Wpisy otagowane „Martha Stewart”

  • piątek, 28 września 2018
    • Scones z suszonymi morelami

      Scones z suszonymi morelami świetnie nadają się zarówno jako słodka przekąska, jak i na śniadanie, lunch, jako prowiant na wycieczkę, czy piknik. Jeśli lubimy możemy je zjeść z masłem, czy konfiturą, jednak mi smakują najbardziej bez dodatków. Inspiracją był przepis od Marthy Stewart z książki "Baking handbook". Przepis możecie oczywiście modyfikować dodając inne suszone owoce.

      Scones z suszonymi morelami

      • 1 szklanka płatków owsianych (u mnie błyskawiczne)
      • 1 szklanka mąki pszennej
      • 1 szklanka mąki orkiszowej
      • 1/4 szklanki + 2 łyżki cukru białego 
      • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
      • szczypta soli
      • 1 jajko
      • 0,5 szklanki (125 ml) maślanki, w temperaturze pokojowej
      • 140 g miękkiego masła
      • 100 g suszonych moreli
      • śmietanka / mleko lub roztrzepane jajko do posmarowania wierzchu

      W misce wymieszać płatki owsiane, mąkę pszenną i orkiszową, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól. Dodać masło i wyrobić, by masło połączyło się ze suchymi składnikami.

      W drugiej misce wymieszać jajka, maślankę. Dodać do pozostałych składników i wyrobić ciasto. Dodać pokrojone w drobną kostkę morele. Wymieszać.

      Podzielić ciasto na 8 części. Z każde zrobić kulę i ją lekko spłaszczyć, kłaść na papierze o pieczenia (dłonie można zwilżyć wodą, wtedy łatwiej  będzie kształtować bułeczki). Wierzch scones posmarować śmietaną / jajkiem lub mlekiem. Piecz w 190° przez około 25-30 minut, aż będą rumiane.

      scones morele martha stwart

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Scones z suszonymi morelami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      piątek, 28 września 2018 10:26
  • wtorek, 25 października 2011
  • czwartek, 22 września 2011
    • Brownies z dynią wg M. Stewart (Pumpkin-Swirl Brownies)

      Dziś prawdopodobnie mój ostatni przepis w ramach akcji "warzywa w słodyczach", która trwa do końca września. Jesień powoli puka do naszych drzwi, sezon na dynie już się rozpoczął, więc trzeba to wykorzystać. Zdecydowałam się na brownies z dynią. Już dawno miałam je na oku i nie mogłam się doczekać kupienia dyni. Autorką przepisu jest Martha Stewart. Wcześniej jadłam drożdżowe z dynią i było pyszne, więc miałam nadzieję, że sprawdzi się też połączenie z czekoladą :) I powiem, że jest super. Wszystko bardzo dobrze ze sobą współgra. Nie należy się obawiać, że zastosowane przyprawy dominują, ciasto ani nie jest cynamonowe, ani ostre (przynajmniej przy białym pieprzu, przy cayenne będzie wyraźniejszy smak). Jedyną zmianą w składzie było zastosowanie pieprzu białego, bo jak się okazało cayenne nie miałam w domu, oraz dodanie cukru waniliowego. Trochę też zmieniłam proporcje. Polecam!

      Pumpkin-Swirl Brownies wg M. Stewart

      • 8 łyżek masła lub margaryny
      • 170 g gorzkiej czekolady (u mnie 160 g czekolady +10 g niesłodzonego kakao)
      • 2 szklanki mąki pszennej
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego (u mnie 1/8 łyżeczki białego pieprzu)
      • 1/2 łyżeczki soli
      • 1,5 szklanki cukru
      • 4 duże jaja
      • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
      • 1 opakowanie cukru waniliowego
      • 1 i 1/4 szklanki puree z dyni (u mnie 1 szklanka)
      • 1/4 szklanki oleju
      • 1 łyżeczka cynamonu
      • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
      • 1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych  (u mnie włoskie)

      Przed przygotowaniem ciasta należy przygotować puree z dyni. Dynię należy obrać ze skóry, oczyścić z pestek, pokroić w kostkę. Ja ugotowałam na parze aż do miękkości (jeśli ktoś nie ma możliwości, może wlać nieco wody do garnka i ugotować normalnie dynię). Następnie zmiażdżyć widelcem i zostawić do wystygnięcia.

      Czekoladę stopić z masłem w kąpieli wodnej (gotujemy niewielką ilość wody w garnku, na garnku ustawiamy miskę z czekoladą i masłem, topimy co jakiś czas mieszając). Ściągamy z garnka i zostawiamy do przestudzenia.

      W jednej misce wymieszać mąkę z proszkiem, pieprzem, i solą.

      W drugiej miksujemy jajka z cukrem białym, cukrem waniliowym i ekstraktem waniliowym. Następnie dodajemy mąkę i dokładnie łączymy składniki. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy czekoladę, do drugiej dynię połączoną wcześniej z olejem, cynamonem i gałką muszkatołową.

      Blachę wykładamy papierem, smarujemy masłem (wg Marthy blaszka ok.23x23 cm, u mnie 33x22,5 cm). Wykładamy najpierw połowę masy czekoladowej, na to połowę dyniowej, znowu czekoladową i dyniową. Mieszamy lekko nożem, by powstał efekt marmuru. Posypujemy pokrojonymi orzechami.

      Piec w 180°C ok. 40 minut.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (27) Pokaż komentarze do wpisu „Brownies z dynią wg M. Stewart (Pumpkin-Swirl Brownies)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      czwartek, 22 września 2011 09:46

Kalendarz

Styczeń 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne