Wpisy otagowane „chleb”

  • poniedziałek, 05 września 2016
    • Chleb drożdżowy na owsiance

      Ten chleb jest bardzo łatwy w wykonaniu. Nie potrzebujemy do jego wykonania maszyny do chleba. Jest wilgotny i długo świeży, a płatków owsianych właściwie się nie wyczuwa po upieczeniu.

      Chleb drożdżowy na owsiance

      /1 bochenek w blaszce 11x35 cm; źródło/

      chleb owsiany

      • 500 g mąki pszennej (ja 100 g zamieniłam na mąkę pszenną razową)
      • 1 i 1/4 łyżeczki drożdży instant

      owsianka

      • 150 g płatków owsianych (dałam zwykłe, można dodać błyskawiczne)
      • 450 g wrzącej wody
      • 30 g masła lub margaryny
      • 2 łyżeczki soli
      • 30 g miodu (w oryginale jasny, ja miałam gryczany i taki dodałam)
      • 175 ml mleka

      Posypka

      • sezam (może być jasny lub ciemny)
      • płatki owsiane

      Mąkę wymieszać z drożdżami.

      Płatki owsiane zalać wrzącą wodą. Dodać masło, miód i sól, wymieszać. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Następnie dodać mleko.

      Masę owsianą połączyć z mąką i wyrabiać przez kilka minut (możemy wyrabiać mikserem z hakiem lub ręcznie drewnianą łopatką). Ciasto po wyrobieniu będzie nadal klejące. Zostawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (około 1 godzina).

      Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy do niej ciasto. Smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem i płatkami owsianymi. Lekko przyciskamy łyżką. Zostawiamy do podrośnięcia na około 20-30 minut. Pieczemy w 200ºC około 40 minut (chleb po uderzeniu  będzie wydawać głuchy dźwięk; możemy też sprawdzić chleb wkładając patyczek - jeśli wyjmiemy suchy, to znaczy że chleb jest gotowy).

      Przed pokrojeniem ostudzić.

      chleb owsiany

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Chleb drożdżowy na owsiance”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 05 września 2016 07:32
  • poniedziałek, 20 czerwca 2016
    • Barmbrack - irlandzki słodki chleb

      Tak dawno nie piekłam chleba, że musiałam znaleźć coś ciekawego :) Barmbrack to drożdżowy irlandzki chleb z dodatkiem rodzynek, szczególnie popularny w okresie Halloween. Dzięki rodzynkom chlebek jest lekko słodki. Zrobienie go nie jest czasochłonne i nawet specjalnie się nie pobrudzimy ciastem, gdyż, ze względu na luźne ciasto, najlepiej wyrabiać go łyżką. Może nie wygląda szczególnie pięknie, ale jest tak smaczny, że właściwie nie potrzebuje dodatków. 

      Barmbrack

      /1 bochenek; keksówka -28x8 cm rozszerzająca się ku górze ; inspiracja/

      • 225 g suszonych owoców - u mnie rodzynki, żurawina i nieco kandyzowanych owoców
      • 2 szklanki - 500 ml - mocnej herbaty
      • 310 g mąki pszennej + dodatkowa mąka do oprószenia owoców
      • 0,5 łyżeczki soli
      • 2 łyżki cukru
      • 6 g drożdży suszonych instant
      • 4 łyżki masła, może być z lodówki
      • 1 szklanka - 250 ml - ciepłego mleka
      • 1 jajko
      • śmietanka, mleko lub jajko do posmarowaniu wierzchu chleba

      Zaparzamy mocną herbatę. Do jeszcze ciepłej (ale nie do wrzątku) herbaty wrzucamy kandyzowane owoce i zostawiamy na czas przygotowania chleba.

      Podgrzewamy mleko (gdy włożymy palec powinno być ciepłe, ale nie powinno parzyć). Wbijamy do niego jajko i mieszamy.

      Do miski wrzucamy mąkę, sól, cukier, drożdże i masło. Rozcieramy palcami masło z pozostałymi składnikami, aż powstaną okruszki. Dolewamy mleko z jajkiem. W tym momencie odsączamy owoce z herbaty na sitku i pozostawiamy na czas wyrabiania ciasta.

      Ciasto mieszamy łyżką przez kilka minut (ok. 5) aż będzie gładkie. Ciasto ma dość lejącą strukturę. Owoce lekko osuszamy ręcznikiem kuchennym, oprószamy mąką pszenną, wsypujemy do wyrobionego ciasta i mieszamy łyżką, aż owoce równomiernie się rozłożą w cieście.

      Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy do formy ciasto, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość (około 1 godziny).

      Po wyrośnięciu smarujemy wierzch chleba śmietanką/ mlekiem/ rozmąconym jajkiem. Wkładamy do nagrzanego do 200°C piekarnika. Jednocześnie do piekarnika wkładamy także metalową miseczkę z wodą (nie musi być jej dużo, ale będzie nam parując nawilżać wnętrze piekarnika). Chleb pieczemy przez około 30 minut. Ja wierzch przykryłam papierem śniadaniowym, bo dość intensywnie się rumienił. Przed wyjęciem sprawdzamy chleb wkładając drewniany patyk - jeśli chleb jest upieczony patyczek będzie suchy. Przed krojeniem studzimy.

      chleb irlandzki brambrack

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 20 czerwca 2016 07:29
  • poniedziałek, 01 lutego 2016
    • Mannele - drożdżowe ludziki

      Mannele (Jean Bonhomme) to drożdżowe ludziki pochodzące z rejonu Alzacji. Legenda głosi, że zaczęto je wypiekać na podobieństwo św. Mikołaja, który uratował dzieci spod rąk rzeźnika. Mannele mają swoje odpowiedniki w kilku krajach. Najczęściej wykonuje się je ręcznie, ja jednak wspomogłam się foremką do ciastek, bo nadanie im takiego kształtu dodaje im uroku. By były jeszcze ładniejsze warto zrobić im buciki ze stopionej czekolady i włosy z tartej czekolady. Jeśli chodzi o smak, to są to lekko słodkie bułeczki, które można podać do szklanki mleka lub kakao...albo schrupać bez dodatków ;)

      mannele drożdżowe ludziki

      Mannele

      /ok.15-18sztuk; źródło/

      • 250 g mąki pszennej
      • 5 g suchych drożdży
      • 2 łyżki ciepłej wody
      • 1 jajko
      • 50 g białego cukru
      • 50 g masła
      • 120 ml mleka
      • szczypta soli
      • dodatkowo: czekolada do ozdobienia, pestki słonecznika/ rodzynki/ kawałki żurawiny do zrobienia guzików i oczu

      mannele drożdżowe ludziki

      Drożdże rozmieszać w wodzie i odstawić na 15 minut.

      W tym czasie roztopić masło w mleku i odstawić do ostudzenia (do osiągnięcia temperatury pokojowej).

      Mąkę, podrośnięte drożdże, roztopione masło z mlekiem, cukier, jajko i sól wymieszać i wyrabiać przed ok. 10 minut, aż uzyskamy gładkie, nielepiące się do rąk ciasto (w razie potrzeby można podsypać mąką w czasie wyrabiania).

      Ciasto włożyć do wysmarowanej olejem miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie lekko wyrobić i rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na grubość ok. 0,5-1 cm (ja zrobiłam dość cienką wersję, by po wyrośnięciu miały ładniejszy wygląd). Wykrawać ludziki i kłaść na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Przyozdobić robiąc oczy, usta, guzki z ziaren słonecznika, rodzynek, czy kawałków żurawiny. Odstawić do wyrośnięcia na ok 0,5 godziny.

      mannele drożdżowe ludziki

      Włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec ok 15 minut (czas zależy od grubości ciasta, gdy będą zarumienione należy je wyjąć z piekarnika).

      Mannele można przyozdobić dodatkowo robiąc buciki ze stopionej czekolady oraz włoży zanurzając czubek głowy w czekoladzie a następnie wkładając głowę do startej na tarce czekolady.

      mannele drożdżowe ludziki

      Ludziki możemy zrobić także bez użycia foremek lepiąc je ręcznie. Ja miałam tylko damską foremkę, więc posiłkowałam się nią i odkrawałam odpowiednio część sukienki.

      A żebyście mogli zobaczyć historię tych słodkich ludzików, obejrzyjcie teledysk i posłuchajcie piosenki :)

      Mam nadzieję, że Mannele Wam się spodobały :)

      mannele drożdżowe ludziki

      :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Mannele - drożdżowe ludziki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 01 lutego 2016 07:39
  • czwartek, 12 marca 2015
    • Chleb herbaciany z morelami

      Dzisiejszy przepis na chleb herbaciany z morelami pochodzi z książki "Chleb. Domowy wypiek". Jest to łatwy w wykonaniu przepis na słodki chleb. Herbata, którą dodajemy do chleba jest dowolna, ja dodawałam rooibos z wanilią i miodem, dobrze będą się tu też sprawdzać aromatyczne, słodkie herbaty, np. karmelowe. Chlebek jest miękki, a najlepiej smakuje jeszcze ciepły z masłem. Jeśli nie macie lub nie lubicie moreli, to możecie zastąpić je np. rodzynkami lub żurawiną.

      Chleb herbaciany z morelami

      /1 bochenek/

      • 600 g mąki pszennej
      • 50 g otrębów pszennych lub owsianych
      • 20 g świeżych drożdży
      • 150 g suszonych moreli (lub rodzynek/ żurawiny)
      • 70 g sezamu
      • 300 ml mocnego naparu ze smakowej herbaty
      • 100 ml mleka
      • 1,5 łyżeczki cukru
      • 1,5 łyżeczki soli
      • jajko lub śmietana do posmarowania wierzchu chleba

      chleb z herbatą

      Zaparzyć herbatę w 300 ml wody. Herbata powinna być dość mocna; ja przygotowałam napar z trzech torebek herbaty. Pozostawić napar do wystudzenia do temperatury pokojowej.

      Morele pokroić w kostkę (jeśli dodajemy rodzynki/ żurawinę możemy pozostawić je bez krojenia).

      Drożdże rozrabiamy w podgrzanym mleku wraz z cukrem i 2 łyżkami mąki. Pozostawiamy aż podrosną.

      Wyrośnięte drożdże, mąkę, otręby, herbatę, sól wyrabiamy aż do uzyskania jednolitego ciasta odchodzącego od dłoni. Dodajemy morele/ rodzynki/ żurawinę (ja dodaję również część sezamu). Wszystko wyrabiamy aż owoce równo rozłożą się w cieście. Jeśli ciasto zbyt mocno się lepi do dłoni należy dodać nieco mąki i wyrobić.

      Pozostawiamy wkładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość.Gdy chleb wyrośnie smarujemy wierzch rozmąconym jajkiem lub śmietaną i posypujemy sezamem.

      Pieczemy ok. 40 minut w 200st C. W razie potrzeby przykrywamy podczas pieczenia wierzch papierem, by się nie przypalił.

      chleb z herbatą

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Chleb herbaciany z morelami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      czwartek, 12 marca 2015 09:37
  • sobota, 31 stycznia 2015
    • Odrywany chlebek czosnkowy i test mydła do kuchni carex

      Dzisiaj będzie pachnąco i czosnkowo :) Czosnek przyda nam się na ten zimny i chorobowy czas, gdyż jest naturalnym antybiotykiem. Jeśli lubicie od czasu do czasu kupić sobie bagietki z czosnkiem, to polecam zrobić Wam taki chlebek czosnkowy. Pyszny na ciepło, ale na zimno też daje radę. Nie ma w ogóle porównania takiego domowego pieczywa z kupnym. Dodatkowo przy okazji pieczenia chlebka zrobiłam test mydła Carex Kitchen o czym możecie przeczytać na samym dole.

      Odrywany chlebek czosnkowy

      /inspiracja, 1 szklanka = 250ml, keksówka o wymiarach 8x32cm rozszerzająca się ku górze/

      • 3 szklanki mąki
      • 17 g świeżych drożdży
      • 4 łyżki masła, roztopionego, w temperaturze pokojowej
      • 220 ml ciepłego mleka
      • 2 jajka
      • 0,5 łyżki cukru

      nadzienie:

      • 1 pęczek natki pietruszki
      • 6 ząbków czosnku
      • 150 g startej mozzarelli 
      • 100 g stopionego masła

      chlebek czosnkowy

      Mleko, cukier, drożdże i 2 czubate łyżki mąki mieszamy ze sobą, odstawiamy na 5-10 minut, aż podrosną.

      Resztę mąki, jajka, masło umieszczamy w misce. Dodajemy podrośnięte drożdże. Całość wyrabiamy przez kilka minut, aż do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto powinno nam odstawać od ręki, dlatego jeśli zaistnieje potrzeba należy dodać mąki. Ciasto umieszczamy w misce, oprószamy mąką, przykrywamy miskę czystą ściereczką i odstawiamy aż ciasto podwoi swoją objętość (ok. 30-60 minut).

      Stolnicę posypujemy mąką. Wykładamy na nią ciasto i rozwałkowujemy je na prostokąt. Następnie rozprowadzamy pędzelkiem roztopione (ostudzone do temp. pokojowej) masło na cieście. Początkowo może wydawać się go dużo, ale nie należy się przejmować. Posypujemy ciasto posiekanym czosnkiem, posiekaną natką pietruszki oraz startą mozzarellą.

      chlebek czosnkowy odrywany

      Następnie tniemy ciasto wzdłuż dłuższego boku na pasy o szerokości ok 8-10 cm. Następnie na jeden taki pas nakładamy kolejny, tak by nadzienie było w środku (każdy pas powinien być przykryty jednym paskiem ciasta).

      chlebek czosnkowy

      Paski ciasta kroimy na kwadraty o szerokości ok. 10cm. Następnie do keksówki wkładamy papier do pieczenia. Kwadraty nakładamy na siebie i wkładamy pionowo obok siebie do keksówki. 

      chlebek czosnkowy

      chlebek czosnkowy

      Na początku powinno pozostać nieco luzu między kawałkami, gdyż ciasto jeszcze podrośnie.

      chlebek czosnkowy odrywany

      Pozostawiamy ciasto do podrośnięcia na ok. 20minut. Keksówkę wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy ok 30-35 minut. Ja po 15 minutach przykryłam wierzch chlebka papierem śniadaniowym, tak by się zanadto nie zarumienił. 

      chlebek czosnkowy odrywany

      Smacznego!

      ♦♦♦

      Przy okazji pieczenia chlebka postanowiłam wykonać test mydła Carex Kitchen. Jest to mydło antybakteryjne przeznaczone do stosowania w kuchni. Ma ono za zadanie, oprócz pozbywania się bakterii, neutralizację nieprzyjemnych zapachów z naszych rąk, które pozostają m.in. po przygotowaniu potraw z czosnkiem, cebulą, czy rybami. Mydło jest przebadane dermatologicznie.

                          carex kitchen

      Jak widzicie po przepisie czosnku w chlebku jest co nie miara, więc wypróbowałam mydło. Jak się okazało znakomicie poradziło sobie z pozbyciem się zapachu czosnku z dłoni, pozostawiając na nich przyjemny cytrusowy zapach. Oprócz tego dobrze się pieni. Przyznam, że jest to fajny produkt, dla tych którzy nie lubią nieprzyjemnych zapachów na dłoniach i lubią mydła i żele antybakteryjne. Czy kupię je ponownie? Nie wiem, do żelu antybakteryjnego noszonego w torebce bardzo się przyzwyczaiłam, nie raz się przydał, a co do mydła do używania w kuchni, to zobaczymy czy będzie mi go brakować po opróżnieniu butelki :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Odrywany chlebek czosnkowy i test mydła do kuchni carex”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      sobota, 31 stycznia 2015 15:31

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne