Wpisy otagowane „rodzynki”

  • niedziela, 07 stycznia 2018
    • Ciasto czekoladowe z bakaliami Nigelli Lawson

      Witam Was serdecznie w nowym roku. Mam nadzieję, że miło i rodzinnie spędziliście święta i dobrze się bawiliście w sylwestra, a nowy rok przywitaliście z radością. Dzisiaj zapraszam Was na czekoladowego keksa inspirowanego przepisem Nigelli Lawson z książki "Nigella świątecznie". Jest to bardzo bogate czekoladowe ciasto, które dzięki dużej zawartości bakalii pozostaje długo wilgotne i przepyszne. Ciasto jest dość ciężkie, ale każdy kęs sprawia, że ma się ochotę rzucić się od razu na całą blaszkę ;) Nie bójcie się jeśli wydaje Wam się, że to ciasto jest tylko dla fanów rodzynek. Wszystko świetnie się zlepia w jedną pyszną czekoladową całość. Przepis podaję z moimi zmianami.

      Ciasto czekoladowe z bakaliami Nigelli Lawson

      /tortownica o średnicy 22 cm/

      • 400 g suszonych śliwek, posiekanych na małe kawałki
      • 300 g rodzynek, posiekanych
      • 175 g miękkiego masła
      • 110 g ciemnego  cukru muscadavo
      • 65 g cukru brązowego
      • 225 g miodu
      • 125 ml likieru kawowego (może być likier czekoladowy)
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
      • sok i drobno strata skórka z 2 pomarańczy
      • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
      • 2 łyżki kakao niesłodzonego
      • 3 jajka, rozmieszane
      • 150 g mąki pszennej
      • 75 g mielonych migdałów

      ciasto czekoladowe długo wilgotne nigella

      Do garnka włóż posiekane śliwki i rodzynki, masło, cukier, miód, likier, sok i skórkę z pomarańczy oraz przyprawę do piernika, kakao. Całość doprowadzić do wrzenia na małym ogniu, mieszając, aż masło się roztopi. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut, mieszając, by nic się nie przypaliło. Następnie zostawiamy do przestygnięcia do  temperatury pokojowej. 

      Tortownicę wykładamy podwójną warstwą papieru do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 160°C.

      Do przestudzonej masy dodać jajka, mąkę, mielone migdały, proszek do pieczenia, sodę, wymieszaj do połączenia. Masę przelej do tortownicy. Piec około 1,5÷2 godziny, patyczek na końcu pieczenia może być lekko oklejony od owoców, ale nie od surowego ciasta. Ja piekłam ciasto przez około 1,5 godziny, po pół godziny przykryłam wierzch papierem śniadaniowym. Zostawić ciasto do całkowitego ostygnięcia przed rozkrojeniem, a najlepiej do następnego dnia. Można polać polewą czekoladową. Tak naprawdę ciasto jest smaczne nawet jeszcze ciepłe, ale ostygnięte będzie bardziej stabilne i nie będzie wyglądać jak zakalec.

      ciasto czekoladowe długo wilgotne nigella

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto czekoladowe z bakaliami Nigelli Lawson”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      niedziela, 07 stycznia 2018 10:35
  • środa, 29 marca 2017
    • Bułeczki z orzechami, rodzynkami i żurawiną

      Ostatnio na blogu królują wypieki słodkie i wytrawne, dietetyczne i zupełnie nie... Tym razem pora na lekko słodkie bułeczki z orzechami i żurawiną. Doskonałe do jedzenia bez dodatków lub z dżemem, czy serem. Proste w wykonaniu idealnie nadają się na śniadanko czy wycieczkę.

      Bułeczki z orzechami, rodzynkami i żurawiną

      /12 sztuk; inspiracja/

      • 250 g mąki pszennej
      • 75 g mąki pszennej razowej (można zastąpić mąką pszenną)
      • 15 g białego cukru
      • 4 g drożdży instant + 2 g proszku do pieczenia (w oryginale 6 g drożdży instant, jednak nie miałam takiej ilości, więc zamieniłam część na proszek do pieczenia)
      • 15 g roztopionego masła, przestudzone do temperatury pokojowej
      • szczypta soli
      • 210 ml ciepłej wody
      • 120 g mieszanki rodzynek i suszonej żurawiny
      • 90 g orzechów włoskich, pokrojonych na drobno
      • śmietanka/ mleko/ białko lub jajko do posmarowania bułek

      Rodzynki i żurawinę zalać gorącą wodą, zostawić na 10 minut, a następnie odcedzić na sitku, osuszyć ręcznikiem papierowym, oprószyć mąką pszenną.

      W misce wymieszać mąkę pszenną i pszenną razową, cukier, drożdże, proszek do pieczenia, sól, roztopione masło i ciepłą wodę. Wszystko wyrobić na gładką masę, a następnie dodać do ciasta orzechy, rodzynki i żurawinę. Wyrobić na oprószonej mąką stolnicy. Ciasto nie powinno nam się lepić do rąk, w razie czego podsypać nieco mąką.

      Z ciasta zrobić kulę, którą następnie rozpłaszczyć i podzielić na 12 części. Z każdej części zrobić kulę, lekko spłaszczyć i zostawić na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Bułeczki przykryć czystą ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na 1-1,5 godziny do podrośnięcia.

      Przed pieczeniem naciąć ostrym nożem wierzch bułek, posmarować wierzch śmietanką/ mlekiem lub jajkiem  Piec w 180°C przez około 20-25 minut, aż będą rumiane.

      bułki orzechy żurawina

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Bułeczki z orzechami, rodzynkami i żurawiną”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      środa, 29 marca 2017 06:32
  • poniedziałek, 20 czerwca 2016
    • Barmbrack - irlandzki słodki chleb

      Tak dawno nie piekłam chleba, że musiałam znaleźć coś ciekawego :) Barmbrack to drożdżowy irlandzki chleb z dodatkiem rodzynek, szczególnie popularny w okresie Halloween. Dzięki rodzynkom chlebek jest lekko słodki. Zrobienie go nie jest czasochłonne i nawet specjalnie się nie pobrudzimy ciastem, gdyż, ze względu na luźne ciasto, najlepiej wyrabiać go łyżką. Może nie wygląda szczególnie pięknie, ale jest tak smaczny, że właściwie nie potrzebuje dodatków. 

      Barmbrack

      /1 bochenek; keksówka -28x8 cm rozszerzająca się ku górze ; inspiracja/

      • 225 g suszonych owoców - u mnie rodzynki, żurawina i nieco kandyzowanych owoców
      • 2 szklanki - 500 ml - mocnej herbaty
      • 310 g mąki pszennej + dodatkowa mąka do oprószenia owoców
      • 0,5 łyżeczki soli
      • 2 łyżki cukru
      • 6 g drożdży suszonych instant
      • 4 łyżki masła, może być z lodówki
      • 1 szklanka - 250 ml - ciepłego mleka
      • 1 jajko
      • śmietanka, mleko lub jajko do posmarowaniu wierzchu chleba

      Zaparzamy mocną herbatę. Do jeszcze ciepłej (ale nie do wrzątku) herbaty wrzucamy kandyzowane owoce i zostawiamy na czas przygotowania chleba.

      Podgrzewamy mleko (gdy włożymy palec powinno być ciepłe, ale nie powinno parzyć). Wbijamy do niego jajko i mieszamy.

      Do miski wrzucamy mąkę, sól, cukier, drożdże i masło. Rozcieramy palcami masło z pozostałymi składnikami, aż powstaną okruszki. Dolewamy mleko z jajkiem. W tym momencie odsączamy owoce z herbaty na sitku i pozostawiamy na czas wyrabiania ciasta.

      Ciasto mieszamy łyżką przez kilka minut (ok. 5) aż będzie gładkie. Ciasto ma dość lejącą strukturę. Owoce lekko osuszamy ręcznikiem kuchennym, oprószamy mąką pszenną, wsypujemy do wyrobionego ciasta i mieszamy łyżką, aż owoce równomiernie się rozłożą w cieście.

      Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy do formy ciasto, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość (około 1 godziny).

      Po wyrośnięciu smarujemy wierzch chleba śmietanką/ mlekiem/ rozmąconym jajkiem. Wkładamy do nagrzanego do 200°C piekarnika. Jednocześnie do piekarnika wkładamy także metalową miseczkę z wodą (nie musi być jej dużo, ale będzie nam parując nawilżać wnętrze piekarnika). Chleb pieczemy przez około 30 minut. Ja wierzch przykryłam papierem śniadaniowym, bo dość intensywnie się rumienił. Przed wyjęciem sprawdzamy chleb wkładając drewniany patyk - jeśli chleb jest upieczony patyczek będzie suchy. Przed krojeniem studzimy.

      chleb irlandzki brambrack

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 20 czerwca 2016 07:29
  • sobota, 02 listopada 2013
    • Naleśniki a la Gundel (Węgry)

      Wolicie naleśniki na słodko czy wytrawnie? Ja wolę w wersji deserowej, dlatego ta propozycja od razu przypadła mi do gustu. Naleśniki nadziane kremem orzechowym z bakaliami i nutką rumu. Do tego czekolada i nic więcej nie potrzeba do szczęścia. Sprawdzą się zarówno jako danie obiadowe, jak i na deser. Źródło.

      Naleśniki Gundel (Gundel palacsinta)

      / proporcje na 6 sztuk naleśników/

      Ciasto na naleśniki

      • 3 jajka
      • szczypta soli
      • 200 g mąki (w oryginale 120 g, ale ciasto było zbyt rzadkie)
      • 300 ml mleka
      • olej do smażenia

      Nadzienie

      • 150 ml rumu (dałam ok. 120 ml i dopełniłam wodą)
      • 100 g rodzynek
      • 40 g kandyzowanych skórek pomarańczowych
      • 120 g zmielonych orzechów włoskich
      • 100 ml śmietanki (u mnie 30%)
      • 60 g cukru
      • szczypta cynamonu
      • polewa czekoladowa lub stopiona czekolada


      1.Rodzynki i skórki pomarańczy na dzień przed przygotowaniem naleśników zalewamy rumem. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej, ale możemy też zostawić zalane bakalie na kilka godzin przed wykonaniem nadzienia.
      2.Robimy ciasto naleśnikowe: miksujemy jajka z solą, następnie mieszamy z mlekiem i mąką. Smażymy na oleju cienkie naleśniki.
      3.Podgrzewamy śmietankę. Do niej dodajemy odsączone z rumu rodzynki i skórki pomarańczy,cukier, zmielone orzechy i cynamon. Wszystko podgrzewamy. Następnie studzimy i do masy dolewamy połowę rumu.
      4.Naleśniki smarujemy nadzieniem i składamy w ćwiartki. Polewamy resztką rumu oraz obficie polewą czekoladową.

      naleśniki gundel

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      sobota, 02 listopada 2013 09:30
  • sobota, 21 września 2013
    • Chałwa z buraczków (Beetroot halva)

      Brzmi dziwnie, wiem. Ale jest to świetny sposób na zaskakującą i bardzo smaczną słodką przekąskę z warzywami. Buraczki są wyczuwalne w smaku, więc jeśli ktoś ich totalnie nie lubi, to raczej nie jest to przepis dla niego. Danie ma piękny kolor. Można je spożywać zarówno na ciepło, jak i w temperaturze pokojowej. Wiem, że u nas w Polsce jesteśmy przyzwyczajeni do chałwy z sezamu, ale można ten deser robić np. z marchewki. Nie bójcie się spróbować, warto :) Przepis dodaję do akcji Warzywa w słodyczach 2013. Źródło.

      Chałwa buraczkowa

      • 3 małe lub 1 duży czerwony burak
      • 0,5 litra mleka
      • 1,5 łyżki cukru pudru + dodatkowo do regulacji słodkości wg własnych upodobań (ja dodałam 2 łyżki)
      • 3 łyżki masła
      • pół garści rodzynek (ok.1,5 łyżki, ale nie trzymam się ściśle ilości)
      • pół garści orzechów (w oryginale orzechy nerkowca u mnie orzechy włoskie)
      • szczypta kardamonu (jeśli nie lubisz, to pomiń)

      Buraczki umyć i obrać ze skórki. Zetrzeć na tarce (ja połowę starłam na tarce o grubych oczkach, połowę na małych oczkach, ale śmiało można wszystko na grubych). Mleko i buraczki gotować w garnku o grubym dnie, aż mleko się wygotuje i zostaną same mokre buraczki. Należy mieszać, żeby się nie przypaliło.

      Gdy mleko się wygotuje dodajemy 1,5 łyżki cukru pudru i 2 łyżki masła. Gotujemy, aż wszystko się skarmelizuje (ok. 10 minut). Często mieszamy.

      W tym samym czasie rozgrzewamy na patelni 1 łyżkę masła i dodajemy rodzynki i posiekane na drobno orzechy, sypiemy szczyptą kardamonu i chwilę podsmażamy.

      Sprawdzamy czy buraczki są dla nas wystarczająco słodkie. Jeśli nie, to dodajemy cukier, mieszamy. Na koniec łączymy masę z orzechami i rodzynkami (możemy zostawić troszkę do posypania wierzchu).

      Podajemy na ciepło lub w temperaturze pokojowej. Smacznego :)

      chałwa z buraczków

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Chałwa z buraczków (Beetroot halva)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      sobota, 21 września 2013 09:27

Kalendarz

Styczeń 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne