Wpisy otagowane „budyń”

  • środa, 09 sierpnia 2017
    • Pyszne kruche ciasto z budyniową pianką i owocami

      Latem to ciasto musi znaleźć się na Waszej liście, jako konieczne do wypróbowania. Świetnie sprawują się tu maliny, truskawki, jagody, borówki...Ciasto ładnie wygląda, jest bardzo smaczne i zapewnia pochwały od gości ;)

      Kruche ciasto z budyniową pianką i owocami

      /blacha o wymiarach około 25x30 cm; 1 szklanka = 250 ml/

      kruche ciasto

      • 2,5 szklanki mąki pszennej
      • 250 g zimnego masła lub margaryny
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 3 łyżki cukru pudru
      • 5 żółtek

      Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać masło, posiekać szybko nożem do momentu gdy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać żółtka, cukier i szybko zagnieść. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki zimnej wody. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić lub mocno schłodzić. Tą czynność można wykonać dzień wcześniej.

      Blachę o wymiarach 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 180ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

      pianka budyniowa

      • 5 białek
      • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
      • 16 g cukru waniliowego
      • 80 g budyniu waniliowego (proszek)
      • 1/2 szklanki oleju

      dodatkowo

      • 0,5 kg owoców - u mnie maliny, truskawki i jagody
      • cukier puder do posypania ciasta

      Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce, wsypywać biały cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się zmiksował. Strużką wlewać olej, nie przerywając ubijania.

      Na podpieczony zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto maliny(otworkami do góry), truskawki, jagody. Owoce lekko wepchnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).

      Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem.

      ciasto z budyniową pianką

      Ciasto zostało przygotowane w ramach wspólnego pichcenia z Anią i Anią :) Tym razem tematem były malinowe słodkości. Zobaczcie co przygotowały dziewczyny :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Pyszne kruche ciasto z budyniową pianką i owocami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      środa, 09 sierpnia 2017 06:08
  • piątek, 07 kwietnia 2017
    • Babka budyniowa nie tylko na wielkanoc

      Wielkanoc co raz bliżej, więc pewnie większość z Was szuka inspiracji kulinarnych. Przepisy, które mogą się Wam przydać, znajdziecie w zakładce po lewej stronie strony. A dzisiaj puszysta babka z budyniem. Babka raczej z tych piaskowych i suchych, więc idealna do kawy ;)

      Babka budyniowa

      /przepis - magazyn kuchnia od kuchni; 1 szklanka = 250ml/

      • 3/4 szklanki mąki pszennej
      • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
      • 190 g margaryny lub masła
      • 3/4 szklanki cukru
      • 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
      • budyń waniliowy - 30 g (proszek)
      • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 3 i  3/4 łyżki oleju
      • 1,5 łyżki octu jabłkowego

      Białka ubić na sztywno.

      Osobno zmiksować żółtka z miękką margaryną (masłem) i cukrem. Następnie dodać olej, ocet, mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i budyń. Wszystko zmiksować. Na koniec wymieszać łyżką masę z pianą z białek. 

      Formę do babki posmarować masłem i oprószyć bułką tartą (jeśli pieczecie w keksówce, to wystarczy wyłożyć formę papierem do pieczenia). Wlać ciasto do formy

      Ciasto piec w 175°C przez około 50 minut (sprawdzić czy ciasto się piekło patyczkiem). Ostudzone ciasto polać polewą, można przyozdobić orzechami lub wiórkami kokosowymi.

      babka budyniowa

      Ciasto powstało w ramach wirtualnego spotkania w kuchni z Gin, Anią. Tematem było ciasto wielkanocne, sprawdźcie, to upiekły dziewczyny :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Babka budyniowa nie tylko na wielkanoc”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      piątek, 07 kwietnia 2017 18:58
  • poniedziałek, 30 stycznia 2017
    • Pyszne łaciate ciasto

      Ciasto łaciate zrobiłam na imprezę sylwestrową, ale świetnie będzie nadawać się na każdą okazję. Ciasto jest bardzo ciekawe i smaczne, więc goście będą zadowoleni. Zrobienie tego ciasta wymaga nieco czasu, jednak wykonanie nie jest trudne, więc nie zniechęcajcie się długością opisu, bo czeka Was smaczna nagroda :) Robinie ciasta możecie podzielić na etapy i rozłożyć nawet na dwa dni. Ciasto kruche możecie zrobić nawet dzień wcześniej albo możecie upiec ciasto i dokończyć je dopiero następnego dnia.

      Pyszne łaciate ciasto

      /źródło; 1 szklanka = 250ml; blaszka ok.23x33cm/

      ciasto kruche

      • 200 g chłodnego masła lub margaryny
      • 1 szklanka cukru pudru
      • 2 szklanki mąki pszennej
      • 3 żółtka
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

      Wykonanie:

      Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia mieszamy. Następnie dodajemy masło/margarynę i kroimy je nożem na małe kawałki. W końcu przecieramy masło w palcach, by zaczęło łączyć się ze suchymi składnikami. Dodajemy żółtka i łączymy wszystko na gładką masę. Robimy z ciasta kulkę i wkładamy na minimum godzinę do lodówki, by stwardniało (proces można nieco przyspieszyć wkładając ciasto do zamrażarki/.

      ciasto ciemne

      • 1 szklanka śmietany 18%
      • 3 jajka
      • 1/2 szklanki cukru
      • 3 łyżki mąki
      • 3 łyżki kakao
      • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
      • 3 łyżeczki dżemu, np. brzoskwiniowy, truskawkowy

      Wykonanie /ciasto robimy, gdy ciasto kruche przesiedziało już minimum godzinę w lodówce/:

      Wszystkie składniki składniki miksujemy do połączenia składników. Ciasto wlewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

      Ciasto kruche ścieramy na tarce i rozrzucamy równomiernie po powierzchni ciasta ciemnego (jeśli ciasto kruche jest jednak zbyt miękkie i tarcie na tarce wyprowadza Was z równowagi ;) to wystarczy, że będziecie odrywać małe kawałki i rzucać na ciasto ciemne. Ja tak robiłam i wszystko wyszło bardzo ładnie). Wkładamy ciasto do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy około 45 minut (przed wyjęciem sprawdzamy ciasto patyczkiem). Odkładamy do ostudzenia.

      dodatkowo:

      • 2-3 opakowania ciastek typu delicje, smak dowolny, u mnie brzoskwiniowe
      • polewa czekoladowa
      • napar z herbaty - 1/2 szklanki, ostudzony (można zastąpić rozrobionym w wodzie sokiem)
      • 2 galaretki - u mnie malinowe + 500ml wody
      • 1 budyń śmietankowy
      • 1 szklanka mleka
      • 2 łyżki cukru
      • 100 g masła w temperaturze pokojowej

      Kolejnym krokiem jest zrobienie galaretki oraz masy budyniowej, co najlepiej zrobić gdy tylko wyjmiemy ciasto z piekarnika (chyba, że ciasto będziecie dokańczać znacznie późnej).

      Przygotowanie budyniu: połowę mleka zagotowujemy z cukrem w garnku. W drugiej połowie rozrabiamy budyń. Gdy mleko zacznie się gotować wlewamy masę budyniową i mieszając przed chwilę zagotowujemy. Zdejmujemy z palnika i studzimy. Po ostudzeniu ubijamy na gładką masę z masłem.

      Przygotowanie galaretki: 2 galaretki rozrabiamy w 500 ml wrzącej wody. Odstawiamy do ostudzenia, a następnie (przed samym przygotowaniem ciasta) do lodówki, by galaretka przed wylaniem na ciasto była na pół zastygła. Jeśli przegapimy moment i galaretka będzie zbyt gęsta, to należy ją lekko podgrzać. Uwaga! Nie wolno wlać na ciasto całkiem płynnej galaretki, bo ciasto ją wchłonie i będzie nieudane (zjadliwe oczywiście, ale nie po to się narobicie, by otrzymać rozmiękczone ciasto!).

      Składanie ciasta:

      Ostudzone ciasto przekrawamy na pół, namaczamy przy pomocy pędzelka w naparze z herbaty (namaczamy zarówno środek ciasta, jak i później wierzch ciasta, mocząc pędzelek w naparze i przykładając do ciasta miejsce przy miejscu. Ja nie zużyłam całości naparu, nie należy się tym przejmować).

      Przekrojone ciasto smarujemy połową masy budyniowej. Na tym układamy delicje (miejsce przy miejscu), a następnie zalewamy tężejącą galaretką. Drugą warstwę ciasta także smarujemy od dołu masą budyniową i nakładamy na warstwę galaretki (łatwiej jest posmarować blat ciasta od dołu masą budyniową, niż próbować ją rozsmarować na galaretce). Wierzch ciasta, jak już wspomniałam, także lekko namaczamy naparem z herbaty. Wierzch najlepiej polać polewą czekoladową. Ciasto wkładamy do lodówki, tak by galaretka całkiem zastygła (starczą pewnie ok.2-3 godziny, ale ciasto najlepsze jest na drugi dzień).

      ciasto łaciate z delicjami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 30 stycznia 2017 08:20
  • środa, 26 listopada 2014
    • Strucla dyniowa z budyniem

      W prezencie otrzymałam 11-kilogramową dynię, więc z olbrzymią ochotą zajęłam się jej rozbieraniem i przerabianiem. Zrobiłam z niej m.in. zupę dyniową, granolę, gofry dyniowe, struclę i chałkę. Ta strucla wygrywa tym, że jest wilgotna dzięki budyniowi, dobra zarówno na ciepło, jak i na następny dzień. Ja zrobiłam z połowy porcji, w porównaniu z oryginałem dałam więcej budyniu i nieco mniej cynamonu.

      Strucla dyniowa z budyniem

      /keksówka na jedną strucle o wymiarach 32x9 cm, wys. 8 cm, rozszerzająca się ku górze; 1 szklanka =250 ml; inspiracja/

      2 strucle:

      • 1/5 + 1/4 szklanki ciepłej wody
      • 1 czubata łyżka cukru białego
      • 17 g świeżych drożdży
      • 1/3 szklanki ciepłego mleka
      • 1 jajko, roztrzepane
      • 3/4 szklanki puree z dynie (odsączone z nadmiaru wody)
      • 2 łyżki roztopionego masła
      • 1 czubata łyżka miodu
      • 3 1/4 szklanki mąki (ilość może ulec zwiększeniu w zależności od nawilżenia puree z dyni, ja dałam więcej mąki, aż z ciasta dało się zrobić kulę nielepiącą się do rąk)
      • 1/5 szklanki otrębów pszennych
      • 1 łyżeczka soli
      • 0,5 łyżeczki cynamonu
      • 1/4 łyżeczki kardamonu
      • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
      • dodatkowo - śmietanka/ mleko/ roztrzepane jajko do posmarowania wierzchu strucli przed zapieczeniem

      nadzienie:

      • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe ugotowane wg przepisu na opakowaniu ze zmniejszoną ilością mleka - zamiast 1 litra mleka, gotujemy budyń w 0,7 litra mleka, studzimy przed użyciem

      Przygotowujemy zaczyn drożdżowy: drożdże, cała ciepła woda, czubata łyżka cukru białego, 2 łyżki mąki - wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce, aż zaczyn podrośnie.

      Mąkę wymieszać z otrębami, solą, cynamonem, kardamonem, brązowym cukrem. Dodać podrośnięte drożdże (drożdże w kubku powinny wyraźnie zwiększyć objętość, zajmie to jakieś 5-15 minut, w zależności od ciepła w pomieszczeniu), wymieszać z suchymi składnikami. Dodać resztę składników: puree z dyni, mleko, jajko, masło, miód. Zagniatać ciasto przez ok. 5-10 minut. Ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od ręki. Jeśli jest bardzo klejące, to dodajemy mąki pszennej do uzyskania preferowanej konsystencji. Ciasto posypujemy mąką, przykrywamy miskę ściereczką, odkładamy w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość (ok. 1-1,5 godziny).

      Po tym czasie posypujemy stolnicę mąką. Dzielimy ciasto na dwie części. Rozwałkowujemy każdą na długość naszej blaszki i grubość ok. 1 cm. Rozsmarowujemy na cieście ostudzony budyń (połowa budyniu na każdą część). Zwijamy w rulon rozpoczynając od dłuższego boku. Wkładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, przykrywamy ściereczką, odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. Nagrzewamy piekarnik do 180°C, przed włożeniem blaszek do piekarnika smarujemy wierzch ciasta roztrzepanym jajkiem lub śmietanką/ mlekiem. Pieczemy ok 30-40 minut (do suchego patyczka). Jeśli wierzch zacznie nam się w czasie pieczenia za bardzo rumienić, to przykrywamy go papierem do pieczenia.

      strucla z budyniem i dynią

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Strucla dyniowa z budyniem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      środa, 26 listopada 2014 07:32
  • czwartek, 09 stycznia 2014
    • Sernik gotowany

      Sernik gotowany pierwszy raz jadłam u koleżanki. A serniki uwielbiam. Taki gotowany sernik smakuje inaczej od pieczonego. Mam wrażenie że jest bardziej serowy. Dość ciężki, zbity, pełen smaku. Wspaniały. Takie serniki lubię. Dobrze mu obi na smak, gdy poleży dłużej w lodówce. Ciastka miękną w czasie leżenia w lodówce. Lepiej dać te bardziej twarde, żeby nam się nie rozpadały podczas krojenia. Można także upiec niski biszkopt i przełożyć go masą serową. Myślę, że także czekoladowa wersja spodu świetnie by się sprawdziła do tego ciasta. No ale wersja dla leniwych też jest świetna :) Źródło.

      Sernik gotowany

      /1 szklanka =250 ml/

      • 1 kg twarogu zmielonego dwukrotnie
      • 1 szklanka cukru
      • 1 opakowanie cukru waniliowego lub 1 łyżeczka aromatu waniliowego
      • 4 jajka
      • 1 kostka margaryny lub masła
      • garść rodzynek
      • 5 paczek herbatników
      • 3 łyżki mleka (dałam nieco więcej, tyle by dało się wymieszać budyń)
      • 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
      • polewa czekoladowa

      Wszystkie składniki oprócz mleka, budyniu i rodzynek wrzucić do garnka i gotować aż lekko zgęstnieje (ja gotowałam może z 10 minut). Następnie dodać rodzynki oraz wymieszany w mleku budyń. Zagotowujemy.

      Na dnie blaszki układamy ciastka. Wykładamy na to gorącą masę masę serową, przykrywamy warstwą herbatników. Polewamy polewą czekoladową. Zostawiamy do ostygnięcia. Gdy ostygnie przykrywamy blaszkę folią spożywczą i odkładamy sernik do lodówki lub w chłodne miejsce na 6 godzin.

      sernik gotowany z herbatnikami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik gotowany”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      czwartek, 09 stycznia 2014 18:10

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne