Wpisy otagowane „mięso”

  • poniedziałek, 28 maja 2018
    • Pęczotto z młodą kapustą, indykiem i szparagami

      Korzystacie już z sezonu na szparagi? Jeśli nie macie jeszcze pomysłu co zrobić, zapraszam do skorzystania z tego przepisu. Świetny pomysł na obiad, łatwe do zrobienia, jedyne co musicie zrobić to pilnować poziomu płynów - tutaj tak jak w risotto gotujemy do niemal do wyparowania, więc musimy pamiętać, że podana ilość płynu i czasu gotowania może być nieco inna, niż podano, ze względu na nastawiony poziom mocy kuchenki. W razie czego dodajcie nieco wody, by nic się nie przypaliło. Pamiętajcie też, żeby wszystkie składniki przygotować przed rozpoczęciem gotowania.

      Pęczotto z młodą kapustą, indykiem i szparagami

      /inspiracja; 1 szklanka =250ml; 2-3 porcje/

      • 1/2 szklanki kaszy pęczak
      • 3-4 łyżki oleju, u mnie rzepakowy
      • 1 mała cebula, posiekana na drobno
      • 1 por - tylko biała część, posiekany na drobno
      • 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich
      • 300 g piersi z indyka lub kurczaka, pokrojonej na małe kawałki
      • 2 łyżki sosu sojowego jasnego + 1 łyżka wody
      • 1/3 szklanki białego wina
      • 1 szklanka bulionu drobiowego / wołowego / rosołu
      • 1/2 główki małej młodej kapusty lub 1/3 większej (około 2 szklanki poszatkowanej w paski kapusty)
      • 1/2 pęczka szparagów - u mnie białe, ale mogą być zielone (obrane - jeśli jest potrzeba- pokrojone na 2 mm paski, główki zostawione w całości)
      • 3 łyżki szczypiorku, posiekany
      • pieprz

      Wszystkie składniki przygotowujemy przed rozpoczęciem gotowania - szatkujemy jak podano przy poszczególnych składnikach. Pęczotto najlepiej przygotowywać w garnku lub na patelni o grubym dnie.

      Do garnka wlewamy łyżkę oleju i smażymy, mieszając, przez minutę. Następnie dodajemy drugą łyżkę oleju i wsypujemy cebulkę, podsmażamy przez 3 minuty mieszając. Dodajemy łyżkę oleju, por, zioła prowansalskie i smażymy, mieszając, przez 3 minuty.

      Podsmażone składniki przesuwamy na bok garnka/patelni i lekko przesuwamy naczynie, by głównie się grzała część z mięsem -dolewamy w puste miejsce garnku łyżkę oleju i wkładamy mięso, oprószamy pieprzem, smażymy mieszając co jakiś czas przez około 3 minuty. Składniki pozostawione na boku musimy 2-3 razy przemieszać w czasie smażenia mięsa. Następnie mięso skrapiamy 2 łyżkami sosu sojowego i łyżką wody i jeszcze chwilę smażymy. Ustawiamy garnek normalnie, by podgrzewał się cały garnek. W kolejnym kroku należy wymieszać wszystkie składniki i zalać je winem. Gotować 2-3 minuty, aż odparuje. Następnie wlewamy bulion. Garnek/ patelnię przykryć i wszystko gotować na niezbyt dużym ogniu przez około 20 minut. Zaglądamy co jakiś czas, zwłaszcza pod koniec, by sprawdzić, czy nie braknie płynu - w razie czego dolać. Po wyznaczonym czasie dodajmy kapustę, mieszamy z innymi składnikami i gotujemy przez 2 minuty pod przykryciem. Dodajemy szparagi, dolać w razie potrzeby nieco wody i gotować przez 2 minuty, mieszając. Następnie gotujemy całość wraz ze szczypiorkiem, bez przykrycia, jeszcze przez 2-3 minuty. Uważać, by nie przypalić! Podajemy ciepłe.

      pęczotto ze szparagami

      To danie zostało przygotowane w ramach wspólnego gotowania - inne pomysły na wykorzystanie szparagów możecie zobaczyć u Ani i Pati.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Pęczotto z młodą kapustą, indykiem i szparagami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 28 maja 2018 06:34
  • czwartek, 29 grudnia 2016
  • piątek, 09 września 2016
    • Kurczak w sosie słodko kwaśnym Piotra Ogińskiego

      Bardzo lubię kurczaka lub wieprzowinę w sosie słodko kwaśnym. Wypróbowuję różne przepisy, czy też zamawiam w restauracjach, by odnaleźć swój ideał. Danie z tego przepisu jest bliskie mojemu ideałowi i myślę, że wielbiciele takich smaków będą zadowoleni. Może jedynie mogłoby być lekko mniej słodkie. Bardzo podoba mi się osobne przygotowanie kurczaka i sosu. Przepis z książki "Kocham gotować" Piotra Ogińskiego. Podaję przepis z moimi zmianami. Pamiętajcie, by przed rozpoczęciem smażenia przygotować i pokroić wszystkie składniki.

      Kurczak w sosie słodko kwaśnym

      kurczak

      • 1 podwójna pierś kurczaka
      • mąka kukurydziana do obtoczenia mięsa
      • olej do smażenia (olej rzepakowy, roślinny)
      • 1 łyżeczka oleju sezamowego

      Kurczaka pokroić w kostkę. obtoczyć w mące. Smażyć w głębokim gorącym oleju przez 5 minut (ja podzieliłam kurczaka na dwie tury). Kurczaka odsączyć z oleju. Dosmażyć na złoto na oleju sezamowym.

      sos słodko - kwaśny

      • 1 łyżka oleju
      • 1 biała cebula
      • 1 zielona papryka
      • 1 czerwona papryka
      • 9 plastrów ananasa z puszki
      • 4 łyżki cukru, dałam brązowy
      • 5 łyżek octu balsamicznego (dałam ciemny, w  oryginale biały)
      • 4 łyżki ketchupu
      • sok po ananasie z puszki
      • 2 czubate łyżeczki skrobi ziemniaczanej
      • 0,5 szklanki wody
      • ryż do podania

      W woku (lub głębokiej patelni) rozgrzać olej. Wrzucić cebulę pokrojoną w piórka. Po chwili dodajemy paprykę pokrojoną w większą kostkę.Chwilę podsmażaj. Następnie dodaj ananasa pokrojonego na kawałki. Smaż. W naczyniu wymieszaj cukier z octem, wodą i ketchupem. Polej warzywa.

      Sok z ananasa wymieszaj ze skrobią, aż powstanie jednolity płyn. Dolej do warzyw i smaż aż zacznie bulgotać.

      Na talerz nałożyć ryż, polać sosem. Na wierzch dodać kurczaka.

      kurczak słodko kwaśny

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Kurczak w sosie słodko kwaśnym Piotra Ogińskiego”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      piątek, 09 września 2016 07:32
  • poniedziałek, 13 czerwca 2016
    • Pyszne szparagi zapiekane szynce

      Szparagi zapiekane w szynce to danie bardzo proste, ma minimum składników, jego zrobienie jest łatwe i nie jest czasochłonne. Idealnie nadaje się jako przystawka lub dodatek do dania głównego. Świetnie sprawdza się, gdy goście stoją już w drzwiach, a my chcemy podać coś na ciepło. Nie musimy posiadać nawet talentu kulinarnego. W sumie na same plusy. Wypróbujcie koniecznie.

      Szparagi zapiekane w szynce

      • zielone szparagi 
      • tyle plastrów szynki ile szparagów - najlepiej sprawdza się szynka parmeńska, szynka surowa dojrzewająca, karczek dojrzewający wędzony itp. 
      • pieprz
      • oliwa lub olej

      zielone szparagi w szynce pyszne

      Szparagi myjemy, obcinamy twarde końcówki. Jeśli szparagi mają twarde części, to się ich pozbywamy. W innym przypadku nie ma potrzeby obierania szparagów. Owijamy szynką każdego szparaga. Układamy na papierze do pieczenia. Oprószamy pieprzem, skrapiamy delikatnie oliwą/ olejem. Wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika. Pieczemy 15 minut. Podajemy na ciepło.

      Jeśli okaże się, że mamy za mało szynki, to pozostałe szparagi i tak możemy włożyć do piekarnia oprószone pieprzem i skropione oliwą. Same w sobie też są pyszne. Danie można urozmaicić posypując szparagi żółtym serem. 

      zielone szparagi w szynce pyszne

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Pyszne szparagi zapiekane szynce”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 13 czerwca 2016 05:53
  • piątek, 08 stycznia 2016
    • Tarte flambee (flamkuchen)

      Tarte flambee to rodzaj pieczywa popularny w Niemczech, Austrii i Francji. W wolnym tłumaczeniu nazwa "tarte flambee" oznacza płonącą tartę. Według legendy francuscy piekarze wkładali ją do pieca by sprawdzić czy posiada odpowiednią temperaturę do wypieku chleba. Gdy ciasto wyglądało jakby się paliło, był to znak, że piec jest odpowiednio rozgrzany. Zainspirowałam się dzisiaj przepisem z książki "Chleb. Domowa Piekarnia" Piotra Kucharskiego. Pan Piotr sugeruje, by piec tartę w 250 stopniach C, ja jednak piekłam w 200°C, przez połowę czasu pod przykryciem, gdyż nie chciałam by cebulka za bardzo się przypaliła. Polecam te tarty jako świetną przekąskę zarówno na ciepło i na zimno. Przepis podaję z moimi zmianami.

      Tarte flambee

      /8 sztuk/

      ciasto

      • 10 g drożdży
      • 300 ml letniej wody
      • 500 g mąki pszennej (najlepiej typ 650 lub 750)
      • 0,5 łyżeczki soli

      farsz

      • 4 średnie cebule
      • 2 łyżki masła
      • 200 g śmietany 12%
      • 150 g serka kanapkowego śmietankowego
      • 150 g wędzonego boczku (jeśli mamy ochotę możemy częściowo zastąpić szynką)
      • sól, pieprz

      Drożdże rozpuścić w wodzie. Mąkę wymieszać z solą, a następnie dodać rozpuszczone drożdże. Ciasto wyrabiać przed ok 5 minut. Włożyć do naoliwionej miski, przykryć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na 12-24 godziny (uwaga! Miska powinna być dwa razy większa od ciasta, gdyż przez noc ciasto urośnie).

      Następnego dnia wyjąć ciasto z lodówki, lekko zagnieść, odłożyć do miski, przykryć czystą ściereczką i pozostawić na 1,5 godziny by się ogrzało.

      W tym czasie obrać cebulę i pokroić na półksiężyce. Podsmażyć przez 2 minuty na maśle.

      Śmietanę i serek wymieszać na jednolitą masę. Doprawić solą i pieprzem.

      Ciasto pokroić na 8 części i pozostawić na 1 godzinę, by podrosło. Następnie każdy kawałek cienko rozwałkować, położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy kawałek posmarować równomiernie serkiem wymieszanym ze śmietaną, posypać cebulą oraz pokrojonym na kawałki boczkiem.

      Włożyć do rozgrzanego do 200°C piekarnika. Piec ok 15-20 minut, aż ciasto się zarumieni. W połowie pieczenia można przykryć papierem do pieczenia (jeśli cebulka zacznie się zanadto rumienić). Podawać na ciepło lub zimno.

      tarfe flambee

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Tarte flambee (flamkuchen)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      piątek, 08 stycznia 2016 07:55

Kalendarz

Wrzesień 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne