Wpisy otagowane „ziemniaki”

  • czwartek, 20 grudnia 2018
    • Krem z buraków z musem z ziemniaków nie tylko na święta

      Krem z buraków z musem z ziemniaków o zupa dobra nie tylko na święta, choć i tu się świetnie sprawdzi. Świetna, aromatyczna kompozycja, która nie nudzi się po 2 łyżkach. Przepis Jakuba Kuronia.

      Krem z buraków z musem z ziemniaków 

      /6 porcji zupy/

      ZUPA

      • 0,5 kg buraków
      • 1 cebula, pokrojona w piórka
      • 1,5 łodygi selera naciowego, pokrojony w plastry
      • 0,5 litra wywaru warzywnego
      • 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego
      • 1 ząbek czosnku, posiekany
      • kawałek imbiru wielkości połowy korka do wina, starty na tarce lub drobno posiekany
      • 0,5 łyżki octu winnego, najlepiej czerwonego
      • sól, pieprz
      • olej do smażenia

      Buraki umyć, przekroić na pół, posypać solą i pieprzem. Zawinąć każdą połówkę w folię aluminiową i piec w 200°C do miękkości (całe buraki pieką się ok 90 minut, więc przekrojone i niezbyt duże buraki będą gotowe w 45-60 minut, trzeba po 40 minutach sprawdzić widelcem poziom miękkości). Po upieczeniu przestudzić, obrać ze skóry, pokroić w kostkę.

      W garnku rozgrzać trochę oleju. Podsmażyć cebulę, seler naciowy. Dodać kmin, sól, czosnek, imbir. Smażyć na małym ogniu przez 5 minut. Po tym czasie dodać wywar warzywny i buraki. Trzymać całość przez 30 minut na małym ogniu, bardzo lekko gotując. Zupę doprawić octem, solą, pieprzem. Zmiksować blenderem.

      MUS

      • 200 g ziemniaków
      • 25 ml wywaru warzywnego
      • 25 ml śmietanki 30%
      • 0,5 łyżki masła
      • sól, szczypta gałki muszkatołowej

      Ziemniaki ugotować, odcedzić, zmiksować blenderem z resztą składników do uzyskania gładkiej masy.

      Zupę podawać z kleksem musu ziemniaczanego.

      zupa krem święta buraczkowa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Krem z buraków z musem z ziemniaków nie tylko na święta”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      czwartek, 20 grudnia 2018 09:53
  • piątek, 19 stycznia 2018
  • poniedziałek, 15 maja 2017
    • Rogale z ciasta ziemniaczanego

      W tym przepisie zaciekawiło mnie ciasto ziemniaczane. Po upieczeniu długo pozostaje świeże i smaczne. Wytrawny farsz świetnie się komponuje ze szpinakiem i serem. I mimo że nie jestem fanem sera feta, to całe zestawienie jest bardzo smaczne. W przyszłości może zrobię wersję słodką rogali z tym ciastem, bo jest łatwe do zrobienia i bardzo smaczne.

      Rogale z ciasta ziemniaczanego

      /24 sztuki, źródło - IG_grzanka/

      ciasto

      • 3 duże ugotowane ziemniaki, wystudzone do temperatury pokojowej
      • 0,5 kg mąki
      • 125 g rozpuszczonego masła, ostudzonego do temperatury pokojowej
      • 1 jajko do ciasta + 1 jajko do smarowania
      • 0,5 łyżeczki soli
      • szczypta pieprzu
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • sezam do posypania

      Ziemniaki zmielić na gładką masę. Dodać mąkę, masło, 1 jajko, sól, pieprz, proszek do pieczenia. Wyrobić gładkie ciasto. Przygotować farsz i postępować według dalszych instrukcji.

      rogale z serem i szpiankiem

      farsz

      • 125 g sera feta
      • 3-4 kostki mrożonego szpinaku, rozmrożone
      • szczypta czosnku granulowanego lub soli czosnkowej
      • szczypta pieprzu

      Ser feta, szpinak, pieprz i sól czosnkową zmieszać.

      Ciasto podzielić na 2 części. Stolnicę posypać mąką. Rozwałkować dość cienko pierwszą połowę ciasta na okrąg. Ciasto przekroić na 12 równych trójkątnych części. Na każdej części kładziemy nadzienie i zwijamy rogale zaczynając od szerszej części. Kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z drugą częścią farszu i ciasta postępujemy analogicznie.

      Rogale posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem. Piec w 180°C przez około 15 minut, aż będą rumiane.

      rogale z serem i szpiankiem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Rogale z ciasta ziemniaczanego”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 15 maja 2017 08:20
  • niedziela, 17 kwietnia 2016
  • piątek, 06 grudnia 2013
    • Tortilla de patatas - tortilla hiszpańska

      Kilka dni temu uczestniczyłam w warsztatach kuchni hiszpańskiej w Restauracji Rotondo w Poznaniu. Warsztaty prowadziła Kasia Szatkowska, której dziękuję za wiele inspiracji :) Zdjęcia obrazujące jak wyglądały warsztaty możecie obejrzeć w albumie TUTAJ, a ja tymczasem przedstawiam przepis na tortillę hiszpańską, którą wyczarowałyśmy z Moniką z Pin up cooking looking na warsztatach.

      Moja jedyna uwaga- my nie trzymałyśmy się sztywno ilości podanych w przepisie. Możecie tak,że stosować dowolne dodatki.

      Tortilla de patatas – hiszpański omlet z pokrojonych ziemniaków i cebuli zatopionych w masie jajecznej. Proste danie, które smakuje rewelacyjnie, a jedyne co może sprawić problem, to odwracanie tortilli. Jeśli jednak wspomożemy się dodatkowym talerzem nie będzie to wcale takie trudne.

      Tortilla de patatas

      • 3 duże ugotowane ziemniaki (u nas nieco więcej)
      • 1 duża cebula
      • 4-5 jajek
      • opcjonalnie: bób, kukurydza, zielony groszek, kiełbasa chorizo - u nas kukurydza, papryka zielona i czerwona, chorizo, natka pietruszki
      • sól, pieprz
      • papryka słodka i ostra, opcjonalnie również wędzona
      • olej do smażenia

      tortilla hiszpańska

      Ziemniaki pokrój w niewielką kostkę. Cebulę obierz i posiekaj. Na patelni rozgrzej olej. Przesmaż na nim cebulę, a gdy ta się zeszkli dodaj ziemniaki i usmaż na złoty kolor.

      Zdejmij z patelni. Na patelni usmaż kiełbasę chorizo. Gdy zacznie wytapiać się tłuszcz dodaj pokrojoną w kostkę paprykę. Podsmaż.

      W misce roztrzep jajka z solą, pieprzem i papryką. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, wsyp ziemniaki i dodatki i wlej masę jajeczną. Wierzch można posypać pokrojoną natką pietruszki. Smaż pod przykryciem na małym ogniu do chwili, gdy spód będzie przypieczony, a masa jajeczna na wierzchu  prawie cała ścięta. Za pomocą przykrywki lub deski ostrożnie przełóż tortillę na drugą stronę i smaż, aż się zarumieni.

      Można także włożyć tortillę do nagrzanego piekarnika i zapiec z serem.

      tortilla de patatas

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      piątek, 06 grudnia 2013 12:45

Kalendarz

Luty 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne