Wpisy otagowane „majonez”

  • piątek, 04 marca 2016
    • Sałatka z brokułem

      Przepis na prostą i pyszną sałatkę. Ja zazwyczaj do sałatek używałam podgotowanego brokuła, a tutaj dla odmiany mamy brokuła niepoddanego obróbce termicznej, dzięki czemu przyjemnie chrupie podczas gryzienia :) Kilka składników, nic skomplikowanego, a jednak zaskakująco smaczne :) Żeby zrobić wersję całkiem zdrową i niskokaloryczną wystarczy zastąpić majonez jogurtem naturalnym.

      Sałatka z brokułem

      • 1 sztuka brokuła
      • 1 czerwona papryka
      • 1 duże jabłko
      • majonez, sól, kwasek cytrynowy

      Oddzielamy różyczki brokuła (pomijając tylko grubą część), kroimy na drobniejsze kawałki. Paprykę kroimy w drobną kostkę. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce, na grubych oczkach. W osobnej miseczce łączymy majonez, sól i szczyptą kwasku cytrynowego. Próbujemy i w razie czego jeszcze doprawiamy do smaku. Łączymy składniki. Odstawiamy na chwilę do przegryzienia się smaków składników. Smacznego!

      sałatka z brokułem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Sałatka z brokułem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      piątek, 04 marca 2016 07:40
  • sobota, 12 kwietnia 2014
  • czwartek, 03 kwietnia 2014
    • Pasty jajeczne nie tylko na wielkanocny stół

      Pasty jajeczne są pysznym dodatkiem do chleba. Ich zrobienie jest bardzo łatwe, a na dodatek możemy wykorzystać do ich zrobienia to co akurat mamy w lodówce.

      śniadanie jajka pasta

      Pasta jajeczna nr 1

      /proporcje na jedno jajko/

      • 1 jajko
      • 2 plastry szynki - u mnie drobiowa
      • 2-3 łyżki szczypiorku
      • sól, pieprz
      • majonez - ok 1 łyżeczki
      • ew. natka pietruszki

      Jajko ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w kosteczkę. Dodać posiekany szczypiorek, pokrojoną w kostkę szynkę. Doprawić solą, pieprzem. Dodać majonez. Wymieszać. Podawać z pieczywem.

      Pastę możemy też uformować w owalny kształt i obtoczyć w posiekanej natce pietruszki.

      pasta jajeczna z szynką

      Pasta jajeczna nr 2

      /proporcje na jedno jajko/

      porcje na jedno jajko/

      • 1 jajko
      • ok. 25 g mięsa gotowanego kurczaka (może być z rosołu)
      • 3-4 łyżki szczypiorku
      • sól, pieprz
      • szczypta kurkumy
      • majonez - ok 1 łyżeczki

      Jajko ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w kosteczkę. Dodać posiekany szczypiorek, pokrojone na drobno mięso z kurczaka. Doprawić solą, pieprzem, kurkumą. Dodać majonez. Wymieszać. Podawać z pieczywem.

      pasta jajeczna łatwa

      Przepis bierze udział w konkursie Kasi z Gotuję, bo lubię organizowanym wraz z Farmio.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      czwartek, 03 kwietnia 2014 19:12
  • poniedziałek, 15 kwietnia 2013
    • Sałatka z zupek chińskich

      To już druga sałatka z zupek chińskich na blogu (pierwsza tutaj). Nadal nie jestem fanką ani tego rodzaju sałatek, a samych zupek chińskich po prostu nie jem. No ale czasem ktoś mnie pyta o przepis, więc wedle życzeń ;) Sałatka jest smaczna i chociaż trochę zdrowsza od samych zupek, bo przynajmniej przy okazji zjecie trochę warzyw ;) Smak będzie zależał od smaku zupki, jaki użyjecie. Dobrze jest połączyć coś ostrzejszego (lub o wyraźnym smaku) z łagodnym.

      Sałatka z zupek chińskich II

      • 2 zupki chińskie, najlepiej łagodna+pikantna (u mnie serowa i rosół)
      • 2 pomidory
      • 1 ogórek
      • 1 puszka kukurydzy
      • ok. 2 czubate łyżeczki majonezu
      • ok. 2 czubate łyżeczki jogurtu naturalnego
      • pieprz

      Makaron kruszymy, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, obranego i pokrojonego w kostkę ogórka oraz kukurydzę. W miseczce mieszamy jogurt z majonezem i przyprawami z zupek oraz szczyptą pieprzu. Mieszamy z pozostałymi składnikami i odstawiamy przykryte do lodówki aż zmięknie (ok. 2 godzin).

      sałatka z zupek chińskich

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Sałatka z zupek chińskich”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 15 kwietnia 2013 08:23
  • piątek, 15 marca 2013
    • Śledzie z ananasem

      Dzisiaj dość nietypowa, ale ciekawa propozycja. Danie, które pewnie nie każdemu będzie odpowiadać ze względu na słono-słodkie smaki. Na początku, gdy spróbowałam zaraz po zrobieniu bałam się, że danie do niczego się nie nada...sam ocet...na szczęście po nocy w lodówce wszystkie smaki się "przejadły" i zrównoważyły. Koniec końców uważam, że to udane połączenie. Jedynie cebulę przy jedzeniu trochę oddzieliłam. Świetnie nadaje smaku na etapie, gdy danie się przegryza, później jednak było jej nieco za dużo. Przepis pochodzi z książki "101 przepisów na sprawne myślenie, dobrą pamięć i lepszą koncentrację" Jagody Brzozowskiej.

      Śledzie z ananasem i curry

      • 200-300 g solonych filetów ze śledzi
      • 1 puszka ananasa
      • 2 niezbyt duże cebule
      • 6 łyżek majonezu
      • 1-2 łyżki soku z ananasa
      • 2 łyżeczki curry
      • ok. 3/4-1 szklanki octu
      • kilka gałązek natki pietruszki

      Filety namoczyć przez kilka godzin (u mnie moczone całą noc).

      Po wymoczeniu filety pokroić w kostkę.

      Cebulę kroimy w piórka, przełożyć na sitko, włożyć do miseczki i zalać octem. Płynu powinno być tyle, by cebula była zanurzona. Zostawiamy na 10 minut, a następnie odsączamy.

      Ananasa odsączyć, pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wrzucamy do miski. Dodajemy kilka gałązek posiekanej natki pietruszki.

      Przygotowujemy sos: mieszamy majonez, sok z ananasa, curry. Polewamy składniki i mieszamy. Przykrywamy miskę folią spożywczą i zostawiamy na 6-8 godzin, aż smaki się "przegryzą".

      Podawać przyozdobione natką pietruszki, z pieczywem.

      śledź z curry

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Śledzie z ananasem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      piątek, 15 marca 2013 08:09

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne