Wpisy otagowane „jaja”

  • poniedziałek, 26 marca 2012
    • Mazurek czekoladowy a la blok

      Lubicie blok czekoladowy z mlekiem w proszku? Nie ma sensu go udoskonalać, ale tutaj ta sama masa wykorzystana jest jako masa do mazurka. Smaczne, bardzo słodkie i sycące. Dla wielbicieli na prawdę słodkich, czekoladowych mazurków. Przepis z książki "Kuchnia polska" Elżbiety Adamskiej.

      Mazurek czekoladowy

      Ciasto:

      • 2 szklanki mąki (+dodatkowo tyle by wyszło gładkie ciasto)
      • 3 żółtka
      • 1 szklanka śmietany (dałam kremówkę)
      • 250 g masła lub margaryny
      • 0,5 szklanki cukru pudru
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

      Masa czekoladowa:

      • 0,5 szklanki mleka
      • 0,5 szklanki cukru (można dać odrobinę mniej)
      • 130 g masła
      • 1,5 szklanki mleka w proszku
      • 1 łyżka kakao

      Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą, dodać masło pokrojone na kawałki. Posiekać nożem, aż nieco połączy się z mąką.  Dodać żółtka, śmietanę, cukier. Wyrobić i dodać ewentualnie więcej mąki, tak by można było zrobić kulę z ciasta. Włożyć do lodówki na pół godziny. 

      Następnie wyłożyć blachę (u mnie 35x25cm) na grubość 1-2 cm, unosząc brzegi na wysokość 2-3 cm lub uformować z ciasta wałeczek i ułożyć wokół placka.  Nakłuć ciasto widelcem.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC, piec 15-25 minut, aż będzie lekko zarumieniony. W czasie pieczenia zrobić masę: mleko, cukier, kakao, masło zagotować razem w garnku, stale mieszając do momentu rozpuszczenia się cukru. Odstawić z ognia i dodawać przesiewane przez sitko mleko w proszku, stale mieszając by nie powstały grudki. 

      Ciasto po wyjęciu z piekarnika lekko przestudzić i wyłożyć na nie ciepłą masę. Dowolnie przyozdobić. Masa zastygnie po kilku godzinach.

      Przepis dodaję do akcji "Wielkanocne smaki II"

      _____

      Tymczasem kury na wsi mają dość jednoznaczne podejście do cen jaj i robienia im zdjęć ;)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Mazurek czekoladowy a la blok”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 26 marca 2012 10:19
  • piątek, 09 września 2011
    • Tarta leodyjska z jabłkami wg Pierre Herme (niskokaloryczna)

      Książkę "Desery" Hermé mam już od dawna. Leży na półce, co jakiś czas ją wyciągam, oglądam zdjęcia, czytam cudowne przepisy i odkładam. Książa i autor są dla mnie tak zaczarowani, że aż nie mogłam się przełamać by coś upiec. W końcu jednak przyszedł czas i zdecydowałam się na tartę. Jest łatwa do zrobienia (najniższy stopień trudności), niskokaloryczna (tak jest oznaczona w książce, w porównaniu z innymi zawartymi tam przepisami ten ma faktycznie mało kalorii ;) ) i bardzo smaczna. Miałam mniej jabłek i dałam mniej cukru pudru. Bardzo smaczne kruche ciasto. W nawiasach podaję swoje zmiany.

      Tarta leodyjska z jabłkami (na okrągłą formę Ø26 cm)

      • 400 g kruchego ciasta
      • 1 kg jabłek (dałam 0,6 kg)
      • 1 jajko
      • 2 szczypty mielonego cynamonu (takie większe)
      • 200 g cukru pudru (dałam mniej)
      • 50 g mąki

      Kruche ciasto (400 g)

      • 152 g masła w temperaturze pokojowej
      • 4 g miałkiej soli (czyli niepełna łyżeczka, ja dałam szczyptę)
      • 40 ml zimnego mleka lub wody
      • 200 g mąki

      Przygotowanie kruchego ciasta:

      Masło pokroić na bardzo małe kawałki i włożyć do miseczki. Rozgnieść drewnianą szpatułką i lekko utrzeć. Wlać do miski mleko (lub wodę), dodać sól. Mieszać aż sól się rozpuści. Stopniowo połączyć płyn z masłem mieszając drewnianą szpatułką. Mąkę przesiać przez sitko, stopniowo dosypywać do masy maślanej, mieszać aż składniki się połączą.

      Ciasto przełożyć na stolnicę i wygniatać wewnętrzną stroną dłoni, lekko je przesuwając. Brzegi zgarnąć do środka. Wygniatać aż ciasto będzie gładkie. Z ciasta uformować kulę, lekko spłaszczyć dłonią. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny.

      Uwaga! Ciasto kruche można zamrozić. Przed przyrządzeniem należy je rozmrozić w lodówce i rozwałkować, Rozmrożonego ciasta nie można ponownie wygniatać.

      Przygotowanie tarty:

      Przygotować kruche ciasto i odstawić na 2 godziny do lodówki. Nagrzać piekarnik do 200 °C (ja piekłam w na początku w 190°C, a później w 180ºC nieco dłużej niż w przepisie, ponieważ jabłka zaczęły mi się na wierzchu przypalać)

      Nasmarować formę do tarty masłem. Następnie ciasto rozwałkować na okrągły placek i wyłożyć nim formę (ja namoczyłam ręce w zimnej wodzie i rozłożyłam ciasto w formie, tak by powstał też bok o wysokości ok. 1,5 cm).

      Przygotować nadzienie: jajko wbić do miseczki, dodać szczyptę cynamonu, łyżkę cukru pudru i roztrzepać. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne. Pokroić na plasterki.

      Spód ciasta posmarować przygotowanym jajkiem z cynamonem. Wymieszać 150 g cukru pudru (dałam  ok. 3/4 z tego co zostało), dodać szczyptę cynamonu i mąkę. Posypać tym ciasto, na wierzch położyć pokrojone jabłka.

      Wstawić do piekarnika i piec 45 minut (ja piekłam w nieco niższej temperaturze, ok. 10 minut dłużej).

      Gdy ciasto lekko ostygnie, wyjąć je z formy, wyłożyć na paterę i posypać pozostałym cukrem pudrem (lepiej nie zużywać całego, chyba że nasze jabłka były kwaskowate. Ja przesiałam przez sitko tylko trochę na wierzch cukru pudru). Najlepiej podawać na ciepło, ale gdy ostygnie też jest smaczne.

      Wartość odżywcza (oryginalnego przepisu) w 100g: 190 kcal, białko: 1g, tłuszcze: 6g, węglowodany: 30g

      Przepis dodaję do akcji "tarta na wszystkie sposoby" i "sezon na jabłka 2".

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (15) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta leodyjska z jabłkami wg Pierre Herme (niskokaloryczna)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      piątek, 09 września 2011 08:38

Kalendarz

Styczeń 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne