Wpisy otagowane „śmietana”

  • wtorek, 06 listopada 2018
    • Ciasto bez pieczenia Rajska Pianka

      Ciasto pianka kojarzy mi się z wizytami u babci. Smakowało nieco inaczej, i było tylko białe,  ale konsystencja była ta sama. Tutaj wersja pianki która szczególnie spodoba się dzieciom, ale i dorosły ciszy oko. Świetny pomysł dla gości i na przyjęcia dla milusińskich. Słodkie, kolorowe i nie trzeba piec. Samo zrobienie też jest łatwe, wystarczy tylko pilnować konsystencji. Smacznego!

      Ciasto Rajska pianka

      / blaszka ok 25x35 cm, inspiracja/

      Spód i wierzch

      • duża paczka herbatników

      Pianka

      • 1250 ml śmietanki 30% - schłodzona
      • 700 g schłodzonego jogurtu naturalnego
      • 3 łyżki cukru pudru
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
      • 2 zielone galaretki* (u mnie owoce leśne) + 400 ml świeżo ugotowanej wody
      • 2 czerwone galaretki* (u mnie truskawkowa) + 400 ml świeżo ugotowanej wody
      • 2 żółte galaretki* (u mnie cytrynowa) + 400 ml świeżo ugotowanej wody

      *należy kupić galaretki przeznaczone na 500 ml wody

      Każdą galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie (400 ml) i zostawiamy do przestygnięcia. Następnie wkładamy do lodówki i co jakiś czas sprawdzamy, czy zaczyna gęstnieć.

      Blaszkę wykładamy folią spożywczą robiąc dłuższe końcówki u góry blaszki (możemy pominąć ten krok, ale ciasto będzie nam później łatwiej wyciągnąć i kroić. Zamiast folii możemy ewentualnie użyć papieru do pieczenia).

      Na dnie blaszki układamy ciastka, żeby cała powierzchnia była zakryta.

      Gdy galaretka będzie ostudzona i zacznie gęstnieć ubijamy śmietankę. Gdy śmietanka będzie sztywniejsza dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy jogurt, ekstrakt waniliowy i dokładnie wymieszać łyżką.

      Dzielimy masę na 3 równe części. Do każdej dodać tężejącą galaretkę i zmiksować na wolnych obrotach do połączenia. Wkładamy jedną miseczkę z galaretką na około 5 minut do lodówki. Gdy masa zacznie gęstnieć wykładamy masę na ciastka. Następnie blaszkę z masą  oraz drugą miseczkę z galaretką wkładamy do lodówki - również na około 5 minut. Gdy masa z galaretką zacznie gęstnieć wykładamy ją na blaszkę, równomiernie rozprowadzamy i wkładamy wraz z trzecią miseczką z galaretką do lodówki na około 5 minut. Postępujemy taka samo jak z poprzednimi dwoma masami. Gdy wyłożymy na blaszkę ostatnią masę układamy od razu na niej warstwę herbatników, blaszkę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin, aż ciastka zmiękną (najlepsze na drugi dzień).

      pyszne ciasto rajska pianka

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto bez pieczenia Rajska Pianka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      wtorek, 06 listopada 2018 06:13
  • sobota, 29 lipca 2017
  • piątek, 23 czerwca 2017
    • Truskawkowiec - pyszny sernik truskawkowy bez pieczenia

      Truskawkowiec, czyli sernik bez pieczenia, na zimno, to pyszne ciasto, które nie wymaga specjalnych umiejętności do robienia ciast. Potrzebny będzie jednak blender, by zrobić mus z truskawek oraz troszkę czasu, którego potrzebujemy na poszczególne fazy. Warto wypróbować w sezonie na truskawki, gdyż jest na prawdę pyszne. Idealna pozycja na lato!

      Truskawkowiec

      / 1 szklanka = 250 ml; blacha 25x30 cm/

      • spód - pół dużego opakowania herbatników lub 2 mniejsze opakowania (na blaszkę będzie potrzeba około 20 herbatników)

      masa sernikowa

      • 850 g truskawek (350 g na mus truskawkowy, 350 g do pokrojenia do środka ciasta, 150 g do ozdobienia wierzchu)
      • 5 łyżek cukru pudru
      • 2 opakowania galaretki truskawkowej + 1,5 szklanki wody
      • 3 łyżeczki żelatyny w proszku
      • 125 ml (pół szklanki) śmietanki 30%
      • 500 g twarogu 3-krotnie mielonego lub serka białego homogenizowanego

      Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wyłożyć dno ciastkami.

      Galaretki i żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i zostawić do ostudzenia do temperatury pokojowej.

      350 g truskawek zmiksować z cukrem pudrem blenderem na mus. Mus połączyć z twarogiem / serkiem, wymieszać. Powoli dodawać galaretki z żelatyną ostudzone do temperatury pokojowej.

      W osobnym naczyniu ubić śmietankę. Połączyć z masą serową - truskawkową. Pokroić truskawki i wymieszać z masą serową. Włożyć do lodówki i gdy zrobi się gęstsza wylać na ciasteczkowy spód. Przyozdobić pozostałymi kawałkami truskawek. Włożyć do lodówki (najlepiej zabezpieczyć blaszkę folią spożywczą, żeby masa nie wchłaniała zapachu lodówki). Ciasto jest gotowe, gdy całkowicie stężeje.

      truskawkowiec

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Truskawkowiec - pyszny sernik truskawkowy bez pieczenia”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      piątek, 23 czerwca 2017 08:56
  • niedziela, 23 kwietnia 2017
  • niedziela, 26 czerwca 2016
    • Mini serniczki truskawkowe

      Na pożegnanie sezonu truskawkowego proponuję mini serniczki truskawkowe. Deser nie wymaga pieczenia i doskonale sprawdza się zwłaszcza w cieplejsze dni. Deser możemy także wykonać z mrożonych truskawek, wtedy możemy przypomnieć sobie smak lata poza truskawkowym sezonem :)

      Mini serniczki truskawkowe

      /8 sztuk; inspiracja/

      Spód:

      • 120 g kruchych ciastek, np. herbatniki, ciastka owsiane - u mnie herbatniki pomieszane z piernikami
      • 3 łyżki masła

      Masło stopić i wystudzić do temperatury pokojowej. Ciastka zmielić na proszek (można zrobić to ręcznie drewnianą pałką). Łączymy masło z ciastkami. Powinny powstać nam większe wilgotne okruchy. Jeśli nie powstają, to należy dodać dodatkowo 1 łyżkę wody (ilość płynów zależy od suchości ciastek, stąd może zajść potrzeba zwiększenia).

      Masa:

      • 250 g serka mascarpone
      • 300 g śmietanki 30% 
      • 3 łyżeczki żelatyny
      • 2 łyżki wody
      • 400 g truskawek (350 g do masy + 50 g do pokrojenia - jeśli mamy ochotę możemy pokroić więcej truskawek)
      • cukier puder - ilość do smaku - ilość zależy od stopnia słodkości truskawek oraz indywidualnych preferencji - ok. 9-20 łyżeczek - trzeba próbować masy w miarę dodawania cukru

      mini serniczki truskawkowe

      Żelatynę zalać wodą i zostawić do napęcznienia.

      Śmietankę ubić na sztywno. Osobno zmiksować na mus 350 g truskawek z żelatyną która napęczniała przez kilka minut w wodzie. Pozostałe truskawki pokroić na kawałki.

      Do śmietanki dodać serek mascarpone oraz zmiksowane truskawki. Połączyć mikserem na najniższych obrotach. Następnie dodawać po trochu przesiany cukier puder, aż stwierdzimy, że masa jest wystarczająco słodka.

      Na dno naczyń do deserów nakładamy czubatą łyżkę ciastek. Na to rozkładamy równomiernie połowę masy. Masę posypujemy pozostałymi ciastkami, nakładamy pokrojone truskawki i pozostałą masę truskawkową. Wkładamy do lodówki na kilka godzin (lub na noc), aż masa stężeje. Możemy przybrać ubitą śmietanką, kawałkami truskawek, czy listkami mięty.  

      mini serniczki truskawkowe

      Deser przygotowany w ramach wspólnego kulinarnego spotkania z Gin. Zobaczcie także u Niej co ciekawego zaproponowała w ramach truskawkowego szaleństwa :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Mini serniczki truskawkowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      niedziela, 26 czerwca 2016 19:08

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne