Wpisy otagowane „sos”

  • niedziela, 29 stycznia 2012
    • Lasagne

      Danie nieco czasochłonne, jednak nie trudne. Smaczne i sycące. Trochę przypiekł mi się wierzch, ale nie szkodzi, bo i tak było smaczne. Przyprawy dopasowujemy do tego co mamy pod ręką i do smaku.

      Lasagne

      • 1 opakowanie makaronu lasagne
      • 750 g mięsa mielonego
      • pomidory z puszki bez skórki -2 puszki (w okresie letnim oczywiście świeże)
      • 1 marchew
      • 4-5 ząbków czosnku
      • 1 cebula
      • ok. 20 dag żółtego sera
      • sól, pieprz
      • 0,5 łyżeczki cukru
      • 1,5 łyżeczki majeranku
      • ok. 2 łyżeczki tymianku
      • ok. 2 łyżeczki oregano
      • ok. 2 łyżeczki bazylii
      • ok. 1 łyżeczka lubczyku 
      • ok. pół łyżeczki chili 
      • ok. 3 łyżeczki ziół prowansalskich

      Sos beszamelowy

      • 50 g masła (10 łyżek)
      • 50 g mąki
      • 500 ml mleka
      • biały pieprz
      • sól
      • gałka muszkatołowa

      Obieramy i kroimy cebulę na drobne kawałki. Smażymy na oleju, następnie dodajemy pokrojony czosnek. Chwilkę smażymy i dodajemy mięso mielone. Smażymy. Gdy będzie już usmażone dodajemy pokrojone pomidory oraz przyprawy, cukier i startą na drobnych oczkach marchewkę. Wszystko mieszamy i smażymy do momentu aż sok z mięsa i pomidorów prawie się wygotuje. Sprawdzamy smak i w razie czego dodajemy przypraw, soli, pieprzu.

      Makaron przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Jeśli mamy makaron wymagający gotowania, to w garnku gotujemy wodę. Wkładamy makaron i gotujemy 3-5 minut.

      Przygotowujemy sos beszamelowy. W garnku roztapiamy masło. Dodajemy mąkę i mieszamy. Chwilę podsmażamy, a następnie dodajemy mleko, wymieszać, doprawić przyprawami.

      Układamy w blaszce warstwami kolejno: sos beszamelowy, makaron, mięso, ser i tak do wykończenia składników, na wierzch dajemy sos beszamelowy.

      Pieczemy w piekarniku w 180°C aż makaron będzie miękki (w zależności od tego czy mamy makaron wymagający gotowania czy nie), ja zapiekałam ok. pół godziny. 


      Przepis dołączam do akcji   "zapiekany makaron"

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Lasagne”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      niedziela, 29 stycznia 2012 16:54
  • wtorek, 23 lutego 2010
    • Kotlety mielone - po rosyjsku z rosyjskim sosem południowym

      Dzisiaj chciałabym podzielić się przepisem na kotlety mielone po rosyjsku z rosyjskim sosem południowym. Kotlety mają dodatek ubitego białka, co czyni je delikatniejszymi. Zainspirowane przepisem Małej Mi

      KOTLETY MIELONE  - PO ROSYJSKU

      • 0,5 kg mięsa mielonego
      • 1  cebula
      • 1 ząbek czosnku
      • 2 kromki białego chleba lub bułka
      • 1 jajko (osobno białko i żółtko)
      • sól, pieprz
      • 0,5 łyżeczki kminku
      • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
      • bułka tarta

      Chleb namoczyć w mleku. Odcisnąć i dodać do mięsa.
      Cebulę obrać, zetrzeć na tarce. Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do mięsa wraz z przyprawami, natką pietruszki i żółtkiem. Wyrobić masę.
      Białko ubić na sztywną pianę. Połączyć z mięsem.
      Formować podłużne kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu.

       

      ROSYJSKI SOS POŁUDNIOWY

      • 1 cebula
      • 100 ml wody
      • 50 g koncentratu pomidorowego
      • 1 ząbek czosnku
      • 1 łyżka octu z czerwonego wina
      • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
      • 0,5 łyżeczki pieprzu
      • 1  łyżeczka mąki pszennej
      • 1 łyżka siekanej natki pietruszki
      • 2 łyżki oleju

      Na oleju podsmażyć na złoto drobno posiekaną cebulę.
      Do garnka wlać wodę, dodać koncentraty i przyprawy. Następnie dodać podsmażoną cebulę. Gotować 3 minuty aż sos trochę odparuje.
      Dodać ocet i przeciśnięty ząbek czosnku.
      Sos oprószyć mąką, wymieszać i zagotować.
      Dodać natkę pietruszki.

      Uwagi: Sos można podawać np. z kotletami mielonymi, hamburgerami.

      kotlety mielone rosyjskie

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      wtorek, 23 lutego 2010 18:34

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne