyt grube plastry banana. Jeśli mamy ochotę na wersję z dżemem, to nakładamy łyżkę ciasta do papilotki, następnie łyżeczkę gęstego dżemu, przykrywamy ciastem, by całość sięgała do 3/4 wysokości foremki.

      Muffiny pieczemy w 170°C przez około 25-30 minut (do suchego patyczka). 

      muffiny jogurtowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      czwartek, 25 maja 2017 08:55

Kalendarz

Styczeń 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne