Wpisy otagowane „obiad”

  • piątek, 04 stycznia 2019
    • Doskonałe pierogi z łososiem

      Witajcie w nowym roku! Mam nadzieję, że nowy rok zaczął się dla Was szczęśliwie :) Dzisiaj przepis na pierogi z moją ulubioną rybą - łososiem. Świetna wyrazista kompozycja, która wbrew pozorom nie była podana na stole wigilijnym (choć jak najbardziej się nadaje). Fajny pomysł na obiad, który możecie wykonać wcześniej i zamrozić lub przechować w lodówce (wystarczy tylko dobrze podsypać mąką i zabezpieczyć folią, by nie wysychały). Polecam!

      Ciasto na pierogi

      • 3 szklanki mąki pszennej
      • 1 łyżka masła
      • 1,5 szklanki gorącego mleka
      • szczypta soli

      Mleko podgrzewamy z masłem, aż do rozpuszczenia. Lekko przestudzić, aż będzie nadal gorące, ale nie wrzące. Połączyć i wyrobić wszystkie składniki ciasta, w razie czego podsypując lekko mąką, aż będzie gładkie i elastyczne. Zostawić na około 20 minut, przykryte ściereczką.

      Farsz

      /inspiracja/

      • 300 g świeżego łososia - filet
      • 100 g wędzonego łososia
      • 1 cebula
      • 1 łyżka soku z cytryny
      • 1 jajko
      • 1/2 pęczka koperku
      • sól, pieprz
      • olej do smażenia

      Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na patelni na rozgrzanym oleju. Pozostawić do ostudzenia.

      Świeżego łososia położyć na arkuszu folii aluminiowej skórą do dołu. Przyprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Zawinąć szczelnie w folię i włożyć do piekarnika nagrzanego do 210°C. Piec około 12 minut. Po tym czasie wyjąć i ostudzić łososia. Po przestudzeniu zdjąć skórę.

      Koperek posiekać. Łososia wędzonego pokroić na mniejsze kawałki.

      Pieczonego łososia bez skóry rozdrobnić na mniejsze kawałki. Dodać do niego łososia wędzonego, koperek, sól, pieprz, cebulę. Wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku. Dodać jajko i wymieszać.

      Ciasto rozwałkować cienko na stolnicy posypanej mąką. Wyciąć koła szklanką lub foremką do pierogów. Na każdy kawałek nakładać farsz i zlepiać. Układać na deseczce wysypanej mąką (przykryć ściereczką lub posypywać mąką, by nie wyschły).

      Pierogi wrzucać na wrzącą wodę i gotować na średnim ogniu około 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię (najlepiej wyjąć jednego pieroga i sprawdzić, czy ciasto jest gotowe).

      Smacznego!

      pierogi z łososiem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Doskonałe pierogi z łososiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      piątek, 04 stycznia 2019 06:58
  • czwartek, 20 grudnia 2018
    • Krem z buraków z musem z ziemniaków nie tylko na święta

      Krem z buraków z musem z ziemniaków o zupa dobra nie tylko na święta, choć i tu się świetnie sprawdzi. Świetna, aromatyczna kompozycja, która nie nudzi się po 2 łyżkach. Przepis Jakuba Kuronia.

      Krem z buraków z musem z ziemniaków 

      /6 porcji zupy/

      ZUPA

      • 0,5 kg buraków
      • 1 cebula, pokrojona w piórka
      • 1,5 łodygi selera naciowego, pokrojony w plastry
      • 0,5 litra wywaru warzywnego
      • 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego
      • 1 ząbek czosnku, posiekany
      • kawałek imbiru wielkości połowy korka do wina, starty na tarce lub drobno posiekany
      • 0,5 łyżki octu winnego, najlepiej czerwonego
      • sól, pieprz
      • olej do smażenia

      Buraki umyć, przekroić na pół, posypać solą i pieprzem. Zawinąć każdą połówkę w folię aluminiową i piec w 200°C do miękkości (całe buraki pieką się ok 90 minut, więc przekrojone i niezbyt duże buraki będą gotowe w 45-60 minut, trzeba po 40 minutach sprawdzić widelcem poziom miękkości). Po upieczeniu przestudzić, obrać ze skóry, pokroić w kostkę.

      W garnku rozgrzać trochę oleju. Podsmażyć cebulę, seler naciowy. Dodać kmin, sól, czosnek, imbir. Smażyć na małym ogniu przez 5 minut. Po tym czasie dodać wywar warzywny i buraki. Trzymać całość przez 30 minut na małym ogniu, bardzo lekko gotując. Zupę doprawić octem, solą, pieprzem. Zmiksować blenderem.

      MUS

      • 200 g ziemniaków
      • 25 ml wywaru warzywnego
      • 25 ml śmietanki 30%
      • 0,5 łyżki masła
      • sól, szczypta gałki muszkatołowej

      Ziemniaki ugotować, odcedzić, zmiksować blenderem z resztą składników do uzyskania gładkiej masy.

      Zupę podawać z kleksem musu ziemniaczanego.

      zupa krem święta buraczkowa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Krem z buraków z musem z ziemniaków nie tylko na święta”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      czwartek, 20 grudnia 2018 09:53
  • czwartek, 13 grudnia 2018
    • Chrupiąca zupa mulligatawny z dynią

      Zupa idealna na chłodniejsze wieczory. Jej skład na pierwszy rzut oka jest dość dziwny, oryginalny, zastanawiający...czy to może być dobre? Oj tak, może być i jest. Świetna zupa jesienna. Chrupiąca, pełna smaku, wyważona. Przyprawy świetnie się komponują z pozostałymi składnikami.

      Chrupiąca zupa mulligatawny z dynią

      /źródło - BBC goodfood 01/02 2015; 5-6 porcji/

      • 1 cebula
      • 1 jabłko, obrane, pokrojone w drobną kostkę
      • 1,5 łodygi selera naciowego, posiekane w drobną kostkę
      • 1/3 średniej wielkości dyni hokkaido (może być inna, ale ta świetnie się sprawdza), obrana, pozbawiona pestek, pokrojona w drobną kostkę
      • 1 łyżka curry
      • 1/2 łyżki mielonego cynamonu
      • 1/2 łyżki nasion czarnuszki
      • 400 g przecieru pomidorowego (passata) lub pomidorów z puszki posiekanych
      • 0,75 L bulionu drobiowego lub warzywnego
      • 70 g ryżu basmati
      • pół pęczka posiekanej natki pietruszki
      • olej do smażenia

      W garnku o grubym dnie rozgrzać olej. Dodać pokrojone jabłko, cebulę, seler, szczyptę soli. Smażyć przez około 10 minut ciągle mieszając. Dodać dynię, curry, cynamon, nasiona czarnuszki, szczyptę pieprzu. Smaż przez kolejne 2 minuty, a następnie dodać pomidory, bulion i ryż. Wymieszaj, gotuj przez 15 minut na wolnym ogniu przykryte. Po tym czasie sprawdzić czy ryż i warzywa są dogotowane.

      zupa dyniowa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Chrupiąca zupa mulligatawny z dynią”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      czwartek, 13 grudnia 2018 06:19
  • poniedziałek, 26 listopada 2018
    • Smarowidło z fasoli - "smalec" wegetariański

      Nadawanie wegetariańskim/ wegańskim potrawom nazewnictwa niewegetariańskiego jest dla mnie zawsze nieco dziwne, w końcu to zupełnie inne potrawy. Niemniej taka nazwa smarowidła z fasoli, czyli "smalec" wegetariański jest powszechnie stosowana. Ważne jest to, że to fajne smarowidło do chleba. Świetne z kiszonymi ogórkami. Jeśli macie jednego - dwóch zjadaczy pasty, to lepiej zrobić z małej puszki fasoli lub połowy normalnej.

      Smalec z fasoli

      /przepis od znajomej/

      • 1 puszka białej fasoli
      • 1 por - biała część
      • 1 gruszka
      • 2 ziarenka ziela angielskiego
      • 2 liście laurowe
      • 1 łyżeczka czarnuszki
      • 2 łyżki wody
      • 1 łyżeczka sosu sojowego
      • 0,5 łyżeczki tymianku suszonego
      • 0,5 łyżeczki majeranku suszonego
      • sól, pieprz
      • olej do smażenia

      Pora kroimy niezbyt grubo. Gruszkę obrać, wydrążyć i pokroić w kostkę.

      Na patelni rozgrzać olej, dodać por, gruszkę, czarnuszkę, liście laurowe, ziele angielskie. Smażyć około 10 minut na niezbyt dużym ogniu, mieszając, aż pory będą miękkie. Wyjąć ziele angielskie i liście laurowe. Łączymy usmażone składniki z fasolą, sosem sojowym, solą i pieprzem, tymiankiem, majerankiem, wodą i miksujemy na gładko blenderem. Przyprawiamy do smaku. Pastę przechowujemy w słoiczku w lodówce.

      smalec wegetariański

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Smarowidło z fasoli - "smalec" wegetariański”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 26 listopada 2018 07:53
  • środa, 24 października 2018
    • Chiński kurczak curry

      Jeśli lubicie aromatyczne potrawy i curry, to zasmakuje Wam ta potrawa. Łatwo się ją robi, jedyna trudność to znalezienie w sklepie groszku cukrowego. Na szczęście co jakiś czas różne sklepy organizują tygodnie azjatyckie i czasem jest dostępny. Ja kupuję w kauflandzie, gdzie od czasu do czasu jest w sprzedaży w dziale z warzywami. Inspiracja pochodzi z książki Kuchnia milenijna. Kuchnia chińska.

      Chiński kurczak curry

      /porcja na 3 osoby lub dwie bardzo głodne/

      • pojedyncza pierś z kurczaka
      • 3/4 łyżki mąki
      • 3/4 łyżki curry w proszku
      • szczypta soli
      • 1/2 łyżeczki mielonej czerwonej papryki słodkiej
      • 1 łyżeczka oleju sezamowego (w oryginale olej arachidowy)
      • olej do smażenia - u mnie rzepakowy
      • pół dużej cebuli lub dwie małe, posiekana na drobno
      • 2 ząbki czosnku, posiekany
      • 1 szklanka bulionu z kurczaka
      • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
      • 250 g świeżego groszku cukrowego
      • 2 łyżki posiekanych orzechów arachidowych
      • ryż do podania - około 200 g

      Kurczaka pokroić w kostkę. Wymieszać z łyżką oleju, mąką, curry, solą, papryką. Odstawić do lodówki na 10 minut.

      Na patelni rozgrzać olej sezamowy wraz z olejem do smażenia. Wrzucić cebulkę i czosnek, chwilę smażyć. Wrzucić kurczaka, smażyć kilka minut, mieszając, aż nie będzie surowy. Dodać bulion, sos sojowy, zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia 10 minut. Dodać groszek i gotować przez klika minut, aż groszek będzie miękki, ale wciąż chrupiący (około 5 minut, zależy od wielkości ognia). Potrawę podajemy z ryżem, posypaną orzeszkami.

      chiński kurczak curry

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Chiński kurczak curry”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      środa, 24 października 2018 10:35

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne