Wpisy otagowane „ziemniaki”

  • piątek, 19 stycznia 2018
  • poniedziałek, 15 maja 2017
    • Rogale z ciasta ziemniaczanego

      W tym przepisie zaciekawiło mnie ciasto ziemniaczane. Po upieczeniu długo pozostaje świeże i smaczne. Wytrawny farsz świetnie się komponuje ze szpinakiem i serem. I mimo że nie jestem fanem sera feta, to całe zestawienie jest bardzo smaczne. W przyszłości może zrobię wersję słodką rogali z tym ciastem, bo jest łatwe do zrobienia i bardzo smaczne.

      Rogale z ciasta ziemniaczanego

      /24 sztuki, źródło - IG_grzanka/

      ciasto

      • 3 duże ugotowane ziemniaki, wystudzone do temperatury pokojowej
      • 0,5 kg mąki
      • 125 g rozpuszczonego masła, ostudzonego do temperatury pokojowej
      • 1 jajko do ciasta + 1 jajko do smarowania
      • 0,5 łyżeczki soli
      • szczypta pieprzu
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • sezam do posypania

      Ziemniaki zmielić na gładką masę. Dodać mąkę, masło, 1 jajko, sól, pieprz, proszek do pieczenia. Wyrobić gładkie ciasto. Przygotować farsz i postępować według dalszych instrukcji.

      rogale z serem i szpiankiem

      farsz

      • 125 g sera feta
      • 3-4 kostki mrożonego szpinaku, rozmrożone
      • szczypta czosnku granulowanego lub soli czosnkowej
      • szczypta pieprzu

      Ser feta, szpinak, pieprz i sól czosnkową zmieszać.

      Ciasto podzielić na 2 części. Stolnicę posypać mąką. Rozwałkować dość cienko pierwszą połowę ciasta na okrąg. Ciasto przekroić na 12 równych trójkątnych części. Na każdej części kładziemy nadzienie i zwijamy rogale zaczynając od szerszej części. Kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z drugą częścią farszu i ciasta postępujemy analogicznie.

      Rogale posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem. Piec w 180°C przez około 15 minut, aż będą rumiane.

      rogale z serem i szpiankiem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Rogale z ciasta ziemniaczanego”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 15 maja 2017 08:20
  • niedziela, 17 kwietnia 2016
  • piątek, 06 grudnia 2013
    • Tortilla de patatas - tortilla hiszpańska

      Kilka dni temu uczestniczyłam w warsztatach kuchni hiszpańskiej w Restauracji Rotondo w Poznaniu. Warsztaty prowadziła Kasia Szatkowska, której dziękuję za wiele inspiracji :) Zdjęcia obrazujące jak wyglądały warsztaty możecie obejrzeć w albumie TUTAJ, a ja tymczasem przedstawiam przepis na tortillę hiszpańską, którą wyczarowałyśmy z Moniką z Pin up cooking looking na warsztatach.

      Moja jedyna uwaga- my nie trzymałyśmy się sztywno ilości podanych w przepisie. Możecie tak,że stosować dowolne dodatki.

      Tortilla de patatas – hiszpański omlet z pokrojonych ziemniaków i cebuli zatopionych w masie jajecznej. Proste danie, które smakuje rewelacyjnie, a jedyne co może sprawić problem, to odwracanie tortilli. Jeśli jednak wspomożemy się dodatkowym talerzem nie będzie to wcale takie trudne.

      Tortilla de patatas

      • 3 duże ugotowane ziemniaki (u nas nieco więcej)
      • 1 duża cebula
      • 4-5 jajek
      • opcjonalnie: bób, kukurydza, zielony groszek, kiełbasa chorizo - u nas kukurydza, papryka zielona i czerwona, chorizo, natka pietruszki
      • sól, pieprz
      • papryka słodka i ostra, opcjonalnie również wędzona
      • olej do smażenia

      tortilla hiszpańska

      Ziemniaki pokrój w niewielką kostkę. Cebulę obierz i posiekaj. Na patelni rozgrzej olej. Przesmaż na nim cebulę, a gdy ta się zeszkli dodaj ziemniaki i usmaż na złoty kolor.

      Zdejmij z patelni. Na patelni usmaż kiełbasę chorizo. Gdy zacznie wytapiać się tłuszcz dodaj pokrojoną w kostkę paprykę. Podsmaż.

      W misce roztrzep jajka z solą, pieprzem i papryką. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, wsyp ziemniaki i dodatki i wlej masę jajeczną. Wierzch można posypać pokrojoną natką pietruszki. Smaż pod przykryciem na małym ogniu do chwili, gdy spód będzie przypieczony, a masa jajeczna na wierzchu  prawie cała ścięta. Za pomocą przykrywki lub deski ostrożnie przełóż tortillę na drugą stronę i smaż, aż się zarumieni.

      Można także włożyć tortillę do nagrzanego piekarnika i zapiec z serem.

      tortilla de patatas

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      piątek, 06 grudnia 2013 12:45
  • środa, 27 marca 2013
    • Zalewajka

      Zalewajka. Smak dzieciństwa. Te wakacyjne dni i talerz parującej pysznej zupy. Wspaniałe wspomnienia. Po latach chciałam odtworzyć te wspomnienia. Zalewajka jest podobną zupą do żurku, która swoją nazwę zawdzięcza sposobie przygotowania - pokrojone w kostkę pyry zalewa się zakwasem żurkowym. Zalewajka w dwóch formach (radomszczańska i świętokrzyska) jest wpisana na listę produktów tradycyjnych. Jeśli lubicie żurek, to warto zapoznać się także z tą zupą. Może już na Wielkanocnym stole? źródło -gazetka biedronki+moje zmiany.

      Zalewajka

      • 2 litry bulionu
      • 400-500 g ziemniaków
      • 200 g kiełbasy wędzonej (u mnie polska)
      • 200 g wędzonego boczku
      • 100 -200 g kiełbasy suszonej
      • 300-500 ml zakwasu na żur (dałam 500ml)
      • 1 cebula
      • 3 liście laurowe
      • 5 ziaren ziela angielskiego
      • 2 łyżki mąki
      • 2 łyżki masła
      • sól, pieprz
      • olej do smażenia

      W garnku podgrzać bulion.

      Boczek pokroić w kostkę, kiełbasy pokroić w kostkę lub półplastry.

      Na patelni rozgrzać olej, wrzucić boczek, a po 3 minutach smażenia wrzucić kiełbasę. Smażyć do zarumieniania. Wrzucić do ciepłego bulionu.

      Cebulę posiekać. Usmażyć na tej samej patelni, aż cebula się zeszkli. Wrzucić do bulionu. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, gotować na małym ogniu przez ok. 30 minut.

      Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do zupy, gotować przez ok. 15 minut. Następnie wlać zakwas żurkowy. Zaczynamy od dodania ok. 300 ml zakwasu, mieszamy i próbujemy. Dodajemy ewentualnie więcej, aż zupa będzie lekko kwaśna i smaczna. Ja dodałam 500 ml, ale ilość będzie zależeć od mocy zakwasu który kupimy/zrobimy.

      Dalej gotujemy zupę i przygotowujemy zasmażkę - roztapiamy w rondelku masło, a następnie dodajemy mąkę, mieszamy. Dodajemy kilka łyżek zupy, mieszamy, a następnie wlewamy do zupy i szybko mieszamy rozprowadzając zasmażkę.Gotujemy jeszcze kilka minut, doprawiamy solą i pieprzem.

      Zupę można także zabielić śmietaną.

      zalewajka

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Zalewajka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      środa, 27 marca 2013 09:55

Kalendarz

Grudzień 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne