Wpisy otagowane „kukurydza”

  • piątek, 06 grudnia 2013
    • Tortilla de patatas - tortilla hiszpańska

      Kilka dni temu uczestniczyłam w warsztatach kuchni hiszpańskiej w Restauracji Rotondo w Poznaniu. Warsztaty prowadziła Kasia Szatkowska, której dziękuję za wiele inspiracji :) Zdjęcia obrazujące jak wyglądały warsztaty możecie obejrzeć w albumie TUTAJ, a ja tymczasem przedstawiam przepis na tortillę hiszpańską, którą wyczarowałyśmy z Moniką z Pin up cooking looking na warsztatach.

      Moja jedyna uwaga- my nie trzymałyśmy się sztywno ilości podanych w przepisie. Możecie tak,że stosować dowolne dodatki.

      Tortilla de patatas – hiszpański omlet z pokrojonych ziemniaków i cebuli zatopionych w masie jajecznej. Proste danie, które smakuje rewelacyjnie, a jedyne co może sprawić problem, to odwracanie tortilli. Jeśli jednak wspomożemy się dodatkowym talerzem nie będzie to wcale takie trudne.

      Tortilla de patatas

      • 3 duże ugotowane ziemniaki (u nas nieco więcej)
      • 1 duża cebula
      • 4-5 jajek
      • opcjonalnie: bób, kukurydza, zielony groszek, kiełbasa chorizo - u nas kukurydza, papryka zielona i czerwona, chorizo, natka pietruszki
      • sól, pieprz
      • papryka słodka i ostra, opcjonalnie również wędzona
      • olej do smażenia

      tortilla hiszpańska

      Ziemniaki pokrój w niewielką kostkę. Cebulę obierz i posiekaj. Na patelni rozgrzej olej. Przesmaż na nim cebulę, a gdy ta się zeszkli dodaj ziemniaki i usmaż na złoty kolor.

      Zdejmij z patelni. Na patelni usmaż kiełbasę chorizo. Gdy zacznie wytapiać się tłuszcz dodaj pokrojoną w kostkę paprykę. Podsmaż.

      W misce roztrzep jajka z solą, pieprzem i papryką. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, wsyp ziemniaki i dodatki i wlej masę jajeczną. Wierzch można posypać pokrojoną natką pietruszki. Smaż pod przykryciem na małym ogniu do chwili, gdy spód będzie przypieczony, a masa jajeczna na wierzchu  prawie cała ścięta. Za pomocą przykrywki lub deski ostrożnie przełóż tortillę na drugą stronę i smaż, aż się zarumieni.

      Można także włożyć tortillę do nagrzanego piekarnika i zapiec z serem.

      tortilla de patatas

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      piątek, 06 grudnia 2013 12:45
  • piątek, 10 maja 2013
    • Enchiladas z kurczakiem (Meksyk)

      Enchiladas to tradycyjne danie meksykańskie. Nazwa enchilada pochodzi od czasownika enchilar znaczącego "dodać paprykę chili". Danie przygotowuje się zwijając nadzienie w tortillę, a następnie zapiekając z serem lub sosem. Powiem Wam, że może nie wygląda na zdjęciu wspaniale, ale  jest to pyszne danie, warte każdej poświęconej na nie minuty. Jedynie ważne jest, żeby farsz był dobrze doprawiony, lekko pikantny i mamy pyszne danie. Przepis inspirowany tym. Oczywiście możemy dać świeżą papryczkę chili, u mnie niestety zabrakło w sklepie, więc posłużyłam się sproszkowaną.

       Jakiś czas temu pokazywałam Wam przepis na tortillę z mango, gdzie wykorzystałam kupne tortille. Te są o wiele lepsze i nie mają strasznego składu, więc jeśli tylko macie chwilę, to poświęćcie ją na zrobienie własnej tortilli.

      Tortilla (6 szt.)

      • 250 ml mleka
      • 0,5 łyżeczki soli
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 25 g masła
      • 250 g mąki pszennej

      Mleko razem z masłem podgrzać w garnku, aż do rozpuszczenia masła. Zdjąć z ognia. Dodać sól i proszek do pieczenia. Stopniowo dodawać do mleka mąkę i mieszać trzepaczką do połączenia. Ciasto wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką. Wyrabiać aż będzie elastyczne i jednolite. W razie potrzeby podsypać mąką, żeby nie kleiło się do rąk.

      Formujemy kulkę z ciasta, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny w temperaturze pokojowej. Po tym czasie dzielimy ciasto na 6 części, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20-30 minut. Następnie je rozwałkowujemy, żeby powstały cienkie placki. Smażymy na mocno rozgrzanej, suchej patelni. Z każdej strony smażymy przez ok 20 sekund, aż się lekko zarumieni. 

      Enchiladas

      nadzienie

      • 6 sztuk tortilli
      • 1 pierś z kurczaka
      • sól, pieprz
      • 1 cebula
      • 2-3 ząbki czosnku
      • 1 papryka, u mnie czerwona
      • 1/2-3/4 łyżeczki chili
      • 1 łyżeczka tymianku
      • 0,5 puszki kukurydzy konserwowej
      • 1 puszka fasoli czerwonej
      • 0,5 puszki pomidorów bez skórki lub 2-3 pomidory świeże

      sos

      • 1 ząbek czosnku, posiekany na drobno
      • pół puszki pomidorów lub 2 świeże
      • 0,5 łyżeczki cukru pudru
      • sól, pieprz
      • dodatkowo - żółty ser na wierzch

      Przygotowujemy tortille wg powyższego przepisu. Możemy też wykorzystać kupne.

      Przygotowanie nadzienia:

      Pierś kurczaka myjemy i osuszamy. Kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem. Smażymy. Następnie zdejmujemy z patelni mięso.

      Na oleju smażymy cebulę pokrojoną na drobno. Gdy cebula będzie zeszklona dodajemy posiekany na drobno czosnek. Smażymy chwilę i dodajemy paprykę. Gdy papryka nieco zmięknie dodajemy mięso, kukurydzę, fasolę, pomidory, tymianek, chili. Mieszamy. Smażymy 2 minuty. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ewentualnie dodajemy więcej chilli.

      Przygotowujemy sos mieszając wszystkie składniki w misce.

      Każda tortillę smarujemy sosem, a następnie wykładamy na nią farsz. Rozkładamy równomiernie na placku, a następnie zwijamy go w rulon. Układamy tortille jedna obok drugiej w naczyniu żaroodpornym. Na koniec przykrywamy całość plastrami żółtego sera. Zapiekamy w piekarniku w temp. 200°C aż ser się rozpuści. Podajemy na ciepło.

      enchiladas

      Danie to przygotowałam w ramach wspólnego gotowania z innymi blogerkami. Zapraszam więc także do nich, by zobaczyć ich wersje enchiladas:Dobromiła, Siankoo, Mirabelka, Siaśka,Maggie, Martynosia, MałgosiaZ, Shinju.

      Wpis bierze udział w akcji Hola Mexico3 organizowanej przez Shinju

      ______________

      Zapraszam także na KONKURS, który się dzisiaj rozpoczął KLIK.

      ___________

      Edit 11.05.: Nadszedł czas rozwiązania konkursu z Bonduelle. Powiem Wam tylko, że miałam wielki problem, dlatego to tyle trwało. Niesamowite ile świetnych prac stworzyliście. Nie spodziewałam się. Każda praca mnie bardzo cieszyła. Dziękuję Wam bardzo za udział. Nagrody powędrują do 2 osób. Postanowiłam wybrać jedną osobę piszącą i jedną tworzącą zdjęcie/grafikę.

      Zwycięzcami są:

      m.czapiewska z pracą: "Pan Szpinak... zamykam oczy i tak, już go widzę.
      Wysoki, smukły, pachnący cygarami i dobrą whiskey. Ma ten niezwykły błysk w oku. Uśmiecha się szarmancko, jakby chciał powiedzieć "Może poznamy się bliżej? Nie jestem taki straszny, jak sobie mnie wyobrażasz". To ten typ, który przepuszcza w drzwiach fabryki kukurydzę. Ten, który pozdrawia mijającego go na hali produkcyjnej zielonego groszka.
      Jest zawsze elegancki, dostojny. Cały do schrupania! "

      oraz Ewa która przesłała zdjęcie i opis Pana Szpinaka:

      "Pan Szpinak to sympatyczny przystojniak, który ma uśmiech od ucha do ucha, cały w kolorze nadziei. Jest niezwykle gościnny, dlatego świetnie czuje się w towarzystwie mieszkańców miasta Bonduelle. Pan Szpinak lubi towarzystwo, szczególnie na talerzu przyjaźni się z czosnkiem, świeżym masłem i suszonymi pomidorami. Razem z kukurydzą i groszkiem rozkręcają świetne imprezy i cudownie łechcą moje podniebienie. Uwielbiam te spotkania z nimi, wszak dają mi siłę, energię i wprawiają w dobry humor :)"

      bonduelle

      Zwycięzcom gratuluję i proszę o przesłanie na maila adresu do wysyłki nagród. Pozostałych zapraszam na obecnie trwający konkurs.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Enchiladas z kurczakiem (Meksyk)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      piątek, 10 maja 2013 19:01
  • niedziela, 12 czerwca 2011
    • Błyskawiczna chińszczyzna

      Tyle się zmienia z dnia na dzień...Nawet w świecie wirtualnym. Zamknięto durszlak, przeprowadziliśmy się z blogami na Mikser, gdzie przyjęto nas z otwartymi ramionami :) Durszlaka przejął nowy zespół i tworzą stronę od podstaw...

      Dziś tzw. obiad na szybko. Idealny w czasie, np. sesji, gdy chcemy tylko na chwilę się wyrwać do kuchni, zrobić coś łatwego, zjeść i wracać do zajęć. Nic skomplikowanego. Z tradycyjną kuchnią chińską ma niewiele wspólnego, przepis z gazetki "Prześlij przepis 04/2010" nieco zmieniony i dodany do akcji "jadłodajnia studencka"

      Błyskawiczna chińszczyzna

      (ilości możemy dowolnie zmieniać, dajemy tyle dodatków ile lubimy i mamy ochotę, więc nie należy się przejmować brakiem np. wagi ;) )

      • 1÷2 woreczki ryżu
      • 30 dag wędliny
      • cebula
      • 3 ząbki czosnku
      • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
      • 2 łyżeczki przyprawy gyros
      • 1 puszka kukurydzy
      • 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej
      • olej
      • 15÷20 dag żółtego sera
      • sól, pieprz, zioła prowansalskie

      Ugotować ryż. Cebulę podsmażyć na oleju, dodać czosnek, chwile smażyć. Dodać pokrojoną w kostkę szynkę. Podsmażyć. Dodać odsączoną kukurydzę. Zalać 0,5÷3/4 szklanki wody. Przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu ok. 10 minut. Po tym czasie w 0,5 szklanki wody rozrabiamy mąkę, wlewamy do gotującej się potrawy. Szybko mieszamy i chwilę zagotowujemy. Doprawić potrawę do smaku - solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Podajemy z ryżem i startym serem.

      A już w tygodniu zapraszam na tradycyjną kuchnię Japońską - przygotuję zupę miso i sushi :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (19) Pokaż komentarze do wpisu „Błyskawiczna chińszczyzna”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      niedziela, 12 czerwca 2011 11:51
  • środa, 30 marca 2011
    • Sałatka z zupek chińskich i jej nowe lepsze wcielenie

      Ostatnio jestem strasznie zabiegana, więc nie mam czasu na zbyt długie przesiadywanie w kuchni (zresztą chyba od jakiś 5 lat go nie miałam zbyt dużo ;)). Także stawiam na szybkie dania. Jeszcze szybsze i łatwiejsze niż do tej pory. Przez najbliższe 3 miesiące będę pewnie publikować zaległe przepisy.

      Dziś dwa przepisy stworzone na jednej bazie. Sałatka z zupek chińskich jest zmodyfikowaną wersją podaną przez teresap . Od razu mówię, że na co dzień nie jem takich wytworów jak zupki w proszku, chińskie itp. Także bierzcie to przy mojej ocenie dania. Drugie danie, nazwijmy to szumnie zapiekanką z zupek chińskich, jest moim wytworem z jedzenia znalezionego w lodówce. Jeśli chodzi o sałatkę to jest smaczna, ni mniej ni więcej. Jest dobra, ale brakuje mi w niej jakiegoś przeważającego smaku. Czegoś bardziej z charakterem. Nadaje się jako dodatek do obiadu z mięsem. Zapiekankę doprawiłam,dodałam mięsa, zyskała nieco charakteru. Mnie pasowało :)

      Sałatka z zupek chińskich

      • 2 zupki chińskie (u mnie Vifon kurczak złoty i kurczak po tajsku)
      • 1 ogórek
      • 2 duże pomidory (lub 4 mniejsze)
      • 1 puszka kukurydzy
      • pół papryki czerwonej
      • 2 łyżki majonezu
      • 1 łyżka ketchupu pikantnego

      Makaron z zupek rozkruszamy. Dodajemy wszystkie przyprawy z opakowań. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, ogórka i paprykę, odsączoną kukurydzę. Wszystko mieszamy. Po dodaniu majonezu i ketchupu znowu mieszamy i odstawiamy na minimum 30 minut do lodówki. Smaki się przejdą, a makaron zmięknie.

      Zapiekanka z zupek chińskich

      • sałatka z zupek chińskich (wg przepisu powyżej)
      • mięso lub szynka (u mnie 1 duży schabowy, można zastąpić szynką, ale najlepiej żeby była dość czujna albo usmażona pierś z kurczaka doprawiona solą i pieprzem)
      • 1 ugotowany ziemniak (ja dodałam, ale uważam, że jest dość obojętny, także można pominąć)
      • zioła prowansalskie
      • ketchup, majonez
      • sól, pieprz

      Do sałatki dodajemy pokrojone w kostkę mięso, ew. ziemniaka. Dodajemy ketchupu i majonezu (u mnie zapiekanka była robiona na drugi dzień, więc majonez zdążył już się wchłonąć. Dodajemy wg upodobań). Posypujemy ziołami prowansalskimi (nie żałujemy ;)), solą, pieprzem. Wszystko mieszamy i podgrzewamy w mikrofalówce, tak żeby było ciepłe.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (21) Pokaż komentarze do wpisu „Sałatka z zupek chińskich i jej nowe lepsze wcielenie”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      środa, 30 marca 2011 19:06
  • wtorek, 16 lutego 2010

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne