Wpisy otagowane „dynia”

  • wtorek, 14 lutego 2017
    • Zdrowsza wersja szyszek

      Kojarzycie te pyszne lepiące łakocie z ryżu preparowanego? Przedstawiam Wam wersję, która jest nieco zdrowsza, a będzie odpowiadać tym, którzy lubią słodkie, chrupiące przekąski. W tej wersji mamy same dobra. Dodatki właściwie zależą od Was - za każdym razem możecie zrobić inną wersję smakową.

      Zdrowsza wersja szyszek

      /1 szklanka=250ml; około 15-20 sztuk/

      szyszki zdrowe


      • 1 szklanka ekspandowanej gryki - może być zastąpiona pszenicą (ja wybrałam "chrupiącą grykę", która jest słodzona melasą)
      • 0,5 szklanki dodatków - orzechy, wiórki kokosowe, ziarna słonecznika, dyni, sezam, migdały itp.
      • 4 łyżki masła orzechowego - wybierajcie masło bez soli i cukru, bez oleju palmowego
      • 4 łyżki miodu
      • 1 łyżka kakao

      szyszki zdrowe

      Masło, miód, kakao podgrzewamy w garnku na małym ogniu. Gdy masa się ogrzeje dodajemy dodatki oraz grykę. Wszystko mieszamy do połączenia składników. Lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki właściwie od razu nadają się do jedzenia, ale gdy ostygną, smakują lepiej :)

      szyszki zdrowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Zdrowsza wersja szyszek”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      wtorek, 14 lutego 2017 08:43
  • wtorek, 20 września 2016
    • Pyszne dyniowe muffiny. Dieta Paleo.

      Dzisiaj mam dla Was przepis na zdrowe wydanie słodyczy. Mamy tutaj same dobrocie i myślę, że warto poświęcić chwile, żeby wykonać te muffiny. Ja sama robiłam je już kilkukrotnie. Długo pozostają wilgotne i świeże, są w sam raz słodkie. Do tego mamy sezon dyniowy, więc jeśli szukacie pomysłów na dynię, to świetnie trafiliście! Te piękne pomarańczowe grubaski aż kuszą, by wrzucić je do jakiegoś dania :) Ja wybrałam dynię hokkaido, która ma piękny kolor i intensywny słodkawy smak. Świetnie nadaje się do słodkich wypieków. Oczywiście możecie wybrać inną dynię, jednak ja najbardziej lubię te mniejsze, gdyż mają intensywniejszy smak niż olbrzymie dynie, które często możemy kupić na kawałki na targowisku.

      Oprócz poniżej przedstawionych muffin, polecam także krajankę dyniowo-serową, sernik dyniowy oraz brownie dyniowe. Pychota!

      Paleo muffiny dyniowe

      /inspiracja; ok. 8 sztuk muffin; 1 szklanka= 250ml/

      mufiny dyniowe paleo

      • 2 szklanki wiórków kokosowych
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 0,5 łyżeczki cynamonu
      • szklanka puree z dyni (u mnie dynia hokkaido)
      • 2 łyżki masła orzechowego (może być z kawałkami orzechów)
      • 3 jajka
      • 3 łyżki płynnego miodu
      • dodatki - garść orzechów włoskich, mała garść rodzynek, pasek pokrojonej na kawałki gorzkiej czekolady, garść pestek dyni do posypania - według upodobań (ja daję wszystkie te dodatki, ale możemy je modyfikować)

      Nagrzewamy piekarnik do 180°C

      Wiórki kokosowe, proszek do pieczenia i cynamon umieszczamy w wysokim naczyniu (ja wzięłam wysoki dzbanek) i miksujemy blenderem, aż wiórki zostaną zmielone na drobniejsze (nie muszą być zmielone na mąkę, ale lepiej, żeby były w miarę drobne, wtedy muffiny są lepsze).

      W misce miksujemy blenderem jajka z puree z dyni, masłem orzechowym, miodem, na gładką masę. Dodajemy wcześniej zmiksowane wiórki oraz dodatki. Mieszamy łyżką.

      Foremkę na muffiny wykładamy papilotkami. Nakładamy masę do wysokości krawędzi papilotki. Posypujemy muffiny pestkami dyni (opcjonalnie). Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 25 minut (po 10 minutach dobrze przykryć muffiny arkuszem papieru śniadaniowego, gdyż mogą nam się nadmiernie przyrumienić). Po upieczeniu studzimy. Smacznego!

      mufiny dyniowe paleo

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Pyszne dyniowe muffiny. Dieta Paleo.”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      wtorek, 20 września 2016 07:27
  • środa, 26 listopada 2014
    • Strucla dyniowa z budyniem

      W prezencie otrzymałam 11-kilogramową dynię, więc z olbrzymią ochotą zajęłam się jej rozbieraniem i przerabianiem. Zrobiłam z niej m.in. zupę dyniową, granolę, gofry dyniowe, struclę i chałkę. Ta strucla wygrywa tym, że jest wilgotna dzięki budyniowi, dobra zarówno na ciepło, jak i na następny dzień. Ja zrobiłam z połowy porcji, w porównaniu z oryginałem dałam więcej budyniu i nieco mniej cynamonu.

      Strucla dyniowa z budyniem

      /keksówka na jedną strucle o wymiarach 32x9 cm, wys. 8 cm, rozszerzająca się ku górze; 1 szklanka =250 ml; inspiracja/

      2 strucle:

      • 1/5 + 1/4 szklanki ciepłej wody
      • 1 czubata łyżka cukru białego
      • 17 g świeżych drożdży
      • 1/3 szklanki ciepłego mleka
      • 1 jajko, roztrzepane
      • 3/4 szklanki puree z dynie (odsączone z nadmiaru wody)
      • 2 łyżki roztopionego masła
      • 1 czubata łyżka miodu
      • 3 1/4 szklanki mąki (ilość może ulec zwiększeniu w zależności od nawilżenia puree z dyni, ja dałam więcej mąki, aż z ciasta dało się zrobić kulę nielepiącą się do rąk)
      • 1/5 szklanki otrębów pszennych
      • 1 łyżeczka soli
      • 0,5 łyżeczki cynamonu
      • 1/4 łyżeczki kardamonu
      • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
      • dodatkowo - śmietanka/ mleko/ roztrzepane jajko do posmarowania wierzchu strucli przed zapieczeniem

      nadzienie:

      • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe ugotowane wg przepisu na opakowaniu ze zmniejszoną ilością mleka - zamiast 1 litra mleka, gotujemy budyń w 0,7 litra mleka, studzimy przed użyciem

      Przygotowujemy zaczyn drożdżowy: drożdże, cała ciepła woda, czubata łyżka cukru białego, 2 łyżki mąki - wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce, aż zaczyn podrośnie.

      Mąkę wymieszać z otrębami, solą, cynamonem, kardamonem, brązowym cukrem. Dodać podrośnięte drożdże (drożdże w kubku powinny wyraźnie zwiększyć objętość, zajmie to jakieś 5-15 minut, w zależności od ciepła w pomieszczeniu), wymieszać z suchymi składnikami. Dodać resztę składników: puree z dyni, mleko, jajko, masło, miód. Zagniatać ciasto przez ok. 5-10 minut. Ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od ręki. Jeśli jest bardzo klejące, to dodajemy mąki pszennej do uzyskania preferowanej konsystencji. Ciasto posypujemy mąką, przykrywamy miskę ściereczką, odkładamy w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość (ok. 1-1,5 godziny).

      Po tym czasie posypujemy stolnicę mąką. Dzielimy ciasto na dwie części. Rozwałkowujemy każdą na długość naszej blaszki i grubość ok. 1 cm. Rozsmarowujemy na cieście ostudzony budyń (połowa budyniu na każdą część). Zwijamy w rulon rozpoczynając od dłuższego boku. Wkładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, przykrywamy ściereczką, odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. Nagrzewamy piekarnik do 180°C, przed włożeniem blaszek do piekarnika smarujemy wierzch ciasta roztrzepanym jajkiem lub śmietanką/ mlekiem. Pieczemy ok 30-40 minut (do suchego patyczka). Jeśli wierzch zacznie nam się w czasie pieczenia za bardzo rumienić, to przykrywamy go papierem do pieczenia.

      strucla z budyniem i dynią

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Strucla dyniowa z budyniem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      środa, 26 listopada 2014 07:32
  • wtorek, 18 listopada 2014
    • Dyniowe gofry

      W prezencie otrzymałam piękną 11kg dynię. Aż dech zapiera, gdy widzi się takiego kolosa :) Oprócz zapasów na zimę dynia trafiła również do kliku dań, m.in. dyniowych gofrów. Gofry są bardzo smaczne i aromatyczne. Szkoda jedynie, że dynia oprócz smaku nadaje im jednocześnie miękkości, bo wolę chrupiące gofry, ale dla smaku jestem w stanie przymknąć oko na taką niedogodność ;)

      Dyniowe gofry

      /1 szklanka=250ml, inspiracja/

      • 2 jaja
      • 1 szklanka puree z dyni
      • 1 szklanka mleka w temp. pokojowej
      • 4 łyżki oleju lub roztopionego masła
      • 1/4 szklanki cukru trzcinowego
      • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
      • 1 1/4 szklanki mąki pszennej (tutaj w zależności od wilgotności puree należy modyfikować ilość mąki. Ciasto powinno być dość gęste, podobne do naleśnikowego)
      • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1/4 łyżeczki soli
      • 0,5 łyżeczki cynamonu
      • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
      • olej do smarowania gofrownicy

      Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno.

      W drugiej misce ubić mikserem żółtka z puree z dyni, mlekiem, olejem, cukrem, solą, cynamonem i imbirem.  Następnie powoli dodawać mąki wymieszane z proszkiem. Ubijać do połączenia mas. Na koniec dodać białka i delikatnie połączyć łyżką.

      Gofrownicę nagrzać, płyty gofrownicy posmarować pędzelkiem zamoczonym w oleju. Nakładać ciasto i piec gofry do zbrązowienia (u mnie ok. 4 minuty - czas zależy od mocy gofrownicy).

      Podawać suche lub z dowolnymi dodatkami.

      gofry z dynią

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Dyniowe gofry”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      wtorek, 18 listopada 2014 07:49
  • wtorek, 22 października 2013
    • Pyszny krem z dyni

      Dynia jaka jest każdy widzi. Brzuchata, słoneczna i pełna aromatu. Ciągle jestem zafascynowana ile ciekawych potraw można zrobić z dyni. I najbardziej fascynują mnie te, gdzie dynia nie jest zasypana cynamonem, czy przyprawą do piernika, gdzie ta przyprawa na tyle dominuje, że nie czuć nic innego. W tej zupce znajdziemy jeszcze kilka innych składników, które sprawiają, że zupa jest aromatyczna i lekko pikantna. Smaczna zarówno na ciepło i na zimno. Źródło.

      Pyszny krem z dyni

      • 1,5 kg dyni
      • 1 duża cebula
      • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
      • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
      • 1/4 łyżeczki cynamonu
      • gałka muszkatołowa - malutka szczypta, tyle co na czubku noża
      • 2 łyżki miodu lub syropu z agawy
      • 1 łyżka octu winnego (u mnie ocet z czerwonego wina)
      • woda lub bulion (u mnie rosół z kury)
      • sól, pieprz
      • pestki dyni

      Dynię obrać, pokroić w kostkę. Na dno garnka nalać wodę i wrzucić tam dynię. Gotujemy aż będzie miękka.

      Cebulę pokroić w kostkę. Na dnie garnka o grubym dnie rozgrzewamy olej i wrzucamy tam cebulę.  Podsmażać przez 2-3 minuty na małym ogniu do zeszklenia. Następnie dodajemy paprykę, cynamon, gałkę muszkatołową. Podsmażać kolejne 3 minuty.

      Dynię dodać do cebuli z przyprawami. Gotujemy razem przez ok. 2-3 minuty. Następnie dolać tyle bulionu lub wody, by przykryła warzywa.  przykryć garnek pokrywką. Gotować przez 10 minut.

      Zdjąć z ognia. Zmiksować blenderem zupę. Dodać ocet, miód, sól i pieprz do smaku. Podawać gorącą posypaną pestkami dyni.

      pyszny krem z dyni

      Zupa została przygotowana w ramach wspólnego gotowania z:

      Gin; Lejdi;Maggie ; Martynosia; Mirabelka ;Mops w kuchni ; Pela ; Siankoo; Siaśkabartoldzik 

      Oczywiście zupa bierze udział w Akcji Bei "Festiwal dyni 2013".

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Pyszny krem z dyni”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      wtorek, 22 października 2013 19:02

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne