Wpisy otagowane „smalec”

  • wtorek, 12 sierpnia 2014
    • Kruszon ze śliwkami

      Kruszon to łatwe w przygotowaniu ciasto, które można zrobić z dowolnymi owocami. Najlepiej komponują się nieco kwaśne owoce, które neutralizują słodycz pianki z białek. Dzisiaj proponuję wersję ze śliwkami. dzisiaj ciasto śliwkowe piekłam razem z Mirabelką, więc zapraszam do obejrzenia Jej propozycji :)

      Kruszon ze śliwkami

      / standardowa blaszka prostokątna, 1 szklanka=250 ml/

      • 0,5 kg mąki krupczatki
      • 1 kostka margaryny lub masła, z lodówki
      • 3 łyżki smalcu
      • 5 jajek
      • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1 szklanka cukru
      • 3 łyżeczki kakao niesłodzonego
      • 1 opakowanie cukru waniliowego
      • cukier puder do posypania owoców (jeśli są bardzo kwaśne; ja użyłam cukru pod posypania cukrem)
      • owoce - u mnie 8 dużych śliwek

      Do mąki dodać smalec, margarynę, proszek do pieczenia, żółtka, cukier waniliowy. Margarynę posiekać nożem. Wyrobić gładkie ciasto. Podzielić je na 3 części.

      Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

      Na blaszkę wyłożyć pierwszą część ciasta. Na nie kładziemy owoce (u mnie śliwki pokrojone na kawałki, bez pestek, położone skórką do dołu). Owoce posypujemy cukrem pudrem przesianym przez sitko (chyba, że mamy słodkie owoce, wtedy pomijamy cukier puder).

      Pozostałe ciasto wyrabiamy z kakao. Dzielimy na pół. Połowę skubiemy i rozkładamy równomiernie na owocach (ja położyłam nieco więcej niż pół pozostałego ciasta).

      Ubijamy białka. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania lśniącej masy. Wykładamy na ciasto.

      Na białka kładziemy pozostałe ciasto skubiąc je pacami po trochu.

      Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i pieczemy ok. 30 minut.

      kruszon skubaniec

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Kruszon ze śliwkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      wtorek, 12 sierpnia 2014 19:01
  • poniedziałek, 27 września 2010
    • Sernik wyśmienity z makiem

      Mój ulubiony sernik z dodatkiem maku. Warto się wysilić i zmielić twaróg. Smakuje o niego lepiej niż sernik z serem z wiaderka. Przepis od mojej mamy. Oczywiście jeśli chcemy mieć mniej pracy można dodać gotową masę makową. Polecam.

      Sernik wyśmienity z makiem

      Składniki:

      Masa serowa:

      • 1 kg sera białego
      • 8 jajek (białka i żółtka osobno)
      • 40 dag cukru pudru (2 szklanki)
      • 25 dag masła lub margaryny
      • 1 łyżka budyniu waniliowego / śmietankowego (ew. kasza manna)
      • 1 łyżka krupczatki
      • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
      • 1 opakowanie cukru waniliowego
      • olejek cytrynowy

      Masa makowa:

      • 25 dag maku
      • 15 dag cukru
      • 1 białko
      • 3 dag tłuszczu (margaryna lub masło)
      • olejek migdałowy
      • 1 opakowanie cukru waniliowego
      • ew. trochę skórki pomarańczowej

      Spód pod sernik:

      • 30 dag mąki
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 10 dag cukru (ok. 0,5 szklanki)
      • 2 żółtka
      • 1 całe jajko
      • 10 dag margaryny
      • 1 łyżka smalcu

      Wykonanie:

      Mak opłukać, wsypać do wrzącej wody, zagotować (ok. 2 minuty) i pozostawić w wodzie do ostygnięcia. Odsączyć starannie na sicie.

      Ser zmielić w maszynce. Osobno zmielić mak (3 razy), jeśli chcemy dodać skórkę pomarańczową, to możemy ją wrzucić przy ostatnim mieleniu maku.

      Przygotowanie spodu pod sernik: Wszystkie składniki wyrobić razem. Ciastem wylepić spód i boki wysmarowanej tłuszczem blachy .

      Przygotowanie masy makowej: 3 dag tłuszczu stopić i ostudzić. Dodać do maku razem z cukrami, olejkiem. Wymieszać. Następnie dodać ubite białko i delikatnie połączyć z makiem.

      Przygotowanie masy serowej: Żółtka ubić do białości z cukrem białym i waniliowym. Dodawać po trochu miękkiej margaryny (lub masła, w temp. pokojowej). Ubijać mikserem. Dodawać następnie po łyżce białego sera. Miksować. Następnie dodawać pozostałe suche składniki i olejek. Zmiksować. Osobno ubić białka na sztywną pianę. Dodać do masy serowej i delikatnie połączyć łyżką.

      Połączenie:  Na wyłożoną ciastem blachę wylać masę serową. Na nią wykładać po łyżce masy makowej rzucając na wierzchu masy serowej. Wstawić do nagrzanego na 180°C piekarnika. Piec ok. 50 min. Jeśli wierzch zacznie się przypalać, można przykryć pergaminem.

      Uwagi: Jeśli lubimy bardziej wypieczony spód, to możemy go podpiec w piekarniku przed włożeniem na niego masy serowej i makowej.

      sernik z makiem

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik wyśmienity z makiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 27 września 2010 11:49

Kalendarz

Styczeń 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne