Wpisy otagowane „ser”

  • piątek, 06 kwietnia 2018
    • Szybkie i łatwe spaghetti

      Jeśli szukacie przepisu na szybki, smaczny i łatwy w wykonaniu obiad, to przepis dla Was. W czasie potrzebnym na ugotowanie makaronu zrobicie sos i zaraz po odcedzeniu obiad będzie gotowy. Co może być lepszego? :)

      Spaghetti z suszonymi pomidorami

      /1 porcja/

      • garść orzechów nerkowca + płatków migdałów+ pestek słonecznika (proporcje są dowolne, byle uzbierać garść z tych składników; możecie także pominąć orzechy nerkowca na rzecz migdałów)
      • pół słoiczka suszonych pomidorów + 1 łyżka oleju ze słoiczka
      • kilka łyżek wody
      • ewentualnie starty żółty ser
      • makaron (najlepiej spaghetti, ale możecie właściwie dać dowolny)

      Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.

      Orzechy nerkowca, migdały i pestki słonecznika umieszczamy w blenderze, dodajemy suszone pomidory, łyżkę oleju z suszonych pomidorów oraz kilka łyżek wody. Miksujemy aż do uzyskania kremowej konsystencji (jeśli mamy z tym problem - dodajemy wody).

      Po odcedzeniu makaronu dodajemy kremowy sos, posypujemy startym serem. Gotowe!

      spaghetti z suszonymi pomidorami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Szybkie i łatwe spaghetti”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      piątek, 06 kwietnia 2018 05:58
  • czwartek, 24 sierpnia 2017
    • Zakręcone drożdżówki z serem i borówkami

      Jeśli macie ochotę na domowe drożdżówki, to jest to fajny przepis na puszyste smakołyki. Oczywiście możecie zmienić owoce na inne, np. dodać jagody, maliny, truskawki...Jeśli nie macie ochoty na ser, to możecie użyć marmolady jako nadzienia.

      Zakręcone drożdżówki z serem i borówkami

      /15 sztuk; blaszka 30x25 lub większa/

      ciasto

      • 500 g mąki pszennej
      • 20 g świeżych drożdży
      • 250 ml (1 szklanka) mleka
      • 5 łyżek cukru
      • 2 jajka
      • 50 g rozpuszczonego masła
      • szczypta soli

      Mleko podgrzewamy, aż będzie ciepłe (po włożeniu palca da się odczuć ciepło, ale nie parzy). Do mleka dodajemy łyżkę cukru i drożdże. Mieszamy do połączenia składników i odstawiamy na około 10 minut, aż drożdże zaczną rosnąć.

      Roztapiamy w garnku masło i odstawiamy do ostygnięcia do temperatury pokojowej.

      Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, cukier, jajka, rozpuszczone masło i podrośnięte drożdże z mlekiem. Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne (w razie potrzeby podsypujemy mąką, jednak nie należy jej dodawać zbyt dużo na początku wyrabiania, pamiętając, że ciasto wraz z wyrabianiem zyska na gładkości i elastyczności).

      Z ciasta wyrabiamy kulę, wkładamy je do miski i przykrywamy ciepłą ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około godziny).

      Po tym czasie posypujemy stolnicę mąką, i rozwałkujemy dość cienko ciasto  na prostokąt (jeden bok może mieć około 20 cm, a drugi około 60 cm - nie mierzyłam, ale chodzi o zachowanie mniej więcej proporcji).

      nadzienie

      • 250 g twarogu półtłustego
      • 2 łyżki cukru białego
      • 1 opakowanie cukru waniliowego (8g)
      • 2 łyżki mleka
      • 1 żółtko + 1 białko do posmarowania wierzchu
      • 200 g borówek

      Przygotowujemy nadzienie: ser, cukier biały, waniliowy, żółtka jaj, mleko wyrabiamy łyżką, rozcierając ser, by był w miarę gładki. Masę rozsmarowujemy równomiernie na rozwałkowanym cieście. Posypujemy ciasto równomiernie borówkami.

      Zwijamy ciasto wzdłuż krótszego boku. Kroimy ciasto na około 15 kawałków i układamy je w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Wierzch drożdżówek smarujemy pędzelkiem umoczonym w białku.

      Włączamy piekarnik, by nagrzał się do 180°C (w międzyczasie drożdżówki będą miały jeszcze chwilę, by podrosnąć). Gdy piekarnik osiągnie pożądaną temperaturę władamy do niego drożdżówki i pieczemy około 20 minut, aż wierzch się zarumieni.

      drożdżówki z serem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Zakręcone drożdżówki z serem i borówkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      czwartek, 24 sierpnia 2017 06:03
  • piątek, 23 czerwca 2017
    • Truskawkowiec - pyszny sernik truskawkowy bez pieczenia

      Truskawkowiec, czyli sernik bez pieczenia, na zimno, to pyszne ciasto, które nie wymaga specjalnych umiejętności do robienia ciast. Potrzebny będzie jednak blender, by zrobić mus z truskawek oraz troszkę czasu, którego potrzebujemy na poszczególne fazy. Warto wypróbować w sezonie na truskawki, gdyż jest na prawdę pyszne. Idealna pozycja na lato!

      Truskawkowiec

      / 1 szklanka = 250 ml; blacha 25x30 cm/

      • spód - pół dużego opakowania herbatników lub 2 mniejsze opakowania (na blaszkę będzie potrzeba około 20 herbatników)

      masa sernikowa

      • 850 g truskawek (350 g na mus truskawkowy, 350 g do pokrojenia do środka ciasta, 150 g do ozdobienia wierzchu)
      • 5 łyżek cukru pudru
      • 2 opakowania galaretki truskawkowej + 1,5 szklanki wody
      • 3 łyżeczki żelatyny w proszku
      • 125 ml (pół szklanki) śmietanki 30%
      • 500 g twarogu 3-krotnie mielonego lub serka białego homogenizowanego

      Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wyłożyć dno ciastkami.

      Galaretki i żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i zostawić do ostudzenia do temperatury pokojowej.

      350 g truskawek zmiksować z cukrem pudrem blenderem na mus. Mus połączyć z twarogiem / serkiem, wymieszać. Powoli dodawać galaretki z żelatyną ostudzone do temperatury pokojowej.

      W osobnym naczyniu ubić śmietankę. Połączyć z masą serową - truskawkową. Pokroić truskawki i wymieszać z masą serową. Włożyć do lodówki i gdy zrobi się gęstsza wylać na ciasteczkowy spód. Przyozdobić pozostałymi kawałkami truskawek. Włożyć do lodówki (najlepiej zabezpieczyć blaszkę folią spożywczą, żeby masa nie wchłaniała zapachu lodówki). Ciasto jest gotowe, gdy całkowicie stężeje.

      truskawkowiec

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Truskawkowiec - pyszny sernik truskawkowy bez pieczenia”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      piątek, 23 czerwca 2017 08:56
  • poniedziałek, 15 maja 2017
    • Rogale z ciasta ziemniaczanego

      W tym przepisie zaciekawiło mnie ciasto ziemniaczane. Po upieczeniu długo pozostaje świeże i smaczne. Wytrawny farsz świetnie się komponuje ze szpinakiem i serem. I mimo że nie jestem fanem sera feta, to całe zestawienie jest bardzo smaczne. W przyszłości może zrobię wersję słodką rogali z tym ciastem, bo jest łatwe do zrobienia i bardzo smaczne.

      Rogale z ciasta ziemniaczanego

      /24 sztuki, źródło - IG_grzanka/

      ciasto

      • 3 duże ugotowane ziemniaki, wystudzone do temperatury pokojowej
      • 0,5 kg mąki
      • 125 g rozpuszczonego masła, ostudzonego do temperatury pokojowej
      • 1 jajko do ciasta + 1 jajko do smarowania
      • 0,5 łyżeczki soli
      • szczypta pieprzu
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • sezam do posypania

      Ziemniaki zmielić na gładką masę. Dodać mąkę, masło, 1 jajko, sól, pieprz, proszek do pieczenia. Wyrobić gładkie ciasto. Przygotować farsz i postępować według dalszych instrukcji.

      rogale z serem i szpiankiem

      farsz

      • 125 g sera feta
      • 3-4 kostki mrożonego szpinaku, rozmrożone
      • szczypta czosnku granulowanego lub soli czosnkowej
      • szczypta pieprzu

      Ser feta, szpinak, pieprz i sól czosnkową zmieszać.

      Ciasto podzielić na 2 części. Stolnicę posypać mąką. Rozwałkować dość cienko pierwszą połowę ciasta na okrąg. Ciasto przekroić na 12 równych trójkątnych części. Na każdej części kładziemy nadzienie i zwijamy rogale zaczynając od szerszej części. Kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z drugą częścią farszu i ciasta postępujemy analogicznie.

      Rogale posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem. Piec w 180°C przez około 15 minut, aż będą rumiane.

      rogale z serem i szpiankiem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Rogale z ciasta ziemniaczanego”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 15 maja 2017 08:20
  • piątek, 28 kwietnia 2017
    • Pieczone pierogi z kurczakiem

      Byłam ostatnio w restauracji na pieczonych pierogach. Od razu nabrałam ochoty, by zrobić swoją wersję. Ciasto na te pierogi jest bardzo smaczne, miękkie po upieczeniu. Jeśli chodzi o farsz, to wymyśliłam wersję wytrawną z kurczakiem, jednak możecie wymyślić swoją wersję, nawet na słodko z czekoladą :)

      Pierogi pieczone z kurczakiem

      /inspiracja - ciasto, farsz - przepis własny; około 40 pierogów/

      Ciasto

      • 0,5 kg mąki pszennej
      • 1 jajko do ciasta + 1 jajko do posmarowania ciasta
      • 50 g masła lub margaryny (u mnie po połowie), roztopione, przestudzone do temperatury pokojowej
      • 25 g drożdży świeżych
      • 1 szklanka ciepłego mleka (u mnie pół na pół z wodą)
      • 1 łyżeczka cukru
      • szczypta soli
      • sezam (opcjonalnie)

      Ciepłe mleko wymieszać z drożdżami i cukrem. Pozostawić na kilka minut, aż podrosną.

      Wyrośnięte drożdże wymieszać z mąką, jednym jajkiem, masłem, solą. Wyrobić ciasto, aż będzie elastyczne i jednolite (potrwa to kilka minut; w razie potrzeby podsypać mąką podczas wyrabiania). Zostawić ciasto (w misce wysmarowanej olejem) do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

      Farsz

      • 1 (pojedyncza) pierś z kurczaka
      • sól, pieprz, papryka słodka w proszku, chili w proszku
      • 300 g pieczarek
      • 50 g sera żółtego
      • 1 mała cebula
      • 1 ząbek czosnku
      • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
      • olej do smażenia

      Kurczaka pokroić w drobną kostkę. Doprawić solą, pieprzem, słodką papryką w proszku oraz chili. Na patelnię wlać olej, wrzucić kurczaka, usmażyć. Następnie dorzucić posiekaną na drobno cebulę, czosnek, pokrojone na drobno pieczarki, koncentrat pomidorowy. Całość usmażyć, aż woda odparuje. Doprawić solą, pieprzem. Ostudzić do temperatury pokojowej, a następnie wrzucić żółty ser pokrojony na kawałki.

      Ciasto podzielić na pół, rozwałkować  na posypanej mąką stolnicy. Wykrawać okrągłe kawałki szklanką. Na środek nakładać farsz, zlepiać brzegi, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem smarujemy pierogi rozmąconym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w 180°C przez około 13-15 minut (aż będą złote). Podawać z sałatką lub sosami (np. czosnkowy, ketchup).

      pierogi drożdżowe z kurczakiem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Pieczone pierogi z kurczakiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      piątek, 28 kwietnia 2017 07:45

Kalendarz

Styczeń 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne