Wpisy otagowane „sernik”

  • piątek, 23 czerwca 2017
    • Truskawkowiec - pyszny sernik truskawkowy bez pieczenia

      Truskawkowiec, czyli sernik bez pieczenia, na zimno, to pyszne ciasto, które nie wymaga specjalnych umiejętności do robienia ciast. Potrzebny będzie jednak blender, by zrobić mus z truskawek oraz troszkę czasu, którego potrzebujemy na poszczególne fazy. Warto wypróbować w sezonie na truskawki, gdyż jest na prawdę pyszne. Idealna pozycja na lato!

      Truskawkowiec

      / 1 szklanka = 250 ml; blacha 25x30 cm/

      • spód - pół dużego opakowania herbatników lub 2 mniejsze opakowania (na blaszkę będzie potrzeba około 20 herbatników)

      masa sernikowa

      • 850 g truskawek (350 g na mus truskawkowy, 350 g do pokrojenia do środka ciasta, 150 g do ozdobienia wierzchu)
      • 5 łyżek cukru pudru
      • 2 opakowania galaretki truskawkowej + 1,5 szklanki wody
      • 3 łyżeczki żelatyny w proszku
      • 125 ml (pół szklanki) śmietanki 30%
      • 500 g twarogu 3-krotnie mielonego lub serka białego homogenizowanego

      Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wyłożyć dno ciastkami.

      Galaretki i żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i zostawić do ostudzenia do temperatury pokojowej.

      350 g truskawek zmiksować z cukrem pudrem blenderem na mus. Mus połączyć z twarogiem / serkiem, wymieszać. Powoli dodawać galaretki z żelatyną ostudzone do temperatury pokojowej.

      W osobnym naczyniu ubić śmietankę. Połączyć z masą serową - truskawkową. Pokroić truskawki i wymieszać z masą serową. Włożyć do lodówki i gdy zrobi się gęstsza wylać na ciasteczkowy spód. Przyozdobić pozostałymi kawałkami truskawek. Włożyć do lodówki (najlepiej zabezpieczyć blaszkę folią spożywczą, żeby masa nie wchłaniała zapachu lodówki). Ciasto jest gotowe, gdy całkowicie stężeje.

      truskawkowiec

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Truskawkowiec - pyszny sernik truskawkowy bez pieczenia”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      piątek, 23 czerwca 2017 08:56
  • poniedziałek, 26 września 2016
    • Sernik z pietruszką

      Sernik z pietruszką brzmi jak szalony pomysł. A ja uwielbiam takie niesztampowe przepisy! Gdy okazują się na dodatek pyszne, to jestem w pełni zadowolona. W słodyczach do tej pory umieściłam takie warzywa jak: marchew, cukinia, fasola, szpinak, dynia, kapusta (kiszona), pomidor, melon, bataty, buraki, ziemniaki, no i jeszcze buraka cukrowego, ale to akurat nie był udany eksperyment ;) Sami więc rozumiecie, że pietruszka mnie niezwykle kusiła. Sernik jest bardzo wilgotny i jak to z sernikami bywa - należy go przed podaniem trzymać przez kilka godzin w lodówce, dzięki czemu jego smak , struktura i konsystencja stają się dokładnie takie jakie powinniście poznać. Zachęcam do spróbowania! Dziękuję Marcin za przepis :)

      Sernik z pietruszką

      /przepis z moimi zmianami; tortownica o średnicy 21 cm; 1 szklanka = 250 ml /

      sernik z pietruszką

      spód

      • 140 g ciastek markiz typu HIT
      • 60 g masła

      Ciastka rozbijamy na jak najdrobniejsze kawałki (można to zrobić ręcznie np. przy pomocy pałki do ucierania lub przy pomocy blendera). Dodajemy roztopione ciepłe masło i łączymy składniki. Powinna powstać w miarę lepka masa. Jeśli masa będzie bardzo sucha dodajemy 1-2 łyżki ciepłej wody i mieszamy masę. Masą wykładamy dno tortownicy i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

      masa serowa

      • 1 kg sera (u mnie 750 g sera twarogowego przepuszczonego przez maszynkę do mielenia i 250 g serka homogenizowanego; sernik najlepiej będzie smakować z mielonym twarogiem, jednak jeśli nie macie czasu i ochoty na mielenie, to możecie wykorzystać serek homogenizowany)
      • 160 g cukru (3/4 szklanki)
      • 3 jaja
      • 20 g masła
      • 1 cukier waniliowy
      • 2 korzenie pietruszki (ok. 120g)
      • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

      Do piekarnika wkładamy metalową miseczkę z nalaną do środka wodą i włączamy piekarnik by nagrzać go do 180st C.

      Masło stopić i ostudzić do temperatury pokojowej.

      Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać zmielony ser oraz startą na drobnych oczkach tarki pietruszkę.  Zmiksować. Następnie dodać stopione masło i mąkę ziemniaczaną. Wszystko zmiksować.

      Masę przełożyć do tortownicy. Kilka razy podnieść blaszkę na wysokość 2-3 cm i spuścić na blat, by pozbyć się powietrza z masy.

      Tortownicę wkładamy na większą blaszkę (może być taka na cały piekarnik. Jest to konieczne, gdyż jeśli nie mamy szczelnej tortownicy, to podczas pieczenia może nam wykapywać płyn.) Piec przez godzinę. Jeśli po tym czasie masa byłaby bardzo niestabilna (jak budyń), to najlepiej wyłączyć piekarnik i zostawić sernik w piekarniku, aż całkiem wystygnie (ja tak zrobiłam).  Po wystudzeniu sernika do temperatury pokojowej przygotowujemy słony karmel i następnie zostawimy sernik na przynajmniej 6 godzin w lodówce. Dopiero wtedy nabierze pełni smaku.

      sernik z pietruszką

      Słony karmel:

      • 100 g cukru
      • 1 łyżka wody
      • 75 ml śmietanki 30% lub 36%
      • 25 g masła
      • szczypta soli
      • 2 łyżki prażonego na suchej patelni słonecznika

      Cukier i wodę wkładamy do garnka. Podgrzewamy, aż  masa zacznie się robić złota. Wtedy wlewamy śmietankę oraz masło i stale mieszając podgrzewamy, aż karmel całkiem nam się roztopi i masa lekko zgęstnieje. Wtedy zdejmujemy z ognia i dodajemy sól. Gdy masa lekko przestygnie polewamy nią sernik, posypujemy wierzch słonecznikiem i umieszczamy sernik w lodówce na przynajmniej 6 godzin, wtedy będzie doskonały do jedzenia.

      sernik z pietruszką

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 26 września 2016 07:39
  • poniedziałek, 25 lipca 2016
    • Pyszny sernik czekoladowy

      Czekolada i sernik...cóż za piękne słowa :) Obydwie te rzeczy uwielbiam, ale do tej pory wolałam sernik bardziej tradycyjny, bez dodatków, by móc cieszyć się smakiem sera. Ten sernik jednak sprawia, że dla niego zmieniam zdanie. Jest kremowy, gładki, rozpływający się w ustach, w sam raz słodki...pożywny na tyle, że nie da się go zjeść na raz zbyt dużo. Piekłam go z dodatkową parą w piekarniku (nie, nie mam takiego nowoczesnego piekarnika...wystarczy miseczka z wodą), przez co jest jeszcze bardziej wilgotny. Po upieczeniu lekko opadł, ale i tak był wypełnił całą tortownicę i przynajmniej się wyrównał, więc nie ma się czym przejmować. Jeśli kochacie serniki i czekoladę zróbcie go koniecznie. Jest pyszny!

      Sernik czekoladowy

      /inspiracja; tortownica o średnicy 21 cm/

      spód

      • 140 g herbatników (u mnie pełnoziarniste)
      • 2 łyżki miodu lub cukru
      • 2 łyżki kakao
      • 60 g roztopionego masła lub margaryny

      Ciastka zmiksować lub zgnieść na pył (jeśli je zgniatamy, to nie przejmujmy się, że zostaną drobne kawałki ciastek). Dodajemy kakao, mieszamy, dodajemy miód, roztopione masło, mieszamy. Powinna powstać masa, która da się zlepić, gdy ją zgnieciemy. Jeśli tak się nie dzieje dodajmy nieco ciepłej wody i wymieszajmy (ilość płynu będzie zależeć od rodzaju ciastek których użyjemy). Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie na dno wsypujemy ciastka i równomiernie rozkładamy po dnie, przyciskając. Wkładamy do lodówki.

      Masa sernikowa

      • 200 g czekolady deserowej + 1 łyżka masła/margaryny + 2 łyżeczki kakao
      • 700 g serka naturalnego
      • 400 g mleka skondensowanego słodzonego
      • 130 g jogurtu greckiego lub gęstego jogurtu naturalnego
      • 0,5 łyżeczki ekstraktu lub aromatu waniliowego
      • szczypta soli
      • 3 jajka
      • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej / można zastąpić budyniem śmietankowym lub waniliowym - proszek/

      pyszny sernik czekoladowy

      Czekoladę z kakao i masłem/ margaryną rozpuścić w kąpieli wodnej (do garnka na dno wlewamy wodę, na garnek nakładamy miskę z czekoladą, masłem/margaryną i kakao, gotujemy, aż czekolada się roztopi, wymieszać). Odstawić do ostudzenia.

      Rozgrzewamy piekarnik do 175°C. Na dno piekarnika wstawiamy metalową miseczkę z wodą.

      Serek zmiksować na wolnych obrotach z jogurtem. Dodać mleko skondensowane, zmiksować. Dodać rozpuszczoną czekoladę, skrobię ziemniaczaną, sól, ekstrakt waniliowy. Wolno zmiksować do połączenia. Następnie dodajemy po jednym jajku i krótko miksujemy do połączenia. Masę wyłożyć na wcześniej przygotowany spód. Tortownicę kilka razy spuścić z małej wysokości (ok 2-3 cm) na blat, by pozbyć się powietrza z masy.Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 60 minut. Ja po 35 minutach pieczenia przykryłam wierzch sernika arkuszem papieru śniadaniowego, by się nie przypalił. Po ok godzinie pieczenia, gdy poruszymy blaszką, masa sernika będzie się jeszcze lekko ruszać. Wyjmujemy sernik i studzimy do temperatury pokojowej. Wierzch możemy polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladą (około 50-100 g ) lub przyozdobić ganache z czekolady i posypać startą czekoladą. Sernik ostudzony do temperatury pokojowej należy włożyć jeszcze na minimum 2 godziny (a najlepiej na całą noc) do lodówki, by się ustabilizował.

      pyszny sernik czekoladowy

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Pyszny sernik czekoladowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 25 lipca 2016 06:01
  • poniedziałek, 26 maja 2014
    • Sernik z musem malinowym na bezowym spodzie

      Sernik z musem malinowym na bezowym spodzie jest idealnym deserem na upalny dzień. Lekki, owocowy i łatwy do zrobienia. 

      Sernik z musem malinowym na bezowym spodzie

      /tortownica o średnicy 22 cm/

      tort malinowy

      spód

      • 70 g migdałów bez skórki (najlepiej kupić od razu migdały w płatkach lub w słupkach)
      • 125 g białej czekolady
      • 20 g masła lub oleju kokosowego
      • ok. 30 g ciastek bezowych

      Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować olejem. Migdały posiekać (jeśli mamy w całości), uprażyć na suchej patelni. Przestudzić.

      Masło (lub olej) oraz czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (do garnka na dno nalewamy wodę, na garnek układamy miskę z czekoladą i masłem; miska nie może dotykać wody). Po rozpuszczeniu ściągamy miskę z garnka, mieszamy masę z migdałami i pokruszonymi bezami. Wykładamy na dno tortownicy, lekko ubijamy łyżką i wkładamy do lodówki na 30 minut.

      sernik malinowy

      mus

      • 450 g malin (ok. 330 g na mus - lub zastąpić gotowym musem; ok. 100-120 g całych malin do przybrania)
      • 250 g mascarpone
      • 400 g mielonego twarogu
      • 200 g śmietany kremówki
      • 3 łyżki żelatyny
      • 75 g cukru
      • ok. 30 g ciastek bezowych - do przybrania wierzchu tortu

      Przygotowujemy dwie miseczki. W każdej mieszamy 1,5 łyżeczki żelatyny z zimną wodą (wody tyle by przykryła żelatynę). Zostawiamy do napęcznienia.

      Maliny zmiksować blenderem na mus i przecieramy przez sitko, żeby oddzielić pestki.

      Mascarpone zmiksować z cukrem i mielonym twarogiem.

      Mus malinowy wymieszać  1/3 masy serowej.

      Do żelatyny dodać nieco wrzącej wody, wymieszać aż do rozpuszczenia. Jedną porcję dodać do masy serowej, drugą do masy malinowej. Obydwie masy włożyć do lodówki na 10-15 minut.

      Ubić śmietanę kremówkę. Rozdzielić na połowę i wymieszać z obydwiema masami. Na dno tortownicy wykładać naprzemiennie masę malinową i serową. Na koniec pomieszać nożem lub wykałaczką by otrzymać marmurkowy wzór. Ciasto włożyć na 4 godziny do lodówki.

      Przed podaniem udekorować wierzch malinami i posypać rozkruszonymi bezami.

      sernik malinowy

      Sernik zrobiłyśmy z dziewczynami w ramach Ezoterycznego spotkania przy piekarniku, polecam więc zajrzeć do Ani i Moniki.

      Źródło przepisu: dodatek do Twojego Stylu „34 pomysły na pyszne i proste, efektowne ciasta i ciasteczka”

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik z musem malinowym na bezowym spodzie”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 26 maja 2014 07:55
  • czwartek, 09 stycznia 2014
    • Sernik gotowany

      Sernik gotowany pierwszy raz jadłam u koleżanki. A serniki uwielbiam. Taki gotowany sernik smakuje inaczej od pieczonego. Mam wrażenie że jest bardziej serowy. Dość ciężki, zbity, pełen smaku. Wspaniały. Takie serniki lubię. Dobrze mu obi na smak, gdy poleży dłużej w lodówce. Ciastka miękną w czasie leżenia w lodówce. Lepiej dać te bardziej twarde, żeby nam się nie rozpadały podczas krojenia. Można także upiec niski biszkopt i przełożyć go masą serową. Myślę, że także czekoladowa wersja spodu świetnie by się sprawdziła do tego ciasta. No ale wersja dla leniwych też jest świetna :) Źródło.

      Sernik gotowany

      /1 szklanka =250 ml/

      • 1 kg twarogu zmielonego dwukrotnie
      • 1 szklanka cukru
      • 1 opakowanie cukru waniliowego lub 1 łyżeczka aromatu waniliowego
      • 4 jajka
      • 1 kostka margaryny lub masła
      • garść rodzynek
      • 5 paczek herbatników
      • 3 łyżki mleka (dałam nieco więcej, tyle by dało się wymieszać budyń)
      • 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
      • polewa czekoladowa

      Wszystkie składniki oprócz mleka, budyniu i rodzynek wrzucić do garnka i gotować aż lekko zgęstnieje (ja gotowałam może z 10 minut). Następnie dodać rodzynki oraz wymieszany w mleku budyń. Zagotowujemy.

      Na dnie blaszki układamy ciastka. Wykładamy na to gorącą masę masę serową, przykrywamy warstwą herbatników. Polewamy polewą czekoladową. Zostawiamy do ostygnięcia. Gdy ostygnie przykrywamy blaszkę folią spożywczą i odkładamy sernik do lodówki lub w chłodne miejsce na 6 godzin.

      sernik gotowany z herbatnikami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik gotowany”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      czwartek, 09 stycznia 2014 18:10

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne