Wpisy otagowane „zapiekanka”

  • poniedziałek, 13 czerwca 2016
    • Pyszne szparagi zapiekane szynce

      Szparagi zapiekane w szynce to danie bardzo proste, ma minimum składników, jego zrobienie jest łatwe i nie jest czasochłonne. Idealnie nadaje się jako przystawka lub dodatek do dania głównego. Świetnie sprawdza się, gdy goście stoją już w drzwiach, a my chcemy podać coś na ciepło. Nie musimy posiadać nawet talentu kulinarnego. W sumie na same plusy. Wypróbujcie koniecznie.

      Szparagi zapiekane w szynce

      • zielone szparagi 
      • tyle plastrów szynki ile szparagów - najlepiej sprawdza się szynka parmeńska, szynka surowa dojrzewająca, karczek dojrzewający wędzony itp. 
      • pieprz
      • oliwa lub olej

      zielone szparagi w szynce pyszne

      Szparagi myjemy, obcinamy twarde końcówki. Jeśli szparagi mają twarde części, to się ich pozbywamy. W innym przypadku nie ma potrzeby obierania szparagów. Owijamy szynką każdego szparaga. Układamy na papierze do pieczenia. Oprószamy pieprzem, skrapiamy delikatnie oliwą/ olejem. Wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika. Pieczemy 15 minut. Podajemy na ciepło.

      Jeśli okaże się, że mamy za mało szynki, to pozostałe szparagi i tak możemy włożyć do piekarnia oprószone pieprzem i skropione oliwą. Same w sobie też są pyszne. Danie można urozmaicić posypując szparagi żółtym serem. 

      zielone szparagi w szynce pyszne

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Pyszne szparagi zapiekane szynce”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 13 czerwca 2016 05:53
  • wtorek, 04 czerwca 2013
    • Pyszna tarta lotaryńska - Quiche Lorraine (Francja)

      Placek lotaryński - quiche lorraine, to sztandarowe, tradycyjne danie pochodzące z Lotaryngii. Nawet jeśli wydaje Wam się, że nie przepadacie którymś z tych składników, to na prawdę warto spróbować tej tarty. Łatwa w przygotowaniu i pyszna. Zdecydowanie najlepsza lekko ciepła, ale można też zabrać do pracy na drugie śniadanie i zjeść zimną. Super zamiennik pizzy. Skorzystałam z przepisu Dupci, przepis na ciasto z książki "KitchenAid. Wielka księga przepisów" z moimi zmianami.

      Tarta lotaryńska

      / forma okrągła o średnicy 26 cm/

      Ciasto

      • 150 g mąki pszennej
      • 50 g maki kukurydzianej (można zastąpić pszenną)
      • szczypta soli
      • 100 g zimnego masła
      • 1 jajko
      • 1 łyżeczka soku z cytryny
      • 2 łyżki zimnej wody

      Przygotowujemy ciasto: mąkę i sól mieszamy. Dodajemy masło i kroimy nożem na mniejsze kawałeczki, tak by masło lekko się połączyło z mąką. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy krótko ciasto do połączenia składników. Formujemy kulkę z ciasta, wkładamy w woreczek foliowy i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę (maksymalnie można zostawić do następnego dnia).

      Następnie wykładamy ciasto z lodówki, lekko rozpłaszczamy (lub rozwałkowujemy) i wkładamy na blaszkę o średnicy 26 cm (forma do tarty/ tortownica /można zamienić na prostokątną, wylepiamy wyżej brzegi ciasta na wysokość o 1,5 cm).

      Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Na środku układamy papier do pieczenia i wysypujemy fasolę lub groch, żeby obciążyć ciasto (jeśli nie mamy to możemy zrezygnować; fasola zapobiega wybrzuszeniu ciasta). Pieczemy w 200°C przez 10 minut, następnie ściągamy fasolę i papie i pieczemy jeszcze przez 5 minut. Wykładamy ciasto z piekarnika.

      Farsz

      • 1 por (biała część)
      • 2-3 łyżki oleju lub masło
      • ok. 230 g boczku wędzonego - u mnie waga przed pozbyciem się chrząstek itp.
      • 2 jajka
      • 180 g śmietany 18%
      • 0,5 łyżeczki soli
      • 0,5 łyżeczki pieprzu - u mnie więcej - dałam ok. 0,5 łyżeczki kolorowego pieprzu, szczyptę czarnego i szczyptę ziołowego
      • 1 łyżka ziół prowansalskich
      • 30 g sera żółtego, najlepiej wyraźnego w smaku

      Białą część pora kroimy na kawałeczki. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni i smażymy pora aż zmięknie. Ściągamy z patelni.

      W tym czasie myjemy boczek. Pozbywamy się twardych części, chrząstek itp. Kroimy boczek na małe kawałki. Podsmażamy chwilę na rozgrzanej patelni.

      Do miski z porem dodajemy usmażony boczek, śmietanę, sól, pieprz, zioła. Mieszamy i próbujemy czy mieszanina jest wystarczająco doprawiona. Kluczem jest to, że tarta powinna być dobrze doprawiona i uwzględniamy o, że dodając jajka jeszcze lekko złagodzimy smak. W razie potrzeby dodajemy więc pieprzu i soli. Następnie dodajemy jajka i mieszamy do połączenia składników. Wlewamy mieszaninę na upieczone ciasto i równomiernie rozprowadzamy. Ścieramy na dużych oczkach tarki żółty ser i posypujemy tartę.

      Zapiekamy tartę w 200°C przez ok. 15-20 minut, aż zobaczymy, że wierzch nam się zarumieni, a nadzienie będzie ścięte. 

      Podajemy na ciepło lub na zimno.

      quiche lorraine

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Pyszna tarta lotaryńska - Quiche Lorraine (Francja)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      wtorek, 04 czerwca 2013 11:25
  • niedziela, 29 stycznia 2012
    • Lasagne

      Danie nieco czasochłonne, jednak nie trudne. Smaczne i sycące. Trochę przypiekł mi się wierzch, ale nie szkodzi, bo i tak było smaczne. Przyprawy dopasowujemy do tego co mamy pod ręką i do smaku.

      Lasagne

      • 1 opakowanie makaronu lasagne
      • 750 g mięsa mielonego
      • pomidory z puszki bez skórki -2 puszki (w okresie letnim oczywiście świeże)
      • 1 marchew
      • 4-5 ząbków czosnku
      • 1 cebula
      • ok. 20 dag żółtego sera
      • sól, pieprz
      • 0,5 łyżeczki cukru
      • 1,5 łyżeczki majeranku
      • ok. 2 łyżeczki tymianku
      • ok. 2 łyżeczki oregano
      • ok. 2 łyżeczki bazylii
      • ok. 1 łyżeczka lubczyku 
      • ok. pół łyżeczki chili 
      • ok. 3 łyżeczki ziół prowansalskich

      Sos beszamelowy

      • 50 g masła (10 łyżek)
      • 50 g mąki
      • 500 ml mleka
      • biały pieprz
      • sól
      • gałka muszkatołowa

      Obieramy i kroimy cebulę na drobne kawałki. Smażymy na oleju, następnie dodajemy pokrojony czosnek. Chwilkę smażymy i dodajemy mięso mielone. Smażymy. Gdy będzie już usmażone dodajemy pokrojone pomidory oraz przyprawy, cukier i startą na drobnych oczkach marchewkę. Wszystko mieszamy i smażymy do momentu aż sok z mięsa i pomidorów prawie się wygotuje. Sprawdzamy smak i w razie czego dodajemy przypraw, soli, pieprzu.

      Makaron przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Jeśli mamy makaron wymagający gotowania, to w garnku gotujemy wodę. Wkładamy makaron i gotujemy 3-5 minut.

      Przygotowujemy sos beszamelowy. W garnku roztapiamy masło. Dodajemy mąkę i mieszamy. Chwilę podsmażamy, a następnie dodajemy mleko, wymieszać, doprawić przyprawami.

      Układamy w blaszce warstwami kolejno: sos beszamelowy, makaron, mięso, ser i tak do wykończenia składników, na wierzch dajemy sos beszamelowy.

      Pieczemy w piekarniku w 180°C aż makaron będzie miękki (w zależności od tego czy mamy makaron wymagający gotowania czy nie), ja zapiekałam ok. pół godziny. 


      Przepis dołączam do akcji   "zapiekany makaron"

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Lasagne”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      niedziela, 29 stycznia 2012 16:54
  • piątek, 08 października 2010
    • Zapiekanka bolońska

      Pyszne, proste, smaczne i sycące danie. Przepis Piadiny. Makaron po bolońsku to sposób na pyszny obiad. Przyznam, że uwielbiam makarony i zapiekanki, więc gdy tylko zobaczyłam ten przepis, nabrałam ochoty na zapiekankę makaronową.

      ZAPIEKANKA BOLOŃSKA

      Składniki:

      • 0,5 kg makaronu typu świderki
      • 0,5 kg łopatki wieprzowej (zmielonej)
      • 2 duże lub 3 małe cebule
      • 1 ząbek czosnku
      • 30 dag przecieru pomidorowego
      • 2 kostki mięsne (lub rosołowe)
      • 2-3 łyżki oliwy
      • 30 dag sera żółtego
      • masło lub margaryna do smarowania formy i do położenia na wierzchu zapiekanki - ok. 2-2,5 dag
      • przyprawy do smaku (sól, pieprz, zioła prowansalskie, majeranek, tymianek, suszona pietruszka, papryka słodka, cukier)
      • ew. papryka i pomidor

      Wykonanie:

      Makaron ugotować al dente, przelać zimną wodą, zostawić pod przykryciem.

      Cebule pokroić w kostkę, lekko zeszklić na oliwie w dużym, wygodnym rondlu. Do cebuli dodać sprasowany czosnek, chwilę smażyć. Można dodać pokrojonego w kostkę pomidora i paprykę. Smażymy przez chwilę, następnie dodać mięso, przesmażyć rozdzielając widelcem. Gdy puści sok, dodać kostki i przecier oraz 3-4 łyżki wody (można nią najpierw wypłukać słoik z reszty przecieru), a następnie dodać przyprawy do smaku. Dusić ok. 15 minut na niewielkim ogniu, aby sos ładnie zgęstniał. Do przekładania używać gorący, nie czekać aż przestygnie.

      Ser zetrzeć na tarce, na dużych oczkach.

      Szklaną formę żaroodporną lub garnek wysmarować masłem. Kłaść na przemian: cienką warstwę 1/3 makaronu, posypać 1/4 sera, rozłożyć cienką warstwę 1/3 sosu - i znów makaron, ser, sos; makaron, ser, sos - i na końcu posypać resztą sera. Uwaga: warstwy nie powinny być szczelnie przykrywane następnymi.
      Na koniec poukładać na wierzchu kawałeczki masła, oprószyć suszoną pietruszką i papryką.

      Piec w dobrze nagrzanym piekarniku około 15-20 minut.

      ZAPIEKANKA BOLOŃSKA

      Smacznego!

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Zapiekanka bolońska”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      piątek, 08 października 2010 17:44

Kalendarz

Październik 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne