Wpisy otagowane „cynamon”

  • środa, 02 maja 2018
    • Pancakes cukiniowo - kokosowe

      Cukinia jest bardzo wdzięcznym warzywem. Nadaje się świetnie do dań wytrawnych, przygotowania zapraw, a także do wykonania słodyczy. Dzisiaj mam dla Was propozycję na pyszne placuszki z cukinii w wersji słodkiej. Nadają się zarówno na drugie śniadanie (np. do pracy do lunchboxa), jak i na wycieczkę, obiad, czy deser. Świetnie się komponują z owocami. Ja je osłodziłam brązowym cukrem, co fajnie wpłynęło na ich smak, jednak powoduje ich szybkie brązowienie na patelni. Smacznego!

      Pancakes cukiniowo -kokosowe

      (porcja dla 2 osób; 1 szklanka =250ml, inspiracja)

      • 0,5 szklanki mąki kokosowej
      • 0,5 szklanki mąki z migdałów - u mnie tarte migdały
      • 1-2 łyżki czegoś do posłodzenia - u mnie 2 łyżki brązowego cukru
      • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 0,5 łyżeczki cynamonu
      • 2 duże jajka
      • 1/3 szklanki mleka - w razie potrzeby dodajemy jeszcze trochę, do uzyskania konsystencji niezbyt gęstej papki
      • 1/3 szklanki startej na drobnych oczkach cukinii (u mnie młoda cukinia, której nie trzeba obierać. Jeśli macie dużą cukinie z twardą skórką pamiętajcie o jej wydrążeniu z pestek i obraniu)
      • pasek pokrojonych na kawałeczki czekolady deserowej
      • olej do smażenia - u mnie rzepakowy, ale może być np. kokosowy
      • do podania owoce/ miód/ tarta czekolada deserowa lub inne według uznania

      Wszystkie składniki placuszków mieszamy i odstawiamy na 10 minut - powinna powstać niezbyt gęsta papka. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni i nakładamy po łyżce ciasta, spłaszczamy, by powstał niewielki okrągły placuszek. Smażymy na małym ogniu z obu stron. Podajemy samodzielnie lub np. z owocami, stratą czekoladą, miodem.

      placuszki kokosowe z cukinią

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (21) Pokaż komentarze do wpisu „Pancakes cukiniowo - kokosowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      środa, 02 maja 2018 08:18
  • piątek, 03 lutego 2017
    • Ciasto bez tłuszczu Kingi Paruzel

      Dzisiaj zapraszam Was na ciasto, które możecie zrobić z dowolnymi owocami lub, jeśli wolicie, czekoladą. Banany świetnie się sprawdzają i nadają ciastu przepięknego aromatu i smaku. Jeśli więc lubicie chlebki bananowe, to to ciasto będzie Wam smakować w tej wersji. Przepis pochodzi  kuchni lidla z odcinka w którym Kinga Paruzel gotuje i piecze z Karoliną ze StylizacjeTV. Ciasto od razu wpadło mi w oko i nie pomyliłam się - idealne na szybką zachciewajkę na słodkie! Dodatkowo co inny dodany owoc, to inne ciasto. To otwiera mnóstwo możliwości :) Dajcie znać w jakiej wersji Wy spróbowaliście. Podaję z moimi zmianami. Uwaga! Ciasto nie jest za wysokie, więc jeśli chcecie wyższe zróbcie z podwójnej porcji i wydłużcie czas pieczenia (do suchego patyczka).

      Ciasto bez tłuszczu Kingi Paruzel

      /źródło; tortownica ok.20-22cm; 1 szklanka=250ml/

      • 2 jajka
      • 1/3 szklanki cukru trzcinowego
      • skórka starta z małej pomarańczy /w oryginale skórka starta z cytryny/
      • 110 g mąki -u mnie pół na pół pszenna razowa i pszenna / w oryginale pszenna pełnoziarnista/
      • 1 łyżeczka cynamonu
      • 0,5 łyżeczki kardamonu
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 75 ml mleka - u mnie krowie, w oryginale roślinne
      • szczypta soli
      • 1 szklanka owoców - u mnie 1 banan pokrojony w plastry i pół jabłka

      Jajka ubić z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę. Dodać skórkę otartą z pomarańczy.

      Mąkę wymieszać z cynamonem, kardamonem, proszkiem do pieczenia.

      Do ubitej masy jajecznej dodać suche składniki i mleko, zmiksować do połączenia. Ciasto wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypać owocami. Piec około 25-30 minut w 180°C (do suchego patyczka).

      ciasto paruzel lidl stylizacjetv

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto bez tłuszczu Kingi Paruzel”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      piątek, 03 lutego 2017 09:25
  • poniedziałek, 04 lipca 2016
    • Toskański pudding

      Ostatnio lubię robić desery. Takie małe piękności sprawiają mi radość samym robieniem i swoim wyglądem, a jeśli jeszcze dobrze smakują, to już pełnia szczęścia.  Przepis na ten toskański pudding pochodzi z książki "Kuchnia włoska" z serii "Z kuchennej półeczki". Jest to pyszny, aromatyczny deser serowy. Cynamon i pomarańcze przywodzą na myśl zimniejsze dni, ale i latem przecież takie mamy :) Smacznego!

      Toskański pudding

      /5-6 porcji; użyłam kokilek o średnicy 9 cm/

      • 75 g mieszanki suszonych owoców (u mnie rodzynki, morele i daktyle)
      • 250 g sera ricotta
      • 3 żółtka
      • 50 g cukru
      • 3/4 łyżeczki cynamonu
      • skórka otarta z 1 pomarańczy + skórka otarta z pomarańczy dekoracji
      • masło do smarowania foremek

      Suszone owoce zalać ciepłą wodą i moczyć przez 10 minut, po czym odsączyć na sitku. Większe owoce pokroić na kawałki.

      Foremki natłuścić lekko masłem.

      W misce połączyć żółtka z cukrem. Ubić aż lekko zbieleją. Następnie dodać ser, cynamon oraz skórkę pomarańczową. Połączyć składniki. Dodać osuszone owoce i wymieszać.

      Masę nakładać do foremek. Foremki umieścić w piekarniku nagrzanym do 180°C i piec przez 15 minut. Pudding powinien stwardnieć, jednak nie powinien zbrązowieć na wierzchu. Pudding można podawać ciepły lub schłodzony ozdobiony skórką pomarańczową. Ja pudding schłodziłam do temperatury pokojowej przed podaniem. Pudding można również przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce. 

      pudding toskański

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Toskański pudding”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 04 lipca 2016 07:36
  • czwartek, 03 września 2015
    • Kalafior po grecku czyli Kounoupidi Kapama

      Kalafior po grecku czyli Kounoupidi Kapama to kalafior w sosie pomidorowym z dodatkiem cynamonu. Wydaje się dość dziwne, ale smakuje świetnie. Możemy go zjeść jako samodzielne danie, z chlebem, czy jako dodatek do mięsa. Lekko pikantny, niebanalny. Zapewne niejeden gość przy naszym stole się zdziwi i pochwali, choć i zapewne znajdą się tacy co pokręcą nosem...w końcu trudno przejść obojętnie wobec takiego zestawienia smakowego.

       

      Kalafior po grecku /Kounoupidi Kapama /

      /źródło/

      • 1 kalafior
      • 1 mała cebula, posiekana drobno
      • 2 ząbki czosnku, posiekane (lub 1 duży)
      • 1/4 szklanki oleju
      • 1 płaska łyżeczka cynamonu
      • 250 g pomidorów (świeże lub z puszki /jeśli dajemy pomidory z puszki to dodajmy całą puszkę 400g, czyli pomidory z całą zalewą/), pokrojone w kostkę, bez skórki
      • 1/4 szklanki wody
      • sól, pieprz

      W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej. Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Smażymy chwilę, aż cebula się zeszkli. Dodajemy umytego i podzielonego na różyczki kalafiora. Smażymy około 5 minut, mieszając co chwila, by nie przypalić kalafiora i cebuli.

      Następnie dodajemy wodę, pomidory, cynamon, sól, pieprz. Mieszamy. przykrywamy garnek pokrywką. Doprowadzamy mieszaninę do wrzenia, zmniejszamy ognień na średni i gotujemy przez około 15-20 minut, aż kalafior zmięknie. Gotowe!

      Kounoupidi Kapama

      Dzisiejszy wpis powstał w ramach wspólnego gotowania. Wraz ze mną kalafiora po grecku przygotowały: Martynosia, Mirabelka, Ania, Mops.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Kalafior po grecku czyli Kounoupidi Kapama”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      czwartek, 03 września 2015 19:07
  • środa, 10 grudnia 2014
    • Piernik na piwie

      Święta już niedługo, a wraz z nimi i nadejściem zimy mamy większą ochotę na pachnące przyprawami ciasta. Piernik jest typowym wypiekiem świątecznym i choć przyznam, że wielką fanką pierników nie jestem, to co roku staram się wypróbować nowy przepis. (choć przyznam, że już 4 rok z rzędu robimy na święta krajankę piernikową z marcepanem, która jest wspaniała). Przepis na to ciasto pochodzi z książki"Kuchnia mojej babci" Zofii Miętkiewicz, a ja dodałam do niego śliwki i skórkę pomarańczową. Piernik nie jest suchy i długo zachowuje świeżość. Samego piwa nie czuć w smaku, może by odgrywało nieco większą rolę, gdyby dodać ciemne piwo.

      Piernik na piwie

      /1 szklanka = 250ml; keksówka 32x9 cm/

      • 15 dag białego cukru
      • 1/2 szklanki piwa (dałam jasne)
      • 25 dag miodu
      • 1,5 dag przyprawy do piernika
      • 10 dag masła lub margaryny
      • 5 jajek
      • 50 dag mąki
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 6 suszonych śliwek (opcjonalnie)
      • skórka z 1/4 pomarańczy

      W garnku zarumienić 2 łyżki cukru, następnie zalać piwem, dodać miód, pozostały cukier. Masę zagotować i podgrzewać mieszając póki cukier się nie rozpuści. Następnie zdjąć z ognia i dodać przyprawy, wymieszać, ostudzić.

      Masło utrzeć z żółtkami, następnie naprzemiennie dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przestudzoną masę, za każdym razem miksując do połączenia. Następnie dodać pokrojone na drobno śliwki oraz skórkę otartą z pomarańczy. Na koniec wymieszać delikatnie z ubitymi na sztywno białkami.

      Ciasto włożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180ºC przez ok 50-60 minut (do suchego patyczka). Po ostudzeniu można polać polewą czekoladową i ozdobić np. orzechami.

      piernik na piwiePrzepis publikuję w ramach wspólnego wypiekania z Zuzią, Mirabelką, Gin :) Zobaczcie jakie korzenne wypieki One upiekły :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Piernik na piwie”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      środa, 10 grudnia 2014 18:59

Kalendarz

Styczeń 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne