Wpisy otagowane „naleśniki”

  • sobota, 02 listopada 2013
    • Naleśniki a la Gundel (Węgry)

      Wolicie naleśniki na słodko czy wytrawnie? Ja wolę w wersji deserowej, dlatego ta propozycja od razu przypadła mi do gustu. Naleśniki nadziane kremem orzechowym z bakaliami i nutką rumu. Do tego czekolada i nic więcej nie potrzeba do szczęścia. Sprawdzą się zarówno jako danie obiadowe, jak i na deser. Źródło.

      Naleśniki Gundel (Gundel palacsinta)

      / proporcje na 6 sztuk naleśników/

      Ciasto na naleśniki

      • 3 jajka
      • szczypta soli
      • 200 g mąki (w oryginale 120 g, ale ciasto było zbyt rzadkie)
      • 300 ml mleka
      • olej do smażenia

      Nadzienie

      • 150 ml rumu (dałam ok. 120 ml i dopełniłam wodą)
      • 100 g rodzynek
      • 40 g kandyzowanych skórek pomarańczowych
      • 120 g zmielonych orzechów włoskich
      • 100 ml śmietanki (u mnie 30%)
      • 60 g cukru
      • szczypta cynamonu
      • polewa czekoladowa lub stopiona czekolada


      1.Rodzynki i skórki pomarańczy na dzień przed przygotowaniem naleśników zalewamy rumem. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej, ale możemy też zostawić zalane bakalie na kilka godzin przed wykonaniem nadzienia.
      2.Robimy ciasto naleśnikowe: miksujemy jajka z solą, następnie mieszamy z mlekiem i mąką. Smażymy na oleju cienkie naleśniki.
      3.Podgrzewamy śmietankę. Do niej dodajemy odsączone z rumu rodzynki i skórki pomarańczy,cukier, zmielone orzechy i cynamon. Wszystko podgrzewamy. Następnie studzimy i do masy dolewamy połowę rumu.
      4.Naleśniki smarujemy nadzieniem i składamy w ćwiartki. Polewamy resztką rumu oraz obficie polewą czekoladową.

      naleśniki gundel

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      sobota, 02 listopada 2013 09:30
  • czwartek, 22 lipca 2010
    • Ryż smażony z mięsem i pieczarkami (kuchnia chińska)

      Na obiad dzisiaj danie z kuchni chińskiej. Robi się szybko (mimo dość długiego opisu), jest łatwe w wykonaniu i co najważniejsze pyszne. Przepis na ryż smażony z mięsem i pieczarkami pochodzi z książki "Kuchnia chińska" Katarzyny Pospieszyńskiej. Polecam!

      Przepis na 4-6 osób. Jedyne zmiany jakie poczyniłam to większa ilość mięsa, jego dłuższe smażenie niż w oryginale, więcej pieczarek i brak szczypiorku (ponieważ nie miałam). Podaję przepis z moimi zmianami.

      Ryż smażony z mięsem i pieczarkami

      Ryż na sypko

      Na początek należy przygotować ryż bez dodatku soli. 2 szklanki ryżu płuczemy kilkakrotnie w wodzie, dokładnie odsączamy i wkładamy do rondla o grubym dnie. Wlewamy wodę, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień i gotujemy pod przykryciem przez 10 minut na najmniejszym ogniu. Następnie wyłączamy gaz i pozostawiamy przykryty ryż na kuchence przez dalsze 10 minut. Powinien być miękki i suchy.

      Ryż smażony z mięsem i pieczarkami

      Składniki

      • 2 jajka
      • 1 cebula
      • 9 łyżek oleju sojowego, ryżowego lub słonecznikowego
      • 30 dag chudej wieprzowiny, wołowiny lub piersi kurczaka (u mnie schab i pierś z kurczaka, ok. 60 dag)
      • 30 dag pieczarek
      • 3 łyżki sosu sojowego (brałam ciemny)
      • pół łyżeczki cukru
      • sól, pieprz do smaku
      • 3 - 4 piórka szczypiorku
      • 2 - 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
      • porcja ugotowanego na sypko ryżu (patrz wyżej)

      Marynata (na 30 dag mięsa)

      • 1 łyżka sosu sojowego
      • 2 roztarte ząbki czosnku
      • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
      • pół łyżeczki cukru
      • 1 łyżka wódki wyborowej

      Ponieważ dałam 2 razy więcej mięsa niż w przepisie, to marynatę również zrobiłam z podwójnej porcji.

      Wykonanie

      Wymieszać w misce składniki marynaty. Mięso pokroić w cienkie paski, wymieszać z marynatą, przykryć i odstawić do lodówki na min. 15 minut. (ja odstawiłam na 2 godziny, dzięki czemu mięso było bardziej aromatyczne)

      Jajka roztrzepać lekko widelcem. Cebulę pokroić w piórka. Pieczarki po wypłukaniu i wysuszeniu, pokroić w plasterki, a szczypior w 3 - 4 cm kawałki.

      Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, wlać roztrzepane jajka i, nie mieszając, usmażyć na średnim ogniu omlet. Dobrze jest poruszać patelnią, żeby nie przywarł do dna. Kiedy już jest usmażony, zsunąć na talerz i pozostawić do przestygnięcia. Później zwinąć w rulon i pokroić jak makaron (na paski).

      Na dużej patelni rozgrzać 4 łyżki oleju, włożyć cebulę, smażyć na dużym ogniu ok. 1 minuty, ciągle mieszając, następnie dodać mięso, znów mieszając smażymy do momentu kiedy będzie miękkie i usmażone. Zawartość patelni wyjmujemy łyżką cedzakową.

      Do patelni wlać 2 łyżki oleju, włożyć pieczarki, usmażyć, stale mieszając, na ostrym ogniu i wybrać łyżką cedzakową, włożyć do mięsa.

      Na tę samą patelnię wlać 2 łyżki oleju, mocno rozgrzać, włożyć przygotowany ryż, mieszając smażyć na dużym ogniu 1 minutę, wlać sos sojowy, posypać cukrem, znów wymieszać, dodać mięso, pieczarki i szczypior, dokładnie wymieszać i smażymy 1 minutę, ciągle mieszając. Wyłączyć ogień i przyprawić do smaku solą i pieprzem.
      Wyłożyć na ogrzany półmisek, przybrać paskami omletu i zieloną pietruszką.

      ryź z mięsem i pieczarkami

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Ryż smażony z mięsem i pieczarkami (kuchnia chińska) ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      czwartek, 22 lipca 2010 18:44
  • sobota, 17 kwietnia 2010
    • Naleśniki z białym serem

      Dzisiaj dodaję przepis na naleśniki z białym serem. Wszystko przygotowuję "na oko" dlatego nie podaję konkretnych proporcji, a jedynie składniki. Należy dodawać i próbować :)

      NALEŚNIKI Z BIAŁYM SEREM

      naleśniki przygotowane z dowolnego przepisu, powinny być duże i raczej cienkie

      naleśniki

      Masa serowa

      • biały ser
      • żółtko jaja
      • cukier biały
      • cukier waniliowy
      • śmietana słodka (ja daję kremówkę)
      • cynamon
      • ewentualnie rodzynki

      Biały ser wkładamy do miski, rozdrabniamy widelcem, dodajemy żółtko (jeśli nie chcemy to nie jest to konieczne), śmietanę, tak żeby był wyraźnie wilgotny (tak żeby nie był płynny, ale był gładki i dobrze się rozprowadzał), dodajemy cukier, cukier waniliowy, cynamon, mieszamy i doprawiamy do smaku według upodobań. Jeśli lubimy to można dodać rodzynki.

      Na każdy naleśnik nakładamy przygotowany ser, rozsmarowujemy na całej powierzchni i składamy na pół i jeszcze raz na pół (na tzw. chusteczkę) lub zwijamy w ruloniki.

      Jeśli chcemy to można zapiec naleśniki w piekarniku, układając je jeden na drugim w naczyniu lub podsmażyć już nadziane naleśniki na patelni.

      naleśniki z serem

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Naleśniki z białym serem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      sobota, 17 kwietnia 2010 11:49

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne