Wpisy otagowane „wege”

  • piątek, 06 września 2013
    • Bakłażany zapiekane z fetą wg Ewy Wachowicz

      Bakłażan to takie warzywo, które mnie intryguje, ale nie w każdej odsłonie je lubię. Ta wersja bardzo mi przypasowała, jedyne o co trzeba zadbać, to ostrość potrawy. Chili musi być czuć, bo to ono nadaje charakteru potrawie. Przepis Ewy Wachowicz.

      Bakłażany zapiekane z fetą

      • 2 bakłażany
      • 1 opakowanie sera feta
      • sól
      • olej

      sos:

      • 3 cebule
      • 6 ząbków czosnku
      • kawałek papryczki chili lub chili w proszku
      • 2 pomidory
      • 1 puszka pomidorów bez skórki, pokrojone na kawałki
      • sól, pieprz
      • olej
      • bazylia, najlepiej świeża

      bakłażan z fetą

      Bakłażany umyć, pokroić w plastry o grubości 2 cm. Ułożyć na talerzu i posypać solą. Zostawić na jakiś czas, a gdy pojawią się na nim kropelki wody, zetrzeć ręcznikiem kuchennym lub chusteczką.

      Przygotować sos: cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, następnie dodać pokrojony na kawałki czosnek. Chwilę podsmażyć. Dodać pomidory bez skórki, pokrojone na kawałki, pomidory z puszki i smażyć aż się nieco rozpadną, a sok odparuje. Pod koniec dodajemy liście posiekane bazylii.  Doprawiamy solą, pieprzem, chili, tak by było wyczuwalnie ostre. 

      Bakłażany układamy na blaszce wysmarowanej olejem i zapiekamy przez 10 minut w 180ºC. Następnie wyjmujemy z piekarnika. Na blaszkę (lub naczynie do zapiekania) wylewamy 1/3 sosu pomidorowego, układamy na nim bakłażany, polewamy je resztą sosu i układamy na tym fetę pokrojoną na plastry. Zapiekamy w 180ºC przez 15 minut. Podajemy ciepłe jako samodzielna przekąska lub dodatek do mięs.

      bakłażan z serem feta

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Bakłażany zapiekane z fetą wg Ewy Wachowicz”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      piątek, 06 września 2013 12:46
  • wtorek, 27 sierpnia 2013
    • Rozgrzewająca zupa pomidorowa z fasolą i makaronem

      Zupa pomidorowa wraz z rosołem to chyba najczęściej spotykane zupy na polskim stole. A jednak nie jest to banalna zupa, go można ją zrobić na wiele sposobów, otrzymując ciekawe i smaczne efekty. Nie pozwólmy by zwykła pomidorówka była banalna. Ta zupka przypadnie do gustu tym, którzy lubią widzieć składniki pływające w zupie, choć na krem można ją również przerobić. Przepis nieco zmieniony przeze mnie pochodzi z książki "Makaron. Dania tradycyjne i nowe pomysły", a ponieważ zupka jest wyzwaniem we wspólnym gotowaniu, to inne wersje pomidorowej możecie zobaczyć u: MopsikaMaggie, Dobromiły, Bartoldzika, Mirabelki, Panny Malwinny, Martynosi, Peli. Przepis dodaję do akcji Warzywa psiankowate.

      Zupa pomidorowa z fasolą

      • puszka fasoli (u mnie biała); można oczywiście ugotować suchą fasolę
      • 2 cebule, posiekane
      • 3 ząbki czosnku, posiekane
      • 400 g pomidorów z puszki lub świeżych bez skórki
      • świeże oregano lub 3-4 łyżeczki suszonego
      • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
      • ok. 0,8-1 litra bulionu
      • 120 g suszonych pomidorów
      • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (można zastąpić kolendrą, jeśli ktoś lubi)
      • sól, pieprz
      • 2 łyżki żółtego sera, najlepiej o ostrym smaku (pominęłam)
      • makaron (ok. 90 g), ugotować
      • olej do smażenia

      skład zupy pomidorowej

      Suszone pomidory zalewamy wrzącą wodą i zostawiamy, aż woda dojdzie do temperatury pokojowej, odcedzamy.

      Rozgrzać olej na patelni, przysmażyć cebulę, następnie dodać czosnek, po minucie dodać pomidory pokrojone w kawałki, suszone pomidory pokrojone na kawałki, koncentrat pomidorowy. Smażymy, dodajemy oregano. Gdy pomidory się nieco rozpadną, przekładamy wszystko do garnka. Zalewamy bulionem, dodajemy fasolę.Gotujemy kilka minut, aż wszystkie składniki będą miękkie. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem.

      W osobnym garnku gotujemy makaron, odcedzamy, dodajemy do ugotowanej zupy. Zupę można przed podaniem posypać na talerzu startym serem i posypać natką pietruszki.

      zupa z suszonymi pomidorami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Rozgrzewająca zupa pomidorowa z fasolą i makaronem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      wtorek, 27 sierpnia 2013 18:59
  • poniedziałek, 26 sierpnia 2013
    • Pasta Tahini i Baba ghanoush (pasta z bakłażana)

      Baba ghanoush jest daniem kuchni arabskiej. Jest to pasta z bakłażana z tahini, czyli pastą z sezamu, którą można wykorzystywac na wiele sposobów. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu i zapewne w najbliższym czasie zobaczycie kilka przepisów z jej wykorzystaniem. Baba ghanoush można wykorzystać do kanapek lub mięs. Radzę tylko ostrożnie dodawać czosnek tak doprawiał pastę, a nie ją zdominował.

      Pasta Tahini

      • nasiona sezamu
      • olej

      Sezam uprażyć na suchej patelni cały czas mieszając, by się nie przypalił. Ostudzić.

      Następnie zblendować dodając tyle oleju, by powstała gęsta masa (na 200 g sezamu ok. 2-3 łyżki). Przełożyć do słoiczka, przechowywać w lodówce.

      domowe tahini

      Baba ghanoush

      • 1 bakłażan
      • 1 ząbek czosnku
      • 1-3 łyżki pasty tahini
      • 1 pomidor, bez skórki (można pominąć jeśli ktoś nie lubi)
      • sok z ok. pół cytryny (do smaku, ilość w zależności od wielkości cytryny)
      • 2 łyżki natki pietruszki
      • sól, pieprz
      • słodka papryka w proszku

      Bakłażana grillujemy lub zapiekamy w piekarniku lub mikrofalówki do miękkości. Przed włożeniem do piekarnika lub mikrofalówki należy go podziurkować w kilku miejscach patyczkiem lub widelcem. Ja zapiekałam go przez 6 minut w mikrofalówce na programie dla warzyw.

      Zostawiamy bakłażana do przestygnięcia, następnie go przecinamy i wydrążamy. Bakłażana blendujemy wraz z czosnkiem, obranym ze skórki pomidorem, pastą tahini oraz . Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem. Przechowywać w lodówce, podawać posypane pietruszką i słodką papryką.

      Baba ghanoush

      Przepis na baba ghanoush jest publikowany w ramach wspólnego pieczenia. Inne wersje tej pasty możecie zobaczyć u: Mopsika, Justinki, Izy, Bartoldzika, Panny Malwinny, Emilii.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Pasta Tahini i Baba ghanoush (pasta z bakłażana)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 26 sierpnia 2013 19:07

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne