Wpisy otagowane „soda”

  • wtorek, 15 kwietnia 2014
    • Babka czekoladowa z płatkami owsianymi

      Zbliżają się Święta Wielkanocne, a wraz z nimi możliwość wypróbowania nowych przepisów na babki i mazurki...oczywiście w ciągu roku również się je piecze, ale teraz jakoś dodatkowo cieszą. Tym razem dość nietypowa babka...czekoladowa z płatkami owsianymi. Dostałam w prezencie kakao (które zresztą używam od wielu lat)  i formę do babki, więc postanowiłam, że tym razem będzie mocny czekoladowy akcent. Babka jest dość ciężka (nie ma zakalca, ale nie jest to typowa puszysta baba), a płatki i orzechy nadają ciastu ciekawą teksturę. Wyrazista w smaku, nieprzesłodzona. Długo pozostaje świeża.

      Pozostańcie czujni, ponieważ już w tym tygodniu rozpocznie się konkurs już trwa(KLIK) w którym będziecie mogli wygrać takie same zestawy jak na zdjęciu :)

       

      Babka czekoladowa z płatkami owsianymi

      • 200 g mąki pszennej
      • 250 g płatków owsianych
      • 400 ml wrzącej wody
      • 140 g masła, w temp. pokojowej
      • 140 g białego cukru
      • 100 g brązowego cukru
      • 2 jaja
      • 40 g kakao deserowego (niesłodzone)
      • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
      • 1/4 łyżeczki soli
      • 50 g czekolady deserowej
      • 80 g orzechów włoskich, posiekanych grubo

      babka czekoladowa

      Płatki zalać wrzącą wodą, odstawić aż płatki zmiękną i przestygną (ok. 15 minut).

      Piekarnik nagrzać do 180°C.

      Do płatków dodać masło i cukier. Zmiksować. Dodać jajka, zmiksować do połączenia.

      Zmieszać razem mąkę, kakao, sól, sodę. Dodać do mokrych składników i zmiksować do połączenia.

      Na koniec dodać posiekaną czekoladę i orzechy. Wymieszać.

      Ciasto przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku do suchego patyczka (ok. 55-60 minut). Po ok. 20-30 minutach wierzch babki można przykryć papierem do pieczenia, żeby się za mocno nie zarumieniła.

      Po wyłożeniu z piekarnika babkę odstawić na 10 minut, następnie wyjąć z foremki i ostudzić.

      kakao decomorreno

      Zapraszam do udziału w KONKURSIE.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Babka czekoladowa z płatkami owsianymi”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      wtorek, 15 kwietnia 2014 08:06
  • środa, 05 marca 2014
    • Kruche ciasteczka imbirowe

      Był czas kiedy nie znosiłam imbiru. Teraz umiem docenić jego smak, gdy się go odpowiednio użyje. Imbir w ciastkach nadaje im leciutkiej pikanterii. Trochę kojarzy się ze świątecznymi wypiekami. Wydaje się, że 60 ciastek to dużo, jednak znikają bardzo szybko. Przepis Josha Eggletona.

      Ciasteczka imbirowe

      /ok.60 sztuk/

      • 350 g mąki pszennej
      • 170 g brązowego cukru
      • 100 g masła lub margaryny, w temp. pokojowej
      • 1 jajko
      • 4 łyżki miodu (w oryginale golden syrup)
      • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
      • 1,5 łyżeczki mielonego imbiru
      • ewentualnie cukier do wypieków do posypania

      W misce wymieszać mąkę z imbirem i sodą.

      W drugiej misce ubić mikserem cukier z jajkiem. Następnie dodać miód i masło i zmiksować do połączenia. Dodać suche składniki i wyrobić do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.

      Posypać blat mąką. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Wykrawać ciasto literatką lub foremkami do ciastek. Kłaść na blaszce wyłożonej papierem. Ciastek dużo nie rosną, więc wystarczy zachować ok. 2cm odstępu między nimi. Jeśli chcemy możemy przyozdobić ciastka cukrem do wypieków, jednak nie jest to konieczne.

      Pieczemy ok. 7 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Jemy ostudzone.

      ciasteczka imbirowe kruche josh eggleton

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Kruche ciasteczka imbirowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      środa, 05 marca 2014 08:25
  • niedziela, 12 stycznia 2014
    • Bezglutenowy chleb i koktajl bananowy z kiełkami

      Dzisiaj dwie propozycje. Pierwsza to bezglutenowy chleb pochodzący z książki "Kuchnia bez pszenicy" Williama Davisa. W chlebku zrobiłam małe zmiany. Wyszedł...hmm całkiem inny od tego chleba do którego większość z nas jest przyzwyczajona. Tutaj czuć migdały, len i (u mnie) soję. W oryginale była mąka z ciecierzycy, więc pewnie też lekko zmienia to smak. Przepis wypróbowałam w ramach eksperymentu i może komuś się przyda, choć ja już do niego nie wrócę. Jest smaczny, ma konsystencję babki, jest miękki i wilgotny, ale na pewno nie każdemu będzie smakować. Ja zrobiłam wersję z dynią, w oryginale do ciasta dodaje się łyżkę mielonego kminku i wierzch posypuję się ziarnami kminku.

      Drugi przepis to koktajl bananowy z sokiem a owoców czarnego bzu oraz kiełkami brokuła. Ciekawy smak i zdrowa przekąska. Przepis własny stworzony na konkurs "wymiksuj się z zimy".

      Bezglutenowy chleb

      /foremka 21x10 cm prostokątna lub (jak u mnie) rynienka 25x10 cm; 1 szklanka=250 ml//

      • 2,5 szklanki mąki migdałowej (zmielone drobno migdały)
      • 0,5 szklanki mąki z soi lub (w oryginalnym przepisie) mąki z ciecierzycy
      • 0,5 szklanki mielonego siemienia lnianego
      • 1 płaska łyżka sody
      • 0,5 łyżeczki soli
      • 2 łyżki łuskanych nasion dyni
      • 5 jajek
      • 5 łyżek mielonego siemienia lnianego + 18 łyżek letniej wody (lub 5 jaj)
      • 100 g masła, stopić, ostudzić do temperatury pokojowej
      • 1/4 szklanki maślanki lub jogurt naturalny lekko rozrzedzony mlekiem
      • 1 łyżka ksylitolu lub stewi w płynie lub brązowego cukru

      Piekarnik nagrzać do 180°C.

      Białka oddzielić od żółtek. Żółtka wymieszać z masłem i maślanką. Mąkę migdałową, sojową (lub z ciecierzycy), 0,5 szklanki siemienia lnianego, sodę, sól, cukier (lub ksylitol, stewia) wymieszać w misce.

      5 łyżek siemienia lnianego łączymy z 18 łyżkami letniej wody, mieszamy. Dodajemy do mokrych składników i dokładnie łączymy.

      Białka ubić na sztywno.

      Do suchych składników dodajemy mokre. Łączymy. Następnie dodajemy ubite białka i łączymy (najłatwiej mikserem na wolnych obrotach). Wkładamy do foremki i posypujemy pestkami dyni. Pieczemy ok. 45-55 minut (do suchego patyczka).

      chleb bezglutenowy

      Koktajl bananowy z kiełkami brokuła

      /1 porcja/

      • 1 dojrzały banan
      • ok. 100 ml jogurtu naturalnego
      • 3 łyżki soku z owoców czarnego bzu
      • mała garść kiełków brokuła

      Banana z jogurtem miksujemy blenderem na jednolitą masę. Dzielimy na 3 części. Jedną zostawiamy bez dodatków. Do drugiej dodajemy sok z czarnego bzu. Do trzeciej kiełki brokuła i łączymy ze sobą przy pomocy blendera. Układamy w szklance lub kieliszku 3 warstwy koktajlu. Gotowe.

      koktajl bananowy


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Bezglutenowy chleb i koktajl bananowy z kiełkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      niedziela, 12 stycznia 2014 11:01

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne