Wpisy otagowane „Oreo”

  • niedziela, 09 października 2016
    • Oreo bułeczki

      Czy są tu fani ciasteczek oreo? A fani słodkich bułeczek drożdżowych? Jeśli należycie do którejś z grup proponuję Wam upieczenie bułeczek oreo. Mają fajny słodko- czekoladowy smak i są świeże nawet następnego dnia po upieczeniu. Przepis jest na dużą porcję, bo aż na 12 bułek, ale możecie upiec z połowy porcji, poczęstować znajomych lub zamrozić bułki, by móc się cieszyć nimi w dowolnej chwili :)

      Oreo drożdżowe bułeczki

      /12 sztuk; inspiracja/

      oreo bułki

      ciasto

      • 25 g drożdży świeżych
      • 100 g cukru
      • 500 g mąki
      • szczypta soli
      • 250 ml ciepłego mleka
      • 2 jajka
      • 80 g rozpuszczonego i przestudzonego do temperatury pokojowej masła (mało powinno być płynne, ale nie gorące)
      • 5 pokruszonych ciasteczek oreo (najlepiej zmiażdżyć je łyżką jak najdrobniej)

      masa oreo

      • 250 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
      • 1 jajko
      • 7 pokruszonych ciasteczek oreo

      Do miski wsypujemy sól i mąkę. Robimy ręką dołek w mące. Drożdże mieszamy z mlekiem, cukrem oraz z dwoma czubatymi łyżkami mąki (bierzemy mąkę z miski). Wlewamy masę do przygotowanego dołka i czekamy około 10-15 minut, aż drożdże troszkę podrosną. Dodajemy jajka i rozpuszczone masło. Mieszamy masę, aż zacznie być jednolita, wtedy dodajemy pokruszone ciastka i dalej wyrabiamy, aż ciasto będzie sprężyste, ciastka równomiernie rozłożone po cieście (możemy podsypać ciasto jeszcze mąką, ale na końcu wyrabiania ciasto może być jeszcze lekko kleiste). Wyrobione ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu w miseczce przykrytej ściereczką kuchenną. Ciasto powinno podwoić swoją objętość, co zajmie około 40-60 minut.

      Przygotowujemy masę oreo: w misce mieszamy pokruszone (ja miażdżyłam łyżką) oreo z serkiem i jajkiem na jednolitą masę.

      Na stolnicy posypanej mąką rozwałkowujemy wyrośnięte ciasto na prostokąt o wymiarach około 25x60 cm (mniej więcej, nie trzeba dokładnie mierzyć). Na ciasto wykładamy masę serową, równomiernie ją rozsmarowujemy na całym cieście. Ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego boku, by powstała nam długa rolka ciasta. Powstałe ciasto dzielimy na 12 części i układamy w wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, zostawiając około 1-1,5 cm miejsca z każdej strony bułki, by miała miejsce na podrośnięcie. Zostawimy ciasto na około 15 minut. Po tym czasie  wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika. Pieczemy 20 minut.

      oreo bułki

      Po całkowitym ostudzeniu bułek polewamy je lukrem (około 4 łyżki cukru pudru mieszamy z odrobiną wody) i możemy posypać okruszkami z ciastka oreo.

      Ważne, by po ostudzeniu bułeczki przechowywać w pojemniku przykrytym folią spożywczą, co pozwoli zachować ich świeżość na dłużej.

      oreo bułki

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Oreo bułeczki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      niedziela, 09 października 2016 09:47

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne