Wpisy otagowane „czosnek”

  • sobota, 01 września 2018
    • Pyszna zupa krem z kalafiora

      Zupy nie są daniem które uwielbiam robić i jeść, choć żurek i rosół są wyjątkami, ale tę zupkę mogę polecić. Curry nadaje jej charakteru, więc śmiało róbcie na obiad czy na lunch do pracy. Ja zrobiłam w wersji wegetariańskiej - na bulionie warzywnym, ale różnie dobrze możecie ją zrobić na rosole, bulionie mięsnym.

      Zupa krem z kalafiora

      /źródło/

      • 500 g kalafiora - świeży lub mrożony
      • 3 ziemniaki średniej wielkości
      • 1 pietruszka (korzeń)
      • 0,5 cebuli
      • 1 cm świeżego imbiru, obranego ze skórki
      • 2 ząbki czosnku
      • 3 szklanki bulionu warzywnego
      • 2 łyżki oleju
      • 1 łyżeczka curry
      • 1 pęczek świeżego koperku

      Obierz warzywa ze skórki. Ziemniaki pokrój w cienkie plastry, cebulę w piórka, pietruszkę i imbir zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

      W garnku rozgrzej olej, wrzuć cebulę, pietruszkę i imbir. Po chwili smażenia (i mieszania) dodaj ziemniaki, czosnek. Smaż na mniejszym ogniu przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu. W razie potrzeby dodaj nieco oleju. Po tym czasie posyp warzywa curry i wymieszaj. Następnie do garnka wlej bulion i dodaj umyty, podzielony na różyczki kalafior. Gotuj do miękkości warzyw przez około 10-15 minut. Blenderem zmiksuj zupę na krem. Podawaj z posiekanym koperkiem. Możesz również dodać grzanki.

      zupa kalafiorowa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Pyszna zupa krem z kalafiora”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      sobota, 01 września 2018 13:45
  • piątek, 01 czerwca 2018
    • Pyszne kotleciki z ryżu

      Kotleciki z ryżu to wspaniały pomysł na wykorzystanie zalegające w lodówce ryżu z obiadu z poprzedniego dnia...chociaż pewnie Wam posmakują i zaczniecie specjalnie gotować więcej ryżu ;)

      Kotleciki z ryżu

      /inspiracja/

      • 6 szklanek ugotowanego ryżu (2 szklanki surowego - przed ugotowaniem), ostudzonego
      • 2-3 cebule
      • 15 suszonych pomidorów z zalewy z oleju
      • 2-4 ząbki czosnku
      • sól, pieprz do smaku
      • duży pęczek natki pietruszki
      • 1/2 szklanki bułki tartej + bułka tarta do panierowania
      • olej do smażenia
      • nieco oleju z zalewy od pomidorów
      • olej do smażenia

      Cebulę pokroić na drobno i usmażyć na oleju (może być ten z pomidorów). Do malaksera wsypujemy ryż,  cebulę, posiekany czosnek, sól, pieprz, pokrojone na drobno suszone pomidory, troszkę oleju z pomidorów. Miksujemy przez chwilę, tak by masa się rozdrobniła, ale nie powstała papka. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy bułkę tartą, posiekaną na pietruszkę, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie rozgrzewamy olej na patelni i formujemy niewielkie, trochę spłaszczone, kotleciki. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na średnim ogniu. Po usmażeniu odkładamy na chwilę na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Gotowe!

      kotlety ryżowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (15) Pokaż komentarze do wpisu „Pyszne kotleciki z ryżu”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      piątek, 01 czerwca 2018 06:26
  • środa, 06 kwietnia 2016
    • Zdrowo i smacznie - sałatka z kaszą jaglaną

      O zaletach kaszy jaglanej pisałam już Wam przy okazji przepisu na raffaello z kaszy jaglanej. Kasza jaglana jest źródłem witamin, świetnie wpływa na nasze zdrowie i urodę, dobrze wpływa na pamięć i koncentrację, ma właściwości antywirusowe, zawiera antyoksydanty...Dzisiaj zapraszam Was na sałatkę z kaszą jaglaną i szpinakiem. Szpinak jest źródłem magnezu, potasu, witaminy C, K, kwasu foliowego, ma właściwości antynowotworowe i przeciwmiażdżycowe. 

      Żeby sałatka była bardziej wyrazista dodałam bryndzę. Oczywiście możecie dodać innego sera, który ma wyrazisty smak.

      Sałatka z kaszą jaglaną i bryndzą

      /przepis własny/

      • 200 g kaszy jaglanej
      • 1 pierś z kurczaka
      • ok. 90 g liści szpinaku (świeże)
      • 1 ząbek czosnku
      • olej do smażenia (u mnie kokosowy)
      • sól, pieprz do smaku, ostra papryka w proszku
      • ok. 40-50 g bryndzy
      • 20 g migdałów (posiekane lub płatki)
      • 3-4 łyżki jogurtu naturalnego

      sałatka z kaszą jaglaną i szpiankiem

      Kaszę jaglaną wypłukać kilkukrotnie w zimnej wodzie. Ugotować według przepisu na opakowaniu (ja gotuję w mieszance wody z mlekiem, gdyż kasza uzyskuje wtedy lepszy smak). Przestudzić do temperatury pokojowej.

      Kurczaka pokroić w kostkę. Oprószyć solą, pieprzem, ostrą papryką. Na rozgrzany tłuszcz na patelni wrzucić posiekany czosnek, a następnie kurczaka. Usmażyć, a następnie przestudzić do temperatury pokojowej.

      W misce wymieszać kurczaka, kaszę jaglaną, posiekane liście szpinaku, migdały, jogurt oraz pokruszoną bryndzę. Doprawić solą i pieprzem. Smacznego!

      sałatka z kaszą jaglaną i szpiankiem

      W ramach wspólnego gotowania sałatkę z kaszą jaglaną przygotowała także Panna Malwinna oraz Zuzia Sprawdźcie także ich pomysły.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Zdrowo i smacznie - sałatka z kaszą jaglaną”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      środa, 06 kwietnia 2016 18:56
  • czwartek, 03 września 2015
    • Kalafior po grecku czyli Kounoupidi Kapama

      Kalafior po grecku czyli Kounoupidi Kapama to kalafior w sosie pomidorowym z dodatkiem cynamonu. Wydaje się dość dziwne, ale smakuje świetnie. Możemy go zjeść jako samodzielne danie, z chlebem, czy jako dodatek do mięsa. Lekko pikantny, niebanalny. Zapewne niejeden gość przy naszym stole się zdziwi i pochwali, choć i zapewne znajdą się tacy co pokręcą nosem...w końcu trudno przejść obojętnie wobec takiego zestawienia smakowego.

       

      Kalafior po grecku /Kounoupidi Kapama /

      /źródło/

      • 1 kalafior
      • 1 mała cebula, posiekana drobno
      • 2 ząbki czosnku, posiekane (lub 1 duży)
      • 1/4 szklanki oleju
      • 1 płaska łyżeczka cynamonu
      • 250 g pomidorów (świeże lub z puszki /jeśli dajemy pomidory z puszki to dodajmy całą puszkę 400g, czyli pomidory z całą zalewą/), pokrojone w kostkę, bez skórki
      • 1/4 szklanki wody
      • sól, pieprz

      W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej. Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Smażymy chwilę, aż cebula się zeszkli. Dodajemy umytego i podzielonego na różyczki kalafiora. Smażymy około 5 minut, mieszając co chwila, by nie przypalić kalafiora i cebuli.

      Następnie dodajemy wodę, pomidory, cynamon, sól, pieprz. Mieszamy. przykrywamy garnek pokrywką. Doprowadzamy mieszaninę do wrzenia, zmniejszamy ognień na średni i gotujemy przez około 15-20 minut, aż kalafior zmięknie. Gotowe!

      Kounoupidi Kapama

      Dzisiejszy wpis powstał w ramach wspólnego gotowania. Wraz ze mną kalafiora po grecku przygotowały: Martynosia, Mirabelka, Ania, Mops.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Kalafior po grecku czyli Kounoupidi Kapama”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      czwartek, 03 września 2015 19:07
  • sobota, 31 stycznia 2015
    • Odrywany chlebek czosnkowy i test mydła do kuchni carex

      Dzisiaj będzie pachnąco i czosnkowo :) Czosnek przyda nam się na ten zimny i chorobowy czas, gdyż jest naturalnym antybiotykiem. Jeśli lubicie od czasu do czasu kupić sobie bagietki z czosnkiem, to polecam zrobić Wam taki chlebek czosnkowy. Pyszny na ciepło, ale na zimno też daje radę. Nie ma w ogóle porównania takiego domowego pieczywa z kupnym. Dodatkowo przy okazji pieczenia chlebka zrobiłam test mydła Carex Kitchen o czym możecie przeczytać na samym dole.

      Odrywany chlebek czosnkowy

      /inspiracja, 1 szklanka = 250ml, keksówka o wymiarach 8x32cm rozszerzająca się ku górze/

      • 3 szklanki mąki
      • 17 g świeżych drożdży
      • 4 łyżki masła, roztopionego, w temperaturze pokojowej
      • 220 ml ciepłego mleka
      • 2 jajka
      • 0,5 łyżki cukru

      nadzienie:

      • 1 pęczek natki pietruszki
      • 6 ząbków czosnku
      • 150 g startej mozzarelli 
      • 100 g stopionego masła

      chlebek czosnkowy

      Mleko, cukier, drożdże i 2 czubate łyżki mąki mieszamy ze sobą, odstawiamy na 5-10 minut, aż podrosną.

      Resztę mąki, jajka, masło umieszczamy w misce. Dodajemy podrośnięte drożdże. Całość wyrabiamy przez kilka minut, aż do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto powinno nam odstawać od ręki, dlatego jeśli zaistnieje potrzeba należy dodać mąki. Ciasto umieszczamy w misce, oprószamy mąką, przykrywamy miskę czystą ściereczką i odstawiamy aż ciasto podwoi swoją objętość (ok. 30-60 minut).

      Stolnicę posypujemy mąką. Wykładamy na nią ciasto i rozwałkowujemy je na prostokąt. Następnie rozprowadzamy pędzelkiem roztopione (ostudzone do temp. pokojowej) masło na cieście. Początkowo może wydawać się go dużo, ale nie należy się przejmować. Posypujemy ciasto posiekanym czosnkiem, posiekaną natką pietruszki oraz startą mozzarellą.

      chlebek czosnkowy odrywany

      Następnie tniemy ciasto wzdłuż dłuższego boku na pasy o szerokości ok 8-10 cm. Następnie na jeden taki pas nakładamy kolejny, tak by nadzienie było w środku (każdy pas powinien być przykryty jednym paskiem ciasta).

      chlebek czosnkowy

      Paski ciasta kroimy na kwadraty o szerokości ok. 10cm. Następnie do keksówki wkładamy papier do pieczenia. Kwadraty nakładamy na siebie i wkładamy pionowo obok siebie do keksówki. 

      chlebek czosnkowy

      chlebek czosnkowy

      Na początku powinno pozostać nieco luzu między kawałkami, gdyż ciasto jeszcze podrośnie.

      chlebek czosnkowy odrywany

      Pozostawiamy ciasto do podrośnięcia na ok. 20minut. Keksówkę wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy ok 30-35 minut. Ja po 15 minutach przykryłam wierzch chlebka papierem śniadaniowym, tak by się zanadto nie zarumienił. 

      chlebek czosnkowy odrywany

      Smacznego!

      ♦♦♦

      Przy okazji pieczenia chlebka postanowiłam wykonać test mydła Carex Kitchen. Jest to mydło antybakteryjne przeznaczone do stosowania w kuchni. Ma ono za zadanie, oprócz pozbywania się bakterii, neutralizację nieprzyjemnych zapachów z naszych rąk, które pozostają m.in. po przygotowaniu potraw z czosnkiem, cebulą, czy rybami. Mydło jest przebadane dermatologicznie.

                          carex kitchen

      Jak widzicie po przepisie czosnku w chlebku jest co nie miara, więc wypróbowałam mydło. Jak się okazało znakomicie poradziło sobie z pozbyciem się zapachu czosnku z dłoni, pozostawiając na nich przyjemny cytrusowy zapach. Oprócz tego dobrze się pieni. Przyznam, że jest to fajny produkt, dla tych którzy nie lubią nieprzyjemnych zapachów na dłoniach i lubią mydła i żele antybakteryjne. Czy kupię je ponownie? Nie wiem, do żelu antybakteryjnego noszonego w torebce bardzo się przyzwyczaiłam, nie raz się przydał, a co do mydła do używania w kuchni, to zobaczymy czy będzie mi go brakować po opróżnieniu butelki :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Odrywany chlebek czosnkowy i test mydła do kuchni carex”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      sobota, 31 stycznia 2015 15:31

Kalendarz

Styczeń 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne