Wpisy otagowane „Pizza”

  • piątek, 11 marca 2016
    • Pizza na spodzie z kalafiora – dieta paleo

      Dieta Paleo, zwana dietą naszych przodków, dietą pelolityczną, to raczej sposób na zmiany w sposobie odżywiania na całe życie, niż restrykcyjny wykaz co, ile, kiedy jeść. Dieta ta ma nawiązywać do pożywienia które jedli nasi przodkowie, a więc unikamy wysokoprzetworzonych  produktów, żywności której skład chemiczny budzi grozę. Dieta opiera się na naturalnej żywności, najlepiej kupowanej lokalnie, wytwarzanej zgodnie z tradycyjnym recepturami. Im więcej czytam o tej diecie, tym bardziej mam wrażenie, że jest ona dość elastyczna. Oprócz zasad które wymieniłam mamy unikać też cukru i tłuszczu rafinowanego, zbóż zawierających gluten, kukurydzy (oraz produkty wytworzone z jej udziałem), soi.  Jeśli będziemy bardziej restrykcyjni lub nie pozwala nam na to zdrowie, to będziemy też unikać nabiału, warzyw z dużą ilością skrobi, zbóż bezglutenowych. Należy też pamiętać o ruchu.  

      Osobiście nie trzymam się tej diety, ale wypróbowałam kilka przepisów i chciałabym Wam je przedstawić. Dzisiaj chciałabym Wam pokazać przepis na pizzę paleo na spodzie z kalafiora. Jakkolwiek dziwnie to brzmi (i niewiele ma wspólnego z tradycyjną pizzą), to mnie bardzo smakowała. Fajny sposób na zdrowy obiad. Oczywiście wierzch pizzy możecie modyfikować. Możecie też zrobić jedną wielką pizzę, czy zapiekankę, nie dzieląc jej na mniejsze placuszki, jednak ten sposób pozwoli na łatwiejsze dzielenie kawałków.

      Pizza z kalafiora – dieta paleo

      /przepis z kcalmar/

      • 1 sztuka kalafiora (waga ok.0,5 kg)
      • 3 jaja
      • 3 pomidory
      • 2 ząbki czosnku
      • 1,5 szt cebuli (u mnie dość małe)
      • 100 g świeżego łososia
      • 1 czerwona papryka
      • czarne oliwki
      • 3 łyżki mąki kokosowej
      • 10 g oleju kokosowego
      • 1 łyżeczka ziół prowansalskich, pieprz

      Różyczki kalafiora zmiksować w mikserze kielichowym lub przepuścić przez maszynkę z tarką do warzyw, tak by uzyskać małe kawałki wielkości wiórek kokosowych (można też spróbować blenderem lub bardzo drobno pokroić nożem, byle by uzyskać odpowiednią wielkość). Przełożyć na patelnię i dusić z 0,5 szklanki wody, często mieszając, aż woda całkowicie wyparuje.  Odstawić, by lekko przestygnął.

      Kalafior w temperaturze pokojowej wymieszać z jajkami, mąką i ziołami prowansalskimi.

      Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta uformować 8 placków. Wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika i piec prze 15 minut.

      Sos: sparzyć pomidory, pozbyć się skórki, pokroić w kostkę. Na oleju kokosowym podsmażyć   1 posiekaną cebulę. Następnie dodać pomidory, czosnek i jeszcze chwilę smażyć. Sos zmiksować blenderem na mus.

      Na placki położyć sos, cienkie plastry łososia, paprykę pokrojoną w półksiężyce, oliwki pokrojone w plasterki. Piec 10 minut. Po upieczeniu oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.

      pizza paleo z kalafiora

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Pizza na spodzie z kalafiora – dieta paleo”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      piątek, 11 marca 2016 18:11
  • sobota, 13 czerwca 2015
    • Degustacja pizzy w Tutti Santi w Poznaniu

      W czwartek 11.06.2015 wraz z innymi wielkopolskimi blogerami miałam przyjemność uczestniczyć w degustacji pizzy w nowo otwartej pizzerii Tutti Santi. Lokal znajduje się przy ul. Ogrodowej 10 (naprzeciwko Starego Browaru) w Poznaniu.

      wielkopolsy blogerzy kulinarni

      Pizzeria prowadzona jest pod patronatem Valerio Valle, który pilnuje by pizza posiadała odpowiednią jakość i prawdziwie włoski smak :) Valerio jest mistrzem Włoch w pizzy klasycznej oraz wielokrotnie nagradzanym pizzaiolo.

      valerio valle tutti santi

      Prawdziwy włoski smak pizza zawdzięcza nie tylko recepturze, ale także składnikom dodawanym do ciasta i na wierzch. Jak się okazało podstawowe składniki są sprowadzane z Włoch - m.in. mąka, szynki, sery. Widać, że pizza tworzona jest nie tylko z wielką pasją, ale i z miłością do smacznego jedzenia.

      tutti santi poznań

      tutti santi poznań

      Po świecie pizzy oprowadzał nas Sergiusz Urbaniak. Wprowadził nas w świat włoskiej pizzy, historii i współczesnego podejścia po pizzy we Włoszech.Zrobił nam nawet pokaz ćwiczeń z pizzą akrobatyczną - wyrabia się ciasto z dużą ilością soli (by było elastyczne) i pizzaiolo kręci nią wykonując różne triki. Odbywają się nawet specjalne zawody z taką pizzą :)

      pizza akrobatyczna

      Sama nigdy we Włoszech nie byłam (choć wciąż mam nadzieję, że uda mi się je zwiedzić!), wiec nie porównam smaku do włoskiej pizzy, ale śmiało mogę zrobić porównanie smaku z innymi polskimi pizzeriami.

      pizza tutti santi recenzja

      Trzeba zacząć od pewnego faktu - mam przyzwyczajenie, że jeśli na talerzu jest coś za czym nie przepadam lub mniej mi smakuje, to zjadam to w pierwszej kolejności, by móc cieszyć się później smakiem rzeczy lubianych. W przypadku pizzy zawsze było tak, że obgryzam najpierw ciasto, a później zjadam ze smakiem część z dodatkami. I po raz pierwszy w życiu trafiłam na ciasto które tak mi smakowało, że gdyby podali mi je bez żadnych dodatków, to też bym była zadowolona!

      pizza tutti santi recenzja

      W restauracji spróbowaliśmy kilku smaków pizzy - poprzez tradycyjną margheritę aż do pizzy, która teraz jest bardzo trendy - czyli ze świeżymi (niezapieczonymi) dodatkami w postaci np. pomidorków koktajlowych i roszponki.

      pizza tutti santi recenzja

      Mnie najbardziej przypadła do gustu Santa Rita - pomidory zapieczone z oliwą czosnkową i parmezanem, szynka Crudo di Parma, mozzarella di buffala, pomidorki koktajlowe i świeża bazylia.

      santa rita tutti santi

      W pizzerii możemy kupić tylko jedną wielkość pizzy - 32cm lub pizzę na kawałki. Co ciekawe do pizzy nie dostaniemy sosu czosnkowego czy ketchupu, które by zaciemniały smak dodatków. Co najwyżej możemy poprosić o smakowe oliwy (które są robione na miejscu - ostre i smaczne :). Brak sosów uważam za świetny ruch, zwłaszcza przy smacznej pizzy, na które naprawdę szkoda lać sos czosnkowy.

      pizza tutti santi recenzja

      Podsumowując mogę powiedzieć, że pizza była bardzo smaczna i chętnie poznam Waszą opinie po odwiedzeniu tego miejsca. Pizzeria Tutti Santi znajduje się również w Kaliszu, Wrocławiu i Ostrowie Wielkopolskim.

      Dziękuję za zaproszenie, mile spędzony czas i możliwość odkrycia fajnego miejsca w Poznaniu :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Degustacja pizzy w Tutti Santi w Poznaniu”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      sobota, 13 czerwca 2015 14:33
  • poniedziałek, 09 lutego 2015
    • Pizza na spodzie kalifornijskim

      9. lutego obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Pizzy. Postanowiłam uczcić to święto pizzą na spodzie kalifornijskim wg przepisu Wolfganga Puck'a. Z tego przepisu możemy zrobić, tak jak ja, dwie pizze na dość grubym cieście o średnicy ok. 25cm, lub 3 na cienkim cieście. Ciasto ładnie wyrasta, jest smaczne, a dodatki na wierzch możemy zastosować dowolne - u mnie na jednej pizzy były to: salami, oliwki, mozzarella, sos pomidorowy z dodatkiem czosnku, na drugiej sos pomidorowy z dodatkiem czosnku, pieczarki, ser żółty, zioła. Smacznego!

      Pizza na spodzie kalifornijskim

      (1 szklanka = 250 ml)

      • 9 g drożdży suszonych (lub 7 g drożdży instant)
      • 1 łyżeczka miodu
      • 1 szklanka ciepłej wody
      • ok. 2,5-3 szklanki mąki pszennej
      • 1 łyżeczka soli
      • 1 łyżeczka oliwy

      pizza na cieście kalifornijskim

      Drożdże i miód rozmieszać z ciepłą wodą. Odstawić na 10 minut, aż podrosną (płyn powinien być w większym naczyniu, żeby nie wykipiał).

      2 szklanki mąki, sól, oliwę oraz wyrośnięte drożdże łączymy ze sobą. Wykładamy wymieszane ciasto na stolnicę i dodajemy tyle mąki, by powstała nam jednolite elastyczne ciasto, które łatwo się wyrabia i nie klei do rąk (u mnie wystarczyło dodać jeszcze pół szklanki mąki).

      Z ciasta uformować kulę i włożyć do wysmarowanej olejem miski. Wierz ciasta również smarujemy lekko olejem. Miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość (ok. 30-45 minut).

      Następnie wyciągamy ciasto z miski, na posypanej mąką stolnicy wyrabiamy jeszcze 2 razy. Dzielimy ciasto na dwie części (lub więcej jeśli chcemy zrobić cienkie ciasto).

      pizza kalifornijska

      Blachę wykładamy papierem do pieczenia, posypujemy mąką (u mnie kukurydziana), wykładamy na nią ciasto. Wierzch ciasta (tam gdzie będziemy wykładać nadzienie, by zapobiec nasiąkaniu ciasta składnikami) smarujemy oliwą, następnie smarujemy pizzę sosem pomidorowym, układamy składniki nadzienia i odstawiamy pizzę na 20 minut, by jeszcze podrosła.

      Wkładamy ciasto do nagrzanego do 220°C piekarnika i pieczemy aż ciasto się zarumieni - ok. 8-10 minut.

      pizza kalifornijska

      Przepis na pizzę przygotowałam w ramach wspólnego wypiekania wraz z innymi blogerami. Zapraszam do zobaczenia jakie pizze zaproponowali:  Mops, Bartoldzik, Panna Malwinna, Martynosia.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Pizza na spodzie kalifornijskim”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 09 lutego 2015 18:57

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne