Wpisy otagowane „kasza”

  • poniedziałek, 28 maja 2018
    • Pęczotto z młodą kapustą, indykiem i szparagami

      Korzystacie już z sezonu na szparagi? Jeśli nie macie jeszcze pomysłu co zrobić, zapraszam do skorzystania z tego przepisu. Świetny pomysł na obiad, łatwe do zrobienia, jedyne co musicie zrobić to pilnować poziomu płynów - tutaj tak jak w risotto gotujemy do niemal do wyparowania, więc musimy pamiętać, że podana ilość płynu i czasu gotowania może być nieco inna, niż podano, ze względu na nastawiony poziom mocy kuchenki. W razie czego dodajcie nieco wody, by nic się nie przypaliło. Pamiętajcie też, żeby wszystkie składniki przygotować przed rozpoczęciem gotowania.

      Pęczotto z młodą kapustą, indykiem i szparagami

      /inspiracja; 1 szklanka =250ml; 2-3 porcje/

      • 1/2 szklanki kaszy pęczak
      • 3-4 łyżki oleju, u mnie rzepakowy
      • 1 mała cebula, posiekana na drobno
      • 1 por - tylko biała część, posiekany na drobno
      • 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich
      • 300 g piersi z indyka lub kurczaka, pokrojonej na małe kawałki
      • 2 łyżki sosu sojowego jasnego + 1 łyżka wody
      • 1/3 szklanki białego wina
      • 1 szklanka bulionu drobiowego / wołowego / rosołu
      • 1/2 główki małej młodej kapusty lub 1/3 większej (około 2 szklanki poszatkowanej w paski kapusty)
      • 1/2 pęczka szparagów - u mnie białe, ale mogą być zielone (obrane - jeśli jest potrzeba- pokrojone na 2 mm paski, główki zostawione w całości)
      • 3 łyżki szczypiorku, posiekany
      • pieprz

      Wszystkie składniki przygotowujemy przed rozpoczęciem gotowania - szatkujemy jak podano przy poszczególnych składnikach. Pęczotto najlepiej przygotowywać w garnku lub na patelni o grubym dnie.

      Do garnka wlewamy łyżkę oleju i smażymy, mieszając, przez minutę. Następnie dodajemy drugą łyżkę oleju i wsypujemy cebulkę, podsmażamy przez 3 minuty mieszając. Dodajemy łyżkę oleju, por, zioła prowansalskie i smażymy, mieszając, przez 3 minuty.

      Podsmażone składniki przesuwamy na bok garnka/patelni i lekko przesuwamy naczynie, by głównie się grzała część z mięsem -dolewamy w puste miejsce garnku łyżkę oleju i wkładamy mięso, oprószamy pieprzem, smażymy mieszając co jakiś czas przez około 3 minuty. Składniki pozostawione na boku musimy 2-3 razy przemieszać w czasie smażenia mięsa. Następnie mięso skrapiamy 2 łyżkami sosu sojowego i łyżką wody i jeszcze chwilę smażymy. Ustawiamy garnek normalnie, by podgrzewał się cały garnek. W kolejnym kroku należy wymieszać wszystkie składniki i zalać je winem. Gotować 2-3 minuty, aż odparuje. Następnie wlewamy bulion. Garnek/ patelnię przykryć i wszystko gotować na niezbyt dużym ogniu przez około 20 minut. Zaglądamy co jakiś czas, zwłaszcza pod koniec, by sprawdzić, czy nie braknie płynu - w razie czego dolać. Po wyznaczonym czasie dodajmy kapustę, mieszamy z innymi składnikami i gotujemy przez 2 minuty pod przykryciem. Dodajemy szparagi, dolać w razie potrzeby nieco wody i gotować przez 2 minuty, mieszając. Następnie gotujemy całość wraz ze szczypiorkiem, bez przykrycia, jeszcze przez 2-3 minuty. Uważać, by nie przypalić! Podajemy ciepłe.

      pęczotto ze szparagami

      To danie zostało przygotowane w ramach wspólnego gotowania - inne pomysły na wykorzystanie szparagów możecie zobaczyć u Ani i Pati.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Pęczotto z młodą kapustą, indykiem i szparagami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 28 maja 2018 06:34
  • poniedziałek, 22 czerwca 2015
    • Pierogi braniewskie (kuchnia polska)

      Dzisiaj wykonujemy kolejny krok do poznania smaków kuchni polskiej :) Kulinarnie zawitałam do warmińsko-mazurskiego. Przy tych pierogach ważne jest dobre doprawienie farszu, a jeśli jeszcze sobie pofolgujemy i okrasimy je stopionym masłem, podsmażoną cebulką, czy boczkiem ze skwarkami, to już w ogóle będzie pysznie. Przepis na pierogi braniewskie pochodzi z książki "Kuchnia polska. Potrawy regionalne" Hanny Szymanderskiej.

      Pierogi braniewskie


      pierogi braniewskie

      ciasto:

      • 1,5 szklanki mąki pszennej
      • 0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej (można zastąpić pszenną)
      • 1 szklanka gorącego mleka
      • szczypta soli

      Nadzienie:

      • 150 g chudego wędzonego boczku
      • 100 g kaszy ugotowanej na sypko kaszy gryczanej
      • 0,5-1 cebula
      • 2 ugotowane na twardo jajka
      • 1 surowe jajko
      • olej/ masło do smażenia
      • sól, pieprz

      Nadzienie:

      Kaszę gryczaną gotujemy wg wytycznych na opakowaniu, a następnie studzimy do temperatury pokojowej.

      Cebulę i boczek drobno kroimy i podsmażamy na oleju/maśle. Studzimy do temperatury pokojowej.

      Mieszamy w misce kaszę, cebulę, boczek, pokrojone ugotowane jajka, doprawiamy solą i pieprzem (wszystko powinno być dość czujne). Następnie dodajemy surowe jajko i mieszamy.

      Ciasto i przygotowanie pierogów:

      Mąki i sól wymieszać, dodać gorące mleko i wyrabiać przez 5 minut, aż ciasto będzie sprężyste. W razie potrzeby podsypać nieco mąką. Ciasto zostawić, przykryte ściereczką, na 20 minut. Następnie rozwałkować na posypanym mąką blacie, wykrawać szklanką koła, nadziewać i zlepiać pierogi.

      pierogi braniewskie

      Gotowe pierogi gotować we wrzącej, osolonej wodzie. Po wypłynięciu pierogów na wierzch gotujemy przez ok 3 minuty na małym ogniu. Następnie przekładamy łyżką cedzakową na talerz, gdzie możemy skropić pierogi roztopionym masłem lub okrasić podsmażoną na maśle cebulką lub podsmażonym boczkiem. Jeśli nie zjemy wszystkich pierogów, to można je później podsmażyć na patelni. 

      pierogi braniewskie

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Pierogi braniewskie (kuchnia polska)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 22 czerwca 2015 09:06
  • piątek, 22 listopada 2013
    • Szarlotka sypana bez jaj

      Szarlotka sypana pochodzi z przepisu koleżanki. Zmieniłam jedynie kaszę manną na kaszkę kukurydzianą, ale szarlotka z każdą kaszką smakuje dobrze. Przepis dobry zwłaszcza dla osób, które nie lubią wyrabiać ciasta, nie mają miksera lub nie lubią czekać aż ciasto wyrośnie. Niezwykle łatwe w przygotowaniu. Latem można podać na ciepło z lodami.

      Szarlotka sypana

      /blaszka 24x24 cm/

      ciasto:

      • 1 szklanka kaszki kukurydzianej lub kaszy manny
      • 1 szklanka mąki pszennej
      • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
      • ok. 3/4 szklanki cukru (jeśli jabłka są bardzo kwaśne, to dodajmy więcej)

      Wymieszać wszystkie składniki.

      nadzienie:

      • 1,25 kg jabłek
      • 1 łyżeczka cynamonu
      • 3 łyżki cukru
      • 90 g masła lub margaryny (najlepiej schłodzona, łatwiej będzie ją pociąć na plasterki)

      Jabłka umyć, obrać ze skóry, zetrzeć na tarce (ja większość starłam na małych oczkach, część na dużych). Dodać cukier, cynamon, wymieszać.

      Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.Wsypujemy na dno 1/3 suchych składników. Wykładamy na nie połowę jabłek, zasypujemy 1/3 suchych składników, wykładamy resztę jabłek, zasypujemy resztą suchych składników. Wyrównujemy, a na wierzch kładziemy pokrojoną w plasterki margarynę lub masło.

      Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy ok. 50-60 minut.

      szarlotka sypana

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Szarlotka sypana bez jaj”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      piątek, 22 listopada 2013 10:17
  • poniedziałek, 08 kwietnia 2013
    • Chleb z kaszą gryczaną na zakwasie

      Mam małe problemy z komputerem, stąd brak nowych wpisów po świętach. W końcu jednak wymęczyłam nowy wpis na innym komputerze. Dzisiaj prezentuję pyszny chlebek na zakwasie z dodatkiem kaszy gryczanej. Super dodatek nadający niecodzienny smak i teksturę. Nic tylko robić :) Źródło.

      Chleb na zakwasie z kaszą gryczaną

      Zaczyn

      • 90 g maki pszennej (typ 450 lub 480)
      • 110 g letniej wody
      • 20 g zakwasu żytniego (dałam 30g)

      Ciasto właściwe

      • zaczyn z powyższego przepisu
      • 300 g mąki pszennej (typ 450 lub 480)
      • 70 g mąki żytniej (typ 2000)
      • 120 g wody
      • 100 g kaszy gryczanej (waga kaszy przed gotowaniem)
      • 1 łyżeczka soli

      Etap I - zaczyn

      Wymieszać wszystkie składniki w misce, przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na 8-12 godzin.

      Etap II - ugotować kaszę gryczaną wg przepisu na opakowaniu, odstawić do wystygnięcia.

      Etap III - ciasto właściwe

      Gdy zaczyn leżakuje już 8-12 godzin przygotowujemy ciasto właściwe. Do miski wsypujemy mąki, letnią wodę, sól, zaczyn i wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie (ok.10minut). Następnie formujemy z ciasta kulę, rozpłaszczamy ja i na środek wsypujemy wystudzoną, ugotowaną kaszę. Składamy ciasto na pół i wyrabiamy tak długo, aż kasza będzie równomiernie rozłożona w całym cieście. Ciasto zrobi się bardziej miękkie, ale nie podsypujemy mąką.

      Ciasto umieszczamy w wyłożonej ściereczką i posypaną mąką misce do wyrastania (może być durszlak). Ciasto powinno zwiększyć swoja objętość o ok 70%. Wyjmujemy ciasto lekko napinając jego wierzch - chowamy brzegi pod spód. Możemy piec bezpośrednio na blaszce wyłożonej papierem lub w foremce. Szybkim ruchem noża nacinamy wierzch ciasta w kilku miejscach.

      Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210°C na ok 45-50 minut. chleb na zakwasie z kaszą gryczaną

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Chleb z kaszą gryczaną na zakwasie”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 08 kwietnia 2013 08:39
  • wtorek, 18 maja 2010
    • Rassolnik leningradzki

      Nazwa rassolnik pochodzi od słowa oznaczającego płyn z kwaszenia ogórków lub kapusty. Zupa wykonana z przepisu Janki z drobnymi przeróbkami. Bardzo smaczna i syta. Zrobiłam z pęczakiem, można robić z kaszą perłową. Dodałam więcej ogórków, bo czytałam, że do rassolnika dodaje się właśnie wodę od ogórków. Przez same ogórki zupa zyskuje lekko kwaskowaty smak. Podaję proporcję, ja robiłam bardziej "na oko" (na 6 szklanek rosołu i dając jednocześnie więcej warzyw) i też wyszło pysznie. Polecam!

      Rassolnik leningradzki

      SKŁADNIKI

      • 2 sztuki ziemniaków
      • 35 g kaszy perłowej lub pęczaka
      • 0,5 marchwi
      • 0,5 pietruszki
      • 0,5 cebuli
      • 1 ogórek kiszony
      • 1 łyżka oliwy /masła
      • 4 szklanki bulionu mięsnego
      • kawałek pora
      • kawałek selera
      • koperek
      • sól

      WYKONANIE

      1. Kaszę (pęczak) zalać gorącą wodą, doprowadzić do wrzenia, a następnie odlać wodę. Ponownie zalać kaszę gorącą wodą i gotować do miękkości.
      2. Do bulionu dodać ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotować do miękkości ziemniaków, a następnie dodać kaszę.
      3. Marchew, pietruszkę, seler, ogórek, por pokroić w słupki, cebulę w kostkę                    i podsmażyć na oliwie na patelni. Dodać warzywa do zupy. Gotować do ich miękkości. Doprawić solą 5 minut przed końcem gotowania.
      4. Można dodać koperku, pokrojoną gotowaną szynkę lub śmietanę.

      rassolnik

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Rassolnik leningradzki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      wtorek, 18 maja 2010 19:57

Kalendarz

Październik 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne