Wpisy otagowane „galaretka”

  • wtorek, 06 listopada 2018
    • Ciasto bez pieczenia Rajska Pianka

      Ciasto pianka kojarzy mi się z wizytami u babci. Smakowało nieco inaczej, i było tylko białe,  ale konsystencja była ta sama. Tutaj wersja pianki która szczególnie spodoba się dzieciom, ale i dorosły ciszy oko. Świetny pomysł dla gości i na przyjęcia dla milusińskich. Słodkie, kolorowe i nie trzeba piec. Samo zrobienie też jest łatwe, wystarczy tylko pilnować konsystencji. Smacznego!

      Ciasto Rajska pianka

      / blaszka ok 25x35 cm, inspiracja/

      Spód i wierzch

      • duża paczka herbatników

      Pianka

      • 1250 ml śmietanki 30% - schłodzona
      • 700 g schłodzonego jogurtu naturalnego
      • 3 łyżki cukru pudru
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
      • 2 zielone galaretki* (u mnie owoce leśne) + 400 ml świeżo ugotowanej wody
      • 2 czerwone galaretki* (u mnie truskawkowa) + 400 ml świeżo ugotowanej wody
      • 2 żółte galaretki* (u mnie cytrynowa) + 400 ml świeżo ugotowanej wody

      *należy kupić galaretki przeznaczone na 500 ml wody

      Każdą galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie (400 ml) i zostawiamy do przestygnięcia. Następnie wkładamy do lodówki i co jakiś czas sprawdzamy, czy zaczyna gęstnieć.

      Blaszkę wykładamy folią spożywczą robiąc dłuższe końcówki u góry blaszki (możemy pominąć ten krok, ale ciasto będzie nam później łatwiej wyciągnąć i kroić. Zamiast folii możemy ewentualnie użyć papieru do pieczenia).

      Na dnie blaszki układamy ciastka, żeby cała powierzchnia była zakryta.

      Gdy galaretka będzie ostudzona i zacznie gęstnieć ubijamy śmietankę. Gdy śmietanka będzie sztywniejsza dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy jogurt, ekstrakt waniliowy i dokładnie wymieszać łyżką.

      Dzielimy masę na 3 równe części. Do każdej dodać tężejącą galaretkę i zmiksować na wolnych obrotach do połączenia. Wkładamy jedną miseczkę z galaretką na około 5 minut do lodówki. Gdy masa zacznie gęstnieć wykładamy masę na ciastka. Następnie blaszkę z masą  oraz drugą miseczkę z galaretką wkładamy do lodówki - również na około 5 minut. Gdy masa z galaretką zacznie gęstnieć wykładamy ją na blaszkę, równomiernie rozprowadzamy i wkładamy wraz z trzecią miseczką z galaretką do lodówki na około 5 minut. Postępujemy taka samo jak z poprzednimi dwoma masami. Gdy wyłożymy na blaszkę ostatnią masę układamy od razu na niej warstwę herbatników, blaszkę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin, aż ciastka zmiękną (najlepsze na drugi dzień).

      pyszne ciasto rajska pianka

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto bez pieczenia Rajska Pianka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      wtorek, 06 listopada 2018 06:13
  • piątek, 23 czerwca 2017
    • Truskawkowiec - pyszny sernik truskawkowy bez pieczenia

      Truskawkowiec, czyli sernik bez pieczenia, na zimno, to pyszne ciasto, które nie wymaga specjalnych umiejętności do robienia ciast. Potrzebny będzie jednak blender, by zrobić mus z truskawek oraz troszkę czasu, którego potrzebujemy na poszczególne fazy. Warto wypróbować w sezonie na truskawki, gdyż jest na prawdę pyszne. Idealna pozycja na lato!

      Truskawkowiec

      / 1 szklanka = 250 ml; blacha 25x30 cm/

      • spód - pół dużego opakowania herbatników lub 2 mniejsze opakowania (na blaszkę będzie potrzeba około 20 herbatników)

      masa sernikowa

      • 850 g truskawek (350 g na mus truskawkowy, 350 g do pokrojenia do środka ciasta, 150 g do ozdobienia wierzchu)
      • 5 łyżek cukru pudru
      • 2 opakowania galaretki truskawkowej + 1,5 szklanki wody
      • 3 łyżeczki żelatyny w proszku
      • 125 ml (pół szklanki) śmietanki 30%
      • 500 g twarogu 3-krotnie mielonego lub serka białego homogenizowanego

      Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wyłożyć dno ciastkami.

      Galaretki i żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i zostawić do ostudzenia do temperatury pokojowej.

      350 g truskawek zmiksować z cukrem pudrem blenderem na mus. Mus połączyć z twarogiem / serkiem, wymieszać. Powoli dodawać galaretki z żelatyną ostudzone do temperatury pokojowej.

      W osobnym naczyniu ubić śmietankę. Połączyć z masą serową - truskawkową. Pokroić truskawki i wymieszać z masą serową. Włożyć do lodówki i gdy zrobi się gęstsza wylać na ciasteczkowy spód. Przyozdobić pozostałymi kawałkami truskawek. Włożyć do lodówki (najlepiej zabezpieczyć blaszkę folią spożywczą, żeby masa nie wchłaniała zapachu lodówki). Ciasto jest gotowe, gdy całkowicie stężeje.

      truskawkowiec

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Truskawkowiec - pyszny sernik truskawkowy bez pieczenia”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      piątek, 23 czerwca 2017 08:56
  • poniedziałek, 30 stycznia 2017
    • Pyszne łaciate ciasto

      Ciasto łaciate zrobiłam na imprezę sylwestrową, ale świetnie będzie nadawać się na każdą okazję. Ciasto jest bardzo ciekawe i smaczne, więc goście będą zadowoleni. Zrobienie tego ciasta wymaga nieco czasu, jednak wykonanie nie jest trudne, więc nie zniechęcajcie się długością opisu, bo czeka Was smaczna nagroda :) Robinie ciasta możecie podzielić na etapy i rozłożyć nawet na dwa dni. Ciasto kruche możecie zrobić nawet dzień wcześniej albo możecie upiec ciasto i dokończyć je dopiero następnego dnia.

      Pyszne łaciate ciasto

      /źródło; 1 szklanka = 250ml; blaszka ok.23x33cm/

      ciasto kruche

      • 200 g chłodnego masła lub margaryny
      • 1 szklanka cukru pudru
      • 2 szklanki mąki pszennej
      • 3 żółtka
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

      Wykonanie:

      Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia mieszamy. Następnie dodajemy masło/margarynę i kroimy je nożem na małe kawałki. W końcu przecieramy masło w palcach, by zaczęło łączyć się ze suchymi składnikami. Dodajemy żółtka i łączymy wszystko na gładką masę. Robimy z ciasta kulkę i wkładamy na minimum godzinę do lodówki, by stwardniało (proces można nieco przyspieszyć wkładając ciasto do zamrażarki/.

      ciasto ciemne

      • 1 szklanka śmietany 18%
      • 3 jajka
      • 1/2 szklanki cukru
      • 3 łyżki mąki
      • 3 łyżki kakao
      • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
      • 3 łyżeczki dżemu, np. brzoskwiniowy, truskawkowy

      Wykonanie /ciasto robimy, gdy ciasto kruche przesiedziało już minimum godzinę w lodówce/:

      Wszystkie składniki składniki miksujemy do połączenia składników. Ciasto wlewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

      Ciasto kruche ścieramy na tarce i rozrzucamy równomiernie po powierzchni ciasta ciemnego (jeśli ciasto kruche jest jednak zbyt miękkie i tarcie na tarce wyprowadza Was z równowagi ;) to wystarczy, że będziecie odrywać małe kawałki i rzucać na ciasto ciemne. Ja tak robiłam i wszystko wyszło bardzo ładnie). Wkładamy ciasto do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy około 45 minut (przed wyjęciem sprawdzamy ciasto patyczkiem). Odkładamy do ostudzenia.

      dodatkowo:

      • 2-3 opakowania ciastek typu delicje, smak dowolny, u mnie brzoskwiniowe
      • polewa czekoladowa
      • napar z herbaty - 1/2 szklanki, ostudzony (można zastąpić rozrobionym w wodzie sokiem)
      • 2 galaretki - u mnie malinowe + 500ml wody
      • 1 budyń śmietankowy
      • 1 szklanka mleka
      • 2 łyżki cukru
      • 100 g masła w temperaturze pokojowej

      Kolejnym krokiem jest zrobienie galaretki oraz masy budyniowej, co najlepiej zrobić gdy tylko wyjmiemy ciasto z piekarnika (chyba, że ciasto będziecie dokańczać znacznie późnej).

      Przygotowanie budyniu: połowę mleka zagotowujemy z cukrem w garnku. W drugiej połowie rozrabiamy budyń. Gdy mleko zacznie się gotować wlewamy masę budyniową i mieszając przed chwilę zagotowujemy. Zdejmujemy z palnika i studzimy. Po ostudzeniu ubijamy na gładką masę z masłem.

      Przygotowanie galaretki: 2 galaretki rozrabiamy w 500 ml wrzącej wody. Odstawiamy do ostudzenia, a następnie (przed samym przygotowaniem ciasta) do lodówki, by galaretka przed wylaniem na ciasto była na pół zastygła. Jeśli przegapimy moment i galaretka będzie zbyt gęsta, to należy ją lekko podgrzać. Uwaga! Nie wolno wlać na ciasto całkiem płynnej galaretki, bo ciasto ją wchłonie i będzie nieudane (zjadliwe oczywiście, ale nie po to się narobicie, by otrzymać rozmiękczone ciasto!).

      Składanie ciasta:

      Ostudzone ciasto przekrawamy na pół, namaczamy przy pomocy pędzelka w naparze z herbaty (namaczamy zarówno środek ciasta, jak i później wierzch ciasta, mocząc pędzelek w naparze i przykładając do ciasta miejsce przy miejscu. Ja nie zużyłam całości naparu, nie należy się tym przejmować).

      Przekrojone ciasto smarujemy połową masy budyniowej. Na tym układamy delicje (miejsce przy miejscu), a następnie zalewamy tężejącą galaretką. Drugą warstwę ciasta także smarujemy od dołu masą budyniową i nakładamy na warstwę galaretki (łatwiej jest posmarować blat ciasta od dołu masą budyniową, niż próbować ją rozsmarować na galaretce). Wierzch ciasta, jak już wspomniałam, także lekko namaczamy naparem z herbaty. Wierzch najlepiej polać polewą czekoladową. Ciasto wkładamy do lodówki, tak by galaretka całkiem zastygła (starczą pewnie ok.2-3 godziny, ale ciasto najlepsze jest na drugi dzień).

      ciasto łaciate z delicjami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 30 stycznia 2017 08:20
  • wtorek, 24 maja 2016
    • Panna cotta z rabarbarem

      Panna cotta to włoski śmietankowy deser, który rozpływa się w ustach. Do tej delikatności świetnie pasują wszelkie owocowe i warzywne (w końcu dzisiaj proponuję dodatek rabarbaru) słodkie sosy. Korzystajcie z sezonu na rabarbar :) Jako naczynka do panna cotta możecie użyć (jak ja) kieliszków, albo słoików, szklanek, literatek, albo sylikonowych foremek, by wyjąć deser przed podaniem na talerzyk. 

      Panna cotta z rabarbarem

      /4 porcje, inspiracja/

      • 200 ml śmietanki 30%
      • 300 ml mleka
      • 50 g cukru
      • 2,5 łyżeczki żelatyny
      • 1/3 szklanki gorącej wody

      panna cotta rabarbar

      Śmietankę zagotować z mlekiem i cukrem. Zdjąć z ognia. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Dodajemy do gorącej mieszaniny śmietanki i mleka. Mieszamy, by składniki się połączyły. Rozlewamy płyn do przygotowanych naczynek. Odstawiamy, aż płyn osiągnie temperaturę pokojową, wtedy przekładamy deser do lodówki aż stężeje i będzie można wyłożyć na niego mus (u mnie na ok. 1 godzinę Mus można przygotować nawet następnego dnia).

      Mus:

      • około 110 g rabarbaru
      • 60 g cukru
      • 3 łyżki galaretki (u mnie truskawkowa)
      • 50 ml wody

      Rabarbar pokroić na kawałki, włożyć do garnka i dodać pozostałe składniki. Gotować na średnim ogniu, aż rabarbar zacznie się rozpadać. Zdejmujemy z ognia do ostudzenia. Wykładamy mus na stężałą panna cottę i wkładamy do lodówki na minimum pół godziny do schłodzenia (oczywiście możemy podać deser nawet za kilka godzin).

       panna cotta rabarbar

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Panna cotta z rabarbarem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      wtorek, 24 maja 2016 09:44
  • środa, 09 czerwca 2010
    • Sernik na zimno "Biała dama"

      Mój ulubiony sernik na zimno z przepisu mojej Mamy. Osobiście wolę serniki przygotowywane z sera twarogowego, a nie z sera z wiaderka, mają wtedy o wiele lepszy smak, mimo że wymagają trochę więcej pracy. Ten jest pyszny, najlepszy. Wielbiciele serników będą zadowoleni. Polecam!

      Sernik na zimno "Biała dama"

      Składniki

      na spód: herbatniki lub cienki biszkopt

      sernik:

      • 70 dag sera tłustego
      • 2 cukry waniliowe
      • ok. 1,5 szklanki cukru pudru
      • 0,5 l śmietany kremówki
      • 1,5 łyżki żelatyny

      oprócz tego:

      • 3 galaretki o smaku truskawkowym lub wiśniowym
      • owoce – najlepiej truskawki lub wiśnie

       sernik na zimno

      WYKONANIE

      Ser zmielić.

      Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach zimnej wody, pozostawić do napęcznienia.

      Utrzeć mikserem ser z cukrem waniliowym. Dodać cukier puder. Ilość należy dostosować do smaku, ponieważ ser może być mniej lub bardziej kwaśny.

      Galaretki rozpuścić w mniejszej ilości wody i pozostawić do ostudzenia.

      Żelatynę lekko podgrzać, tyle żeby się rozpuściła i dodać do sera. Zmiksować.

      Ubić kremówkę, a następnie dodawać powoli do sera. Wymieszać.

      Na spodzie blachy wyłożyć herbatniki. Namoczyć je (lub biszkopt) smarując pędzelkiem galaretką. Wyłożyć ser. Ułożyć owoce na serze, zalać krzepnącą galaretką. Wstawić do lodówki. Można spożywać gdy galaretka stężeje do końca.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (24) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik na zimno "Biała dama"”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      środa, 09 czerwca 2010 10:00

Kalendarz

Styczeń 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne