Wpisy otagowane „rosół”

  • czwartek, 20 czerwca 2013
    • Zupa botwinka

      Botwinka to zupa przygotowana z liści i korzeni buraka ćwikłowego ze śmietaną. Zupa jest typowo wiosenna, ale jeszcze w sklepach znajdziemy botwinkę. Warto się zaopatrzyć i spróbować. Jako dodatek możemy wykorzystać gotowane jajko lub młode ziemniaki. Jeśli chcemy uzyskać lepszy kolo, możemy dodać soku buraczkowego lub buraczka.botwinka

      Botwinka

      • 1 pęczek botwinki
      • 1 litr bulionu warzywnego lub rosołu
      • 1 duża marchewka
      • 1 pietruszka
      • 1 liść laurowy
      • 2/3 szklanki śmietany 18%
      • cukier
      • sok z cytryny
      • sól, pieprz
      • koperek
      • dodatki - gotowane jajko lub młode ziemniaki

      Pokroić marchewkę i pietruszkę w kostkę. Wrzucić do bulionu razem z liściem laurowym i gotować chwilę, aż warzywa zaczną mięknąć. Kroimy botwinkę (razem z liśćmi) i wrzucamy do bulionu. Gotujemy, aż składniki będą miękkie. Dodajemy śmietanę. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem. Ilość zależy od tego, jak doprawiony był bulion, ja dałam ok. 2-3 łyżeczki cukru,  2-3 łyżki soku z cytryny, sól i pieprz do smaku. Dodajemy posiekany koperek. Podałam z ugotowanym jajkiem.

      botwinka

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa botwinka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      czwartek, 20 czerwca 2013 09:20
  • sobota, 28 kwietnia 2012
    • Bitki wieprzowe w kapuście

      Obiad dla wielbicieli kapusty i mięsa. Danie bardzo łatwe, takie swojskie. Niby zwykłe połączenie bigosu z kotletami, a jednak coś w sobie ma. Przepis pochodzi z książki "Kuchnia polska" Elżbiety Adamskiej.

      Bitki wieprzowe w kapuście

      • 0,5 kg kotletów schabowych
      • 1 łyżka mąki
      • 1 cebula (dałam pół dużej)
      • 0,5 kg kwaszonej kapusty
      • 1 listek laurowy
      • szczypta ziela angielskiego
      • 0,5 łyżeczki mielonego kminku (dałam 1/4 łyżeczki niemielonego)
      • 0,5 łyżeczki majeranku
      • 1 szklanka bulionu warzywnego (można przygotować więcej)
      • 1 łyżka rodzynek (opcjonalnie)
      • 2 łyżki ketchupu lub koncentratu grzybowego lub powideł śliwkowych
      • tłuszcz do smażenia
      • pieprz, sól

      Umyte i osuszone kotlety schabowe rozbić (jak na tradycyjne kotlety schabowe), posolić, oprószyć pieprzem i mąką. Usmażyć na nagrzanym tłuszczu, aż się lekko zarumienią. 

      Cebulę pokroić w kosteczkę, zeszklić na patelni, posolić. 

      Kapustę przepłukać, pokroić. Włożyć do garnka, zalać bulionem, dodać cebulę, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, kminek, rodzynki. Wymieszać. Dodać kotlety (ja część ułożyłam na wierzchu, część w kapuście). Gotować na małym ogniu, bez pokrywki, aż zmięknie kapusta (w razie potrzeby dolać bulionu lub wody). Gdy kapusta zmięknie, doprawić solą, pieprzem, dodać ketchup (lub koncentrat grzybowy lub powidła śliwkowe - nie próbowałam, ja dodałam ketchup). Ponieważ mięso nie było jeszcze wystarczająco miękkie, to przykryłam garnek pokrywką i dusiłam jeszcze ok 10 minut. 


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Bitki wieprzowe w kapuście”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      sobota, 28 kwietnia 2012 09:19
  • czwartek, 17 marca 2011
  • wtorek, 18 maja 2010
    • Rassolnik leningradzki

      Nazwa rassolnik pochodzi od słowa oznaczającego płyn z kwaszenia ogórków lub kapusty. Zupa wykonana z przepisu Janki z drobnymi przeróbkami. Bardzo smaczna i syta. Zrobiłam z pęczakiem, można robić z kaszą perłową. Dodałam więcej ogórków, bo czytałam, że do rassolnika dodaje się właśnie wodę od ogórków. Przez same ogórki zupa zyskuje lekko kwaskowaty smak. Podaję proporcję, ja robiłam bardziej "na oko" (na 6 szklanek rosołu i dając jednocześnie więcej warzyw) i też wyszło pysznie. Polecam!

      Rassolnik leningradzki

      SKŁADNIKI

      • 2 sztuki ziemniaków
      • 35 g kaszy perłowej lub pęczaka
      • 0,5 marchwi
      • 0,5 pietruszki
      • 0,5 cebuli
      • 1 ogórek kiszony
      • 1 łyżka oliwy /masła
      • 4 szklanki bulionu mięsnego
      • kawałek pora
      • kawałek selera
      • koperek
      • sól

      WYKONANIE

      1. Kaszę (pęczak) zalać gorącą wodą, doprowadzić do wrzenia, a następnie odlać wodę. Ponownie zalać kaszę gorącą wodą i gotować do miękkości.
      2. Do bulionu dodać ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotować do miękkości ziemniaków, a następnie dodać kaszę.
      3. Marchew, pietruszkę, seler, ogórek, por pokroić w słupki, cebulę w kostkę                    i podsmażyć na oliwie na patelni. Dodać warzywa do zupy. Gotować do ich miękkości. Doprawić solą 5 minut przed końcem gotowania.
      4. Można dodać koperku, pokrojoną gotowaną szynkę lub śmietanę.

      rassolnik

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Rassolnik leningradzki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      wtorek, 18 maja 2010 19:57
  • czwartek, 25 lutego 2010
    • Avgolemono

      Avgolemono to tradycyjna grecka zupa cytrynowa. Jej nazwa pochodzi od dwóch słów: "avgo" - jajo oraz "lemono" - cytryna. Na Cyprze rozpoczyna się od niej posiłek Wielkanocny. Niesamowicie prosta i szybka w przygotowaniu. Smak i zapach dają nam odrobinę lata w środku zimy :) Polecam.

      Przepis pochodzi z Kulinarnego atlasu świata - Grecja

      Avgolemono

      • 6-7 szklanek bulionu z kurczaka
      • 0,5 szklanki orzo (drobny makaron w  kształcie ryżu) lub  ryżu
      • 3 jajka
      • sok z 1 dużej cytryny
      • 1 łyżka zimnej wody
      • sól, pieprz
      • koperek
      • ew. plasterki cytryny do dekoracji
      • ew. mięso gotowane z kurczaka lub indyka

      WYKONANIE

      Bulion wlać do garnka, zagotować, wsypać makaron i gotować według przepisu
      na opakowaniu.
      W przypadku ryżu ugotować go osobno (ważne żeby nie był rozgotowany) i następnie dodać do gorącego bulionu.

      Jajka ubić trzepaczką lub mikserem. Gdy się wyraźnie spienią dodać sok z cytryny i łyżkę stołową zimnej wody nie przerywając ubijania trzepaczką.
      Cały czas ubijając dolać do jajek chochelkę gorącego bulionu (omijając ryż / makaron),  a po chwili kolejną.

      Bulion zdjąć z palnika, a po minucie wlać do niego jajka cały czas energicznie ubijając trzepaczką. Nie powinno się już doprowadzać zupy do wrzenia.

      Przyprawić solą, pieprzem. Dodać pokrojony koperek. Można dodać kawałki gotowanego mięsa z kurczaka lub indyka, które doskonale komponują się ze smakiem zupy.Można udekorować plasterkami cytryny.

      Uwagi: Na 6 szklanek bulionu dałam woreczek ugotowanego ryżu

      avgolemono

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Avgolemono”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      czwartek, 25 lutego 2010 21:01

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne