Wpisy otagowane „tort”

  • poniedziałek, 26 maja 2014
    • Sernik z musem malinowym na bezowym spodzie

      Sernik z musem malinowym na bezowym spodzie jest idealnym deserem na upalny dzień. Lekki, owocowy i łatwy do zrobienia. 

      Sernik z musem malinowym na bezowym spodzie

      /tortownica o średnicy 22 cm/

      tort malinowy

      spód

      • 70 g migdałów bez skórki (najlepiej kupić od razu migdały w płatkach lub w słupkach)
      • 125 g białej czekolady
      • 20 g masła lub oleju kokosowego
      • ok. 30 g ciastek bezowych

      Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować olejem. Migdały posiekać (jeśli mamy w całości), uprażyć na suchej patelni. Przestudzić.

      Masło (lub olej) oraz czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (do garnka na dno nalewamy wodę, na garnek układamy miskę z czekoladą i masłem; miska nie może dotykać wody). Po rozpuszczeniu ściągamy miskę z garnka, mieszamy masę z migdałami i pokruszonymi bezami. Wykładamy na dno tortownicy, lekko ubijamy łyżką i wkładamy do lodówki na 30 minut.

      sernik malinowy

      mus

      • 450 g malin (ok. 330 g na mus - lub zastąpić gotowym musem; ok. 100-120 g całych malin do przybrania)
      • 250 g mascarpone
      • 400 g mielonego twarogu
      • 200 g śmietany kremówki
      • 3 łyżki żelatyny
      • 75 g cukru
      • ok. 30 g ciastek bezowych - do przybrania wierzchu tortu

      Przygotowujemy dwie miseczki. W każdej mieszamy 1,5 łyżeczki żelatyny z zimną wodą (wody tyle by przykryła żelatynę). Zostawiamy do napęcznienia.

      Maliny zmiksować blenderem na mus i przecieramy przez sitko, żeby oddzielić pestki.

      Mascarpone zmiksować z cukrem i mielonym twarogiem.

      Mus malinowy wymieszać  1/3 masy serowej.

      Do żelatyny dodać nieco wrzącej wody, wymieszać aż do rozpuszczenia. Jedną porcję dodać do masy serowej, drugą do masy malinowej. Obydwie masy włożyć do lodówki na 10-15 minut.

      Ubić śmietanę kremówkę. Rozdzielić na połowę i wymieszać z obydwiema masami. Na dno tortownicy wykładać naprzemiennie masę malinową i serową. Na koniec pomieszać nożem lub wykałaczką by otrzymać marmurkowy wzór. Ciasto włożyć na 4 godziny do lodówki.

      Przed podaniem udekorować wierzch malinami i posypać rozkruszonymi bezami.

      sernik malinowy

      Sernik zrobiłyśmy z dziewczynami w ramach Ezoterycznego spotkania przy piekarniku, polecam więc zajrzeć do Ani i Moniki.

      Źródło przepisu: dodatek do Twojego Stylu „34 pomysły na pyszne i proste, efektowne ciasta i ciasteczka”

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik z musem malinowym na bezowym spodzie”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 26 maja 2014 07:55
  • sobota, 28 września 2013
    • Tort z patelni

      Jak się okazuję brak piekarnika to nie problem, by mieć tort i to nie taki sernikowy, czy z galaretką na zimno. Wystarczy patelnia i dostęp do kuchenki. Zaintrygował mnie ten tort i powiem, że wyszedł fajny. Nie mam zdjęcia tortu w przekroju, ale wyszło nieco mało masy. Podaję przepis zwiększoną jej ilością, tak, żeby już było idealnie. Jedynym mankamentem jest to, że tort trzeba przygotować przynajmniej 24 godziny wcześniej (a jak się uda, to i z 1,5-2 dni wcześniej), żeby blaty zdążyły zmięknąć. Ja jadłam na drugi dzień i był ok, ale jeszcze bym mu dała z pół dnia w lodówce. Świetnie znosi mrożnie, nawet bym powiedziała, że działa to na jego korzyść, bo po odmrożeniu blaty nabierają pełnego smaku biszkopcików :) Nie trzeba się więc bać jego wielkości, bo śmiało możemy go pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do zamrażarki, a następnie wyjąć na kilka godzin przed spożyciem. W oryginale tort był przełożony tylko  białą masą, ja dodałam masę czekoladową i dżem. Wszystko to tworzy fajną kompozycję. Źródło.

      Tort z patelni z masą budyniową

      /1 szklanka=250ml/

      Placki:

      • 1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego (możemy zostawić ok.3 łyżek mleka, przyda się do masy)
      • 1 jajko
      • 1 łyżeczka sody
      • 1 łyżeczka octu
      • ok. 5 szklanek mąki

      mleko mieszamy z jajkiem, dodajemy sodę wymieszają z octem, a następnie mąkę w takiej ilości, by powstało gładkie, nieklejące się za bardzo ciasto. Dzielimy ciasto na 7 części. Każdą z części rozwałkowujemy na wielkość trochę większą od dużego talerza (ja użyłam dna tortownicy o średnicy 20cm). Ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem. Usmażyć z każdej strony na suchej patelni. Najlepiej ciasto wyrasta, gdy zrobimy maksymalny płomień zaraz przed włożeniem placka, a później zmniejszymy ogień, by go nie spalić.

      tort z patelni

      Masa budyniowa:

      • ok. 3 łyżek mleka słodzonego zagęszczonego z puszki
      • 1 litr mleka krowiego
      • 7 łyżek mąki pszennej
      • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
      • 4 jajka
      • 1,5 szklanki cukru
      • 200 g masła
      • 1 opakowanie cukru waniliowego
      • 1 łyżeczka ekstraktu (aromatu) waniliowego
      • 1 łyżeczka aromatu do sernika (można zastąpić waniliowym i pomarańczowym)
      • 4 łyżki kakao niesłodzonego
      • ok. 3-4 łyżek dowolnego dżemu (najlepiej powideł śliwkowych lub dżemu truskawkowego)

      Mleko krowie, jajka, mąkę, cukier, cukier waniliowy i aromaty zmieszać. Ok. 350-400 ml odlewamy do drugiego garnka i łączymy z kakao. Mleko w każdym garnku gotujemy i mieszamy, by powstała masa budyniowa. Powinna być w miarę gęsta.

      Gdy masa jest gotowa zdejmujemy garnek z ognia i do każdej wkładamy masło (do jasnej ok. 120g masła, do ciemnej ok. 80 g masła, tak by było w miarę proporcjonalnie). Mieszamy, aż masło się rozpuści.

      Gorącą masę będziemy wykładać na blaty:

      Do każdego blatu przykładamy duży talerz (lub dno tortownicy) i obkrawamy boki, by zyskać równe placki. Pozostałe kawałki kruszymy palcami.

      Najlepiej położyć każdy placek na stole i rozłożyć na nich masę. Ja na dwóch plackach położyłam ciemną masę, na jednym dżem wymieszamy z mlekiem skondensowanym, na reszcie jasną masę (jeśli chcemy przykryć boki, to zostawiamy masę na ten cel). Następnie kładziemy placki jedne na drugim (najlepiej naprzemiennie - jasna masa/ ciemna/jasna/dżem/jasna/ciemna/jasna). Wierzch przyozdabiamy pokruszonymi skrawkami ciasta. Wkładamy do lodówki na przynajmniej 1 dzień (24godziny), a najlepszy jest po 1,5 dnia lub po zamrożeniu i rozmrożeniu.

       tort z patelni

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Tort z patelni”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      sobota, 28 września 2013 12:03
  • środa, 29 maja 2013
    • Tort z brzoskwiniami, granatem i białą czekoladą

      Tort na kruchych blatach był pieczony z okazji World Baking Day i był propozycją Małej Cukierenki. W tamtym przypadku podany z truskawkami i borówkami. U mnie z tym co akurat znalazłam w sklepie - brzoskwinie i owoc granatu. Oczywiście owoce możemy dowolnie modyfikować. Najlepiej, żeby były lekko kwaskowate, gdyż czekolada sprawia, że tort jest dość słodki, ale za to bardzo smaczny.

      Tort z brzoskwiniami, granatem i białą czekoladą z kruchymi blatami

      Ciasto

      • 300 g mąki pszennej tortowej
      • 100 g zmielonych orzechów (użyłam laskowych, może być mieszanka laskowych, włoskich, migdałów)
      • 90 g cukru pudru
      • 2 łyżeczki cukru waniliowego
      • 250 g schłodzonej margaryny

      Wymieszać razem suche składniki, następnie dodać posiekaną margarynę i szybko wyrobić. Ciasto podzielić na 5 części i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć ciasto i rozłożyć w pięciu tortownicach o średnicy ok 20 cm (ja narysowałam koła na papierze do pieczenia o wskazanej średnicy, wylepiłam ciastem i piekłam na dużych blaszkach).

      Wg autorki przepisu blaty należy piec przez 25 minut w 170°C przy włączonym termoobiegu lub w 180°C przy funki grzania góra-dół. U mnie starczyło 10-12 minut w 170°C.

      Krem

      • 300 g białej czekolady
      • 500 ml śmietanki 30%
      • pół łyżeczki aromatu waniliowego

      Do garnka wlać 250 ml śmietanki i dodać połamaną czekoladę. Podgrzewać mieszając, aż czekolada się rozpuści. Zdjąć z ognia i po ostudzeniu do temperatury pokojowej włożyć do lodówki na 2-3 godziny (masa zgęstnieje).

      Następnie ubić pozostałą śmietankę. Mikserem ubijać przez chwilę masę z czekolady, żeby się spulchniła. Dodać po trochu ubitą kremówkę, mieszać mikserem na wolnych obrotach.

      Dodatki

      • 6 brzoskwiń (mogą być z puszki) lub nektarynki (można zastąpić innymi owocami, np. truskawkami)
      • pół owocu granatu (można zastąpić np. jagodami)

      Każdy z blatów posmarować kremem i położyć na niego brzoskwinie pokrojone na kawałki. Boki można ozdobić szprycą lub wygładzić na koniec kremem. Wierzch posypać ziarenkami granatu. Włożyć do lodówki na minimum 6 godzin, żeby zmięknął (najlepiej jeść na drugi dzień.

       tort z białą czekoladą

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Tort z brzoskwiniami, granatem i białą czekoladą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      środa, 29 maja 2013 10:30
  • czwartek, 10 maja 2012
    • Letni tort szwedzki wg Nigelli. Weekendowa Cukiernia #4

      Mija kolejny miesiąc, a wraz z nim mamy nowe wyzwanie w Weekendowej Cukierni, której gospodynią jest Dusia z Dusiowej Kuchni. Na tapetę znowu weszła Nigella Lawson (książka "Kuchnia. Przepisy z serca domu") i nasza gospodyni zaproponowała za nią Letni tort szwedzki. Przyznam, że na początku przemknęła mi myśl "O nie, znowu bita śmietana na torcie. Nigella chyba ją uwielbia" - ja tymczasem nie przepadam. Sytuację ratuje krem waniliowy, który sprawia, że nawet ta śmietana nie przeszkadza. No więc czyniąc przygotowania poszłam do sklepu z myślą, że w ramach oszczędności kupie brzoskwinie w puszce i z nimi zrobię tort. Ominęłam stoisko z owocami i warzywami, zgarnęłam puszkę z półki i pomknęłam ku kasie. Przede mną starsze małżeństwo rozpakowało na taśmę swoje zakupy i mieli truskawki...Oj! Temu widokowi trudno się oprzeć. Zawróciłam i wyszłam ze sklepu z truskawkami, których 500 g było w tej samej cenie co brzoskwinie. Co prawda bałam się ich smaku, ale zupełnie niepotrzebnie.

      Przechodząc do tortu - niebo w gębie. Smak maksymalnie kojarzący się z latem. Truskawki, waniliowy krem, biszkopt... Lekki i smaczny. Nieco można się bać go wystawić latem na stół, żeby śmietana nie popłynęła, ale zapewniam, że przy tym smaku za długo tort nie postoi :). Smacznego!

      Szwedzki letni tort - WC#4


      Krem waniliowy

      • 2 żółtka
      • 2 łyżki cukru
      • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej (dałam 3 łyżki)
      • 250 ml tłustego mleka
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

      Spód do tortu (tortownica 22-23 cm)

      • 3 jajka
      • 250 g cukru
      • 90 ml świeżo zagotowanej wrzącej wody
      • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 150 g mąki
      • ew. masło do natłuszczenia formy (ja formę wyłożyłam papierem do pieczenia i nie smarowałam go tłuszczem)

      Na wierzch tortu:

      • 2-3 łyżeczki cukru
      • ok. 750 g truskawek (dałam 500 g)
      • 500 ml śmietany kremówki + trochę cukru pudru dla smaku (dałam 3 łyżki)
      • 1 cukier waniliowy

      Krem waniliowy (najlepiej przygotować dzień przed przygotowaniem ciasta lub kilka godzin wcześniej, żeby zdążył wystygnąć): Wszystkie składniki, oprócz ekstraktu, podgrzać w garnku stale mieszając aż krem zgęstnieje (nie zagotowywać). Gdy zgęstnieje zdjąć z ognia, dodać ekstraktu, wymieszać. Ostudzić w lodówce. 

      Spód tortu: Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, do białości. Następnie cienkim strumieniem, ciągle mieszając wlać wrzątek. W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie wsypywać po trochu do masy jajecznej, dobrze wymieszać. Przełożyć do foremki, piec w 180°C ok 30 minut. Po upieczeniu wystudzić.

      Wierzch tortu: Kremówkę ubić na sztywno. Dodać cukru waniliowego i cukru pudru dla smaku. 

      1/3 bitej śmietany dodać do wystudzonego kremu waniliowego i wymieszać. Tort przekroić na 3 części. 2 części przekładamy kremem waniliowym i kładziemy na niego część truskawek (na pokroiłam na kawałki. Jeśli truskawki są kwaśne to można posypać przez sitko cukrem pudrem). Na wierzch kładziemy bitą śmietanę i pozostałymi całymi truskawkami.

      Przepis dodaję też do akcji "Biało- czerwoni" oraz "Wypieki z truskawką"

      Zapraszam na konkurs w kolejnym wpisie. Do wygrania wejściówki do restauracji  KLIK


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Letni tort szwedzki wg Nigelli. Weekendowa Cukiernia #4”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      czwartek, 10 maja 2012 10:04
  • czwartek, 18 sierpnia 2011

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne