Wpisy otagowane „wypieki”

  • piątek, 28 września 2018
    • Scones z suszonymi morelami

      Scones z suszonymi morelami świetnie nadają się zarówno jako słodka przekąska, jak i na śniadanie, lunch, jako prowiant na wycieczkę, czy piknik. Jeśli lubimy możemy je zjeść z masłem, czy konfiturą, jednak mi smakują najbardziej bez dodatków. Inspiracją był przepis od Marthy Stewart z książki "Baking handbook". Przepis możecie oczywiście modyfikować dodając inne suszone owoce.

      Scones z suszonymi morelami

      • 1 szklanka płatków owsianych (u mnie błyskawiczne)
      • 1 szklanka mąki pszennej
      • 1 szklanka mąki orkiszowej
      • 1/4 szklanki + 2 łyżki cukru białego 
      • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
      • szczypta soli
      • 1 jajko
      • 0,5 szklanki (125 ml) maślanki, w temperaturze pokojowej
      • 140 g miękkiego masła
      • 100 g suszonych moreli
      • śmietanka / mleko lub roztrzepane jajko do posmarowania wierzchu

      W misce wymieszać płatki owsiane, mąkę pszenną i orkiszową, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól. Dodać masło i wyrobić, by masło połączyło się ze suchymi składnikami.

      W drugiej misce wymieszać jajka, maślankę. Dodać do pozostałych składników i wyrobić ciasto. Dodać pokrojone w drobną kostkę morele. Wymieszać.

      Podzielić ciasto na 8 części. Z każde zrobić kulę i ją lekko spłaszczyć, kłaść na papierze o pieczenia (dłonie można zwilżyć wodą, wtedy łatwiej  będzie kształtować bułeczki). Wierzch scones posmarować śmietaną / jajkiem lub mlekiem. Piecz w 190° przez około 25-30 minut, aż będą rumiane.

      scones morele martha stwart

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Scones z suszonymi morelami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      piątek, 28 września 2018 10:26
  • niedziela, 11 lutego 2018
    • czekoladowe scones

      Czekoladowe scones to świetne słodkie bułeczki. Doskonale smakują samodzielnie, więc śmiało możecie je zjeść na deser, czy wziąć do szkoły, czy na wycieczkę.

      Czekoladowe scones

      /8 sztuk; inspiracja/

      • 280 g mąki pszennej
      • 40 g niesłodzonego kakao
      • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 40 g brązowego cukru
      • 75 g zimnego masła lub margaryny
      • 1 jajko
      • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
      • 120 ml maślanki
      • 100 g czekolady deserowej (można zrobić mieszankę czekolady deserowej, białej, mlecznej)

      W misce zmieszać mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia, cukier. Dodać masło. Nożem posiekać masło na małe kawałki, następnie rozcierać palcami, by połączyć częściowo z mąką. Dodać jajko, maślankę, ekstrakt waniliowy, wyrobić ciasto. Dodać czekoladę posiekaną na kawałki i wyrobić szybko, aż czekolada równomiernie rozłoży się w cieście. Ciasto podzielić na 8 części. Z każdej z części zrobić kulkę, lekko spłaszczyć i położyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piec w temperaturze 180°C przez około 15-20 minut.

      czekoladowe scones

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (15) Pokaż komentarze do wpisu „czekoladowe scones”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      niedziela, 11 lutego 2018 09:41
  • piątek, 19 stycznia 2018
  • poniedziałek, 27 listopada 2017
    • Bułki pszenno - żytnie

      Po bułeczkach pszenno - razowych pora na przepis na bułki pszenno - żytnie. To pomysł dla tych którzy wolą nieco cięższe pieczywo. Zapraszam do wypróbowania.

      Bułki pszenno - żytnie

      /modyfikacja przepisu na bułki pszenno-razowe; około 8-10 sztuk/

      • 400 g mąki pszennej
      • 100 g mąki żytniej
      • 1 łyżeczka soli
      • 1 łyżeczka miodu
      • 140 ml wody
      • 140 ml mleka
      • 15 g świeżych drożdży
      • 20 ml oliwy

      Wodę, mleko i miód lekko podgrzewamy. Dodajemy drożdże, mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Mieszamy w misce mąkę pszenną, żytnią, sól. Dolewamy oliwę oraz nieco podrośnięte drożdże. Wszystko wyrabiamy przez kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Odkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia aż ciasto podwoi swoją objętość (około godziny). Ciasto wykładamy na posypany mąką blat, lekko wyrabiamy, formujemy rolkę i następnie dzielimy na części. Każdą z bułeczek ponownie wyrabiamy, formujemy i kładziemy na wyłożonej papierem do pieczenia formie do pieczenia. Nacinamy w dowolny sposób. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. pół godziny. Wkładamy do nagrzanego do 200°C piekarnika i pieczemy 20-25 minut, aż będą rumiane.

      bułki pszenno żytnie

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 27 listopada 2017 09:13
  • poniedziałek, 20 listopada 2017
    • Bułki pszenno - razowe

      Domowe pieczywo jest najlepsze. Mamy pewność, że nie zawiera zbędnych składników, jest świeże i dodatkowo mamy ogromną satysfakcję ze zrobienia domowych bułeczek.

      Bułki pszenno - razowe

      /inspiracja - onijka ig; ok 9-10 sztuk/

      • 400 g mąki pszennej
      • 100 g mąki pszennej razowej
      • 1 łyżeczka soli
      • 1 łyżeczka miodu
      • 140 ml wody
      • 140 ml mleka
      • 15 g świeżych drożdży
      • 20 g oleju słonecznikowego lub rzepakowego
      • do posmarowania: rozmącone jajko lub mleko lub śmietana
      • opcjonalnie - płatki owsiane lub ziarna słonecznika do posypania

      bułki pszenno razowe

      Mleko i wodę podgrzać (płyn powinien być w takiej temperaturze, żebyśmy po włożeniu palca odczuwali ciepło, ale się nie oparzyli). Do mleka z wodą dodać drożdże i miód, wymieszać, odstawić na 5 minut.

      Mąkę pszenną, pszenną razową, sól wymieszać. Dolać olej i rozmieszane w płynie drożdże. Wszystko wyrabiać przez kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i nie będzie się kleić do ręki (w razie potrzeby dosypujemy nieco mąki). Ciasto odkładamy do wysypanej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż zwiększy dwukrotnie swoją objętość (około 1 godzina). Po tym czasie jeszcze raz krótko wyrabiamy ciasto, dzielimy je na równe części tworząc bułki. Układamy bułki na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Każdą bułkę smarujemy rozmąconym jajkiem / żółtkiem/ mlekiem lub śmietanką. Posypujemy według uznania płatkami owsianymi lub słonecznikiem. Odstawiamy do wyrośnięcia na na pół godzimy. Piec w 200°C aż będą rumiane - około 20-25 minut.

      bułki pszenno razowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 20 listopada 2017 08:27

Kalendarz

Styczeń 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne