Wpisy otagowane „lody”

  • sobota, 27 stycznia 2018
    • Kolacja degustacyjna - Hotel Złoty Róg

      W zeszłym tygodniu i innymi gośćmi, w tym grupą blogerów, miałam okazję uczestniczyć w kolacji na której próbowaliśmy dań z autorskiego menu degustacyjnego Piotra Markowskiego. Kolacja odbyła się w restauracji Hotelu Złoty róg w Kostrzynie Wielkopolskim (możecie tu wstąpić odbywając podróż na trasie Poznań - Warszawa). Piotra Markowskiego poznaniacy mogą znać z takich restauracji jak Blow up hall 50/50 oraz, nieistniejącej już, Jadalni.

      Kolacja była świetnym przeżyciem kulinarnym. Widać, że menu jest przemyślane. Pewnym zaskoczeniem było tak szerokie zastosowanie rokitnika. Rokitnika próbowałam do tej pory w formie soku, który zapewne był niesamowicie zdrowy, jednak nie do przejścia w smaku. Teraz rokitnik został odczarowany i okazało się, że świetnie się sprawdza zarówno w formie wytrawnej jak i w deserach.

      Poniżej kilka kadrów z kolacji. Mam nadzieję, że Wam się spodobają :) 

      Przystawka zimna - marynowany łosoś islandzki w cytrusach z chipsem jaglanym, musem z rokitnika i jabłka jonagold

      łosoś islandzki

      Przystawka ciepła - wątróbka z sarny z puree z gruszki konferencji i chrupiącym chlebem orzechowym

      zupa - delikatny krem z topinamburu z prażonymi kasztanami na palonym maśle  - to jest absolutny hit - gdy będzie w menu, to koniecznie spróbujcie :)

      zupa topinambur

      danie główne rybne - pieczona polędwica z dorsza z pistacjami i veloute z zielonej pietruszki i jarmużu

      dorsz w pistacjach

      pre deser - lody jogurtowe z rokitnikiem

      lody jogurtowe sos z rokitnika

      danie główne mięsne - comber jagnięcy z kremową kaszą orkiszową i emulsją z pasternaka

      comber jagnięcy

      deser - mus czekoladowy z szarą bezą i sałatka z mango i chilli

      mus czekoladowy

      Dziękuję za zaproszenie i fantastyczne doznania smakowe :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Kolacja degustacyjna - Hotel Złoty Róg”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      sobota, 27 stycznia 2018 08:40
  • sobota, 29 lipca 2017
  • czwartek, 29 września 2016
  • piątek, 05 sierpnia 2016
    • Granita cytrynowa

      Granita to sycylijski mrożony deser na bazie kawy lub soków owocowych. Wersja cytrynowa jest orzeźwiająca, ale nie kwaśna. Idealne na upalne dni. Przepis pochodzi z książki z serii Z kuchennej półeczki: Kuchnia włoska.

      Granita cytrynowa

      • skórka otarta z 3 cytryn
      • 200 ml soku cytrynowego
      • 100 g cukru białego
      • 500 ml zimnej wody

      Skórkę otartą z cytryny, sok cytrynowy i cukier umieszczamy w garnku. Doprowadzamy do wrzenia. Gotować ok 6-10 minut, aż będzie mieć konsystencje syropu. Pozostawić do wystygnięcia.

      Wystudzoną masę przelać przez sitko, żeby pozbyć się skórki. Wymieszać z zimną wodą. Przelać do naczynia w którym będziemy zamrażać.

      Zamrażać przez około 4-5 godzin. Co około godzinę najlepiej przemieszać granitę łyżką, żeby lody się równomiernie zamroziły. Przed podaniem wykładamy na chwilę z zamrażalnika, a następnie wyskrobujemy łyżką odpowiednią porcję.

      granita cytrynowa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Granita cytrynowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      piątek, 05 sierpnia 2016 10:17
  • sobota, 02 maja 2015
    • Przegląd kwietniowych nowości spożywczych - część 1

      Wiosną na rynku pojawia się wiele nowych produktów spożywczych, a także kilka nowych smaków już znanych produktów, odświeżane są szaty graficzne opakowań. Kilka z tych nowości chciałabym Wam przedstawić i wyrazić swoją opinię. Mam nadzieję, że i Wy powiecie co o nich sądzicie, czy Wam smakują, czy są warte swojej ceny i co jeszcze ciekawego spotkaliście na półkach w sklepie. Dzisiaj część pierwsza przeglądu nowości na rynku spożywczym. Zapraszam do dzielenia się opiniami.

      Na początek produkt, który był wprowadzany na rynek z blogerami kulinarnymi, więc być może na którymś blogu spotkaliście już lody Carte d'or chocolate brownie. Zacznijmy od tego, że same słowa "czekolada", "brownie" wzbudzają we mnie pozytywne odczucia :) W połączeniu z lodami to musi być pyszne. Lody czekoladowe są moim ulubionym smakiem, więc i tu towarzyszył mi dreszczyk emocji przy otwieraniu pudełka. Po otwarciu widzimy 6 przyjemnych dla oka czekoladowych górek posypanych ciastem brownie. Lody są bardzo smaczne, a kawałki brownie świetnie współgrają z konsystencją lodów. To lody dla czekoladohlików, gdyż są mocno czekoladowe w smaku i właśnie im polecam spróbowanie tych lodów.

      carte dor chocolate brownie

      carte dor chocolate brownie

      Minusy: cena.

      • Cena: 14,99zł/900ml
      • Info z opakowania: Lody czekoladowe (w tym 5% mlecznej czekolady) z sosem czekoladowym (w tym 2% czekolady) (15%) i kawałkami ciastek brownie (3%). Skład: odtworzone odtłuszczone mleko, cukier, woda, syrop glukozowo-fruktozowy, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu, oleje roślinne (kokosowy, słonecznikowy), preparat serwatkowy (mleko), syrop glukozowy, miazga kakaowa, mleko pełne w proszku, mąka pszenna, masło kakaowe, tłuszcz mleczny, jaja, kakao w proszku, emulgatory (mono-i diglicerydy kwasów tłuszczowych, fosfatydy amonu), stabilizatory (mączka chleba świętojańskiego, guma guar), cukier trzcinowy, cukier inwertowany, mąka kukurydziana, sól, substancja spulchniająca (węglany sodu). Może zawierać orzechy.
      • wartość odżywcza

       carte dor chocolate brownie

       

      Kolejną nowością jest nowy smak mentosów: Mentos Choco - cukierki karmelowe z czekoladowym nadzieniem. Cukierki są nieco większe od standardowego mentosa, gdyż musi się w nim zmieścić czekoladowe nadzienie. Całkiem inne od pozostałych smaków mentosów. Jeśli ktoś lubi cukierki typu milka toffee, cadbury eclairs, to i tego mentosa polubi. Nieco klejące się do zębów, z czekoladowym nadzieniem, w sam raz do torebki na wypadek nagłej potrzeby zjedzenia czegoś słodkiego.

      mentos choco

      • Cena:2,48zł/opakowanie 38g
      • Skład: cukier, syrop glukozowy, czekolada 27% (cukier, miazga kakaowa, tłuszcz mleczny, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu, emulgator (lecytyny (z soi)), aromat), mleko słodzone zagęszczone, dekstroza, odtłuszczone mleko w proszku, sól, substancja zagęszczająca (guma arabska), aromat, olej roślinny (kokosowy), dekstryna, substancja glazurująca (wosk carnauba).


      Po tych wszystkich słodyczach pora na coś zdrowego - dwa nowe produkty firmy Marwit - Zupa krem z brokułów z serem pleśniowym oraz Świeży sok z winogron i jabłek (seria limitowana).

      Zupę odnajdziemy w lodówkach. Skład jest bardzo dobry, opakowanie duże (500ml), sam smak zupy też fajny (taka standardowa zupka, jaką każdy z nas może w domu zrobić - brokuły, ziemniaki, woda, ser, sól). Według mnie to świetny produkt do kupienia, gdy wypadnie nam sytuacja, że musimy kupić gotowca lub po prostu nie mamy zdolności/ochoty/czasu do robienia zup. Nie porównuję tego produktu z "zupkami chińskimi" bo to nie ta liga. Zupa nie posiada substancji konserwujących, zagęszczających, wzmacniających smak, barwników.

      zupa marwit brokułowa

      • Składniki: brokuły 40%, woda 34%, ziemniaki 24%, ser pleśniowy 1,6% (mleko pełne pasteryzowane, sól, stabilizator: chlorek wapnia, czyste kultury mleczarskie, podpuszczka mikrobiotyczna, szlachetna pleśń Penicillum roqueforti), sól.
      • wartość odżywcza w 100ml: wartość enetgtyczna 182kJ/43kcal, tłuszcz 0,6g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,3g, węglowodany 6,8g, w tym cukry 5,5g, białko 1,8h, sól 0,6g
      • Cena: 5,99zł/ opakowanie 500ml


      Drugą nowością firmy Marwit jest sok z winogron i jabłek. Nie jest on produkowany z koncentratu, nie jest pasteryzowany. Sok jest smaczny. Balans między słodyczą i kwaskowatością jest świetny. Sok na pewno stanowi świetną alternatywę dla słodzonych napojów, choć cena jest dość duża, a i musimy uważać, by przechowywać go w lodówce.

      • Cena:3,99zł/ butelka 250ml
      • składniki: sok z czerwonych winogron 60%, sok z jabłek 40%.

       marwit winogrono jabłko

       Próbowaliście już opisanych produktów? Jaka jest Wasza opinia?

      Zapraszam wkrótce na cześć drugą testu.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Przegląd kwietniowych nowości spożywczych - część 1 ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      sobota, 02 maja 2015 14:21

Kalendarz

Luty 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne