Wpisy otagowane „wypieki”

  • niedziela, 11 lutego 2018
    • czekoladowe scones

      Czekoladowe scones to świetne słodkie bułeczki. Doskonale smakują samodzielnie, więc śmiało możecie je zjeść na deser, czy wziąć do szkoły, czy na wycieczkę.

      Czekoladowe scones

      /8 sztuk; inspiracja/

      • 280 g mąki pszennej
      • 40 g niesłodzonego kakao
      • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 40 g brązowego cukru
      • 75 g zimnego masła lub margaryny
      • 1 jajko
      • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
      • 120 ml maślanki
      • 100 g czekolady deserowej (można zrobić mieszankę czekolady deserowej, białej, mlecznej)

      W misce zmieszać mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia, cukier. Dodać masło. Nożem posiekać masło na małe kawałki, następnie rozcierać palcami, by połączyć częściowo z mąką. Dodać jajko, maślankę, ekstrakt waniliowy, wyrobić ciasto. Dodać czekoladę posiekaną na kawałki i wyrobić szybko, aż czekolada równomiernie rozłoży się w cieście. Ciasto podzielić na 8 części. Z każdej z części zrobić kulkę, lekko spłaszczyć i położyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piec w temperaturze 180°C przez około 15-20 minut.

      czekoladowe scones

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (15) Pokaż komentarze do wpisu „czekoladowe scones”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      niedziela, 11 lutego 2018 09:41
  • piątek, 19 stycznia 2018
  • poniedziałek, 27 listopada 2017
    • Bułki pszenno - żytnie

      Po bułeczkach pszenno - razowych pora na przepis na bułki pszenno - żytnie. To pomysł dla tych którzy wolą nieco cięższe pieczywo. Zapraszam do wypróbowania.

      Bułki pszenno - żytnie

      /modyfikacja przepisu na bułki pszenno-razowe; około 8-10 sztuk/

      • 400 g mąki pszennej
      • 100 g mąki żytniej
      • 1 łyżeczka soli
      • 1 łyżeczka miodu
      • 140 ml wody
      • 140 ml mleka
      • 15 g świeżych drożdży
      • 20 ml oliwy

      Wodę, mleko i miód lekko podgrzewamy. Dodajemy drożdże, mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Mieszamy w misce mąkę pszenną, żytnią, sól. Dolewamy oliwę oraz nieco podrośnięte drożdże. Wszystko wyrabiamy przez kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Odkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia aż ciasto podwoi swoją objętość (około godziny). Ciasto wykładamy na posypany mąką blat, lekko wyrabiamy, formujemy rolkę i następnie dzielimy na części. Każdą z bułeczek ponownie wyrabiamy, formujemy i kładziemy na wyłożonej papierem do pieczenia formie do pieczenia. Nacinamy w dowolny sposób. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. pół godziny. Wkładamy do nagrzanego do 200°C piekarnika i pieczemy 20-25 minut, aż będą rumiane.

      bułki pszenno żytnie

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 27 listopada 2017 09:13
  • poniedziałek, 20 listopada 2017
    • Bułki pszenno - razowe

      Domowe pieczywo jest najlepsze. Mamy pewność, że nie zawiera zbędnych składników, jest świeże i dodatkowo mamy ogromną satysfakcję ze zrobienia domowych bułeczek.

      Bułki pszenno - razowe

      /inspiracja - onijka ig; ok 9-10 sztuk/

      • 400 g mąki pszennej
      • 100 g mąki pszennej razowej
      • 1 łyżeczka soli
      • 1 łyżeczka miodu
      • 140 ml wody
      • 140 ml mleka
      • 15 g świeżych drożdży
      • 20 g oleju słonecznikowego lub rzepakowego
      • do posmarowania: rozmącone jajko lub mleko lub śmietana
      • opcjonalnie - płatki owsiane lub ziarna słonecznika do posypania

      bułki pszenno razowe

      Mleko i wodę podgrzać (płyn powinien być w takiej temperaturze, żebyśmy po włożeniu palca odczuwali ciepło, ale się nie oparzyli). Do mleka z wodą dodać drożdże i miód, wymieszać, odstawić na 5 minut.

      Mąkę pszenną, pszenną razową, sól wymieszać. Dolać olej i rozmieszane w płynie drożdże. Wszystko wyrabiać przez kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i nie będzie się kleić do ręki (w razie potrzeby dosypujemy nieco mąki). Ciasto odkładamy do wysypanej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż zwiększy dwukrotnie swoją objętość (około 1 godzina). Po tym czasie jeszcze raz krótko wyrabiamy ciasto, dzielimy je na równe części tworząc bułki. Układamy bułki na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Każdą bułkę smarujemy rozmąconym jajkiem / żółtkiem/ mlekiem lub śmietanką. Posypujemy według uznania płatkami owsianymi lub słonecznikiem. Odstawiamy do wyrośnięcia na na pół godzimy. Piec w 200°C aż będą rumiane - około 20-25 minut.

      bułki pszenno razowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 20 listopada 2017 08:27
  • środa, 15 listopada 2017
    • Ciasteczka orzechowo- czekoladowe

      Dobrze sobie pochrupać ciasteczka :) Do tych dodałam orzechy i czekoladę, ale możecie zamienić orzechy ziemne na inne lub na mleczną lub białą czekoladę albo np. rodzynki.

      Ciasteczka z orzechami i czekoladą

      /około 30-35 ciasteczek; 1 szklanka = 250 ml; inspiracja/

      • 2 szklanki mąki pszennej
      • 0,5 szklanki cukru trzcinowego
      • 250 g margaryny lub masła, w temperaturze pokojowej
      • 2 jajka
      • 3/4 łyżeczki soli
      • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1 łyżeczka sody
      • odrobina ekstraktu waniliowego
      • 100 g czekolady deserowej
      • 100 g orzeszków ziemnych (można zastąpić innymi orzechami lub czekoladą)

      Miękkie masło/ margarynę miksujemy z cukrem. Dodajemy jajka, ekstrakt waniliowy, sodę i proszek do pieczenia. Miksujemy dalej. Następnie dodajemy sól, mąkę. Miksujemy do połączenia składników. Dodajemy orzeszki, czekoladę pokrojoną na kawałki, mieszamy, by dodatki równomiernie rozłożyły się po cieście. Wstawić ciasto do lodówki na minimum 3 godziny. Po tym czasie z ciasta tworzymy kluki wielkości dużego orzecha włoskiego i kładziemy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, zostawiając między ciastkami odstępy. Ciastek nie dociskamy, zostawiamy je w formie kulek. Pieczemy około 10-12 minut w 180°C, uważając by wyjąć je gdy się zarumienią.

      ciastka czekolada orzechy

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasteczka orzechowo- czekoladowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      środa, 15 listopada 2017 06:20

Kalendarz

Wrzesień 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne