Wpisy otagowane „ogórki”

  • poniedziałek, 09 maja 2016
    • Sushi burritos

      Sushi burritos to przekąska dla osób, które nie lubią małych porcji ;) Jest to sushi o wielkości burritos. Świetnie nadaje się na lunch, czy nawet na obiad. Właściwie na podstawie tego przepisu możecie stworzyć swoje ulubione sushi buritto. Możecie dowolnie zmienić nadzienie, np. zamiast łososia dać tuńczyka, czy paluszki krabowe. Wierzch zrobiłam z papieru ryżowego, jednak możecie użyć nori (by było zupełnie jak sushi, tylko w dużym rozmiarze) lub tortilli. Ja następnym razem spróbuję z tortillą, myślę, że będzie to super połączenie. Pamiętajcie tylko o tym, że nori i papier ryżowy należy zwilżyć wodą przed położeniem pozostałych składników, natomiast tortilli nie namaczamy. Dajcie znać jaką wersję smakową macie ochotę :)

      Sushi burritos

      /12 sztuk; 1 szklanka= 250ml/

      sushi burritos delicious

      • papier ryżowy - 12 płatków (opakowanie 100 g)/ można zastąpić nori lub tortillą
      • 2 szklanki ryżu (najlepiej ryż do sushi, jednak nie jest to konieczne)
      • 2 łyżki octu ryżowego+ 2 łyżeczki cukru + szczypta soli (te składniki możemy zastąpić 3 łyżkami sushisu)
      • 2 łyżki posiekanej cebuli dymki (wraz z zieloną częścią)
      • 2 łyżki słodkiego sosu chili
      • 2 czubate łyżki majonezu
      • 1 łyżeczka oleju sezamowego
      • 0,5 łyżki sezamu
      • 1 awokado
      • 1 ogórek
      • 2 szklanki wody do gotowania ryżu + woda do zwilżania papieru ryżowego/ nori
      • 100 g wędzonego łososia

      Przygotowujemy ryż: ryż i 2 szklanki wody umieszczamy w garnku i gotujemy aż ryż wchłonie wodę. Zestawiamy garnek z ognia i zostawiamy przykryty przykrywką na 10 minut. Po tym czasie dodajemy wymieszany ocet ryżowy z solą i cukrem. Mieszamy dokładnie i odstawiamy, aż przestygnie do temperatury pokojowej.

      W tym czasie przygotowujemy sos z majonezu, posiekanej cebulki, słodkiego sosu chili, oleju sezamowego i ziaren sezamu, mieszając wszystkie składniki.

      Papier ryżowy zwilżamy wodą - pędzelek maczamy w wodzie i smarujemy powierzchnię papieru (jeśli wykorzystujemy tortillę, to pomijamy zwilżanie wodą). Na środek nakładamy ryż i rozkładamy tak, by zostawić brzegi wolne od ryżu (ilość ryżu i pozostałych składników dzielimy równomiernie między 12 papierów ryżowych). Na ryż wykładamy nieco sosu, rozsmarowujemy na powierzchni ryżu. Na środek nakładamy paski awokado, ogórka, łososia. Zwijamy papier ryżowy nakładając najpierw na ryż dwa wolne od nadzienia przeciwległe kawałki papieru. Następnie składamy pozostałe brzegi tak by ryż był ciasno owinięty.

      sushi burritos delicious

      sushi burritos delicious 

      Podajemy ze słodkim sosem chili lub innym ulubionym sosem.

      sushi burritos delicious

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Sushi burritos”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 09 maja 2016 07:54
  • środa, 27 sierpnia 2014
    • Lemoniada ogórkowa na dwa sposoby

      Lemoniada ogórkowa jest nie tylko smaczna, niezwykła w smaku, ale też świetnie gasi pragnienie i schładza w upalne dni. Dzisiaj pokazuję dwa sposoby wykonania lemoniady ogórkowej - z użyciem blendera i bez. Wśród pijących jako lepsza została określona ta bez użycia blendera. Przy robieniu lemoniady należy pamiętać, że przepis mniej więcej określa proporcje, które należy dostosować do własnych upodobań.

      Lemoniada ogórkowa - bez użycia blendera

      / inspiracja - przepis Agnieszki/

      • 0,5 dużego ogórka
      • sok wyciśnięty z 2 cytryn
      • cukier lub miód do smaku, ok. 3-4 łyżki
      • 1 litr schłodzonej wody

      Ogórka kroimy na cienkie plasterki, dodajemy sok z cytryn, miód/cukier i zostawiamy na 10 minut. Po tym czasie zalewamy wodą, mieszamy i odstawiamy do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem możemy dodatkowo dodać do szklanek kostki lodu.

      lemoniada z ogórka

      Lemoniada ogórkowa z użyciem blendera

      • 1 duży ogórek
      • cukier lub miód do smaku - ok. 3 łyżki
      • sok z 0,5 dużej cytryny lub 1 mniejszej cytryny
      • 0,5 litra wody

      Ogórek blendujemy z cukrem/miodem i sokiem z cytryny. Dodajemy wodę, mieszamy. Dosładzamy lub dodajemy soku z cytryny do smaku. Schładzamy w lodówce. Przed podaniem możemy dodatkowo dodać do szklanek kostki lodu.

       lemoniada z ogórka

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Lemoniada ogórkowa na dwa sposoby”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      środa, 27 sierpnia 2014 10:40
  • czwartek, 23 sierpnia 2012
    • Test makaronów Międzybrodzkich. Poduszeczki z makaronem. Zupa z kurkami.

      Tym razem testuję makarony Międzybrodzkie typu ryż oraz krajanka. Przyznam, że w życiu miałam różne fazy - ryżową, makaronową, ziemniaczaną itd., gdzie do znudzenia (chociaż nie mojego) jadałam głównie dany wyrób w przeróżnych odsłonach. Teraz to się jakoś wyrównało, ale makarony nadal uwielbiam i mogę je jeść nawet bez dodatków. Nie przeczę, że najwspanialszy makaron to ten domowy, ale niestety życie jest takie, że nie znajdzie się na wszystko czasu.

      Makarony Międzybrodzkie wykonane są z pszenicy durum, jaj i wody. Plusem jest to, że nie używa się suszu, tylko świeże jaja. Po ugotowaniu makarony są sprężyste, nie kleją się, nie rozlatują. Dobrze smakują. Według producenta makarony zwiększają swoją objętość ponad dwukrotnie...widocznie jest to wielka zaleta, dla mnie jakoś bez znaczenia, ale faktycznie makarony rosną podczas gotowania.

      Po zjedzeniu makaronu w kształcie ryżu i krajanki stwierdziłam, że są całkiem ok, a że makaron najlepiej sprawdza się w różnych daniach, to też powstały dwa przepisy.

      Zupa z kurek z fasolką szparagową

      Zupę gotowaliśmy na Spotkaniu blogerów, stąd przepis jest ogólny, ale za to powiem, że wspólnymi siłami ugotowaliśmy całkiem smaczną zupę.

      • Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.Fasolkę przyciąć na końcu, pokroić. Marchewkę, pietruszkę, selera obrać, pokroić. Pora posiekać na kawałki.
      • W dużym, szerokim garnku roztopić masło, wrzucić kurki, gotować jakieś 5-10 minut. Dorzucić warzywa, dolać oliwy, doprawić solą i młotkowanym pieprzem. Gotować przez 5 minut, na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, aż składniki lekko się obsmażą.
      • Wlać wodę, dodać posiekane liście selera, pietruszki i marchewki. Zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć garnek i gotować 10-15 minut, aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodać koperek i grubo posiekaną bazylię.
      • Dolać śmietanę kremówkę. Na talerzu dodać kozi ser. Można dołożyć makaron (u mnie krajanka)

      Poduszeczki i sałatka z makaronu ryżowego /przepis własny/

      tzw. 2 w 1 :) Makaron ryż świetnie się sprawdza jako zamiennik ryżu we wszelkich daniach. Poduszeczki są pyszne na ciepło i na zimno. Mogą służyć jako przystawka. Sałatka nie powala urodą, ale za to jest smaczna.

      z Podanych proporcji 1/3 została zużyta na poduszeczki, reszta została jako sałatka.

      • 250 g makaronu w kształcie ryżu
      • 8 pieczarek
      • 1 papryka
      • 70 g szynki (najlepiej o wyraźnym smaku)
      • 100 g sera żółtego
      • 1,5 łyżeczki ziół prowansalskich
      • 1 łyżeczka tymianku
      • 1 średni pomidor
      • 2 ogórki kiszone
      • 1 kopiasta łyżka majonezu
      • 1 łyżka ketchupy
      • sól, pieprz
      • 1 opakowanie ciasta francuskiego
      • 1 jajko

      Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, wystudzić.

      Pieczarki pokroić, usmażyć na łyżce masła, pod koniec dodać pokrojoną szynkę. Ostudzić.

      Paprykę, pomidora, ogórki pokroić w kostkę, dodać do makaronu wraz z pieczarkami i szynką. Dodać zioła, sól i pieprz do smaku. Ser zetrzeć na tarce lub pokroić w drobną kostkę. Dodać do makaronu. Wszystko wymieszać. Dodać majonez i ketchup. W razie potrzeby dodać soli i pieprzu.

      Jeśli przygotowujemy poduszeczki należy rozwinąć ciasto francuskie, rozkroić na kwadraty (ja podzieliłam na 15 kawałków). Jajko rozbijamy, mieszamy widelcem i smarujemy ciasto wzdłuż rozcięć (tak by posmarować wszystkie boki każdego z powstałych kwadratów). Na środek każdego kwadratu wkładamy farsz (trochę mniej jak łyżka), składamy rogi do środka i smarujemy wierzch jajkiem. Zapiekamy przez ok 15-20 minut w 190°C aż ciasto się zarumieni.

      Przepis z makaronem ryżem dodaję do akcji Makaroniarnia 2012

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Test makaronów Międzybrodzkich. Poduszeczki z makaronem. Zupa z kurkami.”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      czwartek, 23 sierpnia 2012 08:34
  • czwartek, 26 stycznia 2012
  • piątek, 07 stycznia 2011

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne