Wpisy otagowane „bez pieczenia”

  • wtorek, 06 listopada 2018
    • Ciasto bez pieczenia Rajska Pianka

      Ciasto pianka kojarzy mi się z wizytami u babci. Smakowało nieco inaczej, i było tylko białe,  ale konsystencja była ta sama. Tutaj wersja pianki która szczególnie spodoba się dzieciom, ale i dorosły ciszy oko. Świetny pomysł dla gości i na przyjęcia dla milusińskich. Słodkie, kolorowe i nie trzeba piec. Samo zrobienie też jest łatwe, wystarczy tylko pilnować konsystencji. Smacznego!

      Ciasto Rajska pianka

      / blaszka ok 25x35 cm, inspiracja/

      Spód i wierzch

      • duża paczka herbatników

      Pianka

      • 1250 ml śmietanki 30% - schłodzona
      • 700 g schłodzonego jogurtu naturalnego
      • 3 łyżki cukru pudru
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
      • 2 zielone galaretki* (u mnie owoce leśne) + 400 ml świeżo ugotowanej wody
      • 2 czerwone galaretki* (u mnie truskawkowa) + 400 ml świeżo ugotowanej wody
      • 2 żółte galaretki* (u mnie cytrynowa) + 400 ml świeżo ugotowanej wody

      *należy kupić galaretki przeznaczone na 500 ml wody

      Każdą galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie (400 ml) i zostawiamy do przestygnięcia. Następnie wkładamy do lodówki i co jakiś czas sprawdzamy, czy zaczyna gęstnieć.

      Blaszkę wykładamy folią spożywczą robiąc dłuższe końcówki u góry blaszki (możemy pominąć ten krok, ale ciasto będzie nam później łatwiej wyciągnąć i kroić. Zamiast folii możemy ewentualnie użyć papieru do pieczenia).

      Na dnie blaszki układamy ciastka, żeby cała powierzchnia była zakryta.

      Gdy galaretka będzie ostudzona i zacznie gęstnieć ubijamy śmietankę. Gdy śmietanka będzie sztywniejsza dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy jogurt, ekstrakt waniliowy i dokładnie wymieszać łyżką.

      Dzielimy masę na 3 równe części. Do każdej dodać tężejącą galaretkę i zmiksować na wolnych obrotach do połączenia. Wkładamy jedną miseczkę z galaretką na około 5 minut do lodówki. Gdy masa zacznie gęstnieć wykładamy masę na ciastka. Następnie blaszkę z masą  oraz drugą miseczkę z galaretką wkładamy do lodówki - również na około 5 minut. Gdy masa z galaretką zacznie gęstnieć wykładamy ją na blaszkę, równomiernie rozprowadzamy i wkładamy wraz z trzecią miseczką z galaretką do lodówki na około 5 minut. Postępujemy taka samo jak z poprzednimi dwoma masami. Gdy wyłożymy na blaszkę ostatnią masę układamy od razu na niej warstwę herbatników, blaszkę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin, aż ciastka zmiękną (najlepsze na drugi dzień).

      pyszne ciasto rajska pianka

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto bez pieczenia Rajska Pianka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      wtorek, 06 listopada 2018 06:13
  • środa, 08 marca 2017
    • Ciasto Lion (bez pieczenia)

      Jeśli znacie i lubicie ciasto 3bit, to Lion jest podobne, ale jeszcze bardziej na wypasie ;) Mascarpone i batony dają ciastu nowy charakter. A jest on słodki i kuszący ;) Najlepiej smakuje po kilku godzinach w lodówce, dzięki czemu ciastka i batony zmiękną.

      Ciasto Lion

      /blaszka - około 20x30; inspiracja/

      • około 350 g herbatników - u nie pełnoziarniste
      • około 500 g masy krówkowej

      masa z batonami

      • 500 g serka mascarpone
      • 250 ml śmietanki 30%
      • 6 batonów Lion standardowej wielkości
      • 4 łyżki cukru pudru

      wierzch

      • 550 ml śmietanki 30%
      • 2 zagęstniki do śmietany - fixy
      • 2 łyżki cukru pudru
      • 30 g czekolady deserowej

      Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie układamy na dnie warstwę ciastek.

      Puszkę masy krówkowej zalewamy gorącą wodą i zostawiamy na kilka minut. Następnie wyciągamy puszkę, otwieramy i mieszamy energicznie masę łyżką (dzięki czemu łatwiej będzie ją rozsmarować). Całą masę wykładamy na warstwę ciastek i równomiernie rozsmarowujemy. Masę przykrywamy drugą warstwą ciastek.

      Serek mascarpone, śmietankę i cukier puder ubijamy, aż powstanie jednolita, zwarta masa (najpierw na wolnych obrotach, później na szybkich). Następnie dodajemy pokrojone na kawałki batony (ja przekrawałam batony wzdłuż, a następni kroiłam je na paseczki) i mieszamy. Masę wykładamy na warstwę ciastek, rozsmarowujemy równomiernie i przykrywamy kolejną warstwą ciastek.

      Śmietankę ubić z cukrem pudrem i fixami na sztywno. Śmietankę rozsmarować na warstwie ciastek. Wierzch posypać startą na tarce czekoladzie. Blaszkę owinąć folią spożywczą (by ciasto nie wchłaniało zapachów z lodówki) i ostawić na kilka godzin do lodówki. Najlepsze jest na drugi dzień. Przed podaniem najlepiej ogrzać do temperatury pokojowej. Przechowywać w lodówce przykryte folią.

      ciasto lion

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto Lion (bez pieczenia)”
      Tagi:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      środa, 08 marca 2017 06:35
  • piątek, 20 stycznia 2017
    • Zdrowe raffaello

      Ciągłe wyrzuty sumienia nie pozwalają Ci się cieszyć słodyczami? Twoim postanowieniem noworocznym jest zdrowe odżywianie lub utrata wagi? Przedstawiam zdrową wersję raffaello! Kasza jaglana jest jedną z najzdrowszych kasz. Zjedzona w tej wersji sprawi, że nie będziecie tęsknić za batonami.

      Zdrowe raffaello

      /źródło - instagram - przepis na sukces; około 23 sztuki wielkości orzecha włoskiego; 1 szklanka=250ml/

      raffaello z kaszy jaglanej

      • 100 g kaszy jaglanej
      • 1 i 1/3 szklanki mleka
      • 1 łyżka oleju kokosowego
      • około 2 łyżki miodu /w oryginale syrop klonowy/ - ilość dopasowujemy do własnych preferencji
      • 0,5 łyżeczki cukru waniliowego (można zrezygnować jeśli nie chcecie dodawać cukru)
      • około 2 krople olejku migdałowego (aromat)
      • 1 szklanka wiórków kokosowych
      • obrane ze skórki migdały w całości (u mnie pokrojone w słupki)
      • wiórki kokosowe do obtoczenia

      Kaszę jaglaną kilkukrotnie przepłukujemy chłodną wodą.

      Gotujemy kaszę z mlekiem, na średnim ogniu, aż wygotuje się płyn. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy pozostałe składniki, oprócz migdałów, czyli: olej kokosowy, miód, cukier waniliowy, olejek migdałowy i wiórki. Wszystkie składniki mieszamy, a następnie miksujemy blenderem. Zwilżoną w wodzie dłonią formujemy kulki, umieszczając w środku migdał. Na koniec obtaczamy kulkę we wiórkach.

      raffaello z kaszy jaglanej

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Zdrowe raffaello”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      piątek, 20 stycznia 2017 08:23
  • piątek, 06 stycznia 2017
    • Domowe knoppersy - batony mleczno - orzechowe bez pieczenia

      Zapewne większość z Was pamięta reklamę batonów, które są proponowane jako świetna propozycja na drugie śniadanie. To ściśle wiąże się z teorią, że dzieci świetnie zaczną dzień i będą pełne energii po chlebku z kremem czekoladowo-orzechowym. No jakby miały nie być pełne energii skoro głównym składnikiem jest cukier...Odejdźmy zatem od myślenia, że  batony zastąpią nam pełnowartościowy posiłek, jednak zapewne ich jedzenie sprawi nam przyjemność :) Jeśli szukacie pomysłu na przekąskę dla gości/ do pracy, to te batoniki świetnie się nadają. Łatwo je podzielić, najlepsze są na drugi a nawet trzeci dzień, więc spokojnie możemy przygotować je wcześniej. Do tego nie potrzebujemy piekarnika do ich wykonania.

      Domowe batony jak Knoppers

      /1 szklanka=250ml; źródło/

      • około 5 wafli suchych prostokątnych
      • polewa czekoladowa (domową polewę robi się z cukru pudru, niesłodzonego kakao i odrobiny masła i mleka, w ilościach pozwalających uzyskać płynną konsystencję - wszystko podgrzewany na małym ogniu mieszając, aż do połączenia składników)

      Masa mleczna

      • 1/4 szklanki cukru
      • 1/4 szklanki mleka (płyn)
      • 175 g masła (w temperaturze pokojowej)
      • 1 i 1/2 szklanki mleka w proszku
      Mleko (płyn) zagotować z cukrem, mieszając, aż do momentu w którym cukier się rozpuści. Ostudzić do temperatury pokojowej. Miękkie masło utrzeć mikserem i stale ucierając, dodawać naprzemiennie ostudzone mleko z cukrem i mleko w proszku. Miksować, aż utworzy się jednolita masa.
      Masa czekoladowa:
      • 200 g kremu czekoladowego typu nutella
      • 100 g masła (w temperaturze pokojowej)
      • 1 łyżka kakao niesłodzonego
      • 100 g zmielonych orzechów laskowych
      Masło utrzeć na puszystą masę z kakao kremem czekoladowym. Na koniec dodać zmielone orzechy laskowe.

      Na pierwszym waflu rozsmarować połowę ciemnej masy, przykryć drugim waflem i delikatnie go docisnąć. Na wierzchu rozsmarować połowę jasnej masy i przykryć kolejnym waflem. Posmarować resztą ciemnej masy, przykryć waflem, pokryć pozostałą jasną masa i ostatnim waflem. Całość należy obciążyć np. jakąś deseczką. Odstawić na około 3 godziny do lodówki. Polać polewą i pokroić w kwadraty lub trójkąty. Przechowywać w chłodnym miejscu aż do podania.

      knoppers przepis baton

      Wafle najlepiej smakują gdy lekko zmiękną, co pozwala nam osiągnąć kilkugodzinne przechowywanie w lodówce (np. przez całą noc).

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Domowe knoppersy - batony mleczno - orzechowe bez pieczenia”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      piątek, 06 stycznia 2017 10:12
  • niedziela, 26 czerwca 2016
    • Mini serniczki truskawkowe

      Na pożegnanie sezonu truskawkowego proponuję mini serniczki truskawkowe. Deser nie wymaga pieczenia i doskonale sprawdza się zwłaszcza w cieplejsze dni. Deser możemy także wykonać z mrożonych truskawek, wtedy możemy przypomnieć sobie smak lata poza truskawkowym sezonem :)

      Mini serniczki truskawkowe

      /8 sztuk; inspiracja/

      Spód:

      • 120 g kruchych ciastek, np. herbatniki, ciastka owsiane - u mnie herbatniki pomieszane z piernikami
      • 3 łyżki masła

      Masło stopić i wystudzić do temperatury pokojowej. Ciastka zmielić na proszek (można zrobić to ręcznie drewnianą pałką). Łączymy masło z ciastkami. Powinny powstać nam większe wilgotne okruchy. Jeśli nie powstają, to należy dodać dodatkowo 1 łyżkę wody (ilość płynów zależy od suchości ciastek, stąd może zajść potrzeba zwiększenia).

      Masa:

      • 250 g serka mascarpone
      • 300 g śmietanki 30% 
      • 3 łyżeczki żelatyny
      • 2 łyżki wody
      • 400 g truskawek (350 g do masy + 50 g do pokrojenia - jeśli mamy ochotę możemy pokroić więcej truskawek)
      • cukier puder - ilość do smaku - ilość zależy od stopnia słodkości truskawek oraz indywidualnych preferencji - ok. 9-20 łyżeczek - trzeba próbować masy w miarę dodawania cukru

      mini serniczki truskawkowe

      Żelatynę zalać wodą i zostawić do napęcznienia.

      Śmietankę ubić na sztywno. Osobno zmiksować na mus 350 g truskawek z żelatyną która napęczniała przez kilka minut w wodzie. Pozostałe truskawki pokroić na kawałki.

      Do śmietanki dodać serek mascarpone oraz zmiksowane truskawki. Połączyć mikserem na najniższych obrotach. Następnie dodawać po trochu przesiany cukier puder, aż stwierdzimy, że masa jest wystarczająco słodka.

      Na dno naczyń do deserów nakładamy czubatą łyżkę ciastek. Na to rozkładamy równomiernie połowę masy. Masę posypujemy pozostałymi ciastkami, nakładamy pokrojone truskawki i pozostałą masę truskawkową. Wkładamy do lodówki na kilka godzin (lub na noc), aż masa stężeje. Możemy przybrać ubitą śmietanką, kawałkami truskawek, czy listkami mięty.  

      mini serniczki truskawkowe

      Deser przygotowany w ramach wspólnego kulinarnego spotkania z Gin. Zobaczcie także u Niej co ciekawego zaproponowała w ramach truskawkowego szaleństwa :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Mini serniczki truskawkowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      niedziela, 26 czerwca 2016 19:08

Kalendarz

Grudzień 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne