Wpisy otagowane „napoje”

  • środa, 27 sierpnia 2014
    • Lemoniada ogórkowa na dwa sposoby

      Lemoniada ogórkowa jest nie tylko smaczna, niezwykła w smaku, ale też świetnie gasi pragnienie i schładza w upalne dni. Dzisiaj pokazuję dwa sposoby wykonania lemoniady ogórkowej - z użyciem blendera i bez. Wśród pijących jako lepsza została określona ta bez użycia blendera. Przy robieniu lemoniady należy pamiętać, że przepis mniej więcej określa proporcje, które należy dostosować do własnych upodobań.

      Lemoniada ogórkowa - bez użycia blendera

      / inspiracja - przepis Agnieszki/

      • 0,5 dużego ogórka
      • sok wyciśnięty z 2 cytryn
      • cukier lub miód do smaku, ok. 3-4 łyżki
      • 1 litr schłodzonej wody

      Ogórka kroimy na cienkie plasterki, dodajemy sok z cytryn, miód/cukier i zostawiamy na 10 minut. Po tym czasie zalewamy wodą, mieszamy i odstawiamy do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem możemy dodatkowo dodać do szklanek kostki lodu.

      lemoniada z ogórka

      Lemoniada ogórkowa z użyciem blendera

      • 1 duży ogórek
      • cukier lub miód do smaku - ok. 3 łyżki
      • sok z 0,5 dużej cytryny lub 1 mniejszej cytryny
      • 0,5 litra wody

      Ogórek blendujemy z cukrem/miodem i sokiem z cytryny. Dodajemy wodę, mieszamy. Dosładzamy lub dodajemy soku z cytryny do smaku. Schładzamy w lodówce. Przed podaniem możemy dodatkowo dodać do szklanek kostki lodu.

       lemoniada z ogórka

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Lemoniada ogórkowa na dwa sposoby”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      środa, 27 sierpnia 2014 10:40
  • niedziela, 12 stycznia 2014
    • Bezglutenowy chleb i koktajl bananowy z kiełkami

      Dzisiaj dwie propozycje. Pierwsza to bezglutenowy chleb pochodzący z książki "Kuchnia bez pszenicy" Williama Davisa. W chlebku zrobiłam małe zmiany. Wyszedł...hmm całkiem inny od tego chleba do którego większość z nas jest przyzwyczajona. Tutaj czuć migdały, len i (u mnie) soję. W oryginale była mąka z ciecierzycy, więc pewnie też lekko zmienia to smak. Przepis wypróbowałam w ramach eksperymentu i może komuś się przyda, choć ja już do niego nie wrócę. Jest smaczny, ma konsystencję babki, jest miękki i wilgotny, ale na pewno nie każdemu będzie smakować. Ja zrobiłam wersję z dynią, w oryginale do ciasta dodaje się łyżkę mielonego kminku i wierzch posypuję się ziarnami kminku.

      Drugi przepis to koktajl bananowy z sokiem a owoców czarnego bzu oraz kiełkami brokuła. Ciekawy smak i zdrowa przekąska. Przepis własny stworzony na konkurs "wymiksuj się z zimy".

      Bezglutenowy chleb

      /foremka 21x10 cm prostokątna lub (jak u mnie) rynienka 25x10 cm; 1 szklanka=250 ml//

      • 2,5 szklanki mąki migdałowej (zmielone drobno migdały)
      • 0,5 szklanki mąki z soi lub (w oryginalnym przepisie) mąki z ciecierzycy
      • 0,5 szklanki mielonego siemienia lnianego
      • 1 płaska łyżka sody
      • 0,5 łyżeczki soli
      • 2 łyżki łuskanych nasion dyni
      • 5 jajek
      • 5 łyżek mielonego siemienia lnianego + 18 łyżek letniej wody (lub 5 jaj)
      • 100 g masła, stopić, ostudzić do temperatury pokojowej
      • 1/4 szklanki maślanki lub jogurt naturalny lekko rozrzedzony mlekiem
      • 1 łyżka ksylitolu lub stewi w płynie lub brązowego cukru

      Piekarnik nagrzać do 180°C.

      Białka oddzielić od żółtek. Żółtka wymieszać z masłem i maślanką. Mąkę migdałową, sojową (lub z ciecierzycy), 0,5 szklanki siemienia lnianego, sodę, sól, cukier (lub ksylitol, stewia) wymieszać w misce.

      5 łyżek siemienia lnianego łączymy z 18 łyżkami letniej wody, mieszamy. Dodajemy do mokrych składników i dokładnie łączymy.

      Białka ubić na sztywno.

      Do suchych składników dodajemy mokre. Łączymy. Następnie dodajemy ubite białka i łączymy (najłatwiej mikserem na wolnych obrotach). Wkładamy do foremki i posypujemy pestkami dyni. Pieczemy ok. 45-55 minut (do suchego patyczka).

      chleb bezglutenowy

      Koktajl bananowy z kiełkami brokuła

      /1 porcja/

      • 1 dojrzały banan
      • ok. 100 ml jogurtu naturalnego
      • 3 łyżki soku z owoców czarnego bzu
      • mała garść kiełków brokuła

      Banana z jogurtem miksujemy blenderem na jednolitą masę. Dzielimy na 3 części. Jedną zostawiamy bez dodatków. Do drugiej dodajemy sok z czarnego bzu. Do trzeciej kiełki brokuła i łączymy ze sobą przy pomocy blendera. Układamy w szklance lub kieliszku 3 warstwy koktajlu. Gotowe.

      koktajl bananowy


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Bezglutenowy chleb i koktajl bananowy z kiełkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      niedziela, 12 stycznia 2014 11:01
  • niedziela, 22 września 2013
  • czwartek, 19 września 2013
  • czwartek, 21 marca 2013
    • Sok z natki pietruszki

      Zima nie ustępuje, więc trzeba sobie samemu dodać nieco zieleni i zdrowia w życiu. Dzisiaj proponuję pyszny sok z pietruszki. Wiem, że to nie brzmi dobrze, ale jest słodki i przepyszny, a do tego zdrowy. Chwyćcie więc za blender i zróbcie sobie szklaneczkę tego napoju.

      Natka pietruszki jest źródłem wielu witamin i  minerałów -m.in. magnez, żelazo, sód, potas, witaminy B1, B2, B6.  Przepis znalazłam u Pinkcake.Zamiast miodu można dodać do soku brązowy cukier. Wersja z miodem jest jednak apetyczniejsza i zdrowsza  :)

      Sok z natki pietruszki

      sok z natki pietruszki

      • garść natki pietruszki, bez grubych łodyżek
      • 2 łyżki miodu lub ewentualnie brązowy cukier lub inny słodzik
      • sok z połowy cytryny
      • 1 szklanka wody w temp. pokojowej

      Przy pomocy blendera miksować sok z cytryny, natkę pietruszki i miód (lub cukier). Miksowanie powinno trwać kilka minut, aż listki będą zmiksowane, a sok się zabarwi na zielono. Dolać wodę, podawać od razu.

      Przepis dołączam do akcji

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Sok z natki pietruszki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      czwartek, 21 marca 2013 19:55

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne